Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Π ΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : Τα έπη του Ομήρου Τις τοπικές θεότητες Το Δωδεκάθεο του Ολύμπου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Π ΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : Τα έπη του Ομήρου Τις τοπικές θεότητες Το Δωδεκάθεο του Ολύμπου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Π ΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ

2 Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : Τα έπη του Ομήρου Τις τοπικές θεότητες Το Δωδεκάθεο του Ολύμπου

3 Ο ΜΗΡΟΥ Ι ΛΙΑΔΑ Είπε ο Έκτορας και τίναξε το κοντάρι του και χτύπησε τη φοβερή ασπίδα του Αίαντα....Δεύτερος ο Αίαντας τίναξε το μακρύ κοντάρι του και χτύπησε τη στρογγυλή ασπίδα του Έκτορα. Τρύπησε η δυνατή αιχμή τη λαμπρή ασπίδα κι ήρθε και διαπέρασε τον όμορφο θώρακα και στα πλευρά του έσχισε το χιτώνα. Εκείνος όμως έσκυψε και γλίτωσε το μαύρο θάνατο. Τότε αμέσως εκείνοι τράβηξαν απ' τις ασπίδες τους τα δόρατά τους.

4 Ο ΜΗΡΟΥ Ο ΔΥΣΣΕΙΑ Ο Τηλέμαχος οδήγησε τον ξένο σε ένα θρονί να κάτσει, όμορφο, λεπτοδουλεμένο, που είχε και σκαμνί για να ακουμπάνε τα πόδια και κάτω του άπλωσε λινό σεντόνι. Έβαλε και ο ίδιος κοντά στον ξένο ένα σκαμνί σκαλισμένο για να καθίσει. Μια παρακόρη ήρθε αμέσως κρατώντας όμορφο χρυσό λαγήνι και τους έχυνε νερό να πλύνουν τα χέρια τους σε μία ασημένια λεκάνη. Έπειτα έστρωσε μπροστά τους μακρύ σκαλιστό τραπέζι. Μετά τους έφερε ψωμιά η σεβαστή οικονόμα και διάφορα προσφάγια, πολλά απ' ό,τι είχε. Κι ο σιτιστής κρέατα ψητά τους έφερε σε δίσκους κι ολόχρυσα ποτήρια τους έβαλαν και ο κεραστής ερχότανε συχνά και τους κερνούσε.

5 Ο ΜΗΡΟΣ Τα κατορθώματα των Ελλήνων στην Τροία έγιναν τραγούδια, που τα τραγουδούσαν οι ραψωδοί στις γιορτές και τα πανηγύρια. Τον 8 ο αιώνα π.Χ. ο Όμηρος, ένας σπουδαίος ποιητής, συνέθεσε δύο μεγάλα έπη: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ιλιάδα Οι προσπάθειες των Ελλήνων για την κατάληψη της Τροίας Οδύσσεια Οι περιπέτειες του Οδυσσέα κατά το γυρισμό του στην Ιθάκη

6 Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ Τα έπη του Ομήρου είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί μας δίνουν πολλές πληροφορίες για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους, τη θρησκεία τους. Παλιότερα κάθε περιοχή είχε το δικό της θεό. Στο χώρο που τον λάτρευαν συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι και τον τιμούσαν με διάφορες τελετές. Στην ομηρική εποχή οι Έλληνες πίστευαν στους δώδεκα θεούς που κατοικούσαν στον Όλυμπο, έτρωγαν αμβροσία κι έπιναν νέκταρ

7 Ο Ι Δ ΩΔΕΚΑ Θ ΕΟΙ ΤΟΥ Ο ΛΥΜΠΟΥ Κωνσταντίνος Κουσαρίδης


Κατέβασμα ppt "Η Π ΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η Θ ΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ Ε ΛΛΗΝΩΝ. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : Τα έπη του Ομήρου Τις τοπικές θεότητες Το Δωδεκάθεο του Ολύμπου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google