Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2012-2013

2

3 Τι είναι έπος; Έπη (< ἔ πω = λέγω) ονομάζονται εκτενή, αφηγηματικά ποιήματα, γραμμένα σε μέτρο. Τα έπη αφηγούνται κλέα ἀ νδρ ῶ ν, δηλαδή κατορθώματα και περιπέτειες ηρώων του μυθικού ή και ιστορικού παρελθόντος. Δύο σπουδαία έπη είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

4

5 Η Ιλιάδα έχει ως θέμα της τον θυμό του Αχιλλέα που διαρκεί 51 μέρες, αλλά ο ποιητής περικλείει σ' αυτές τον δεκαετή πόλεμο του Ιλίου (Τρωικός πόλεμος).

6 Η Οδύσσεια εξιστορεί μέσα σε 41 μέρες τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για τον νόστο, την επιστροφή στην πατρίδα του.

7 Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος Οι επικοί ποιητές βασίζονταν στην προφορική παράδοση για να συνθέσουν και να τραγουδήσουν με τη συνοδεία μουσικού οργάνου ( κιθάρας/φόρμιγγας) το ποίημά τους.. Οι ποιητές αυτοί ονομάζονταν αοιδοί (ᾂδω>ἀοιδή, ᾠδή = τραγουδώ, τραγούδι)

8 Ένας ποιητής, ο Όμηρος, έδωσε στα έπη τη σημερινή τους μορφή. Αναφέρονται σε γεγονότα του 12ου αι. π.Χ, ΑΛΛΑ δημιουργήθηκαν στα τέλη του 8 ου ή στις αρχές του 7 ου αι. π.Χ. Βασικό στοιχείο στην τελική τους διαμόρφωση στάθηκε η γραφή.

9 Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος Από τον 7 ο αι. π.Χ. οι ραψωδοί ( ῥ άπτω+ ᾠ δή) διαδέχτηκαν τους αοιδούς. ΔΕΝ αυτοσχεδίαζαν, ΑΛΛΑ απομνημόνευαν και απάγγελλαν ρυθμικά έτοιμα καταγραμμένα έπη. http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/AR/ar.ag/kleofradis-10.htm

10 Ο Όμηρος ήταν ραψωδός. Έζησε τον 8 ο αι. π.Χ. στην Ιωνία. Η παράδοση τον θέλει τυφλό (μάλλον απίθανο).

11

12 Τα ομηρικά έπη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα καταγράφηκαν στην Αθήνα κατά τον 6ο αι. π.Χ. (μάλλον από τον τύραννο Πεισίστρατο ή τον γιο του Ίππαρχο), για να χρησιμοποιούν οι ραψωδοί την επίσημη εκδοχή και να μην κάνουν παρεμβολές.

13 Η Ιλιάδα αποτελείται από 15.693 στίχους και η Οδύσσεια από 12.110 στίχους. Από τον 3ο αι. π.Χ. παρουσιάζονται χωρισμένες σε 24 ραψωδίες: α-ω η Οδύσσεια, Α-Ω η Ιλιάδα.


Κατέβασμα ppt "Ομήρου Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Εισαγωγή Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google