Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!!

3 Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο και το στάρι και η σίκαλη και το ψηλό λευκό κριθάρι. ( Οδύσσεια, δ, 602-604)

4 Γι’ αυτούς κατασκεύαζε μείγμα από ποτά η καλλιπλόκαμη Εκαμήδη (…) στην αρχή τοποθέτησε κοντά ωραίο τραπέζι, σκαλισμένο με κυανά πόδια, και πάνω του έβαλε χάλκινο κάνιστρο, μετά κρεμμύδι (…) για το ποτό και μέλι φρέσκο και κοντά σ’ αυτό καρπό του ιερού κριθαριού και πιο κοντά ωραιότατο κύπελλο, που έφερε από την πατρίδα του ο γέροντας, στολισμένο με χρυσά καρφιά.

5 Μέσα σ’ αυτό λοιπόν, η γυναίκα, η όμοια με τις θεές, κατασκεύαζε γι’ αυτούς μείγμα ποτού με οίνο Πράμνειο, και πάνω του έτριβε τυρί από αίγα με χάλκινο τρίφτη, και πάνω του πασπάλιζε λευκό κριθάλευρο. Αφού ετοίμασε το μείγμα του ποτού, τους παρακινούσε να το πίνουν. ( Ιλιάς, Λ, στ. 624, 628-633, 638-640)

6 O Αριστοφάνης επινόησε μία …. μοναδική λέξη. Ο χορός των Εκκλησιαζουσών, στην Έξοδό του από την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου, έψαλλε όλα τα αγαθά που οραματιζόταν να έχει πάνω του ένα τραπέζι για το δείπνο :

7 λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμμα- τοσιλφιοτυρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπε- ριστεραλεκτρυονοπτεκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγωοσιραιο- βαφητραγανοπτερυγών. (Εκκλησιάζουσες 1169-1175)

8 Η μαμά μου φτιάχνει τηγανίτες με μέλι και χρειάζεται λίγο κιννάμωμον. Φέρε το και θα σου δώσω και τη συνταγή. Α! Λες για την κανέλα που την χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες...

9 Αρχαίων Τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Τι βάζουμε: 2 φλυτζάνια αλεύρι 1 ποτήρι νερό 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι λάδι για τηγάνισμα 1 κουτάλι της σούπας ψημένους σπόρους σουσαμιού λίγη κανέλα Τι κάνουμε: Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, το νερό, τις δύο κουταλιές της σούπας μέλι και κάνουμε μια ζύμη. Ζεσταίνουμε δύο-τρεις κουταλιές της σούπας λάδι σ' ένα τηγάνι και βάζουμε 1/4 του μείγματος. Μόλις σφίξει το γυρίζουμε 2-3 φορές για να το τηγανίσουμε καλά και από τις δύο μεριές Ετοιμάζουμε και τις υπόλοιπες τηγανίτες κατά τον ίδιο τρόπο και τις σερβίρουμε ζεστές ζεστές, αφού τους ρίξουμε και το υπόλοιπο μέλι μαζί με ψημένους σπόρους σουσαμιού και την κανέλα.


Κατέβασμα ppt "Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google