Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο Λύκειο Αιγίου Ερευνητική Εργασία Α’ Τετραμήνου Τάξης Β’ Θέμα : Εφηβεία και κάπνισμα Υπεύθυνος Καθηγητής : Ανδρέας Κουνάβης ΠΕ01.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο Λύκειο Αιγίου Ερευνητική Εργασία Α’ Τετραμήνου Τάξης Β’ Θέμα : Εφηβεία και κάπνισμα Υπεύθυνος Καθηγητής : Ανδρέας Κουνάβης ΠΕ01."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο Λύκειο Αιγίου Ερευνητική Εργασία Α’ Τετραμήνου Τάξης Β’ Θέμα : Εφηβεία και κάπνισμα Υπεύθυνος Καθηγητής : Ανδρέας Κουνάβης ΠΕ01

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενο από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της κεντρικής και νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και στην Ασία μετά το 1556.

4 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες την 1 η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια νωρίτερα από τους μη. Επίσης έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν εμφάνιση θανατηφόρας καρδιακής νόσου, εμφάνιση καρκίνων και εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

5 ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ο μεγάλος κίνδυνος για τους χρόνιους καπνιστές είναι ο καρκίνος των πνευμόνων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, το ενεργητικό κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο και το παθητικό κάπνισμα άλλους 600.000. Εκτιμάται ότι περίπου 4 στα 10 παιδιά διεθνώς εκτίθεται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και σχεδόν το 1/3 των συνολικών θανάτων λόγω παθητικού καπνίσματος αφορούν παιδιά.

6 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οι άνδρες που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα ή περισσότερο κάθε μέρα, έχουν 39% πιο πολλές πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ανίκανοι λόγω στυτικών δυσλειτουργιών σε σύγκριση με άνδρες που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα μικραίνει τη διάρκεια της ζωής. Προκαλεί αθηρωμάτωση και αρτηριοσκλήρυνση στις αρτηρίες. Είναι αιτία καρδιακών παθήσεων, στηθάγχης, εμφράγματος και καρκίνου. Στους άνδρες η καλή κατάσταση των αρτηριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή, αποτελεσματική στύση. Η αθηρωμάτωση και στένωση των αρτηριών αυτών προκαλεί στυτικές δυσλειτουργίες.

7 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα. Σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες στις έγκυες γυναίκες να μπορέσουν να κυοφορήσουν ξανά στο μέλλον, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά.

8 ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ! Γύρω απ’ το κάθε τι υπάρχουν μύθοι και αλήθειες, πόσο μάλλον όταν αυτό το «κάτι» προκαλεί εξάρτηση και συνεπώς οι δικαιολογίες για την μη αντιμετώπισή του είναι περισσότερες απ’τα πραγματικά γεγονότα.

9 Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη : ΜύθοιΑλήθειες Τα «ελαφρά» τσιγάρα δεν βλάπτουν. Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Ο όρος ελαφρά έχει θεωρηθεί παραπλανητικός και απαγορεύεται στην Ευρώπη. Το τσιγάρο όποτε θέλω το κόβω. Είναι δύσκολη η διακοπή του γιατί η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία και προκαλεί εθισμό όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Δύο τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ και μετά το φαγητό δεν βλάπτουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει όριο ασφαλείας ως προς την ημερήσια χρήση καπνού. Το κάπνισμα πίπας, πούρου ή ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές. Το κάπνισμα πίπας, πούρου ή ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές Εάν καπνίζω, κάνω κακό μόνο σε εμένα. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά.

10 ΜύθοιΑλήθειες Κατά την εγκυμοσύνη μου, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα και έτσι δεν βλάπτω το έμβρυο. Έχει αποδειχθεί πως όχι μονο τα λίγα τσιγάρα αλλα και το παθητικό κάπνισμα βλάπτουν το έμβρυο, διότι η νικοτίνη περνάει στην εμβρυακή κυκλοφορία και έτσι γεννιούνται παιδιά με μικρότερο σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί αιφνίδιο θάνατο νεογνών. Δεν κόβω το κάπνισμα γιατί καπνίζω τόσα χρόνια και ό,τι κακό ήταν να γίνει, έγινε. Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων και καρκίνου. Αν και καπνίζω, αισθάνομαι πολύ καλά στην υγεία μου χωρίς κανένα πρόβλημα στις επιδόσεις μου. Το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες, τις αντιστάσεις του οργανισμού και τη σεξουαλική δραστηριότητα των αντρών, ενώ προκαλεί ρυτίδες και κυτταρίτιδα στις γυναίκες

11

12 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Αυτό το είδος καπνίσματος λέγεται άτμισμα. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας στους χρήστες του την πραγματική εμπειρία του καπνίσματος χωρίς καπνό, πίσσα και χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες, που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα.

13 Τα ανταλλακτικά cartridges (φίλτρα) προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της σοκολάτας, του καφέ, του μήλου και της μέντας και άλλων πολλών γεύσεων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τσιγάρα, δεν περιέχει νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες εκ των οποίων 40 αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

14 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης. Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο την χημική εξάρτηση (χορηγώντας νικοτίνη στον οργανισμό) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα. Οφείλω να τονίσω πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στον καπνιστή και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή ως νέα συνήθεια από μη-καπνιστές.

15 ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΑΣΦΑΛΕΣ» ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ; Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκφράσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη σε αυτό. Μπορεί ο καθένας μας να έχει μια προσωπική γνώμη, οφείλουμε όμως να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον κόσμο και να ομιλούμε μόνο με επιστημονικά δεδομένα. Οι εργαστηριακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικές, όπως και η δική μας μελέτη, παρόλα αυτά πρέπει να περιμένουμε να γίνουν περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές μελέτες πριν μιλήσουμε με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε πάντως με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι το συμβατικό τσιγάρο.

16 Είναι καλύτερα να ελαττώσει κάποιος το κανονικό τσιγάρο (μέχρι να το κόψει) ή να επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Το καλύτερο είναι για κάποιον να μην καπνίσει ποτέ. Από εκεί και πέρα, ο καπνιστής πρέπει να προσπαθήσει να το κόψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σπανίως η σταδιακή ελάττωση οδηγεί σε διακοπή του καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα στην διακοπή του καπνίσματος.

17 Ακόµα καπνίζεις! Προσπαθείς να το κόψεις ή καπνίζεις ελαφρά τσιγάρα ή ένα-δύο περιστασιακά, πιστεύοντας ότι έτσι κάνεις λιγότερο κακό στην υγεία σου. Μην έχεις αυταπάτες. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον «άσπονδο» φίλο σου τόσο πιο πιθανό είναι να τον ξεριζώσεις από τη ζωή σου για πάντα.

18

19 ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΣΠΑΣΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ!!!

20 Κάπνισμα και νέοι! Ένα πρόβλημα που μαστίζει την σημερινή κοινωνία.

21 Το 70-90% των ενήλικων καπνιστών δείχνουν να έχουν αρχίσει το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 χρόνων ενώ έξι στα δέκα αγόρια στην Ελλάδα αρχίζουν να καπνίζουν στα 15-18 χρόνια τους και ένα στα τέσσερα πριν από τα 15.

22 Η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά δοκιμάζουν το κάπνισμα είναι τα 12-13 χρόνια. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον εθισμό στη νικοτίνη, η οποία είναι έντονα εθιστική και εξαρτησιογόνος ουσία, ενώ διάφορες μελέτες δείχνουν ότι στην ηλικία των 12-13 χρόνων λίγα μόνο τσιγάρα προκαλούν εθισμό καθώς η νικοτίνη, εισπνεόμενη περνά από τους πνεύμονες στο αίμα και φτάνει σχεδόν αμέσως στον εγκέφαλο, όπου ενεργοποιεί την ίδια ακριβώς νευροβιολογική διεργασία που διεγείρουν και τα αλκαλοειδή (μορφίνη, ηρωίνη) και η κοκαΐνη».

23 Αρχίζουμε στο Λύκειο Στο Λύκειο αρχίζουν οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες να καπνίζουν. Πρόσφατη μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: Οι άνδρες σε ποσοστό 24,4% αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 15 ετών, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι 7,8%. Το ποσοστό των γυναικών τριπλασιάζεται από τα 15 έως τα 18 έτη της ηλικίας τους. Το 57,1% των ανδρών αρχίζει το κάπνισμα σε ηλικία 15 έως 18 ετών.

24 Γιατί όμως οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμά ; Για να έχουν κάτι να κάνουν! Θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν! Για να ενταχθούν σε διάφορες ομάδες! Πιστεύουν ότι με το κάπνισμα θα απαλλαχθούν από το άγχος ! Αντιδρούν στους κανονισμούς! Επηρεάζονται από την διαφήμιση! Επηρεάζονται από τους φίλους τους! Από περιέργεια! Συνήθεια γονέων!

25 Οι κίνδυνοι είναι πολλοί… Συχνά επεισόδια βρογχίτιδας. Μειωμένη άμυνα. Μειωμένη λειτουργικότητα. Υπολειπόμενη ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος.

26 Κάνε την αρχή του ΤΕΛΟΥΣ! Μην γίνεσαι σκλάβος του καπνού!

27 Εφηβεία και κάπνισμα …ένας απολαυστικός θάνατος…

28 Μαρτυρίες καπνιστών που ξεκίνησαν στην εφηβική τους ηλικία > Πέτρος, 39 ετών Ξεκίνησα το κάπνισμα: Στα 16 μου. Kάπνιζα: Tρία πακέτα την ημέρα. Tο έκοψα: Στα 36 μου. Προσπάθεια: «Kρύωσα και για δύο μέρες δεν κάπνισα καθόλου. Σκέφτηκα ότι αφού δεν κάπνισα για δύο μέρες, μπορούσα να συνεχίσω και για τρίτη, τέταρτη... Δεν το ανακοίνωσα. Bέβαια, είχα απίστευτη νευρικότητα για ενάμιση μήνα. Oι κρίσεις για τσιγάρο ήταν συχνές, αλλά διαρκούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου. Eκείνη την ώρα σκεφτόμουν κάτι άλλο. Eστίαζα την προσοχή μου σε αυτό που έκανα εκείνη τη στιγμή ή έπινα νερό κι έτσι ξεχνούσα το τσιγάρο. Πήρα 6 κιλά. Έτρωγα παραπάνω, ίσως επειδή άρχισα να καταλαβαίνω την πραγματική γεύση των τροφών!» Συμβουλή: Tο σημαντικό ήταν η αλλαγή του καφέ!!

29 «Aντιμετώπισα την έλλειψή του με νερό» Aλέκος, 48 ετών Ξεκίνησα το κάπνισμα: Στα 18 μου. Kάπνιζα: Δύο με δυόμισι πακέτα την ημέρα. Tο έκοψα: Oριστικά, στα 39 μου. Στα 22 το είχα κόψει για 7 χρόνια μετά από μια σοβαρή ασθένεια (φυματίωση). Προσπάθεια: «Aποφάσισα να το κόψω όταν έχασα τη μία από τις δύο δουλειές μου και σκέφτηκα ότι ξόδευα τότε 45.000 δρχ. το μήνα για τσιγάρα. Όρισα ότι θα το έκοβα την Πρωτομαγιά. Στις 30 του Aπρίλη, λοιπόν, αγόρασα δύο 25άρια πακέτα βαριά αμερικάνικα τσιγάρα που δεν μου άρεσαν. Tα κάπνισα όλα - ακόμη θυμάμαι με πόση αηδία έσβησα το τελευταίο τσιγάρο, δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Tην επόμενη μέρα ένιωθα “γεμάτος” νικοτίνη. Δεν ήθελα να καπνίσω. Aπό εκείνη την ημέρα περιφερόμουν με ένα μπουκάλι νερό πίνοντας κάθε φορά που ένιωθα την ανάγκη να καπνίσω. Aπό τη δεύτερη μέρα είχα υπνηλία και ήμουν ευερέθιστος. Aλλά το άντεχα. Πήρα κομπολόι - το κράτησα ενάμιση χρόνο. Δεν πήρα βάρος. Mάλιστα, άρχισα να γυμνάζομαι. Πλέον το τσιγάρο με ενοχλεί και απορώ με όσους καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο, το πρωί, με κλειστά παράθυρα.» Συμβουλή: είναι ευκολότερο να το κόψει κάποιος όταν είναι εκτός καθημερινής ρουτίνας, π.χ. στις διακοπές

30 «Tο πήρα απόφαση όταν έμεινα έγκυος» Kατερίνα, 33 ετών Ξεκίνησα το κάπνισμα: Στα 16 μου. Kάπνιζα: Mισό με ένα πακέτο την ημέρα. Tο έκοψα: Στα 30 μου. Προσπάθεια: «Tο έκοψα μόλις έμεινα έγκυος. Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν υπήρχε περίπτωση να καπνίσω - δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η νικοτίνη θα περνούσε στο οξυγόνο του παιδιού μου. Δεν είχα κανένα σύμπτωμα στέρησης. Aργότερα, είχα μερικές φορές την επιθυμία για ένα τσιγάρο, π.χ. με τον καφέ, αλλά τη διέγραφα από το μυαλό μου, γιατί σκεπτόμενη ότι μου είχε δοθεί μια καλή ευκαιρία και έπρεπε να την αρπάξω. Eίμαι πεισματάρης άνθρωπος. Aμέσως προσπαθούσα να φέρω στο μυαλό μου τα αρνητικά του τσιγάρου και έλεγα στον εαυτό μου: “Όχι, καλύτερα να μην καπνίσεις”. Aπό τότε που το έκοψα δεν το έχω ξαναβάλει στο στόμα μου. Tώρα αναπνέω καλύτερα και δεν έχω πονοκεφάλους. Δεν αντέχω πια κάποιος να καπνίζει δίπλα μου? η μυρωδιά και μόνο του τσιγάρου μού προκαλεί τάση για εμετό.» Συμβουλή: Πρέπει να το έχεις πάρει πραγματικά απόφαση ότι θα το κόψεις. Aλλιώς, ακούς μέσα σου μια φωνή να λέει: “Έλα, ένα τσιγαράκι δεν πειράζει”. Eγώ το είχα πάρει απόφαση. Bέβαια, αν δεν ήταν το παιδί, δεν ξέρω τι θα γινόταν.

31 Πρόληψη Για την πρόληψη του καπνίσματος πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα όπως: Μείωση της προσφοράς προϊόντων καπνού σε παιδιά και εφήβους να απαιτείται από τους πωλητές προϊόντων καπνού να εξακριβώνουν ότι οι αγοραστές έχουν την απαιτούμενη από την εθνική νομοθεσία ηλικία να αποσυρθούν τα προϊόντα καπνού από τα σημεία έκθεσης για αυτοεξυπηρέτηση να περιοριστεί η πρόσβαση στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης να περιοριστούν οι πωλήσεις καπνού εξ αποστάσεως, ειδικά μέσω του διαδικτύου να απαγορευθεί η πώληση γλυκισμάτων και παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά και παρασκευάζονται με την πρόθεση το προϊόν ή/και η συσκευασία να μοιάζει στη μορφή με κάποιο προϊόν καπνού

32 Αντιμετώπιση 1.Αποφύγετε τους πειρασμούς Αποφύγετε τα μέρη που σας βάζουν σε πειρασμό να καπνίσετε, ενώ αντιθέτως προσπαθήστε να πηγαίνετε σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως θέατρα, μουσεία, κινηματογράφο κ.ά. 2.Κάντε παρέα με άτομα που δεν είναι καπνιστές και φροντίστε να βρίσκετε ασχολίες στις ελεύθερες ώρες σας. Στην εργασία σας αποφύγετε να πηγαίνετε στο χώρο όπου συγκεντρώνονται οι υπόλοιποι για να καπνίσουν. 3.Αντικαταστήστε παλιές σας συνήθειες με καινούριες, οι οποίες δεν θα σχετίζονται το κάπνισμα. 4. Αποσπάστε την προσοχή σας από το τσιγάρο. Όταν έχετε την επιθυμία για τσιγάρο, επινοήστε κάποια δραστηριότητα, όπως να τηλεφωνήσετε σε κάποιο φίλο ή να κάνετε μια βόλτα. 5.Για να κρατήσετε το στόμα σας απασχολημένο μασήστε μαστίχα χωρίς ζάχαρη. Αν μπορέσετε να κρατηθείτε, συνήθως μετά από λίγα λεπτά η αίσθηση της στέρησης της νικοτίνης υποχωρεί. Μη ξεγελάσετε τον εαυτό σας λέγοντας είναι απλά ένα τσιγάρο! 6. Να απαιτήσουν από τους πωλητές προϊόντων καπνού να εξακριβώνουν ότι οι αγοραστές έχουν την απαιτούμενη εθνική νομοθεσιακή ηλικία 7. Να περιορίσουν τις πωλήσεις καπνού εξ αποστάσεως ειδικά μέσω του διαδικτύου 8. Να απαγορεύσουν την πώληση γλυκισμάτων και παιχνιδιών που προορίζονται για τα παιδιά και παρασκευάζονται με την πρόθεση το προϊόν να μοιάζει στη μορφή με κάποιο προϊών καπνού

33 9.Να απαγορεύσουν την πώληση τσιγάρων μεμονωμένα ή σε πακέτα που περιέχουν λιγότερα από 19 τεμάχια 10.Να περιορίσουν τις διαφημίσεις και τις καμπάνιες προώθησης των προϊόντων καπνού 11. Βελονισμός 12.Τσίχλες νικοτίνης 13.Αυτοκόλλητα νικοτίνης 14.Χάπια νικοτίνης 15.Φάρμακα 16. Ύπνωση 17. Ηλεκτρονικά τσιγάρα

34 Ερωτηματολόγιο-Αποτελέσματα Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από μαθητές του σχολείου μας και αφού ρωτήσαμε 50 αγόρια και 50 κορίτσια σας παρουσιάζουμε τα εξής αποτελέσματα:

35 Καπνίζουν οι γονείς σου;

36 Επηρεάστηκες για να καπνίσεις;Aν ναι, από που;

37 Πόσα τσιγάρα καπνίζεις ανά ημέρα;

38 Πιστεύεις ότι το τσιγάρο θα περιορίσει χρόνια από τη ζωή σου;

39 Η καθημερινότητα μαθητών- καπνιστών Το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν συστηματικά έχει αυξηθεί κατά πολύ στις μέρες μας με αποτέλεσμα αρκετοί από τους μαθητές να καπνίζουν έξω στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού των καπνιστών φαίνεται να προέρχεται κυρίως από τις τάξεις της δευτέρας και της τρίτης λυκείου. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχουν αρκετοί μαθητές που καπνίζουν ακόμη και στην πρώτη λυκείου, χωρίς να συνειδητοποιούν οι ίδιοι τις συνέπειες που θα υποστούν μέσα από αυτή τη κακή συνήθεια. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς συνηθίζουν την ώρα του διαλείμματος να πηγαίνουν σε χώρους όπου δεν θα γίνουν αντιληπτοί από τους ίδιους τους καθηγητές φοβούμενοι μήπως εκείνοι τους δουν και τους τιμωρήσουν. Καθημερινά παρατηρούμε φαινόμενα, μαθητές να καπνίζουν ακόμα και την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι είναι συγκεντρωμένοι για την πρωινή προσευχή. Σε τελευταία ανάλυση, εκτός από αυτήν την μερίδα των μαθητών, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι καπνίζουν ακόμα και μπροστά στους καθηγητές ανενόχλητοι, ενώ παράλληλα πολλοί καταφεύγουν σε διάφορους χώρους του σχολείου, όπως οι τουαλέτες, ώστε να καπνίσουν.

40 Και να μην ξεχνάμε … Τα θετικά του τσιγάρου που είναι τα εξής :  Δίνει δουλειά στους καπνοπαραγωγούς  Δίνει δουλειά σε καπνεμπόρους  Δίνει δουλειά σε καπνοβιομήχανους  Δίνει δουλειά σε πνευμονολόγους, καρδιολόγους και φαρμακοποιούς  Δίνει φόρους στο κράτος  Αφήνει χήρες και ορφανά

41 Επιμέλεια Εργασίας Αναστόπουλος Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος Κωνσταντίνος Βασιλοπούλου Παναγιώτα Γεωργούσης Ιωάννης Γκλαβάς Παναγιώτης Γκραικιώτης Δημήτρης Δεσύλλας Μανώλης Διαμαντόπουλος Θανάσης Διονυσοπούλου Μαρία Ζιώγκας Γιώργος Καζαμαριώτης Δημήτρης Κανέλλος Αργύρης Κανέλλου Χαρά Καρανικόλα Χριστίνα Καραφλός Παναγιώτης Κουρή Θοδώρα Μοιραλιώτης Ιωάννης Μπαλής Δημήτριος Οικονομόπουλος Ιωάννης Σωτηροπούλου Χριστίνα Τόγιας Δημήτρης


Κατέβασμα ppt "1 ο Λύκειο Αιγίου Ερευνητική Εργασία Α’ Τετραμήνου Τάξης Β’ Θέμα : Εφηβεία και κάπνισμα Υπεύθυνος Καθηγητής : Ανδρέας Κουνάβης ΠΕ01."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google