Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ human-rights/videos/no-slavery.html

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ human-rights/videos/no-slavery.html"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ http://www.humanrights.com/el/what-are- human-rights/videos/no-slavery.html http://www.humanrights.com/el/what-are- human-rights/videos/innocent-till-proven- guilty.html http://www.humanrights.com/el/what-are- human-rights/videos/your-human-rights-are- protected-by-law.html

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Κάποιες μορφές ελευθερίας που τις δικαιούται κάθε άνθρωπος ως ηθικό και λογικό ον μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα ακόμα και από τους θεσμούς και νόμους, οι οποίοι υφίστανται στα διάφορα κράτη και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη φυσική και κοινωνική ανάπτυξή του καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς. Βασίζονται στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο». Προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης 10 Δεκ. 1948 Όλα τα κράτη είναι διεθνώς υποχρεωμένα να τα σέβονται, αλλιώς υφίστανται συνέπειες. Αποτελούν πλέον παγκόσμια αξία και δεν είναι εσωτερική υπόθεση του κάθε κράτους.

3 ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ: ATOMIKA Ή ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ Ζωή, αξιοπρέπεια, τιμή, ασφάλεια, περιουσία, ελευθερία λόγου, ανεξιθρησκεία, ιδιωτικότητα ( οικογενειακό άσυλο, απόρρητο επικοινωνιών, προσωπικά δεδομένα )

4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Εργασία, μόρφωση, ψυχαγωγία, κοινωνική ζωή, υγεία, κοινωνική μέριμνα, ποιότητα ζωής, ισότητα..

5 ΠΟΛΙΤΙΚΑ Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του συνέρχεσθαι, συνεταιρίζεσθαι, η ενημέρωση, η ισονομία..

6 ΕΘΝΙΚΑ Εθνική ανεξαρτησία, αυτοπροσδιορισμός, εδαφική ακεραιότητα, διατήρηση πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και εθνικής ταυτότητας (γλώσσα, παράδοση, ιστορία, θρησκεία)

7 ΗΘΙΚΑ Προαιρετικά και προκύπτουν από τους άγραφους ηθικούς νόμους. ὁ άγραφος ηθικός νόμος, ἂν καί περιλαμβάνει πολλά στοιχεῖα τοῦ ἂγραφου Δικαίου, δέν ταυτίζεται ἐξ ὁλοκλήρου μέ τά ἒθιμα, γιατί, ἐνῶ τό ἒθιμο ἐκφράζει μία ὁρισμένη χωροχρονικῶς πολιτισμική περιοχή, ὁ ἂγραφος ἠθικός νόμος ἀναφέρεται διαχρονικῶς στήν ἀνθρωπινότητα τοῦ ἀνθρώπου, καλύπτοντας ὁλόκληρη τήν ἀνθρωπότητα.

8 ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Η ΜΑΓΚΝΑ ΚΑΡΤΑ (1215) Η Magna Carta, ή «Μεγάλη Χάρτα», που υπογράφηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας το 1215, ήταν μια κρίσιμη καμπή στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1215, αφού ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης παραβίασε πολλούς από τους αρχαίους νόμους και τα έθιμα βάσει των οποίων κυβερνούνταν η Αγγλία, οι υπήκοοί του τον ανάγκασαν να υπογράψει τη Μάγκνα Κάρτα στην οποία απαριθμούνται αυτά που αργότερα θεωρήθηκαν ως ανθρώπινα δικαιώματα: δικαίωμα της εκκλησίας να μην υφίσταται κυβερνητικές επεμβάσεις δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να κατέχουν περιουσία προστασία από υπέρμετρη φορολογία. εγκαθίδρυση αρχών νόμιμων διαδικασιών και ισότητας ενώπιον του νόμου. προβλέψεις για την απαγόρευση της δωροδοκίας και τις παραβάσεις καθήκοντος των αξιωματούχων.

9 ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ 1628 Από το αγγλικό κοινοβούλιο προς τον Κάρολο τον Α΄ως δήλωση πολιτικών ελευθεριών. Βασικές αρχές: όχι φόροι χωρίς συναίνεση του κοινοβουλίου, κανείς δεν φυλακίζεται χωρίς αποδείξεις, στρατιωτικός νόμος δεν ισχύει σε καιρό ειρήνης..

10 Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών (1776) Στις 4 Ιουλίου 1776, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέκρινε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Από φιλοσοφικής άποψης η Διακήρυξη έδινε έμφαση σε δυο θέματα: τα ατομικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην επανάσταση. Αυτές οι ιδέες καθώς υποστηρίχτηκαν ευρύτατα από τους Αμερικανούς και διαδόθηκαν διεθνώς, επηρέασαν ειδικά τη Γαλλική Επανάσταση.

11 Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789) Η Διακήρυξη δηλώνει ότι εγγυάται για όλους τους πολίτες τα δικαιώματα «της ελευθερίας, της περιουσίας, της ασφάλειας και της αντίστασης κατά της καταπίεσης». Διατυπώνει την άποψη ότι η ανάγκη για την ύπαρξη νομοθεσίας προέρχεται από το γεγονός ότι «...η άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου περιορίζεται μόνο από την εξασφάλιση ότι και τα άλλα μέλη της κοινωνίας απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων».

12 1 η γενιά δικαιωμάτων Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, προϊόν του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης έθεσε τα θεμέλια για αυτό που σήμερα ονομάζουμε 1 η γενιά δικαιωμάτων: τα ατομικά και πολιτικά. Ατομικά: θεμελιώνουν αξίωση έναντι της εξουσίας για αποχή από επεμβάσεις σε ένα πεδίο ελεύθερης- «αυτόνομης» ύπαρξης του ανθρώπου Πολιτικά: συμμετοχή του ανθρώπου στην άσκηση της κρατικής εξουσίας

13 Η Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης, για τη μεταχείριση των τραυματιών πολέμου(υποχρέωση εκτεταμένης περίθαλψης στο ασθενές και τραυματισμένο στρατιωτικό προσωπικό, με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις και υιοθέτηση χαρακτηριστικής ένδειξης στις στολές του ιατρικού προσωπικού). Η Πρώτη Σύμβαση που έθεσε τα θεμέλια στα οποία βασίζονται όλοι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την προστασία των θυμάτων από τις ένοπλες συγκρούσεις. Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1864, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά το 1906, 1929 και το 1949.

14 ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Τον Απρίλιο του 1945: Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό τον σχεδιασμό ενός διεθνούς σώματος για την προώθηση της ειρήνης και την αποτροπή των μελλοντικών πολέμων. Τα ιδανικά του οργανισμού διατυπώθηκαν στο προοίμιο του προτεινόμενου χάρτη τους: «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, η οποία δυο φορές στο διάστημα της ζωής μας επέφερε ανείπωτη θλίψη στο ανθρώπινο γένος».

15 Ο Χάρτης του νέου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945, μια ημερομηνία που γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο, ως η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών.

16 Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(1948) Η έμπνευσή του αποδόθηκε στην Ελέανορ Ρούζβελτ η οποία την αποκάλεσε Μάγκνα Κάρτα για όλη την ανθρωπότητα. Υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Αποτελείται από 30 άρθρα. Στο προοίμιο δηλώνεται ότι: «Η παραβίαση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση και η προοπτική ενός κόσμου, όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου...Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

17 Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί διεθνές ιδανικό πρότυπο για όλες τις χώρες του κόσμου αλλά δεν έχει ισχύ νόμου. Έτσι από 1948 -1966, κύριος στόχος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα : να δημιουργήσει διεθνή νομολογία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εδραιώσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την εφαρμογή και τη χρήση της.

18 Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημιούργησε δύο βασικά έγγραφα: το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR). Έγιναν διεθνείς νόμοι το 1976. Αυτά τα δύο Σύμφωνα, μαζί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούν το «Διεθνές Σύμφωνο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

19 το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR) (παροχή υπηρεσιών ή αγαθών εκ μέρους της κρατικής εξουσίας τροφή, εκπαίδευση, υγεία, στέγη ) Αποτελούν τη δεύτερη γενιά δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα στο ανθρώπινο περιβάλλον, τα δικαιώματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογική εξέλιξη, τη βιοϊατρική, τους νέους θεσμούς. Αποτελούν την 3 η γενιά δικαιωμάτων.

20 ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Συνθήκη σχετικά με την Κατάσταση των Προσφύγων, 1951 Εξάλειψη όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών, 1979 σχετικά με τα Δικαιώματα των Παιδιών, 1989 Άλλες συνθήκες καλύπτουν τις φυλετικές διακρίσεις, την πρόληψη γενοκτονιών, τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, την απαγόρευση της δουλείας και τα βασανιστήρια.

21 ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΗΕ: Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελείται από 18 ειδικούς και είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει ότι όλοι όσοι έχουν συνυπογράψει την ICCPR την τηρούν. Εξετάζει αναφορές που έχουν υποβάλλει οι χώρες κάθε 5 χρόνια για να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνονται προς την Διακήρυξη και δημοσιοποιεί τα ευρήματά της για κάθε χώρα.

22 Διεθνής Αμνηστία: ( Ιδιωτικός φορέας). Διεθνής, μη κυβερνητική, ανεξάρτητη οργάνωση, που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ. Ιδρύθηκε το 1961 στο Λονδίνο από τον Άγγλο νομομαθή Πήτερ Μπένενσον.

23 Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο συμβούλιο της Ευρώπης. Ευρωπαϊκό γραφείο καταγγελιών. Ευρωπαϊκή επιτροπή απασχόλησης και ίσων ευκαιριών. Αφρικανική επιτροπή για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Ασιατική επιτροπή.. Ουνέσκο: θυγατρική του ΟΗΕ και αναφέρεται σε θέματα πολιτισμού. Διεθνές δικαστήριο της Χάγης: δημιουργήθηκε από ΟΗΕ μετά τον Β΄παγκ. Πόλεμο, ως συνέχεια του προγενέστερου της Κοινωνίας των Εθνών, που έφερε τον τίτλο «Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο».

24 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Χρόνια μετά την έκδοσή της η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει ακόμα περισσότερο όνειρο παρά πραγματικότητα. Παραβιάσεις σημειώνονται σε κάθε μέρος του κόσμου. Ενώ κατά τη διάρκεια των εξήντα χρόνων υπάρχουν κάποια κέρδη, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν ακόμα και σήμερα μάστιγα για τον κόσμο μας.

25 Μία διερευνητική αποστολή στα βόρεια της Συρίας αποκάλυψε ένα κύμα εξαναγκαστικών εκτοπισμών και κατεδαφίσεων σπιτιών που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, για τα οποία είναι υπεύθυνη η Αυτόνομη Διοίκηση του Συριακού Κουρδικού πολιτικού Κόμματος, μια συμμαχία κλειδί, στη βάση του υπό αμερικάνικη καθοδήγηση συνασπισμού, στη μάχη κατά των ένοπλων ομάδων που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

26 Με στρατό και φράχτη αντιμετωπίζει η Ουγγαρία τους μετανάστες

27 Ουγγρικό μπλόκο σε κομβόι με πρόσφυγες (και) από την Κροατία Η ουγγρική Αστυνομία απαγόρευσε σε 19 λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος μέσω των συνόρων με την Κροατία, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκλειστεί στην Ουγγαρία, τη Σερβία και την Αυστρία, λόγω του μπαράζ αναστολών της συνθήκης Σένγκεν στην Ευρώπη.

28 Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται στα σημεία ελέγχου των συνόρων Κροατίας- Σλοβενίας ● η αστυνομία της Κροατίας οδήγησε περίπου 1,800 ανθρώπους σε μια κουραστική διαδρομή 12χλμ από τον σταθμό του τραίνου Čakovec στα σύνορα στο Trnovec γύρω στις 2:30πμ, αφότου οι αρχές της Σλοβενίας είχαν εμποδίσει το τραίνο να μπει στη Σλοβενία. ●Έφτασαν στα σύνορα περίπου δύο ώρες αργότερα, για να τα βρουν κλειστά από έναν φράχτη και την αστυνομία της Σλοβενίας. ●Η αστυνομία της Κροατίας αμέσως έστησε έναν προσωρινό φράχτη πίσω από το πλήθος, παγιδεύοντάς το ουσιαστικά μεταξύ των δύο χωρών χωρίς καταφύγιο ή ανθρωπιστική βοήθεια!

29 Slovenia police fire tear gas to keep back #migrants at #Trnovec border crossing Migrants wait in the rain at the Trnovec border

30 Σχολιάζοντας την αναγγελία της Ουγγαρίας για κατασκευή τείχους και προς την Κροατία, ο Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι "τα τείχη ποτέ δεν εμπόδισαν κάποιον". επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία επαναπροώθησε στην Κροατία ομάδα προσφύγων που προσπάθησε να εισέλθει στη σλοβενική επικράτεια:

31 UNHCR: Το κλείσιμο των συνόρων «σπρώχνει» το πρόβλημα αλλού – Οι σύνοδοι τελευταία ευκαιρία της ΕΕ εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Άντριαν Έντουαρντς: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να επιλύσει ένα “διαχειρίσιμο πρόβλημα”. Το κλείσιμο των συνόρων εξέτρεψε τις μεταναστευτικές ροές από την Ουγγαρία, όπου οι αρχές χρησιμοποίησαν τακτικές τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν "σκληρές και ξενοφοβικές", στην Κροατία. Ο Έντουαρντς σημείωσε ότι η UNHCR παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σλοβενία, την Αυστρία και την Κροατία, αλλά η πίεση θα μπορούσε να επιστρέψει στη Σερβία: "Αν σπρώξεις τους ανθρώπους σε διαφορετικές κατευθύνσεις καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς το πρόβλημα", τόνισε.

32 Share The Meal: Η εφαρμογή του ΟΗΕ ελπίδα για τους πρόσφυγες Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε συνεργασία με μια νεοσύστατη βερολινέζικη εταιρεία δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους ανεξάρτητα από το που βρίσκονται να χρηματοδοτήσουν και να βοηθήσουν στη σίτιση των 4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύρων που ζουν στην Ιορδανία και στις γειτονικές χώρες.εφαρμογή για κινητά

33 Νέα τραγωδία, 4χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του ανοιχτά της Τουρκίας « Η παγκόσμια αδράνεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταστήσει τον κόσμο ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια αποτίμησή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο. Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατηγορούνται ότι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία των εθνικών τους συνόρων απ’ ό,τι για τα δικαιώματα των πολιτών τους ή τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν άσυλο ή ευκαιρίες μέσα σε αυτά τα σύνορα.

34 Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο. Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει επίσης καταγγελίες σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου. «Πόσοι πνιγμένοι πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι «ευρωπαϊκές αξίες»; Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

35 « Εξακολουθούν να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών» Τα δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, επισημαίνει για ακόμη μία φορά ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων (20 Νοεμβρίου) από την υιοθέτηση της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

36 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από τη Γαλλία να μη διακόψει τη σίτιση ενός τετραπληγικού

37 Καταδίκασε τη βία στην Πρεμετή η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα, μετά τις πράξεις βίας, όταν υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων άσκησαν σωματική και ψυχολογική βία και αγριότητα εναντίον εκπροσώπων του ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή

38 Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τις δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου να συνεργαστούν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που διατρέχει όλος ο κόσμος, στην περίπτωση που τεθούν εμπόδια στην αμερικανοκινεζική συνεργασία. Στη διάρκεια της ομιλίας του απέφυγε να αναφερθεί στην «επίμαχη» υπόθεση του Chen Guangcheng, του διάσημου Κινέζου ακτιβιστή, ο οποίος βρισκόταν για αρκετές ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία και πλέον ετοιμάζεται να ζητήσει καταφύγιο στις Η.Π.Α..

39 Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων (Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014) Με δύο αποφάσεις του σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, καθώς και για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

40 Να τερματίσουν άμεσα «τις διώξεις και τις διακρίσεις εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης» καλεί τις ελληνικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία. το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το δικαίωμα περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των Άρθρων 18 και 9 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντίστοιχα». Ωστόσο, καταλήγει, «η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης». ο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη Καμιά δίωξη στον αρνητή στράτευσης Μενέλαο Εξίογλου Το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης είναι αδιαπραγμάτευτο Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης Δεκέμβρης 2012 Το στρατοδικείο καταδίκασε τον Μιχάλη Τόλη σε 8 μήνες φυλακή με ένα χρόνο αναστολή, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και δικαστικά έξοδα 200 ευρώ. Ο Μιχάλης Τόλης είναι ολικός αρνητής στράτευσης, που αρνείται για ιδεολογικούς λόγους να υπηρετήσει τόσο την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.

41 Πυρά Η.Π.Α. κατά της Κούβας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Πρώτη καταχώρηση : Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 Την άμεση απελευθέρωση όλων των μελών της ομάδας «Γυναίκες στα Λευκά», οι οποίες συνελήφθησαν την Κυριακή από τις Αρχές της Κούβας, ζήτησαν οι Η.Π.Α.., λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στη χώρα της Καραϊβικής. «Οι συλλήψεις αυτές υπογραμμίζουν την περιφρόνηση των κουβανικών Αρχών απέναντι στα γενικότερα δικαιώματα των Κουβανών. Η γαλήνια αξιοπρέπεια των Γυναικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πράξεις εκείνων που εγείρουν προσκόμματα και στις ελάχιστες προσδοκίες των πολιτών της Κούβας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Από την πλευρά της η Αβάνα ανακοίνωσε πως προχώρησε στην απελευθέρωση όλων των γυναικών που είχαν συλληφθεί.

42 «Καμπανάκι» για τον αντίκτυπο της λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία Κάλεσμα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αρχίσουν να εξετάζουν τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα, από τις 5 Μαΐου θέτει σε ισχύ το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα. Αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη, σε περίπτωση που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους (μεταξύ άλλων, δικαιώματα σε επαρκή στέγαση, τροφή, νερό, υγιεινή, υγεία, εργασία, κοινωνική ασφάλιση και εκπαίδευση), και οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να τους αποκαταστήσουν. Εκφράζει επίσης ανησυχίες ότι η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. για την οικονομική κρίση δεν έχει ακόμα συμπεριλάβει τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

43 Το σύνθημα «προς μία κοινωνία για όλες τις ηλικίες» υιοθετήθηκε το 1999 και επαναλήφθηκε στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γήρανση, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το 2002 Αναξιοπρεπής διαβίωση (άποροι, άστεγοι και υποσιτισμένοι). Δυσχερής επιβίωση (οι χαμηλοσυνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο βιωσιμό- τητας). Απόρριψη και απρεπή συμπεριφορά από τη νεολαία. Ψυχολογικά προβλήματα (μοναξιά, κατάθλιψη κ.ά.). Ταλαιπωρία, κυρίως όταν επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες. Ανεπαρκής περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Εκμετάλλευση από τα παιδιά τους και άλλους επιτηδείους. Αδιαφορία, έως και εγκατάλειψη, από το οικογενειακό και ευρύτερα συγγενικό περιβάλλον. Κακομεταχείριση σε ιδρύματα (οίκοι ευγηρίας). Συνεπώς, η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η αδιαφορία της κοινωνίας για τους υπερήλικες φανερώνουν ότι στην εποχή μας τείνουν να χαθούν: η ανθρωπιά και η ευαισθησία, η αγάπη και η φροντίδα, η δημοκρατικότητα και ο πολιτισμός.

44 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων 15η Ιουνίου υφίστανται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογενείας). Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη. Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι: τραυματισμοί, αφυδάτωση, απώλεια βάρους, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες.

45 ΑΡΘΡΟ 3 – ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην προσωπική του ασφάλεια». «Το 2007 εκτιμάται ότι 6.500 άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και σχεδόν οι μισοί ήταν θάνατοι αμάχων πολιτών από αντάρτες. Εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας από ένοπλες ομάδες. Το 2007 στη Βραζιλία, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 1.260 άτομα – ο μεγαλύτερος αριθμός, μέχρι σήμερα. Όλα τα περιστατικά καταχωρήθηκαν επίσημα ως «ενέργειες αντίστασης» και ερευνήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου. Στην Ουγκάντα, 1.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα σε στρατόπεδα εκτοπισμένων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν πεθάνει 500.000 άτομα σ’ αυτά τα στρατόπεδα. Οι Βιετναμέζικες αρχές έκλεισαν δια της βίας τουλάχιστον 75.000 εθισμένους σε ναρκωτικές ουσίες και πόρνες σε 71 ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα «αποκατάστασης» κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» προσβολής από HIV/AIDS χωρίς όμως να τους προσφέρουν μέσα θεραπείας.

46 ΑΡΘΡΟ 4 – ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ «Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται». Στην Γουινέα-Μπισάου, παιδιά ακόμη και πέντε ετών μεταφέρονται παράνομα έξω από τη χώρα για να δουλέψουν στις φυτείες βαμβακιού στη βόρεια Σενεγάλη ή για να γίνουν επαίτες στην πρωτεύουσα. Στην Γκάνα, παιδιά 5-14 ετών παρασύρονται με ψεύτικες υποσχέσεις για την εκπαίδευση και το μέλλον τους, σε επικίνδυνες και χωρίς αμοιβή εργασίες στον τομέα της αλιείας. Στην Ασία, η Ιαπωνία είναι η κύρια χώρα προορισμού για γυναίκες που μεταφέρονται παράνομα, ειδικά από τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Επίσης, η UNICEF εκτιμά ότι στις Φιλιππίνες εκδίδονται 60.000 παιδιά. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι 600.000 με 820.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα μέσω διεθνών συνόρων κάθε χρόνο, οι μισοί από τους οποίους είναι ανήλικοι και μεταξύ των οποίων ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών και νεαρών κοριτσιών που εγκαταλείπουν το Ιράκ. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, η απέλαση και η παρενόχληση είναι η συνήθης κυβερνητική τακτική χωρίς να προσφέρεται στα θύματα καμιά βοήθεια.

47 ΑΡΘΡΟ 5 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ «Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ποινή». Το 2008, οι αρχές των ΗΠΑ συνέχιζαν να κρατούν 270 φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο Μπέι, στην Κούβα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν δικαστεί και με εμφανείς αποδείξεις ότι υπέστησαν βασανισμούς. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξουσιοδότησε τη CIA να συνεχίσει τις μυστικές φυλακίσεις και ανακρίσεις, παρ’ ότι έτσι παραβιάζονται διεθνείς νόμοι. Στο Νταρφούρ, η βία, οι φρικαλεότητες και οι απαγωγές οργιάζουν και η εξωτερική βοήθεια έχει αποκλειστεί. Ειδικά οι γυναίκες πέφτουν θύματα απεριόριστης βίας. Σε μια περίοδο εβδομάδων σημειώθηκαν περισσότεροι από 200 βιασμοί γύρω από ένα στρατόπεδο εκτοπισμού και οι αρχές δεν κατέβαλαν καμιά προσπάθεια να τιμωρήσουν τους βιαστές. Στη Δημοκρατία του Κονγκό, διαπράττονται συνεχώς πράξεις βασανισμών και βίαιης μεταχείρισης από κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας και από ένοπλες ομάδες, περιλαμβανομένων ξυλοδαρμών, μαχαιρωμάτων και βιασμών των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι κρατούνται σε απομόνωση, χωρίς καμιά δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε, και συχνά οι τοποθεσίες κράτησής τους είναι μυστικές. Το 2007, η Δημοκρατική Φρουρά (προεδρική φρουρά) και η Ειδική Υπηρεσία (τμήμα της αστυνομίας) στην Κινσάσα φυλάκισαν και βασάνισαν αυθαίρετα μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία θεωρήθηκαν επικριτικά προς την κυβέρνηση.

48 ΑΡΘΡΟ 13 – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ «1. Ο καθένας έχει το δικαίωµα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να επιλέγει τον τόπο της διαµονής του στο εσωτερικό ενός κράτους. 2. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν». Στην Μιανμάρ, χιλιάδες πολίτες φυλακίστηκαν, μεταξύ των οποίων και 700 αντιρρησίες συνείδησης, ανάμεσα στους οποίους και η διάσημη, βραβευμένη με Νόμπελ, Ντο Ονγκ Σαν Σου Κι. Σε αντίποινα για τις πολιτικές δραστηριότητες της, έχει φυλακιστεί ή βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό για δώδεκα από τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια, και έχει αρνηθεί προσφορές απελευθέρωσης από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα να αποχωρήσει από τη χώρα. Στην Αλγερία, πρόσφυγες και άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο συχνά φυλακίζονται, κακοποιούνται ή απελαύνονται. Είκοσι οκτώ άτομα από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, χαρακτηρισμένα επισήμως ως πρόσφυγες από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), απελάθηκαν στο Μάλι αφού δικάστηκαν εσφαλμένα, χωρίς δικηγόρους ή μεταφραστές με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Αλγερία. Εγκαταλείφθηκαν κοντά σε μια πόλη της ερήμου όπου δρούσε μια ένοπλη ομάδα του Μάλι, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό και χωρίς ιατρική βοήθεια.

49 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ Η επικράτηση λόγω της κερδοσκοπίας μιας υλικοευδαιμονιστικής αντίληψης για τη ζωή στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπου κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς, η αυθαιρεσία και η αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης και του ανθρώπου. Η κρίση του ανθρωπισμού και η έκπτωση των ηθικών αξιών. Ηθική αλλοίωση με συνέπεια τη συναισθηματική αναλγησία για τον συνάνθρωπο Κρίση των φορέων παιδείας και κοινωνικοποίησης(ελλιπής αγωγή από οικογένεια, το σχολείο φορέας εκπαίδευσης κι όχι παιδείας). Έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Ρατσιστικά κινήματα που κατευθύνονται από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Η χωρίς όρια τεχνοοικονομική ανάπτυξη που στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τον άνθρωπο. Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, προκαταλήψεις και στερεότυπα που πολλές φορές αναπαράγουν βία και φανατισμό. Η ανοχή και η παθητική μας στάση. Η ίδια η ανθρώπινη φύση, η οποία πολλές φορές ξεχνά, πως δεν αρκεί να βελτιώνουμε επ’ αόριστον τα εργαλεία μας, πρέπει να θέσουμε και το ερώτημα των στόχων που επιδιώκουμε: σε ποιον κόσμο ευχόμαστε να ζήσουμε, τι ζωή θέλουμε να κάνουμε..

50 Τρόποι παραβίασης Δουλεμπόριο παιδιών, γυναικών Έξαρση πορνείας στον υπανάπτυκτο κόσμο Εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, κακοποίηση παιδιών Πόλεμος, τρομοκρατία, βία, εγκληματικότητα, θανατική ποινή γιατί σχετικοποιούν την αξία της ανθρώπινης ζωής Οι ισχυροί του πλανήτη που επιβάλλουν το δίκαιο της πυγμής επεμβαίνοντας στα εσωτερικά των άλλων κρατών Αυταρχικά καθεστώτα(βασανιστήρια, λογοκρισία) Υποσιτισμός και φτώχεια στερούν από πολίτες ιδιαίτερα του Τρίτου κόσμου το βασικό δικαίωμα διατροφής και διαβίωσης Αναλφαβητισμός Καταπίεση της γυναίκας σε θεοκρατικές κοινωνίες και στον υπανάπτυκτο κόσμο

51 Στον αναπτυγμένο κόσμο Παραβίαση του Διεθνούς δικαίου από τα ισχυρά κράτη(επεκτατική πολιτική των ισχυρών κρατών) Αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας των μικρών εθνών Ανεργία, φτώχεια, υποχώρηση του κράτους πρόνοιας, ειδικά σε θέματα υγείας, παιδείας Δημαγωγία, διαφθορά Περιθωριοποιημένα άτομα- άθλιες συνθήκες διαβίωσης Ρατσισμός φυλετικός και κοινωνικός Διακρίσεις Έλλειψη ανεκτικότητας Φανατισμός Παραβίαση προσωπικών δεδομένων Συστηματική παραπληροφόρηση, μηχ/σμοί προπαγάνδας που ευνοούν τη χειραγώγηση του κόσμου Έλεγχος των ΜΜΕ με διοχέτευση κυρίαρχης ιδεολογίας ή ΜΜΕ με χαμηλής ποιότητας προγράμματα Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος Ανυπαρξία αξιοκρατίας, ίσων ευκαιριών, ισονομίας.. Διαπλοκή, πολιτική σήψη, εδραίωση ατιμωρησίας

52 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ Τα ατομικά δικαιώματα προστατεύουν το άτομο από τυχόν αυθαιρεσίες των οργάνων της κρατικής εξουσίας. Τα πολιτικά δικαιώματα εγγυώνται τη συμμετοχή του ατόμου στις πολιτικές διαδικασίες και την άσκηση της εξουσίας. Τέλος τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν εγγυήσεις για την παρέμβαση της πολιτείας στην κοινωνική ζωή και εξασφαλίζουν παροχές ώστε να υπάρχει δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού πλούτου. Η καταπάτηση και ο μη σεβασμός στα παραπάνω αποτελούν βασικό κίνδυνο για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

53 ΟΠΩΣ.. Καταρράκωση της ανθρώπινης προσωπικότητας Κυριαρχία της αδικίας και της αναξιοκρατίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού Κοινωνικές κρίσεις και συγκρούσεις Υπονόμευση της δημοκρατίας Κοινωνικός αποκλεισμός, περιθωριοποιήσεις ατόμων ή ομάδων, δημιουργία γκέτο Έλλειψη εμπιστοσύνης στον συνάνθρωπο Μείωση του κύρους της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς η κατάσταση της αποδιοργάνωσης μέσα από την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμποδίζει και την πρόοδο της ίδιας και την διεθνή της επικοινωνία

54 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δημιουργία υπεύθυνων δημοκρατικών πολιτών(επαγρύπνηση, αλληλεγγύη..): Ενημέρωση(υγιή ΜΜΕ),ενεργοποίηση, συμμετοχή σε ομάδες εθελοντικής προσφοράς, δημοκρατικό ήθος Ανθρωπιστική παιδεία Υπεύθυνη χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας από τους επιστήμονες και τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοκρατικών θεσμών Αναβάθμιση του κύρους και του ρόλου των Διεθνών οργανισμών Διαμόρφωση παγκόσμιας δημοκρατικής κοινής γνώμης. Βίωση θετικών προτύπων από την οικογένεια Καλλιέργεια ανθρωπιάς, αποφυγή φανατισμού και προκαταλήψεων μέσω της κριτικής σκέψης

55 Γενικές πληροφορίες Ελλάδα Η οικονομία βρισκόταν σε κρίση και η ανεργία έφτασε το 26.8% τον Οκτώβριο. Ψηφίστηκαν από τη Βουλή περαιτέρω μέτρα λιτότητας τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο, εν μέσω διαμαρτυριών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η νομοθεσία λιτότητας που σχετίζεται με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα παραβίαζε διάφορες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική, κέρδισε 18 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

56 Υπερβολική χρήση βίας Συνεχίστηκαν ισχυρισμοί για υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. *Τον Απρίλιο αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτογράφοι δέχθηκαν επίθεση από ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στην Αθήνα στη μνήμη ενός 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, ο οποίος αυτοκτόνησε. Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος υπέστη σοβαρό κρανιακό κάταγμα, όταν αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με γκλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Κανένα άτομο δεν συνελήφθη, ούτε κατηγορήθηκε για την επίθεση. *Στις 5 Αυγούστου ΜΑΤ έκαναν υπερβολική χρήση χημικών ερεθιστικών ουσιών και σύμφωνα με αναφορές έριξαν λαστιχένιες σφαίρες και άλλες βολίδες πρόσκρουσης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που εναντιώνονταν στις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής.

57 Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης Συνεχίστηκαν οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εναντίον ατόμων, μεταξύ άλλων, μελών ευπαθών ομάδων, όπως μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνταν σε κέντρα κράτησης. Συνεχίστηκαν τα συστημικά προβλήματα που οδηγούν στην ατιμωρησία, όπως η συχνή αποτυχία των αρχών να διεξάγουν άμεσες, πλήρεις και αμερόληπτες έρευνες και να διασφα- λίζουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική αποκατάσταση. Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο βιασμός με γκλομπ ενός παράτυπου μετανάστη από ακτοφύ- λακα τον Μάιο του 2011 ισοδυναμούσε με βασανιστήριο. Τον Αύγουστο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και διακρίσεις από την αστυνομία ενός έλληνα Ρομά το 1999 (Κατσαρής κατά Ελλάδας). *Τον Μάρτιο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα αθώωσε δυο αστυνομικούς που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικής βλάβης σύμφωνα με τη διάταξη κατά των βασανιστηρίων του Ποινικού Κώδικα εναντίον δύο προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, τον Δε- κέμβριο του 2004. Οι αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό. *Τον Οκτώβριο ήρθαν στο φως σοβαροί ισχυρισμοί για βασανιστήρια 15 αντιφασιστών διαδηλωτών από αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στις 30 Σεπτεμβρίου. Υποστηρικτές των διαδηλωτών, που συνελήφθησαν την 1η Οκτωβρίου, κατήγγειλαν, επίσης, ότι και οι ίδιοι υποβλήθη- καν σε μεταχείριση ισοδύναμη με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά ένας ανακριτής ζήτησε από τον Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

58 Διακρίσεις Άτομα με ΗΙV Τον Μάιο οι αρχές συνέλαβαν και σύμφωνα με αναφορές εξέτασαν δια της βίας για τον ιό HIV παραπάνω από 100 φερόμενες ως ιερόδουλες. Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για το στιγματισμό των 29 εκ των συλλειφθεισών έπειτα από τη δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων και των φωτογραφιών τους από την αστυνομία και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος τους για τη σκόπιμη πρόκληση σωματικών βλαβών. Στο τέλος της χρονιάς 12 συλληφθείσες βρίσκονταν ακόμα στη φυλακή, εν αναμονή δίκης. Ρομά Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, συνεχίστηκε ο διαχωρισμός ή ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση, ενώ οικογένειες Ρομά εκδιώχθηκαν ή απειλήθηκαν με έξωση από τους καταυλισμούς τους χωρίς να τους παρασχεθεί εναλλακτική και επαρκής στέγαση.

59 Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλικά και διαφυλικά άτομα Αντιρρησίες Συνείδησης Συνθήκες στις φυλακές Ελευθερία της έκφρασης Η ελευθερία της έκφρασης απειλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. *Τον Νοέμβριο, ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης περιοδικού, δικάστηκε στην Αθήνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων οι οποίοι φέρονταν να έχουν προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και κάλεσε να διεξαχθούν έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή. Αθωώθηκε έπειτα από την ακρόαση η οποία διήρκεσε μία ημέρα. Το γραφείο του Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε έφεση, και ο Κώστας Βαξεβάνης παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

60

61 Πόση δημοκρατία υπάρχει στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Στα ελληνικά σχολεία η «δημοκρατία» σαν λέξη υπάρχει παντού. Υπάρχει στα βιβλία, υπάρχει στις εκθέσεις των μαθητών, υπάρχει στο στόμα των φιλολόγων. Στην πράξη, όμως; Πόση δημοκρατία υπάρχει στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν ένας μαθητής προσβάλει έναν καθηγητή: Τρώει αποβολή. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας καθηγητής προσβάλει έναν μαθητή; Τι μπορεί να κάνει ο μαθητής; Τι μπορεί να κάνει το 15μελές (εκτός από το να διοργανώνει εκδρομές); Τι μπορεί να κάνει ένα σχολείο όταν αντιμετωπίζει κρούσματα ρατσισμού και bullying; Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που γέννησαν την ανάγκη του Συνεδρίου «Ξεστραβώσου! Μάθε τα δικαιώματά σου», που διοργανώθηκε στις 7-9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα (Αμφιθέατρο "Αθήνα 9.84", Τεχνόπολη) από τη Δημιουργική Ομάδα Schooligans, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

62 ΣΤΟΧΟΙ Οι στόχοι του Συνεδρίου ήταν: Να καταγραφεί μια εικόνα της δημοκρατικότητας των ελληνικών σχολείων. Μαθητές από όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς λογοκρισία τις εμπειρίες τους, ως θύματα ή ως αυτόπτες μάρτυρες. Να ενημερωθούν οι μαθητές για τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος, αλλά και για τους τρόπους να τα διεκδικούν χωρίς να χάνουν το δίκιο τους. Να έχουν έναν απευθείας διάλογο με πρόσωπα εξουσίας (υπουργούς, διευθυντές, καθηγητές) που αποφασίζουν για τη ζωή τους μέσα στο σχολείο. Να ακουστούν ιδέες από τους ίδιους (επιτέλους!) τους μαθητές για να γίνει το σχολείο πιο δημοκρατικό.

63 ΟΜΙΛΗΤΕΣ Η Ντορέττα Αστέρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας, μίλησε για το πώς “Όταν τα Δικαιώματα πάνε Σχολείο κάτι Ξεστραβώνει”. Ο Άλκης Τσιάντης (Αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος) και η Ελίνα Δημητροπούλου (επιστημονική συνεργάτις) από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) μίλησαν για την “Πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού”. Ο Μπάμπης Χαμαλίδης, καθηγητής Φυσικής στο 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, έκανε μια πρωτότυπη ομιλία με τίτλο “Κύριε, σειρά μας να σας βαθμολογήσουμε!”, προτείνοντας έναν τρόπο αξιολόγησης των καθηγητών απο τους ίδιους τους μαθητές τους. Ο Δημήτρης Σπαντίδης, καθηγητής Χημείας στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, παρουσίασε περιστατικά που βίωσε ως καθηγητής, όπου μαθητές τιμωρήθηκαν με υπερβολικά αυστηρές ποινές για ασήμαντη αφορμή. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Για ένα φιλί”. Η Φωτεινή Μητσώνη, φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας, μίλησε για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν “τα πρωτάκια”. Ο Henry Readhead (καθηγητής) και ο Christopher Norton Pring (μαθητής) του αντιαυταρχικού σχολείουSummerhill της Αγγλίας μίλησαν για το σχολείο τους, όπου συμβαίνει κάτι σοκαριστικό για την ελληνική πραγματικότητα: μαθητές και καθηγητές έχουν ίσα δικαιώματα!

64 7+1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης Δικαίωμα διευκόλυνσης στην πρόσβαση Δικαίωμα μη διάκρισης Δικαίωμα ποιότητας σπουδών – Δικαίωμα υγιεινής και ασφάλειας. Δωρεάν εκπαίδευση Δικαίωμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης Δικαίωμα ενημέρωσης, έκφρασης απόψεων και διαλόγου Δικαίωμα προστασίας από τη βία

65 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου, δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για την καθημερινότητα των παιδιών στο ελληνικό σχολείο. Επιβεβαιώθηκε το έλλειμα δημοκρατίας που υπάρχει στα σχολεία, προϊόν αυθαιρεσίας, άγνοιας αλλά και τρόπων αντίδρασης. Ακούστηκαν όμως και πολύτιμες ιδέες και προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης, οι οποίες προέρχονται από τα ίδια τα παιδιά, το οποία ποτέ ως τώρα δεν έχουν ερωτηθεί για καμμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια συμβολική επίσκεψη στον χώρο της Πνύκας, όπου έγινε η ψήφιση των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους μαθητές.

66 θέματα 1.Ενώ από παντού ακούγονται διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη σεβασμού τους, εντούτοις τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται συχνά βάναυσα. Να αναφέρεις ενδεικτικές περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών στην εποχή μας και να εκθέσεις τεκμηριωμένα τις απόψεις σου για τα αίτια της παραβίασής τους. 2.Αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβάλλει στην ευημερία των κοινωνιών και στην παγκόσμια ειρήνη 3.ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: αναφερθείτε στην υπάρχουσα κατάσταση, στα αίτια του φαινομένου Και προτείνετε λύσεις. 4.Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -μεταξύ άλλων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες- εξέθρεψαν εν μέρει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, καθώς και την κρίση στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) Κένεθ Ροθ παρουσιάζοντας την Πέμπτη την ετήσια έκθεση της οργάνωσης. Ξεκινώντας από αυτή τη διαπίστωση να επισημάνετε το ρόλο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δημιουργία των μεγάλων κρίσεων που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα. 5.Η ισότητα των δύο φύλων: πραγματικότητα ή όνειρο; 6.Δικαιώματα των μαθητών. Υπάρχει δημοκρατία στην καθημερινή ζωή του σχολείου; Εάν σας ανετίθετο η διεύθυνση του σχολείου για ένα χρονικό διάστημα ποιες αλλαγές θα φροντίζατε να επιφέρετε άμεσα και γιατί. 7.Η χρήση της δύναμης με αλαζονικό τρόπο αποτελεί δυστυχώς και σήμερα μια σταθερή πρακτική στις κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις. Να παρουσιάσετε τις αιτίες της αλαζονικής συμπεριφοράς ατόμων, ομάδων και κρατών, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευτούν σε κοινωνικό και διεθνές επίπεδο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

67 Θέματα Υποστηρίζεται ότι είναι πολύ εύκολη η διατύπωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο θεωρητικό αλλά πολύ δύσκολη η εφαρμογή τους στην πράξη. Να σχολιάσετε την παραπάνω θέση. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται σε μία κοινωνία τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι δείκτης του πολιτιστικού επιπέδου και της ποιότητας της δημοκρατίας αυτής της κοινωνίας. Να αιτιολογήσετε την άποψη. Ευθύνη των διανοουμένων και των ανθρώπων του τύπου απέναντι στα φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποια είναι η αξία τους και ποιοι λόγοι επιβάλλουν το ενδιαφέρον κάθε ατόμου για την προστασία τους;


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ human-rights/videos/no-slavery.html"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google