Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ Αειφορία ή (αειφόρος ανάπτυξη) είναι εκείνη που επιτρέπει στις σημερινές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ Αειφορία ή (αειφόρος ανάπτυξη) είναι εκείνη που επιτρέπει στις σημερινές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

3 Αειφορία ή (αειφόρος ανάπτυξη) είναι εκείνη που επιτρέπει στις σημερινές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα των επόμενων γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους. Τι είναι αειφορία;

4 ΑΕΙΦΟΡΙΑ Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. οικονομική ανάπτυξηπροστασία του περιβάλλοντοςβιωσιμότητα Βασίζεται σε δυο παράγοντες: Ανθρώπινες Ανάγκες και Περιβάλλον. Αφορά στη διαχείριση των πόρων, όπως η ενέργεια, το νερό, η ύλη, η γη. Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να συμβιβάζει την παραγωγή τροφίμων με τη διατήρηση των πεπερασμένων πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σήμερα να μπορούν να ικανοποιούνται χωρίς να υπονομεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να εκπληρώνουν τις δικές τους ανάγκες

5 Σε κάθε νησί όπως και στη Σύρο η αειφορία είναι απαραίτητη. Επαγγέλματα όπως ο κτηνοτρόφος, ο βυρσοδέψης και ο καταστηματάρχης δερμάτινων ειδών έχουν αναπτυχθεί στο νησί μας, συνδέονται μεταξύ τους και έχουν βοηθήσει στην αειφόρο ανάπτυξη. Ας τα γνωρίσουμε… ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

6 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

7 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο Κτηνοτρόφος φροντίζει ζώα με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των ίδιων και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Παλαιότερα, οι περισσότεροι Κτηνοτρόφοι ήταν ανεξάρτητοι βοσκοί που ακολουθούσαν τα ζώα τους σε ανοικτά βοσκοτόπια. Συνήθως εξειδικεύονταν σε ένα είδος ζώου ως προβατοβοσκοί ή γιδοβοσκοί, χοιροβοσκοί, αγελαδοτρόφοι. Σήμερα, η Κτηνοτροφία γίνεται κυρίως σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου οι Κτηνοτρόφοι εξειδικεύονται στην εκτροφή ενός ζώου. Οι μονάδες παίρνουν το όνομα του ζώου

8 ΑΣΧΟΛΙΕΣ Ο Κτηνοτρόφος ασχολείται με το άρμεγμα ή την αποκομιδή των αυγών, τον καθαρισμό των χώρων που ζουν τα ζώα, τη φύλαξη του κοπαδιού στα βοσκοτόπια και στις στάνες, την προστασία των ζώων από φωτιές ή θεομηνίες, το πότισμα των ζώων και την ανάμειξη ζωοτροφών με σκοπό τη δημιουργία του κατάλληλου συνδυασμού για την αποδοτικότερη εκτροφή τους. Ασχολείται, επίσης, με την περιποίηση των ζώων από αρρώστιες ή μικροτραυματισμούς. Παράλληλα, πέρα από τις καθημερινές εργασίες υπάρχουν και ορισμένες εποχιακές, όπως το κούρεμα των προβάτων την άνοιξη, η συγκέντρωση και εμπορία του μαλλιού τους, η παραγωγή τυριού, αλλαντικών, καπνιστών ή άλλων προϊόντων. Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες πολλές εργασίες, όπως το τάισμα ή το άρμεγμα των ζώων, γίνονται με τη βοήθεια μηχανημάτων. Δεν παύει, όμως, να απαιτείται η τήρηση αυστηρού καθημερινού προγράμματος, με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων

9 Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ειδικές γνώσεις μπορούν να αποκτήσουν οι Κτηνοτρόφοι είτε από γεωργοκτηνοτροφικά λύκεια, είτε από ΤΕΕ ζωικής παραγωγής. Παράλληλα, παρέχονται σπουδές σε τριτοβάθμιο επίπεδο στα ΤΕΙ ζωικής παραγωγής, αλλά και σε επίπεδο ΑΕΙ, στις Ανώτατες Γεωπονικές Σχολές. Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για το επάγγελμα του Κτηνοτρόφου απαιτείται: Αγάπη για τα ζώα, η υπομονή και η ευαισθησία για τη φροντίδα τους Χειρωνακτικές δεξιότητες Σωματική αντοχή Ευσυνειδησία Μαθηματική ικανότητα Μηχανική ικανότητα Υπολογιστική ικανότητα.

10 Επαγγελματικές Προοπτικές Οι Κτηνοτρόφοι εργάζονται στο δημόσιο τομέα ως εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας, θέση για την οποία απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ανάλογης σχολής. Στον ιδιωτικό τομέα ο Κτηνοτρόφος μπορεί να απασχοληθεί ως εκτροφέας σε κτηνοτροφική μονάδα, ή συνεταιρισμό. Η απόκτηση σχετικού πτυχίου είναι σημαντικό προσόν. Στο ελεύθερο επάγγελμα, υπάρχουν ανεξάρτητοι Κτηνοτρόφοι, που όμως σιγά-σιγά στρέφονται σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες. Βέβαια, δεν αποκλείεται κάποιος να δημιουργήσει μια μικρή ατομική κτηνοτροφική μονάδα και να εμπορεύεται τα προϊόντα του σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

11 Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον Στην περίπτωση που ο Κτηνοτρόφος είναι ανεξάρτητος και βγάζει το κοπάδι του για ελεύθερη βοσκή, τότε πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες. Στη διάρκεια της εργασίας του, ο Κτηνοτρόφος είναι αναγκασμένος να δουλεύει σε ανθυγιεινές συνθήκες και να αναπνέει δυσάρεστες οσμές ιδίως κατά τον καθαρισμό των χώρων των ζώων. Κατά το τάισμα των ζώων, χρειάζεται να σηκώνει σάκους με την τροφή ή κουβάδες με νερό, ενώ πολλές εργασίες πρέπει να γίνονται σκυφτά, όπως για παράδειγμα το άρμεγμα. Επιπλέον, τα ζώα χρειάζονται καθημερινή φροντίδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν υπάρχουν αργίες ή εορτές, ενώ οι εργασίες ξεκινούν συνήθως πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά.

12 ΒΥΡΣΟΔΕΨΗΣ

13 Ασχολείται με την κατεργασία των δερμάτων. Είναι από τα πιο παλιά επαγγέλματα του κόσμου και είναι φυσικό αυτό αφού τα ζώα και όλα τα παράγωγά τους ήταν απαραίτητα για τη διαβίωση των ανθρώπων από την αρχαία εποχή. Με το δέρμα των ζώων έφτιαχναν τα ρούχα, τα παπούτσια, τα στρωσίδια, με το μαλλί ύφανε επίσης ρούχα, στρωσίδια και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Το δέρμα όμως για να είναι χρήσιμο έπρεπε να υποστεί μια σειρά από διεργασίες, που τις γνώριζε καλά ο βυρσοδέψης.

14 Η δουλειά του βυρσοδέψη Η δουλειά του βυρσοδέψη ήταν δύσκολη και κυρίως ανθυγιεινή. Ανυπόφορη ήταν η μυρωδιά του παλιού και σάπιου δέρματος. Η καλύτερη εποχή για την αγορά δέρματος ήταν ο Οκτώβριος. Αν άρχιζαν οι βροχές τα δέρματα δεν στέγνωναν. Από το καλοκαίρι ακόμη γύριζε τα χωριά και παζάρευε τα δέρματα πριν ακόμη σφάξουν τα ζώα.

15 Σπουδαιότητα Ο βυρσοδέψης πρέπει να χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, επινοητικότητα και επικοινωνιακή ευχέρεια. Απαραίτητη είναι η δυνατότητα εκτίμησης της ποιότητας προϊόντων και η επιδεξιότητα των χεριών του. Ακόμη, είναι επιθυμητή η καλή αφή, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση της κατάστασης του δέρματος. Εκπαίδευση: Γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος αποκτούνται μετά από μάθηση κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη

16 Μέλλον Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο βυρσοδέψης μπορεί να εργαστεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βυρσοδεψίας, σε ατομική ιδιωτική εμπορική επιχείρηση, ή στο χώρο των τεχνικών συμβούλων βυρσοδεψίας. Επαγγελματικές συνθήκες: Ο βυρσοδέψης εργάζεται σε κλειστό χώρο (βυρσοδεψείο), ομαδικά ή ατομικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται ανθυγιεινές, λόγω των χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών, αλλά και λόγω της δυσοσμίας που βγάζουν τα δέρματα. Ως ειδικός τεχνικός σύμβουλος βυρσοδεψίας ο βυρσοδέψης εργάζεται εκτός γραφείου, όταν επισκέπτεται πελάτες για την προώθηση νέων προϊόντων επεξεργασίας δέρματος. Επαγγελματικές οργανώσεις: Γενικά : Η επεξεργασία του ακατέργαστου δέρματος και η μετατροπή του σε εύκαμπτο δέρμα απαιτούν ιδιαίτερη τεχνική. Ο βυρσοδέψης, με τις γνώσεις του πάνω στην ποιότητα των δερμάτων και με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, τα επεξεργάζεται κατάλληλα και τα παραδίδει έτοιμα για μεταποίηση.

17 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ

18 Ο καταστηματάρχης αγοράζει προϊόντα από τον βυρσοδέψη και τα πουλάει στον τελικό καταναλωτή. Το όφελος του καταστηματάρχη είναι το κέρδος από την πώληση των προϊόντων. Χωρίς τον καταστηματάρχη δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε δερμάτινα είδη.

19 ΓΕΝΙΚΑ Η ανάγκη του ανθρώπου και ο καταναλωτισμός του στο πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει διάφορα επαγγέλματα- δουλειές. Για παράδειγμα, εδώ και πολλά χρόνια ο άνθρωπος έχει καταλάβει την αξία των ζώων και τα αξιοποιεί για διάφορες χρήσεις όπως τα δερμάτινα είδη.

20 Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ Ο κτηνοτρόφος εκτρέφει και φροντίζει τα ζώα και στη συνέχεια ο βυρσοδέψης επεξεργάζεται το δέρμα τους. Μετά τα πουλάει στον καταστηματάρχη δερμάτινων ειδών από τον οποίο τα αγοράζουμε. Χάρη σε αυτούς εξυπηρετούνται οι ανάγκες μας σε ρούχα κλπ., αφού εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουμε μόνοι μας.

21 13/4/2016 Γ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΠ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ ΕΥΗ ΤΣΙΜΠΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΜΑΡΙΘΕΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ


Κατέβασμα ppt "Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ Αειφορία ή (αειφόρος ανάπτυξη) είναι εκείνη που επιτρέπει στις σημερινές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google