Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -Παπαδάκης Γιώργος -Τάκος Φώτης -Ταμιωλάκη Νίκη -Ρουσάκη Αλεξάνδρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -Παπαδάκης Γιώργος -Τάκος Φώτης -Ταμιωλάκη Νίκη -Ρουσάκη Αλεξάνδρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -Παπαδάκης Γιώργος -Τάκος Φώτης -Ταμιωλάκη Νίκη -Ρουσάκη Αλεξάνδρα

2 Λύρα Ιστορία- Προέλευση : Εισαγωγή μετά το 961 μ.Χ. Εισαγωγή στο νησί από τα Δωδεκάνησα γύρω στο 12ο αιώνα. Ιδιαίτερη δημοφιλία στη Σιτία. Σταδιακή εισαγωγή στις παραδόσεις. Εξέλιξη στην Κρήτη.

3 Κατασκευή: Κατασκευή του σκάφους με αρκετά παλιό ξύλο (π.χ. καρυδιά, οξιά) Τοποθέτηση σε χάρτινο μοντέλο και κόψιμο του περιγράμματος με τη βοήθεια της κορδέλας Σκάψιμο του σκάφους με τη βοήθεια του κατάλληλου εργαλείου Τοποθέτηση της λύρας στο μέγγενη για επεξεργασία.

4 Κατασκευή:  Ίσιωση των πλαϊνών και λείανση της επιφάνειας  Επιλογή κατάλληλου ξύλου για κατασκευή του καπακιού  Κατασκευή δύο τρυπών για την έξοδο του ήχου  Ένωση του σκάφους με το καπάκι  Λιγότερη αφιέρωση χρόνου στο προσκέφαλο, τον καβαλάρη και την ψυχή  Κοπή ενός ξύλου με κατάλληλη κλίση και στερέωμα στο κάτω μέρος του σκάφους  Διακόσμηση της λύρας

5 Είδη λύρας:  Το λυράκι, γνωστό για την εκπομπή οξύ και διαπεραστικού ήχου.  Η βροντόλυρα ή χοντρόλυρα, γνωστή για την εκπομπή ισχυρού ήχου.

6 Κατασκευαστές:  Αλεφαντινός Νίκος  Ρομπογιαννάκης Νίκος  Σταγάκης Μανώλης  Φραγκιαδάκης Μιχάλη ς

7 Λαούτο Ιστορία- Προέλευση:  Προέλευση από το αραβικό αλιούντ  Εισαγωγή από τους Άραβες  Καταγωγή από τη Μεσοποταμία  8 χορδές κατά το 15ο αιώνα  Πρόγονος της Πανδούρας

8 Κατασκευή:  Χρήση καλουπιού και προσωρινή βίδωση ενός ντάκου από μαλακό ξύλο  Στερέωση των ντούγιων.  Καθάρισμα του εσωτερικού του σκάφους.  Χρήση σκληρού ξύλου για το σκάφος (π.χ. έβενος και σφεντάμι).  Για το καπάκι, σκίσιμο λεπτής σανίδας  Χρήση μονοκόμματου φλαμουριού για το χέρι.

9 Κατασκευαστές:  Αγριμάκης Νίκος  Γουνάκης Γεώργιος  Γωνιανός Γιάννης  Θεοδωράκης

10 Βιολόλυρα Ιστορία- Προέλευση:  Προέλευση από την Ευρώπη  Διαμόρφωση στην Κεντρική Κρήτη την περίοδο του Μεσοπολέμου (-1940) Κατασκευή:  Κατασκευή με τα ίδια υλικά όπως η κλασσική λύρα  Κατασκευαστές:  Λευτέρης Μανασάκης ή Γαλλιανός (1970-1944),  κατασκευή και παίξιμο από τον ίδιο


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -Παπαδάκης Γιώργος -Τάκος Φώτης -Ταμιωλάκη Νίκη -Ρουσάκη Αλεξάνδρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google