Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρήση εργαλειομηχανής CNC στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας / Τεχνολογίας Γιώργος Χατζηιωάννου – Καθηγητής Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Φεβρουάριος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρήση εργαλειομηχανής CNC στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας / Τεχνολογίας Γιώργος Χατζηιωάννου – Καθηγητής Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Φεβρουάριος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρήση εργαλειομηχανής CNC στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας / Τεχνολογίας Γιώργος Χατζηιωάννου – Καθηγητής Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Φεβρουάριος 2007

2 Σκοπός της Παρουσίασης Δυνατότητες της εργαλειομηχανής 3-Axis CNC Milling Machine που διαθέτουν τα εργαστήριά μας. Υπενθύμιση των κυριότερων φάσεων μιας δραστηριότητας με την εργ/νη CNC. Ιδέες για εργασίες μαθητών. Θέματα σωστής λειτουργίας, συντήρησης και επιμελητείας.

3 Δυνατότητες Χάραξη (engraving) Κόψιμο (cutting) Φρεζάρισμα – αφαίρεση υλικού (milling) Λεπτών φύλλων Πλαστικού, Ξύλου και Αλουμινίου.

4 Φάσεις μιας δραστηριότητας A. Σχεδίαση (CAD) Ο μαθητής πρέπει σε αυτή τη φάση να γνωρίζει : Ο μαθητής πρέπει σε αυτή τη φάση να γνωρίζει :  το υλικό που θα μεταποιήσει,  τις διαστάσεις και  το κοπτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί κατά την κατεργασία.

5

6 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια) B. Ρυθμίσεις Παραμέτρων Μηχανής ( κυρίως για προστασία της μηχανής. Μόνο όταν απαιτείται ) C. Εξομοίωση (Simulation) (προαιρετική) D. Στερέωση του υλικού προς κατεργασία

7 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

8 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια) E. Ορισμός του σημείου αναφοράς (work piece origin )  Απαιτείται πάντα όταν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια.  Νοούμενου ότι θα επαναληφθεί η κατεργασία υλικού του ιδίου πάχους με το ίδιο κοπτικό εργαλείο μπορεί να μη χρειάζεται να επαναλαμβάνεται πάντα.  Το σημείο αναφοράς μπορεί να αποθηκευθεί στην μνήμη και να ανακληθεί.

9 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια) E. Κατεργασία (Machining) Μπορεί να διακοπεί όταν εσείς το αποφασίσετε ( π.χ. το τεμάχιο έχει ξεκολλήσει από τη θέση του, έχει κοπεί, η αρίδα, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο )

10 Ιδέες για εργασίες μαθητών A. Χάραξη σε πλαστικό τύπου ULTRA- MATTES Front-Engravable  ενθαρρύνουμε την πρωτοτυπία  όχι κοινότυπες σχεδιάσεις ( ομάδες, ονόματα )

11 Ιδέες για εργασίες μαθητών B. Ανάγλυφες και 3-D κατασκευές από ξύλο.  Κατάλληλες οι πλάκες από πεύκο.  Πλεονέκτημα η χρήση δυνατών κοπτικών εργαλείων από 1,5mm και άνω που μπορούν να ανεβρεθούν σχετικά εύκολα.

12 Ιδέες για εργασίες μαθητών C. Καλούπια για την Vacuum Forming Machine ή για χύτευση πλαστικών (π.χ. epoxy resins)  Θήκες για τα ραδιοφωνάκια της Β΄ Λυκείου  Κατασκευή στοιχείων μηχανών ( π.χ. οδοντοτροχών)  Εναλλακτικά: χρήση πλαστεσίνης για αναπαράσταση της χύτευσης.

13

14 Ιδέες για εργασίες μαθητών D. Μακέτες από φύλλα Balsa Wood  Κτίρια  Αεροπλάνα  Πεταλούδες, πουλιά κ.α.

15 Ιδέες για εργασίες μαθητών E. Χρηστικά Αντικείμενα όπως εποπτικά μέσα, μέρη ηλεκτρονικών κατασκευών.  Πλάκες για τοποθέτηση διακοπτών, LEDs, Ροοστατών  Ηλεκτρονικοί Χάρτες, Παντογνώστες  Πίνακες πληροφόρησης.

16

17

18 Σωστή Λειτουργία  Φύλαξη και προστασία του «ειδικού κλειδιού» ( parallel port )  Σωστή δήλωση του κοπτικού εργαλείου - χρήση του καταλόγου  Αποδοχή των αυτόματων ρυθμίσεων της μηχανής και επιπρόσθετα μπορεί να γίνονται και πιο συντηρητικές ρυθμίσεις.  Αντικατάσταση των φθαρμένων κοπτικών εργαλείων με καινούργια μειώνει την καταπόνηση της μηχανής.  Αποφυγή της χρήσης κοινών αρίδων για κοπή και αν είναι δυνατόν γενικά.  Οριζοντιοποίηση και ακινητοποίηση της μηχανής  Χρήση μαλακής ξυλείας ειδικά πεύκου.

19 Συντήρηση  Απομάκρυνση των απόβλητων της κατεργασίας (γρέζων) μετά από κάθε κατεργασία.  Το φορτιζόμενο σκουπάκι μπορεί να αντικατασταθεί από πιο δυνατή ηλεκτρική σκούπα.  Έγκαιρη αίτηση προς την οικεία εφορία για αποστολή προς επιδιόρθωση της μηχανής αν παραστεί ανάγκη.

20 Επιμελητεία  Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει εύκολα υλικά κατάλληλα για κατεργασία με την εργ. CNC.  Ορισμένα κοπτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από διάφορους προμηθευτές.  Πρέπει να επιβεβαιώνεται η καταλληλότητά τους και να φυλάσσονται σε κουτί όπου θα αναγράφεται ο κωδικός τους σύμφωνα με τον κατάλογο εργαλείων του προγράμματος Galaad και του καταλόγου που συνοδεύει κάθε μηχανή. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "Χρήση εργαλειομηχανής CNC στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας / Τεχνολογίας Γιώργος Χατζηιωάννου – Καθηγητής Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Φεβρουάριος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google