Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

* Ξύλο * Μέταλλο * Πλαστικό * Ύφασμα * Χαρτί * Πηλός * Γύψος κά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "* Ξύλο * Μέταλλο * Πλαστικό * Ύφασμα * Χαρτί * Πηλός * Γύψος κά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 * Ξύλο * Μέταλλο * Πλαστικό * Ύφασμα * Χαρτί * Πηλός * Γύψος κά

2 * Μεταφορά των σχεδίων κάθε τμήματος της κατασκευής στο επιλεγμένο υλικό. * Κατασκευή ανεξάρτητων τμημάτων. * Συναρμολόγηση των τμημάτων.

3 * Παράγεται από κορμούς δασικών δέντρων * Είναι από τα πρώτα υλικά επεξεργασίας * Εξακολουθεί να είναι από τα κύρια υλικά επεξεργασίας

4 * Φυσικές: χρώμα, οσμή, στιλπνότητα * Ηλεκτρικές: κακός αγωγός * Θερμικές: θερμομονωτικό υλικό * Μηχανικές: αντοχή σε στρέψη, επιμήκυνση, κάμψη

5 * Μαλακά ξύλα: κατεργάζονται εύκολα, αλλά και φθείρονται εύκολα π.χ. πεύκο, έλατο. * Σκληρά ξύλα: κατεργάζονται δύσκολα, αλλά έχουν μεγαλύτερη αντοχή π.χ. δρυς, καστανιά.

6 * Προέρχεται από κατεργασία προϊόντων υλοτόμησης. * Φθηνότερη από το φυσικό ξύλο και δεν παρουσιάζει στρέβλωση. * Είδη: νοβοπάν, κόντρα πλακέ, MDF. * Δέχεται επένδυση από καπλαμά (λεπτό φύλλο φυσικού ξύλου) ή μελαμίνη.

7 * Επιλογή και έλεγχος: επιλογή ξύλου χωρίς ατέλειες (ρόζους, ραγάδες κ.λ.π.), λειασμένου, χωρίς ακίδες και έλεγχος στο γώνιασμα και την επιπεδότητα του ξύλου. * Μέτρηση και σημάδεμα: μεταφορά των διαστάσεων του σχεδίου πάνω στο ξύλο με τη βοήθεια σημαδούρας, γωνιών, μέτρου.

8

9

10

11

12 Μετά τη μεταφορά των σχεδίων στο ξύλο, ακολουθεί η κοπή με πριόνια.

13 * Κόβει κάθετα στις ίνες του ξύλου * Σε δουλειές που δεν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια

14 * Κόβει κάθετα στις ίνες του ξύλου * Χρησιμοποιείται σε καδρόνια, κυλινδρικά ξύλα κ.λ.π.

15 * Κόβει κάθετα στις ίνες του ξύλου * Χρησιμοποιείται σε λεπτά και ακριβή κοψίματα

16 * Κόβει παράλληλα στις ίνες του ξύλου * Μπορεί να κόβει σε καμπύλες γραμμές

17 * Λεπτή πριονολεπίδα με δυνατότητα στροφής 360 0 * Χρησιμοποιείται για την κοπή καμπυλών και ακανόνιστων γραμμών

18 * Πριονοκορδέλα: κόβει ξύλο σε ευθεία γραμμή. Αντικαθιστά σβανά και σιγάτσα. * Ξυλότορνος: δίνει στο ξύλο κυλινδρική μορφή με τη βοήθεια ράσπας ή σκαρπέλου.

19 * Τα μικρά κομμάτια μπορούν να στερεωθούν με μέγγενη * Οι σανίδες μπορεούν να στερεωθούν στο πάγκο εργασίας με σφιγκτήρες

20 * Μετά την ολοκλήρωση του κοψίματος των κομματιών γίνεται έλεγχος για σφάλματα στο γώνιασμα ή στην επιπεδότητα των επιφανειών και διορθώνουμε με πλάνες, πάντα στην κατεύθυνση των ινών.

21 * Τα εσωτερικά ανοίγματα ή οι τρύπες γίνονται με δράπανο χειροκίνητο, ηλεκτρικό χειρός ή ηλεκτρικό επιτραπέζιο σε καλά στερεωμένο κομμάτι.

22 * Οι εγκοπές και οι αρμοί που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση γίνονται με σκαρπέλο, που χρησιμοποιείται το σκάλισμα στην επιφάνεια του ξύλου παράλληλα με τις ίνες του.

23 * Μετά την κοπή ακολουθεί η λείανση με τη χρήση λίμας και η διόρθωση μικρών σφαλμάτων στην κοπή με ράσπα. * Ανάλογα με την επιφάνεια επιλέγεται η κατάλληλη λίμα ή ράσπα.

24 * Χημικά στοιχεία που βρίσκονται στο στερεό φλοιό της γης ή σε ενώσεις τους * Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1500π.Χ. * Σημαντικά μέταλλα είναι ο χαλκός, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, τα κράματα (ενώσεις μετάλλων) χάλυβας, μπρούντζος κ.ά. * Στο εμπόριο τα μέταλλα είναι σε συμπαγή μορφή ως λαμαρίνες και σύρματα.

25 * Ηλεκτρικές: καλοί αγωγοί * Θερμικές: καλοί αγωγοί * Μηχανικές: ελατά (γίνονται σύρμα), όλκιμα (γίνονται μεταλλικά φύλλα)

26 * Τα μέταλλα στη μορφή λεπτού φύλλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επιφανειών * Τα μέταλλα στη μορφή σύρματος ή δοκού τυποποιημένης διατομής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σκελετών.

27 * Η χάραξη των φύλλων γίνεται στην πλάκα εφαρμογής, μια πλάκα από σίδηρο ή χυτοσίδηρο σε σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο με απόλυτα επίπεδη επιφάνεια. * Γωνιάζουμε τις δυο πλευρές του κομματιού, ώστε να σχηματίσουν ορθή γωνία και τις χρησιμοποιούμε σαν ευθείες αναφοράς.

28 Όργανα χάραξης * Χαράκτες: γραμμές * Πόντες: σημάδια * Διαβήτες: κύκλους ή τόξα * Κομπάσα: μεταφορά διαστάσεων * Ρίγες, γωνίες: ευθείες

29 * Σιδηροπρίονα: χοντρά τμήματα (ράβδοι, σωλήνες). * Μεταλλοψάλιδα: λεπτά φύλλα σε ευθεία ή καμπύλη.

30 * Κόφτης: σύρματα ή μεταλλικά ελάσματα * Πένσα: λύγισμα σύρματος

31 * Κόφτης: σύρματα ή μεταλλικά ελάσματα * Πένσα: λύγισμα σύρματος

32 * Διπλώνει το φύλλο λαμαρίνας δημιουργώντας γωνία. * Το έλασμα στερεώνεται σε συγκεκριμένη θέση και με το ανασήκωμα των πλαϊνών μοχλών επιτυγχάνεται γωνία.

33 * Δράπανο για τα ανοίγματα. * Κατεργασία στις άκρες και απομάκρυνση των γρεζιών με λίμες και ράσπες στα φύλλα λαμαρίνας ή με τροχό στα κομμάτια μετάλλου.

34 * Συνθετικό υλικό που παράγεται από τη χημική βιομηχανία με τη συνένωση απλών μορίων σε μακρομόρια. * Πρώτες ύλες είναι παράγωγα της κατεργασίας του πετρελαίου. * Έχουν αντικαταστήσει φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το μέταλλο. * Έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής και η κατεργασία τους είναι εύκολη.

35 Μπορεί να είναι: * Διαφανή ή αδιαφανή. * Εύκαμπτα μαλακά ή άκαμπτα σκληρά. * Θερμοπλαστικά, σταδιακά με τη θέρμανση μαλακώνουν και υγροποιούνται και το αντίθετο ή θερμοσκληρυνόμενα, αρχικά μαλακώνουν και στη συνέχεια σκληραίνουν μόνιμα. * Κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. * Εύπλαστα, μπορούν να μορφοποιηθούν.

36 * Χρησιμοποιούνται τα ίδια εργαλεία όπως στα μέταλλα εκτός από το μεταλλοψάλιδο.

37 Για φωτισμό: μπαταρία πλακέ 4,5V μπορεί να συνδεθεί με ένα ή περισσότερα λαμπάκια 5V.

38 Για κίνηση: μπαταρία πλακέ 4,5V με κινητήρα συνεχούς τάσης 5V. Ο θετικός πόλος της μπαταρίας πρέπει να συνδεθεί με το θετικό ακροδέκτη του κινητήρα και ο αρνητικός με τον αρνητικό.

39 * Στις κατασκευές που απαιτούν τάση δικτύου 220V συμβουλεύεστε τον καθηγητή σας! * Αποφύγετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε μεταλλικές κατασκευές!

40 * Κόφτης ή πένσα με μονομένη λαβή: κόψιμο καλώδιου. * Απογυμνωτές καλωδίων: καθαρισμός από το προστατευτικό πλαστικό.

41 * Γινεται με τη βοήθεια ειδικών κολλητηρίων.

42 * Αμπερόμετρο: ένταση του ρεύματος σε σειρά στο κύκλωμα. * Βολτόμετρο: τάση του ρεύματος παράλληλα στο κύκλωμα. * Ωμόμετρο: αντίσταση του ρεύματος * Πολύμετρο: όλα τα παραπάνω.

43 * Τελικό φινίρισμα με στόκο. * Ολοκλήρωση της κατασκευής με βάψιμο.

44


Κατέβασμα ppt "* Ξύλο * Μέταλλο * Πλαστικό * Ύφασμα * Χαρτί * Πηλός * Γύψος κά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google