Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μουσικά όργανα απο ξένες χώρες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μουσικά όργανα απο ξένες χώρες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μουσικά όργανα απο ξένες χώρες
Παρουσίαση από την ομάδα χαμαιλέοντες-Ε’2 Αιμίλιος Ευσταθίου Αλέξαντρος Αλμπέρτο Σουάρεζ Βασίλης Σκουφαρίδης Μέμνια Σεργίου ‘Όλγα Χατζηγεωργίου

2 Γκαίντα-Σκωτιά H Γκάιντα ή τσαμπούνα ή τουλούμι ή αγγείο είναι ένα είδος παραδοσιακού μουσικού πνευστού μουσικού οργάνου, αποτελούμενο από ασκό και από ξύλινο μέρος. Η γκάιντα αποτελεί παραδοσιακό μουσικό όργανο σε όλη την Ευρώπη, Βόρεια Αφρικη και Μέση Ανατολή. Η γκάιντα αποτελείται από τον ασκό, το επιστόμιο και το τμήμα παραγωγής ήχου. Το τελευταίο απαρτίζεται από δύο ξεχωριστούς γλωττιδόφωνους αυλούς. Ο ένας, κοντός με τρύπες, παράγει τη μελωδία και ο άλλος, μακρύς χωρίς οπές, παράγει ένα φθόγγο που κρατάει το ίσο.

3 Αταμπάκ-Βραζιλία Atabaque (Αταμπάκ)
Είναι ένα όργανο που μαρκάρει το ρυθμό του παιχνιδιού. Είναι αραβικής προέλευσης και έφτασε στην Αφρική μέσω εμπόρων που βρίσκονταν σε βόρειες χώρες της ηπείρου, όπως την Αίγυπτο. Στο επάνω μέρος τοποθετείται ένα μεγάλο ατσάλινο δαχτυλίδι στο οποίο στερεώνεται ένα καλά κατεργασμένο και τεντωμένο κομμάτι δέρματος.

4 Σύριγγα-Περού Η σύριγγα (αρχ. σύριγξ) είναι αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο Στις μέρες μας είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία Πανφλάουτο ή Αυλός του Πανός και είναι δημοφιλές όργανο της μουσικής της ανατολικής Ευρώπης, των Άνδεων (Περού) καθώς και αρκετών ασιατικών χωρών.

5 Μορίν χούουρ-Μογγολία
Η παραδοσιακή μουσική της Μογγολίας εκφράζει την ιστορία και την ταυτότητα των μουσικών της με έναν έντονα ποιμενικό χαρακτήρα. Το μορίν χούουρ (morin huur) (σημαίνει “το βιολί του αλόγου”, έχει σκαλισμένο στο μπράτσο του ένα κεφάλι αλόγου, ενώ οι δύο χορδές του, καθώς και το δοξάρι, είναι φτιαγμένα από τρίχες αλόγου.

6 Μπαλαλάικα-Ρωσσία Η Μπαλαλάικα είναι ρωσικό έγχορδο μουσικό όργανο. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή μουσική από τον 13ο αιώνα. Αποτελείται από τριγωνικό ηχείο που φέρει αρκετές οπές και μακρύ λαιμό (ή μπράτσο) που τέμνεται κατά διαστήματα από μεταλλικές γραμμές.

7 Καστανίετες-Ισπανία Οι καστανιέτες ή καστανιέττες είναι κρουστό μουσικό όργανο, το οποίο κατατάσσεται στα ιδιόφωνα, με χαρακτηριστικό ήχο κροτάλων. Χρησιμοποιούνται κυρίως στους ισπανικούς χορούς και ρυθμούς μουσικής τονίζοντας χορευτικές κινήσεις και υπογραμμίζοντας τον ρυθμό.

8 Σαντούρι-Ινδία/Κίνα Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό* επίπεδο μουσικό όργανο. Το όνομά του προέρχεται εκ της ελληνικής λέξεως ψαλτήριον μέσω της περσικής γλώσσας σαντούρ (βλ. και ψαλτήρι). Πρόκειται για αρχαίο μουσικό όργανο που επινοήθηκε πιθανόν στη Περσία από την οποία και διαδόθηκε τόσο προς την Ινδία και την Κίνα, όσο και δυτικά στη Μέση Ανατολή και τη Βαλκανική. Κατασκευάζεται συνηθέστερα από ξύλο καρυδιάς.

9 Κλαρινέτο-Γαλλία Το κλαρινέτο (ή ευθύαυλος) είναι πνευστό μουσικό όργανο. Στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Το κλαρινέτο κατέχει σήμερα βασική θέση στη συμφωνική ορχήστρα, και ανήκει στην κατηγορία των ξύλινων πνευστών. Πολύ σύνηθες είναι το κλαρινέτο και ως μέλος ορχηστρών της τζαζ.

10 Μπαντονεόν-Αργεντίνη
Το μπαντονεόν είναι αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, το οποίο ανήκει στις κονσερτίνες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αργεντινή. Έχει σημαντικό ρόλο στην ορκέστα τίπικα, την ορχήστρα που χρησιμοποιείται στο τάγκο. Όπως το ακορντεόν και η κονσερτίνα, το μπαντονεόν παίζεται κρατώντας το όργανο ανάμεσα στα δύο χέρια και τραβώντας ή σπρώχνοντάς το, πατώντας ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα κουμπιά με τα δάχτυλα.

11 Σιτάρ- Ινδία /Πακιστάν
Το σιτάρ είναι έγχορδο ινδικό μουσικό όργανο, περισσότερο διαδεδομένο στις βόρειες επαρχίες της Ινδίας και του Πακιστάν. Η εφεύρεσή του ανάγεται στον 12 αιώνα στη περιοχή του Δελχί. Κάθε σιτάρ έχει 21, 22 ή 23 μεταλλικές χορδές, εκ των οποίων κανείς παίζει τις 6 ή 7.


Κατέβασμα ppt "Μουσικά όργανα απο ξένες χώρες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google