Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΣΤΡΙΑ Λίνα Ζυγούνα Β3 Σχολικό έτος 2015-2016. Γεωγραφική θέση Η Αυστρία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΣΤΡΙΑ Λίνα Ζυγούνα Β3 Σχολικό έτος 2015-2016. Γεωγραφική θέση Η Αυστρία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΣΤΡΙΑ Λίνα Ζυγούνα Β3 Σχολικό έτος 2015-2016

2 Γεωγραφική θέση Η Αυστρία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη.

3 Σύνορα Συνορεύει με:  το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά.  την Ιταλία και τη Σλοβενία νότια.  την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ανατολικά.  τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια.

4 Έκταση-Πληθυσμός  Η Αυστρία έχει έκταση περίπου 83.871 km 2 και θεωρείται η 115 η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα. Το μήκος των συνόρων της είναι περίπου 2.562 km.  O πληθυσμός της τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Το 2015 ο πληθυσμός της ήταν 8.623.073 με 102 κατοίκους ανά km 2.

5 Προέλευση ονόματος Στα γερμανικά Österreich σημαίνει «ανατολικό βασίλειο». Η λέξη πρωτοεμφανίζεται σε κείμενο του 996 μ.Χ. ως ostarrichi στην παλαιά άνω γερμανική διάλεκτο. Στη συνέχεια το όνομα μεταφέρθηκε στα λατινικά ως Austria. Η σημερινή ονομασία προήλθε μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας το 1918.

6 Μορφολογία εδάφους Το αυστριακό έδαφος είναι πολύ ορεινό, με εξαίρεση το βορειοανατολικό μέρος της χώρας, όπου εκτείνεται η Κοιλάδα του Δούναβη. Το έντονα ορεινό έδαφος οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της αυστριακής έκτασης καταλαμβάνουν οι Άλπεις Βιντεο: https://www.youtube.com/watch?v=tcQciygrOv E https://www.youtube.com/watch?v=tcQciygrOv E

7 Μορφολογία εδάφους Στη δυτική Αυστρία, όπου δεσπόζουν οι Ανατολικές Άλπεις και το υψόμετρο είναι πολύ υψηλό, στη βορειοανατολική Αυστρία, που αποτελεί προέκταση του Βοημικού Δρυμού, με χαμηλότερο υψόμετρο και στην ανατολική Αυστρία, μια πεδινή περιοχή, τμήμα του ουγγρικού βαθυπέδου. Η περιοχή αυτή ονομάζεται και πεδιάδα του Δούναβη, επειδή αρδεύεται και γονιμοποιείται από τα νερά του ομώνυμου ποταμού. Γενικά τα 7/10 του συνόλου της αυστριακής επιφάνειας καλύπτονται από τις Ανατολικές Άλπεις, το 1/10 από τα βοημικά βουνά και μόνο τα 2/10 είναι πεδιάδα.

8 Κλίμα Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Αυστρία είναι ηπειρωτικές, όμως παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, από το ήπιο ηπειρωτικό μέχρι το ηπειρωτικό των ρωσικών πεδιάδων. Οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα είναι η θέση της χώρας και το υψόμετρο. Το χειμώνα οι άνεμοι, που πνέουν από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, μειώνουν σημαντικά τις θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι οι υγροί άνεμοι που πνέουν από τον Ατλαντικό ωκεανό προς το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αυξάνουν τις θερμοκρασίες.

9 Κλιματικός πίνακας Βιέννης θερμοκρασία Ποσοστό βροχής ανά μήνα Ώρες με ήλιο ανά ημέρα

10 Βιέννη

11 Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη είναι και ο τουρισμός, καθώς η Βιέννη με τον μεγάλο πλούτο της σε έργα τέχνης, μνημεία, μουσεία αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών.

12 Η Βιέννη τα Χριστούγεννα  Την Βιέννη επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου υπάρχουν πολύ ωραία αξιοθέατα.

13 Άλλες μεγάλες πόλεις

14 1. Salzburg Το Σάλτσμπουργκ, είναι πόλη στην δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Ο πληθυσμός του Σάλτσμπουργκ είναι 145.000 κάτοικοι (2005) και 210.000 με την μητροπολιτική περιοχή

15 2. Innsbruck Το Ίνσμπρουκ είναι πόλη στη δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τυρόλου, της κυριότερης τουριστικής επαρχίας της Αυστρίας. Το όνομα της πόλης μεταφράζεται «γέφυρα πάνω στον ποταμό Ινν» (γερμ. Brücke = γέφυρα)

16 Αξιοθέατα της χώρας 1.Χούντερβασερ Χάους: Είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε στα 1983-1986 από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ.

17 Αξιοθέατα της χώρας  2. Αββαείο Μέλκ: Βρίσκεται στην πόλη Μελκ (Melk) της βορειοανατολικής Αυστρίας και στη συμβολή του ποταμού Μελκ με τον Δούναβη. Η έξοχη εσωτερική διακόσμηση του αββαείου είναι φιλοτεχνημένη από τον Γιόζεφ Μούνγκεναστ.

18 Αξιοθέατα της Βιέννης  1.Ανάκτορα Σενμπρούν Είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

19 Ανάκτορο Σενμπρούν

20 Αξιοθέατα της Βιέννης  2. Κρατική όπερα Είναι η αξιολογότερη όπερα της Βιέννης, και μια από τις αξιολογότερες όπερες του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1868 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η πρεμιέρα έγινε στις 25 Μαΐου του 1869 με την όπερα "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ.

21 Κρατική όπερα

22 Ιστορία Καταληφθεί την προ-Ρωμαϊκή εποχή από φυλές Κελτών. Το κέλτικο βασίλειο του Νόρικουμ κατακτήθηκε από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε επαρχία του Ρωμαϊκού κράτους. Μετά την πτώση της Ρώμης, η περιοχή κατακτήθηκε από Βαρβάρους, Σλάβους και Αβάρους. Ο Καρλομάγνος επεκτάθηκε στην περιοχή το 788 μ.Χ. και προώθησε τον εποικισμό παράλληλα με τον προσηλυτισμό στο Χριστιανισμό. Ως τμήμα της ανατολικής Φρανκονίας, οι βασικές περιοχές της Αυστρίας ήταν υποτελείς στον οίκο της Βαδηβέργης. Η περιοχή γνωστή ως Μαρκία Οριεντάλις δόθηκε στην κυριότητα του Λεοπόλδου της Βαδηβέργης το 976.

23 Ιστορία Η Βιέννη καταλήφθηκε στις 13 Απριλίου του 1945 από τους Σοβιετικούς, λίγο πριν την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ. Μία προσωρινή κυβέρνηση με την έγκριση των Σοβιετικών, ανακοίνωσε την απόσχιση από το Ράιχ και την ανεξαρτησία της Αυστρίας στις 27 Απριλίου του 1945. Όπως και η Γερμανία, η Αυστρία διαχωρίστηκε σε τέσσερις τομείς με βρετανική, γαλλική, ρωσική και αμερικανική διοίκηση, ενώ συνολικά διοικούταν από τη Συμμαχική Επιτροπή για την Αυστρία.

24 Επίσημη γλώσσα και πολίτευμα Η επίσημη γλώσσα της Αυστρίας είναι η Γερμανική  Εθνικός ύμνος: https://www.youtube.com/watch?v=_qyTnc8ZxU8  Πολίτευμά: Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Πρόεδρος : Χάιντς Φίσερ Καγκελάριος : Βέρνερ Φάιμαν

25 Οικονομία  Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα της χώρας. Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι. Όσον αφορά την κτηνοτροφία εκτρέφονται αγελάδες, χοίροι και πρόβατα. Η μισή έκταση της χώρας καλύπτεται από δάση και η υλοτομία είναι ανεπτυγμένη μαζί με την παραγωγή χαρτιού. Η Αυστρία διαθέτει σημαντικό υδροηλεκτρικό δυναμικό. Αυτό οφείλεται στα ορμητικά ποτάμια που κατεβαίνουν από τις Άλπεις. Η βαριά βιομηχανία είναι επίσης ανεπτυγμένη. Τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα βρίσκονται γύρω από την Βιέννη και το Γκρατς. Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία.

26 Πολιτισμός  Η πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας ήταν ως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα αναπόσπαστα δεμένη με την πολιτιστική παράδοση της Γερμανίας, στα πλαίσια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα μέσα του 16ου αιώνα, το κίνημα της Αντιμεταρρύθμισης, με το οποίο η ρωμαιοκαθολική Αυστρία διαχωρίστηκε από την προτεσταντική Γερμανία, και η πολιτική των Αψβούργων, που ανέπτυξαν ιδιαίτερες σχέσεις με την Ισπανία και την Ιταλία, δημιούργησαν τον αυστριακό πολιτισμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

27 Λογοτεχνία  Από τους σημαντικότερους Αυστριακούς λογοτέχνες του τέλους του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου είναι ο Εμμάνουελ Σικανέντερ με το έργο του «Ο Μαγικός Αυλός» (1791), που μελοποιήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Από τα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζει η μεγάλη άνθιση της αυστριακής λογοτεχνίας. Σημαντικότεροι εκπρόσωποι είναι ο Άρθουρ Σνίτσλερ, που ήταν επηρεασμένος από τον ιμπρεσιονισμό, και ο Ούγκο φον Χόφμανσταλ από τον ρομαντισμό.

28 Λογοτεχνία  Ο Στέφαν Τσβάιχ έγραψε μία σειρά από βιογραφίες στις οποίες εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ψυχογραφική ανάλυση των βιογραφούμενων προσώπων, όπως στα έργα του «Μαρία Αντουανέτα», «Μαρία Στούαρτ» κ.ά.  Η πιο δημοφιλής συγγραφέας στη Γερμανική γλώσσα είναι η αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ. Το 2004 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Φρόυντ, που έθεσε τις βάσεις της ψυχανάλυσης, είναι ο πιο γνωστός αυστριακός επιστήμονας.

29 Sachertorte  Το γλυκό Sachertorte είναι το διασημότερο γλυκό της Αυστρίας. Το 1832, όταν ο πρίγκιπας Metternich ανέθεσε στον προσωπικό του σεφ να φτιάξει ένα πρωτότυπο επιδόρπιο για κάποιους σημαντικούς του καλεσμένους. Ο επικεφαλής σεφ ήταν άρρωστος και το βάρος έπεσε στον 16χρόνο Franz Sacher, που ήταν εκπαιδευόμενος μάγειρας στην κουζίνα του πρίγκιπα, στο δεύτερο έτος του. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενθουσίασε τους καλεσμένους, δεν της δόθηκε περισσότερη σημασία.

30 Sachertorte  Ο Ζάχερ ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του σαν σεφ και μετά γύρισε στην Βιέννη όπου άνοιξε ένα πολυτελές ντελικατέσεν -κάβα. Ο μεγαλύτερος γιος του Ζάχερ, Έντουαρντ, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Βιέννη. Εκεί, τελειοποίησε τη συνταγή του πατέρα του, δίνοντάς της την σημερινή της μορφή

31 Sachertorte

32 Συνοπτική παρουσίαση http://www.slideshare.net/maritheoch/ss- 47205399http://www.slideshare.net/maritheoch/ss- 47205399

33 Δικτυογραφία  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%84 %CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%8C%CF%80%CE%B5%CF%81% CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AD%C E%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%84 %CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%8C%CF%80%CE%B5%CF%81% CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AD%C E%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7: %CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7: %CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1  http://1epal- trikal.tri.sch.gr/static/new/eu/Austria_htm/Austria_map.html http://1epal- trikal.tri.sch.gr/static/new/eu/Austria_htm/Austria_map.html  http://xwres.wikispaces.com/%CE%91%CE%A5%CE%A3%CE%A4 %CE%A1%CE%99%CE%91 http://xwres.wikispaces.com/%CE%91%CE%A5%CE%A3%CE%A4 %CE%A1%CE%99%CE%91


Κατέβασμα ppt "ΑΥΣΤΡΙΑ Λίνα Ζυγούνα Β3 Σχολικό έτος 2015-2016. Γεωγραφική θέση Η Αυστρία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google