Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις παλαιά διαθήκη και καινή διαθήκη. Σημαίνει συμφωνία (γάμου), που συντελέσθηκε ανάμεσα στο Θεό και στους ανθρώπους. Η συμφωνία αναφέρει ότι οι άνθρωποι θα πιστεύουν στον αληθινό Θεό και θα υπακούουν στο θέλημά Του, και ο Θεός θα τους παρέχει προστασία και θα τους χαρίσει την αιώνια ζωή. Επίσης το ουσιαστικό διαθήκη εννοεί το σύνολο των ιερών βιβλίων της Αγίας Γραφής (Παλαιά + Καινή Διαθήκη) Ο όρος διαθήκη

2 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ο όρος Καινή Διαθήκη περιλαμβάνεται στις τέσσερις διηγήσεις του μυστικού δείπνου· « το ῦ το γ ά ρ ἐ στι τ ὸ α ἷ μ ά μου τ ὸ τ ῆ ς καιν ῆ ς διαθ ή κης τ ὸ περ ὶ πολλ ῶ ν ἐ κχυν ό μενον ε ἰ ς ἄ φεσιν ἁ μαρτι ῶ ν» (Μθ 26,28. Βλ. Μρ 14,24. Λκ 22,20. Α΄ Κο 11,25). Δηλώνει τη νέα συμφωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπων που θεμελιώνεται με τη θυσία του Χριστού και αντικαθιστά τη διαθήκη του Σινά που είχε συναφθεί με θυσίες και αίμα ζώων. Τι σημαίνει ο όρος Καινή Διαθήκη

3 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Τα βιβλία που περιέχουν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού ονομάζονται Καινή Διαθήκη. Η όλη υπόθεση της θείας οικονομίας καταγράφτηκε από τους μαθητές του Χριστού ως ιστορία και διδασκαλία. Οι μαθητές του Χριστού υπήρξαν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες όλων των γεγονότων του Χριστού και της ιδρύσεως της Εκκλησίας του. Μαζί μ’ αυτούς υπήρξαν και δύο μαθητές των μαθητών του Χριστού, οι οποίοι έγραψαν σύμφωνα με τις πληροφορίες των αυτοπτών. Με τις δύο αυτές ομάδες μαθητών διασφαλίζεται η Ιερά Παράδοση. Τι σημαίνει ο όρος Καινή Διαθήκη

4 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Τα βιβλία της Κ. Δ. δεν είναι λογοτεχνικά ή επιστημονικά, αλλά μαρτυρίες για ένα πρόσωπο και για ένα γεγονός. Μαρτυρικές καταθέσεις περί του προσώπου του Χριστού και του γεγονότος της σταυρώσεως και της αναστάσεώς Του.

5 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Αρχικά το περιεχόμενο της Καινής Διαθήκης ήταν μόνο προφορικό κήρυγμα των αποστόλων του Χριστού. Οι Απόστολοι που καταγράφουν τα βιβλία της Κ.Δ. καλύπτουν τις ανάγκες της απομνημονεύσεως και της επικοινωνίας. Η Κ.Δ. γράφτηκε το χρονικό διάστημα 50 - 80 μ.Χ., στην κοινή ελληνιστική γλώσσα. Ο όρος Καινή Διαθήκη προς δήλωση των 27 βιβλίων μαρτυρείται από τα τέλη του 2 ου αιώνα και εξής.

6 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Η Εισαγωγή στην Κ.Δ. ανήκει στους κλάδους της νεώτερης επιστήμης. Αναπτύχθηκε από τον 18 ο αι. και εξής. Οι αρχαίοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς και οι Πατέρες δεν ασχολήθηκαν ποτέ συστηματικά με τα θέματα μιάς σύγχρονης Εισαγωγής. Στοιχεία Εισαγωγής κυρίως στους προλόγους των υπομνημάτων ή στα αντιαιρετικά τους έργα. Τα στοιχεία αυτά έχουν απολογητικό χαρακτήρα. Σύντομη ιστορία του μαθήματος της Εισαγωγής

7 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Σαν πρώτη Εισαγωγή μπορεί να θεωρηθεί ο κανόνας του Muratori, ο οποίος περιέχει κατάλογο βιβλίων της Κ.Δ. με σύντομες πληροφορίες. Τον όρο «Εισαγωγή εις τας Αγίας Γραφάς» χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ο Αδριανός ο Αντιοχεύς (450 μ.Χ.). Το έργο του αφορά περισσότερο στην ιστορία της Ερμηνευτικής και όχι την Εισαγωγή στην Κ.Δ. Σύντομη ιστορία του μαθήματος της Εισαγωγής

8 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Εισηγητής της επιστημονικής έρευνας της Κ. Δ. θεωρείται ο Γάλλος μοναχός Richard Simon (1712), ο οποίος έγραψε κριτικές εργασίες και άνοιξε το δρόμο στην κριτική του κειμένου της Κ.Δ. Σταθμό στην επιστήμη της Εισαγωγής αποτελεί κατά το 19 ο αι. η Σχολή της Τυβίγγης με ηγέτη τον Baur. Κυριώτεροι συγγραφείς των διαφόρων Σχολών (Θρησκειοϊστορική, Εσχατολογική, Μορφοϊστορική κ.ά.) είναι: Michaelis, Semler, Baur, Bousset, Loizy, Weiss, Schweitzer, Dodd, Bultmann, Dibelius). Στο χώρο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχουν γραφεί λίγες Εισαγωγές στην Κ. Δ. Σύντομη ιστορία του μαθήματος της Εισαγωγής

9 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Εισαγωγή στην Κ.Δ. = το σύνολο των γνώσεων που είναι αναγκαίες για να κατανοήσουμε την Κ. Δ. Οι γνώσεις παρέχονται από διαφόρους βοηθητικούς κλάδους της Κ.Δ., όπως η Ιστορία των Χρόνων της Κ.Δ., η Φιλολογία της Κ. Δ., η Ερμηνευτική, η Γεωγραφία της Παλαιστίνης, κ.ά. Τι εξετάζει το μάθημα της Εισαγωγής στην Κ.Δ.

10 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Εξετάζει τα εξής προβλήματα α) Πόσα και ποια είναι τα βιβλία της Κ.Δ.; β) Ποίο είναι το ακριβές κείμενο του κάθε βιβλίου; γ) Ποιες ιστορικές πληροφορίες έχουμε για το κάθε βιβλίο και ποια είναι τα προβλήματά του; δ) Ποια είναι η ερμηνεία τους, την οποία εννοούν οι ίδιοι οι συγγραφείς; Τι εξετάζει το μάθημα της Εισαγωγής στην Κ.Δ.

11 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Η ύλη της Εισαγωγής διακρίνεται σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια α) Ο κανόνας. β) Το κείμενο. γ) Η ιστορία και δ) η ερμηνεία. Τι εξετάζει το μάθημα της Εισαγωγής στην Κ.Δ.

12 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ιστορία του κειμένου (χειρόγραφου και έντυπου) Ιστορία της συγκρότησης του «κανόνα» της Κ.Δ. Ιστορία της συγκρότησης του «κανόνα» της Κ.Δ. Γλώσσα συγγραφής Γλώσσα συγγραφής. Α΄ μέρος. Γενική Εισαγωγή στην Κ.Δ.

13 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Χρόνος συγγραφής.  Χρόνος συγγραφής.  Τόπος συγγραφής.  Συνθήκες συγγραφής.  Περιεχόμενο βιβλίων  Περιεχόμενο βιβλίων. Β΄ μέρος. Ειδική Εισαγωγή στην Κ.Δ.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google