Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη

2 1. Τι ήταν και γιατί γράφτηκαν οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου;
Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου ήταν ζωντανά περιστασιακά κείμενα. Ο Παύλος επικοινωνούσε με τις εκκλησίες που ίδρυε και μοιραζόταν τη χαρά τους και τα προβλήματά τους. Στις επιστολές του έγραφε τις εμπειρίες του και τις υποδείξεις του. Μας διασώθηκαν 14 επιστολές με το όνομά του.

3 2. Ποιες και τί ήταν οι Καθολικές επιστολές;
Εκτός από τον Απόστολο Παύλο και οι άλλοι Απόστολοι έκαναν περιοδείες και ίδρυαν εκκλησίες. Στις επιστολές τους διδάσκουν, ενισχύουν και καθοδηγούν τους νέους πιστούς. Ονομάστηκαν «Καθολικές» γιατί απευθύνονται σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες και έχουν γενικότερο περιεχόμενο. Μας διασώθηκαν 7 τέτοιες επιστολές

4 3. Ποιο είναι το περιεχόμενο της Αποκάλυψης του Ιωάννη;
Είναι το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Γράφτηκε από τον ευαγγελιστή Ιωάννη σε μια περίοδο διωγμών εναντίον των χριστιανών. Απευθύνεται στους χριστιανούς της Μ. Ασίας και μιλάει με συμβολική γλώσσα και παραστατικές εικόνες Τους αποκαλύπτει (φανερώνει) ότι στο τέλος όλα τα βάσανα θα τερματιστούν και ότι ο Θεός θα χαρίσει σε όλους έναν καινούργιο κόσμο.

5 4. Πώς χρησιμοποιούμε την Κ. Διαθήκη στης Εκκλησία;
Σε κάθε Μυστήριο και Ακολουθία της Εκκλησίας διαβάζονται κομμάτια της Κ. Διαθήκης, που λέγονται περικοπές ή αναγνώσματα. Όταν είναι από τα 4 Ευαγγέλια λέγονται: Ευαγγελικές περικοπές Όταν είναι από τις επιστολές των Αποστόλων λέγονται: Αποστολικές περικοπές

6 Για τις ανάγκες των Ακολουθιών της Εκκλησίας υπάρχει ένα βιβλίο που περιέχει όλες τις περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια. Αυτό λέγεται: Το Ευαγγέλιο και τοποθετείται πάνω στην Αγία Τράπεζα. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι η Εκκλησία στηρίζει τη ζωή της στο λόγο του Θεού, το Ευαγγέλιο, και στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τη Θεία Κοινωνία.

7 Υπάρχει και ένα άλλο βιβλίο με περικοπές από τις επιστολές των Αποστόλων και λέγεται: Ο Απόστολος.
Τα ευαγγελικά αναγνώσματα διαβάζονται πάντα από τους ιερείς, ενώ τα αποστολικά από τους ψάλτες. Την Μ. Πέμπτη το βράδυ ακούμε τα δώδεκα Ευαγγέλια. Δηλαδή διαβάζονται δώδεκα ευαγγελικές περικοπές που αναφέρονται στα Πάθη του Χριστού

8 6. Πώς παραπέμπουμε στην Κ. Διαθήκη;
Όλα τα βιβλία της Κ. Διαθήκης είναι χωρισμένα σε κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο είναι χωρισμένο σε στίχους. Όταν θέλουμε να παραπέμψουμε σε ένα χωρίο της Κ.Δ. σημειώνουμε: Τον τίτλο του βιβλίου Έναν αριθμό που δηλώνει το κεφάλαιο του βιβλίου και Ένα επόμενο αριθμό που δηλώνει το στίχο του κεφαλαίου Δηλαδή: Ιω 13,34. Ευαγγέλιο κατά Ιωάννην, κεφάλαιο 13, στίχος 34

9

10 7. Σε ποια γλώσσα γράφτηκαν τα βιβλία της Κ
7. Σε ποια γλώσσα γράφτηκαν τα βιβλία της Κ. Διαθήκης και ποια τα πρώτα χειρόγραφά της; Όλα τα βιβλία της Κ. Διαθήκης γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα, την πιο διαδομένη γλώσσα της εποχής. Από τον 2ο μ.Χ αι. η Κ. Διαθήκη άρχισε να μεταφράζεται στις γλώσσες των λαών που διδάσκονταν το ευαγγέλιο. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε 1600 γλώσσες και διαλέκτους.

11 Τα κείμενα της Κ.Δ. τα πρώτα χρόνια γράφτηκαν σε φύλλα από πάπυρο.
Τα χειρόγραφα κείμενα τα κολλούσαν το ένα δίπλα στο άλλο και τα τύλιγαν γύρω από ένα κυλινδρικό ξύλο, το ειλητάριο (τυλιχτάρι).

12 Αργότερα άρχισαν να γράφονται σε περγαμηνή (από δέρμα ζώου).
Τετρασέλιδα χειρόγραφα σχημάτιζαν τα τετράδια και πολλά τετράδια μαζί βιβλία ή τόμους που ονομάζονταν κώδικες.

13 8. Τι είναι τα «Απόκρυφα» βιβλία της Κ. Διαθήκης;
Έτσι ονομάζονται διάφορα κείμενα, γραμμένα από τον 2ο αι. και μετά, που προέρχονται από χριστιανούς ή αιρετικούς συγγραφείς. Στο καθένα έγραφαν το όνομα κάποιου γνωστού προσώπου από την πρώτη Εκκλησία π.χ. «Κατά Θωμάν Ευαγγέλιο», «Πράξεις Πέτρου», «Αποκάλυψη Παύλου» κλπ. Γράφτηκαν είτε για να καλύψουν με φανταστικά επεισόδια τα κενά που υπάρχουν στην ιστορία των παιδικών χρόνων του Χριστού είτε για να διαδώσουν αιρετικές ιδέες. Οι χριστιανοί για να ξεχωρίσουν τα γνήσια από τα μη γνήσια κείμενα, που κυκλοφορούσαν τότε, ξεχώρισαν μετά από επισταμένη έρευνα 27 βιβλία ως τα μόνα αυθεντικά, που αποτέλεσαν το σώμα των βιβλίων της Κ. Διαθήκης.


Κατέβασμα ppt "4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google