Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ 726 – 843. Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο …………………. πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ 726 – 843. Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο …………………. πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ 726 – 843

2 Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο …………………. πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα βιβλία και τα κτήνη και όλα τα υποστατικά τους και την τιμή τους (όσα εισέπραξε) πήγε στο βασιλιά. Όσα επίσης βιβλία μοναχικά και πατερικά βρήκε τα’ καψε στη φωτιά. Κι αν κάπου ανακάλυπτε να έχει κάποιος στη φύλαξή του λείψανο αγίου, κι αυτό το’ ριχνε στη φωτιά και τον κάτοχο τον τιμωρούσε ως ασεβή….

3 Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο στρατηγός των Θρακησίων Μιχαήλ Λαχανοδράκων πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα βιβλία και τα κτήνη και όλα τα υποστατικά τους και την τιμή τους (όσα εισέπραξε) πήγε στο βασιλιά. Όσα επίσης βιβλία μοναχικά και πατερικά βρήκε τα’ καψε στη φωτιά. Κι αν κάπου ανακάλυπτε να έχει κάποιος στη φύλαξή του λείψανο αγίου, κι αυτό το’ ριχνε στη φωτιά και τον κάτοχο τον τιμωρούσε ως ασεβή… τελικά δεν άφησε σ’ όλο το θέμα του ούτε έναν άνθρωπο με το σχήμα του μοναχού.

4 Εικονομαχία Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι η λατρεία των εικόνων;

5 Πρέπει να απεικονίζεται το θείο; Αρχαία Ελλάδα Άραβες

6 Η ορθόδοξη θέση για τη λατρεία ειδώλων ο ὐ ποιήσεις σεαυτ ῷ ε ἴ δωλον, ο ὐ δ ὲ παντός ὁ μοίωμα, ὅ σα ἐ ν τ ῷ ο ὐ ραν ῷ ἄ νω κα ὶ ὅ σα ἐ ν τ ῇ γ ῇ κάτω κα ὶ ὅ σα ἐ ν το ῖ ς ὕ δασιν ὑ ποκάτω τ ῆ ς γ ῆ ς. Ο ὐ προσκυνήσεις α ὐ το ῖ ς, ο ὐ δέ μ ὴ λατρεύσ ῃ ς α ὐ το ῖ ς. (Παλαιά Διαθήκη) Ο ὐ κ ε ἰ σίν θεοί ο ἱ διά χειρ ῶ ν γινόμενοι (Παύλος, Πράξεις των Αποστόλων)

7 Και οι άμεσες συνέπειές της μετά την επικράτηση του χριστιανισμού

8 Η τάση αποδοχής των απεικονίσεων (σύμβολα, αλληγορίες)

9 Η αποδοχή της απεικόνισης

10 Απεικόνιση και αιρέσεις: μονοφυσιτισμός Η Δ' Οικουμενική Σύνοδος του 451 καταδίκασε το μονοφυσιτισμό, δόγμα που υποστηρίζει ότι η θεία φύση του Χριστού υπερισχύει της ανθρώπινης και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η αποτύπωση από τα ανθρώπινα μέσα της θείας υπόστασης. © copyrights Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, ¶θως

11 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

12 ΆΛΛΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ Οι δεισιδαιμονίες και υπερβολές στη λατρεία των εικόνων. Η επιθυμία των Ισαύρων να περιορίσουν τη δύναμη των μοναχών. Η απόδοση των στρατιωτικών αποτυχιών των Βυζαντινών στη δίκαιη οργή του Θεού.

13 Η «εικονολατρική» άποψη στις πηγές

14 Η ένταση της διαμάχης

15

16

17 Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος (787) αποκατάσταση των εικόνων από την Ειρήνη την Αθηναία

18 Η οριστική αναστήλωση των εικόνων, 843 [Κυριακή της Ορθοδοξίας]

19 Η Εικονομαχία στην τέχνη

20 Συνέπειες της επικράτησης των εικονολατρών Νίκη της ελληνικής πνευματικής παράδοσης. Τερματισμός των θρησκευτικών συγκρούσεων. Έναρξη μιας περιόδου γόνιμης συνεργασίας του κράτους με την εκκλησία. Πολλαπλασιασμός και πλουτισμός των μοναστηριών. Περιορισμός των υπερβολών στη λατρεία των εικόνων και των λειψάνων.


Κατέβασμα ppt "Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ 726 – 843. Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο …………………. πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google