Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα με ή χωρίς εξωτερικές αντιστάσεις. Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα  Παράγοντες που εξαρτώνται από την κληρονομικότητα, την ανάπτυξη και τη μάθηση ( φύλο, ταλέντο, σωματότυπος, τεχνική, ικανότητα πρόβλεψης )  Αισθητηριακοί, γνωστικοί, ψυχικοί παράγοντες ( συγκέντρωση, λήψη & επεξεργασία πληροφοριών, καθοδήγηση & ρύθμιση, κίνητρα, δύναμη θέλησης  Νευρικοί παράγοντες ( ενδομυϊκός συντονισμός, μεσομυϊκός συντονισμός, ταχύτητα αγωγής ερεθίσματος, προνεύρωση, αντανακλαστική νεύρωση )  Μυοτενόντιοι παράγοντες ( τύπος μυϊκών ινών, επιφάνεια διατομής των FT- ινών, ταχύτητα μυϊκής συστολής, ελαστικότητα, διατατικότητα, μήκος μυών & σχέσεις μοχλών άκρων - κορμού, παραγωγή ενέργειας, θερμοκρασία.  Δρομική ταχύτητα = μήκος x συχνότητα διασκελισμού Η σχέση του μήκους και της συχνότητας διασκελισμού καθορίζει την πορεία της ταχύτητας. Είναι γνωστό ότι στους δρομείς ταχυτήτων χαμηλότερου επιπέδου η αύξηση της μέγιστης ταχύτητας συντελείται συνήθως εξαιτίας της αύξησης του μήκους διασκελισμού, ενώ στους δρομείς υψηλού επιπέδου, από την αύξηση της συχνότητας των διασκελισμών

2 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

3 Βασικές μορφές ταχύτητας  Ταχύτητα αντίδρασης : χρόνος αντίδρασης, λανθάνων χρόνος  Ταχύτητα ενέργειας : άκυκλη ταχύτητα, ταχύτητα μεμονωμένης κίνησης  Ταχύτητα συχνότητας : κυκλική ταχύτητα Σύνθετες μορφές ταχύτητας  Ταχυδύναμη  Αντοχή στην ταχύτητα  Αντοχή στην ταχυδύναμη

4 1, Ταχύτητα αντίδρασης Είναι η ικανότητα να αντιδρά κανείς στο μικρότερο δυνατό χρόνο σε ένα ερέθισμα. Κατά συνέπεια η ταχύτητα αντίδρασης στον αθλητισμό είναι η μορφή έκφρασης του χρόνου αντίδρασης και συγκεκριμένα του χρόνου ο οποίος περνά από την παροχή ενός σήματος μέχρι την εμφάνιση της απαιτούμενης μυϊκής κίνησης.  Λανθάνων χρόνος Είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που εκδηλώνεται το ερέθισμα στη μυϊκή ίνα και τη σύσπαση του μυ. Η καθυστέρηση αυτή κυμαίνεται από 0,004 μέχρι 0,01sec και εξαρτάται από τον τύπο των μυϊκών ινών, το βαθμό τάσης, τη γλοιότητα και τη θερμοκρασία του μυ.  Απλή αντίδραση Συγκεκριμένη απάντηση σ΄ ένα γνωστό, ικανό να προβλεφθεί σήμα.

5 2, Ταχύτητα ενέργειας ή κίνησης ( άκυκλη ταχύτητα ): Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων που γίνονται μια φορά ( άκυκλων κινήσεων ) με πάρα πολύ υψηλή ταχύτητα και μηδενική ή πολύ μικρή εξωτερική αντίσταση. 3, Ταχύτητα συχνότητας ( κυκλική ταχύτητα ): Είναι η ικανότητα εκτέλεσης επαναλαμβανόμενων και ίδιων κινήσεων ( κυκλικών κινήσεων ) με πάρα πολύ υψηλή ταχύτητα ( π. χ. σκίπινγκ, τάπινγκ, 30 μ σπριντ με φορά ). Όταν κατά την εκτέλεση της άσκησης ή της κινητικής δραστηριότητας έχουμε μετακίνηση ( π. χ. τρέξιμο ) σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συχνότητα και το μήκος διασκελισμού. Όταν δεν υπάρχει μετακίνηση ( π. χ τρέξιμο επιτόπου, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ) η συχνότητα κίνησης αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα απόδοσης.

6 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. 1.Ταχύτητα αντίδρασης ( Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΥΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ Η ’ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ) 2.Επιτάχυνση ( ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ) 3.Μέγιστη δρομική ταχύτητα ( ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ) 4.Αντοχή στη ταχύτητα ( Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΎΝΣΕΙΣ ΥΠΟΜΈΓΙΣΤΗΣ ΕΩΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ )

7 Προπόνηση ταχύτητας o Προπόνηση δύναμης o Καλλιέργεια γενικής συναρμογής μέσα από δρομικές ασκήσεις. o Βελτίωση της ικανότητας εκκίνησης και αντίδρασης. o Προπόνηση μέσα από ποδοσφαιρικά εξειδικευμένες ασκήσεις με μπάλα. Μεθοδικές αρχές προπόνησης της ταχύτητας  Μέγιστη, υπερμέγιστη ταχύτητα εκτέλεσης για αποστάσεις 5 έως 60 μ και για διάρκεια μέχρι 8 δευτ. Ενδείξεις κόπωσης είναι το σήμα για λήξη της προπόνησης.  Η ποιότητα εκτέλεσης προηγείται της ποσότητας : ο αθλητής “ μαθαίνει “ και προπονείται στην ταχύτητα.  Η προπόνηση ταχύτητας τοποθετείται στην αρχή μιας προπονητικής μονάδας και εκτελείται σε ξεκούραστη κατάσταση.  Η αυστηρή τήρηση της σειράς προθέρμανση - διάτηση - προάσκηση - επιβάρυνση είναι εγγύηση για προφύλαξη από τραυματισμούς. Μέθοδοι προπόνησης της ταχύτητας ενέργειας και συχνότητας  Χρησιμοποιείται η επαναληπτική μέθοδος


Κατέβασμα ppt "Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να αντιδρά γρήγορα σε ένα ερέθισμα και να εκτελεί κυκλικές ή άκυκλες κινήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητική ταχύτητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google