Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 4. Τα συστήματα παραγωγής ενέργειας ► Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με την αερόβια και την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 4. Τα συστήματα παραγωγής ενέργειας ► Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με την αερόβια και την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 4

2 Τα συστήματα παραγωγής ενέργειας ► Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με την αερόβια και την αναερόβια μεταβολική οδό. ► Αυτή η ικανότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. ► Αρχή των ατομικών διαφορών στην ικανότητα παραγωγής ενέργειας για άσκηση.

3 ► Η ικανότητα μεταφοράς ενέργειας εξαρτάται κύρια από τον τύπο της άσκησης που χρησιμοποιείται για προπόνηση και αξιολόγηση. ► Πχ. Η μέγιστη αερόβια ικανότητα κατά το τρέξιμο, δεν αντιστοιχεί με μέγιστη αερόβια ικανότητα κατά τη κοκλύμβηση όταν ενεργοποιούνται διαφορετικές μυικές ομάδες. ► Αρχή της εξειδίκευσης της μεταβολικής ικανότητας

4 ► Άτομα με μεγάλη αερόβια ικανότητα σε μια δραστηριότητα πιθανότατα αναπτύσσουν και σε άλλες δραστηριότητες μεγάλη αερόβια ικανότητα. ► Αρχή της γενικότητας της φυσιολογικής λειτουργίας και απόδοσης.

5 Αρχές εξειδίκευσης-γενικότητας

6 ► Για κάθε ενεργειακό σύστημα η εξειδίκευση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη γενικότητα του. ► Σπάνια συναντούμε άτομα με μεγάλες ικανότητες σε διαφορετικούς τύπους άσκησης – δρόμος ταχύτητας και δρόμος αντοχής. ► Αθλητές τριάθλου έχουν γενικευμένες μεταβολικές ικανότητες για πολλές αερόβιες δραστηριότητες που είναι αποτέλεσμα προπόνησης ψηλής εξειδίκευσης για κάθε μια από τις δραστηριότητες.

7 ► Εξαιτίας της αρχής της εξειδίκευσης η προπόνηση για αερόβια ικανότητα συνεισφέρει ελάχιστα στην ανάπτυξη αναερόβιας ικανότητας και το αντίθετο. ► Τα αποτελέσματα της συστηματικής προπόνησης είναι πλήρως εξειδικευμένα ως προς τις νευρολογικές, φυσιολογικές και μεταβολικές απαιτήσεις του οργανισμού.

8 Συστήματα παραγωγής ενέργειας Αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Άμεσο ΑΤΡ -CP ► Βραχυπρόθεσμο γλυκόλυση Αερόβια παραγωγή ενέργειας

9 Παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια εκρηκτικής άσκησης

10

11 ► Όλες οι δραστηριότητες χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγεται από όλα τα ενεργειακά συστήματα σε διάφορες αναλογίες οι οποίες εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. ► Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση και μικρότερη η διάρκεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις για αναερόβια παραγωγή ενέργειας.

12 Αξιολόγηση του άμεσου ενεργειακού συστήματος ► Οι δοκιμασίες που προκαλούν μέγιστη ενεργοποίηση του συστήματος ATP-CP, αναπτύχθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της ικανότητας για άμεση παραγωγή ενέργειας. ► Δοκιμασίες ισχύος F X D P =------------ T

13 ► Η ισχύς μετρείται σε Watts. ► 1 Watt = 6,12 kg.m/min ► Στις δοκιμασίες ισχύος, όλη η ποσότητα ΑΤΡ που απαιτείται παράγεται από την αποθηκευμένη ποσότητα ΑΤΡ-CP. ► Η αποθηκευμένη ποσότητα ΑΤΡ-CP επαρκεί για άσκηση μέγιστης ισχύος διάρκειας 6-8 δευτερολέπτων.

14 Δοκιμασίες ισχύος ανάβασης κλίμακας

15 ► Η τιμή της ισχύος επηρεάζεται από τη μάζα του ατόμου. ► Όσο βαρύτερος είναι ο δοκιμαζόμενος τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της μυικής ισχύος, δεδομένου ότι η ταχύτητα ανάβασης είναι σταθερή. ► Η δοκιμασία χρησιμοποιείται για τα ίδια άτομα προ και μετά από συγκεκριμένη προπόνηση ειδικά σχεδιασμένης για την ανάπτυξη της αναερόβιας ισχύος των ποδιών.

16 Αλτικές δοκιμασίες ισχύος ► Κατακόρυφο άλμα χωρίς φόρα ► Κατά μήκος άλμα χωρίς φόρα από θέση ημισυσπείρωσης ► Ισχύς των σκελών ► Η περίοδος άμεσης παραγωγής ενέργειας είναι πολύ σύντομη (μόνο όταν τα πέλματα αγγίζουν το έδαφος)

17

18 Άλλες δοκιμασίες ισχύος ► Κάθε μυική προσπάθεια διάρκειας 6-8 δευτερολέπτων, που το άτομο τα δίνει όλα, μπορεί να θεωρείται ενδεικτική της δυνατότητας του να αντλεί άμεσα ενέργεια από τους μύες που ενεργοποιούνται κατά την προσπάθεια. ► Τέτοιες δοκιμασίες είναι δρόμος ή ποδηλασία ταχύτητας, παλίνδρομο τρέξιμο, κωπηλασία ή χιονοδρομία.

19 Δρόμος ταχύτητας

20 Συνάφεια ανάμεσα στις δοκιμασίες ισχύος ► Ο συντελεστής συσχέτισης δεν είναι ψηλός. ► Η απόδοση υπακούει στην αρχή της εξειδίκευσης. ► Χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της προπόνησης. ► Χρησιμοποιούνται ως μέσα αυτοαξιολόγησης και κινήτρων.

21 Αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου συστήματος παραγωγής ενέργειας ► Όταν μια υπερμέγιστη μυική προσπάθεια διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα,΄όλο και περισσότερη ενέργεια για αναπλήρωση του ΑΤΡ παράγεται από το βραχυπρόθεσμο σύστημα μέσω των αναεροβικών αντιδράσεων γλυκόλυσης. ► Αυτό δε σημαίνει ότι ο αερόβιος μεταβολισμός είναι ασήμαντος.

22

23 ► Στην υπερμέγιστη άσκηση οι ενεργειακές απαιτήσεις ξεπερνούν σημαντικά την ενέργεια που παράγεται από την οξείδωση του υδρογόνου στην αναπνευστική αλυσίδα. ► Κυριαρχούν οι αναερόβιες γλυκολυτικές αντιδράσεις και συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος μέσα στον μυ και τελικά στο αίμα. ► Το επίπεδο γαλακτικού είναι ο πιο συνηθισμένος δείκτης της ενεργοποίησης του βραχυπρόθεσμου συστήματος παραγωγής ενέργειας.

24

25

26 Δοκιμασίες γλυκολυτικής ισχύος ► Ασκήσεις που διαρκούν μέχρι 3 λεπτά απαιτούν ενεργοποίηση του βραχυπρόθεσμου συστήματος παραγωγής ενέργειας. ► Δρομικές και ποδηλατικές δοκιμασίες εξουθενωτικής προσπάθειας ► Άρση βαρών ► Τρέξιμο με ελιγμούς και παλινδρομήσεις ► Κυκλοεργομέτρηση βραχείας διάρκειας –δοκιμασία Katch / Wingate

27

28

29 Διαφορές ηλικίας ► Τα παιδιά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στις δοκιμασίες βραχυχρόνιας αναερόβιας ισχύοςσε σύγκριση με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. ► Μικρότερες συγκεντρώσεις γλυκογόνου στους μυς ► Χαμηλότεροι ρυθμοί χρησιμοποίησης γλυκογόνου ► Χαμηλότερο ποσοστό μυικής μάζας σώματος

30 Διαφορές φύλου ► Διαφορές σωματικής μάζας και μυικής μάζας ► Οι διαφορές στην αναερόβια ικανότητα δεν μπορούν να εξηγηθούν πλήρως από διαφορές στη σύσταση σώματος ή νευρομυικούς παράγοντες. ► Πιθανόν να υπάρχει μια βιολογική διαφορά πέρα από διαφορές στη σωματική σύσταση

31 Επίπεδα γαλακτικού στο αίμα

32 Εξάντληση μυικού γλυκογόνου

33 Παράγοντες που επηρεάζουν την αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Προπόνηση ► Αδρανοποίηση όξινων μεταβολιτών ► Κίνητρα


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 4. Τα συστήματα παραγωγής ενέργειας ► Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με την αερόβια και την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google