Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 5. Συστήματα παραγωγής ενέργειας Αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Άμεσο ΑΤΡ -CP ► Βραχυπρόθεσμο γλυκόλυση Αερόβια παραγωγή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 5. Συστήματα παραγωγής ενέργειας Αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Άμεσο ΑΤΡ -CP ► Βραχυπρόθεσμο γλυκόλυση Αερόβια παραγωγή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 5

2 Συστήματα παραγωγής ενέργειας Αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Άμεσο ΑΤΡ -CP ► Βραχυπρόθεσμο γλυκόλυση Αερόβια παραγωγή ενέργειας

3 Παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια εκρηκτικής άσκησης

4 Αξιολόγηση του αερόβιου ενεργειακού συστήματος ► Άτομα που επιδίδονται σε αθλήματα που απαιτούν μεγάλη ένταση και διάρκεια, γενικά έχουν μεγάλη ικανότητα αερόβιας παραγωγής ενέργειας.

5 Αερόβια ικανότητα αθλητριών υψηλού επιπέδου

6 Αερόβια ικανότητα αθλητών υψηλού επιπέδου

7 ► Η μεγαλύτερη ικανότητα αερόβιας παραγωγής ενέργειας καταγράφεται σε αθλητές δρόμου, κολύμβησης, ποδηλασίας και χιονοδρομίας μεγάλων αποστάσεων. ► Οι αθλητές έχουν σχεδόν διπλάσια αερόβια ικανότητα από ότι άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

8 Παράγοντες που επηρεάζουν την αερόβια ικανότητα ► Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου – VO2max ► Αριθμός τριχοειδών αγγείων στους μύες ► Τύπος μυικών ινών (ένζυμα)

9 Πρόσληψη οξυγόνου κατά την διάρκεια ήπιας άσκησης ► Η πρόσληψη ή χρησιμοποίηση οξυγόνου από τα κύτταρα αυξάνεται γρήγορα κατά τα πρώτα λεπτά της άσκησης και μετά παραμένει σχετικά σταθερή καθόλη την υπόλοιπη διάρκεια της άσκησης. ► Η σταθεροποίηση δείχνει την ισορροπία ανάμεσα στην ενέργεια που απαιτείται από τους μύες και στην αερόβια παραγωγή ενέργειας. Το γαλακτικό οξύ που παράγεται είτε οξειδώνεται είτε ξαναμετατρέπεται σε γλυκόζη. Η συσσώρευση του επομένως είναι ελάχιστη. ► Η φάση της σταθεροποίησης φαίνεται ως ένα πλάτωμα της καμπύλης πρόσληψης οξυγόνου – χρόνου.

10

11 ► Η άσκηση κατά τη φάση της σταθεροποίησης μπορεί να είναι εξαντλητική για ένα απροπόνητο άτομο. ► Για πολλά άτομα το φάσμα δραστηριοτήτων όπου οι ανάγκες οξυγόνου ικανοποιούνται από αερόβια παραγωγή ενέργειας περιλαμβάνουν ανάπαυση, ελαφριές δουλειές στο σπίτι ή ένα περίπατο. ► Ένας μαραθωνοδρόμος μπορεί να τρέξει 42 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και να βρίσκεται στη φάση της σταθεροποίησης!!! ► Αυτή η ικανότητα του μαραθωνοδρόμου σημαίνει ότι η παροχή οξυγόνου στους μύες είναι πολύ αυξημένη όπως επίσης και η ικανότητα διάθεσης αυτού του οξυγόνου για αερόβια παραγωγή ενέργειας.

12 Γιατί απαιτείται κάποιος χρόνος για την σταθεροποίηση; ► Η άμεση ενεργειακή πηγή του μυός είναι πάντα το ΑΤΡ το οποίο δεν απαιτεί οξυγόνο για τη διάσπαση του. ► Η αναπλήρωση του ΑΤΡ που χρησιμοποιείται γίνεται αρχικά από αναερόβιες οδούς παραγωγής ενέργειας μέχρι να παραχθεί αρκετό υδρογόνο από τη γλυκόλυση, την β-οξείδωση των λιπαρών οξέων και τις αντιδράσεις του κύκλου του Krebs. ► Όποτε αυξάνεται η ένταση της άσκησης παρατηρείται έλλειμμα οξυγόνου ανεξάρτητα από το επίπεδο ή τρόπο της άσκησης.

13 Έλλειμμα Ο2 κατά την άσκηση και χρέος Ο2 κατά την αποκατάσταση

14

15

16 Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ή Vo2 max ► Το σημείο όπου η πρόσληψη οξυγόνου σταθεροποιείται και δεν αυξάνεται άλλο με πρόσθετο φορτίο έργου. ► Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου αποτελεί καλή προσέγγιση της ικανότητας ενός ατόμου για αερόβια παραγωγή ενέργειας. ► Πρόσθετη άσκηση πέρα από το όριο μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου μπορεί να επιτευχθεί με γλυκολυτικές αντιδράσεις που οδηγούν σε σχηματισμό γαλακτικού οξέος. ► Σε αυτές τις συνθήκες η άσκηση δυσχαιρένεται και το άτομο κουράζεται και δεν μπορεί να συνεχίσει.

17 ► Η επίτευξη της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου απαιτεί ολοκλήρωση του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και νευρομυικού συστήματος. ► Αυτό προσδίδει σημαντική φυσιολογική και μεταβολική σημασία στη VO2max. ► Η VO2max είναι θεμελιώδης δείκτης της αερόβιας ικανότητας

18 Μέτρηση της VO2max ► Η VO2max μπορεί να προσδιοριστεί από μια ποικιλία ασκήσεων που δραστηριοποιούν μεγάλες ομάδες μυικών ινών και είναι τέτοιας έντασης και διάρκειας που έχουν μεγάλη απαίτηση αερόβιας ενέργειας. ► Οι συνηθισμένες μορφές άσκησης είναι βάδισμα ή τρέξιμο σε δαπεδοεργόμετρο, κυκλοεργόμετρο ή βαθμίδα. ► Η VO2max έχει επίσης μετρηθεί κατά τη διάρκεια κολύμβησης με υδροεργόμετρο, κωπηλασίας με κωπηλατοεργόμετρο και χιονοδρομίας με προσομοίωση.

19

20

21 Κριτήρια επίτευξης VO2max

22 ► Όταν η τιμή πρόσληψης οξυγόνου δεν φτάνει στο σημείο που η καμπύλη πρόσληψης είναι οριζόντια ή κατιούσα, η εκτέλεση της δοκιμασίας φαίνεται να περιορίζεται από τοπικούς παράγοντες (μυικό κάματο) παρά από την κυκλοφορική δυναμικότητα. ► Κορυφαία πρόσληψη οξυγόνου ή VO2peak

23 Άλλα κριτήρια ► Θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί μέγιστη VO2max όταν η πρόσληψη Ο2 δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο. ► Θεωρείται ότι η πρόσληψη είναι η μέγιστη όταν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα είναι 70-80 mg/100 ml (8-10 mmol) ή περισσότερο. ► Θεωρείται ότι η πρόσληψη είναι η μέγιστη όταν προσεγγίζεται η μέγιστη τιμή των καρδιακών παλμών που προβλέπεται από την ηλικία ή το πηλίκο αναπνευστικής ανταλλαγής αερίων είναι μεγαλύτερο της μονάδας.

24 Δοκιμασίες αερόβιας ισχύος ► Η δοκιμασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη μυική δύναμη, ταχύτητα, μέγεθος σώματος και δεξιότητα (εξαίρεση κολύμβηση, κωπηλασία και παγοδρομία). ► Απαιτείται συνεχής υπερμέγιστη προσπάθεια 3-5 λεπτών, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται κλιμακούμενη άσκηση μέχρι που ο δοκιμαζόμενος δε μπορεί να συνεχίσει.

25 Σύγκριση δοκιμασιών

26 ► Οι τιμές κατά τη διάρκεια ποδηλασίας (κυκλοεργόμετρο) ήταν 6-10% χαμηλότερες από τις δοκιμασίες στο δαπεδοεργόμετρο. ► Το συνεχές τρέξιμο σε δαπεδοεργόμετρο είναι η προτιμώμενη δοκιμασία για υγιή άτομα (12 λεπτά)

27

28 Παράγοντες που επηρεάζουν τη VO2max ► Είδος άσκησης – ποσότητα μυικής μάζας που δραστηριοποιείται – δαπεδοεργόμετρο ► Κληρονομικότητα ► Προπόνηση ► Φύλο ► Σωματική σύσταση ► Ηλικία

29 Επίδραση της προπόνησης

30 Επίδραση της ηλικίας και του φύλου

31 Πρόβλεψη της VO2 max ► Η άμεση μέτρηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου απαιτεί ένα εξοπλισμένο εργαστήριο, εξειδικευμένα μηχανήματα, και ψηλά κίνητρα από το δοκιμαζόμενο ώστε να τα δώσει όλα στην προσπάθεια του. ► Οι δοκιμασίες μέτρησης δεν προσφέρονται για την μέτρηση μεγάλων αριθμών ατόμων έξω από το εργαστήριο. Επί πλέον η μέγιστη άσκηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για ενήλικες που δεν έχουν ιατρική άδεια και παρακολούθηση.

32 Δοκιμασίες υπομέγιστης επίδοσης ► Δοκιμασίες αντοχής, βάδισης ή τρεξίματος ► Υποθέτουν ότι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την απόσταση που μπορεί να τρέξει ένα άτομο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πάνω από 5-6 λεπτά). ► Η πρόβλεψη της αερόβιας ικανότητας με τη βοήθεια των επιδόσεων στη βάδιση ή το τρέξιμο, πρέπει να προσεγγίζεται με επιφύλαξη εξαιτίας της ανάγκης σταθερού επιπέδου κινήτρων και αποτελεσματικού βηματισμού. Επι πλέον οι επιδόσεις στο βάδισμα ή το τρέξιμο επηρεάζονται από παράγοντες όπως σωματική μάζα, παχυσαρκία και οικονομία του τρεξίματος.

33 Πρόβλεψη της VO2 max με βάση την καρδιακή συχνότητα ► Τα κοινά τεστ για να προβλέψουμε την VO2 max χρησιμοποιούν την καρδιακή συχνότητα κατά ή μετά την άσκηση σε δαπεδοεργόμετρο, κυκλοεργόμετρο ή βαθμιδοεργόμετρο. ► Τα τεστ αυτά βασίζονται στη γραμμική σχέση μεταξύ καρδιακού παλμού και πρόσληψης οξυγόνου για πολλά επίπεδα έντασης της άσκησης. Η κλίση της γραμμής είναι δείκτης της αερόβιας ικανότητας του ατόμου.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΘΗΜΑ 5. Συστήματα παραγωγής ενέργειας Αναερόβια παραγωγή ενέργειας ► Άμεσο ΑΤΡ -CP ► Βραχυπρόθεσμο γλυκόλυση Αερόβια παραγωγή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google