Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δίνει τον εξής ορισμό για τα καλλυντικά: “Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα, τα οποία πρόκειται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δίνει τον εξής ορισμό για τα καλλυντικά: “Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα, τα οποία πρόκειται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δίνει τον εξής ορισμό για τα καλλυντικά: “Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν στο ανθρώπινο σώμα για καθαρισμό, διακόσμηση, βελτίωση της εμφάνισης του, καθώς και την οσμή του, χωρίς να επηρεάσουν την δομή του ή τις λειτουργίες του”.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κρέμες Λοσιόν Μάσκες Αντιηλιακά προϊόντα Γαλακτώματα

4 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Οργανικά ή βιολογικά καλλυντικά είναι εκείνα, για την παραγωγή των οποίων τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί περί μεθόδων παραγωγής και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Για να παραχθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά και συνθετικά πρόσθετα ή ορμόνες. Αποτελούνται 100% από φυτά σε οποιαδήποτε μορφή (εκχυλίσματα, λάδια, αιθέρια έλαια κ.λ.π) και από φυσικά μεταλλικά στοιχεία σε ελάχιστη ποσότητα. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ α) ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ β) ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Φυτικής προέλευσης Ζωικής προέλευσης Ανόργανης προέλευσης Θαλάσσιας προέλευσης Νερό Βιοτεχνολογικής προέλευσης γ) ΚΑΘΑΡΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

5 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ Χρωστική ύλη ονομάζεται μια χημική ένωση που έχει την ικανότητα να προσδίδει χρώμα. Οι χρωστικές προστίθενται σχεδόν σε όλα τα καλλυντικά για ελκυστικότερη εμφάνιση. Στα χρώματα περιλαμβάνονται: Χρωστικές, λευκές ή έγχρωμες Βαφές Λάκες (οργανικές χρωστικές) Ιριδίζουσες, φθορίζουσες χρωστικές Φυσικές χρωστικές ύλες : Αιγυπτιακό μπλε, Αιματίτης, Κιννάβαρι, Ρίζες Ερυθρόδανου (ριζάρι), Αζουρίτης, Κίτρινη Ώχρα, Κόκκινη Ώχρα, Μαλαχίτης.

6 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν την οξείδωση πρώτων υλών όπως λίπη έλαια αρώματα βιταμίνες, κ.α. Είναι πρόσθετα καλλυντικών και τροφίμων. Ένα καλό αντιοξειδωτικό πρέπει να είναι σταθερό. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά παράγωγα. Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στα σύγχρονα καλλυντικά προϊόντα: CoffeeBerryextract Ιδεβενόνη Α – λιποϊκό οξύ

7 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Με τον όρο «συντηρητικά» εννοούμε μια σειρά χημικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προκειμένου να καταστρέψουν ή να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, της αποθήκευσης τους και τελικά κατά την χρήση τους από τον καταναλωτή.

8 Συνηθισμένες τοξικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης μας Parabens Φθαλικές Ενώσεις Ασετόν Φορμαλδεΰδη Αιθυλενοδινιτρίλο (EDTA) BenzylAcetate – Οξικό Βενζύλιο BenzylAlcohol - Βενζυλική Αλκοόλη Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο Υπάρχουν συστατικά καλλυντικών που σοκάρουν είναι παράνομα και επικίνδυνα και δεν αναγράφονται πουθενά στην σύσταση των προϊόντων για τον απλό λόγο ότι δεν αποτελούν «ενεργά συστατικά». Μέταλλα Δυναμίτης Ζελατίνη Άμβρα (Εμετός φάλαινας) Λίπος φώκιας Περιττώματα αηδονιού Σπέρμα ταύρου Πλακούντας (προβάτων και ανθρώπινοι)

9 ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ Τα καλλυντικά πλέον έχουν γίνει τρόπος ζωής των ανθρώπων στην εποχή μας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Έχουν όμως επιπτώσεις θετικές και αρνητικές. Να μερικές από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες αντιλήψεις, που αφορούν τα καλλυντικά. Τα "παράγωγα" ιστών και κυττάρων έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Πράγμα λάθος διότι δεν έχουν γίνει καθόλου επιστημονικές μελέτες για να υποστηρίξουν τέτοιους ισχυρισμούς. Οι κρέμες κολλαγόνου και ελαστίνης προσδίδουν σφριγηλότητα στο δέρμα. Λάθος γιατί τα μόρια κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Η Αloe Vera αποτελεί θαύμα για την περιποίηση του δέρματος. Μόνο ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, δεν έχει άλλες ιδιότητες. Ο Βασιλικός πολτός θεωρείται αντιγηραντικό συστατικό. Καμιά επιστημονική μελέτη δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα καλλυντικά δεν επιδιορθώνουν ιστούς ούτε ανανεώνουν τα κύτταρα του δέρματος. Τα ενυδατικά προϊόντα μπορούν να προλάβουν τις ρυτίδες. Το ανώτερο στρώμα του δέρματος μας απαιτεί κάποια μορφή ενυδάτωσης, επειδή στην πραγματικότητα είναι ένα νεκρό, χωρίς ζωή κυτταρικό στρώμα. Η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στις ρυτίδες είναι η καθημερινή χρήση αντιηλιακών και οι αποφλοιωτικές θεραπείες. Γιατί να ενυδατώνετε νεκρά σώματα; Αφαιρέστε τα και εμποτίστε το δέρμα με τοπικά αντιοξειδωτικά.

10 Οι "τονωτικές" λοσιόν σφίγγουν (κλείνουν) τους πόρους. Οι πόροι δεν ανοίγουν και κλείνουν. Τα καλλυντικά πρέπει να είναι ακριβά για να είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι μύθος. Και τα πιο οικονομικά προϊόντα περιέχουν επίσης την ίδια ποσότητα ενεργών συστατικών όπως και τα ακριβά. Η συσκευασία και η διαφήμιση ανεβάζουν τις τιμές των καλλυντικών. Ένα πολύ σημαντικό λάθος που πιστεύουν πολλοί είναι ότι, αν τα καλλυντικά περιέχουν αντηλιακά φίλτρα τότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επιπλέον αντηλιακή προστασία. Αυτό αληθεύει μόνο αν μείνετε στον ήλιο για λίγο, αλλά δεν θα παρέχουν στην επιδερμίδα σας την απαραίτητη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου αν περάσετε πολύ χρόνο σε εξωτερικό χώρο. Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε επίσης, ένα κατάλληλο αντηλιακό που θα προστατεύει την επιδερμίδα σας από τις UVA και τις UVB ακτίνες του ήλιου. Είναι τα φυσικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας πάντα καλύτερα; Μερικές φορές, συνθετικά προϊόντα ή συστατικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ασφαλή ή πιο αποτελεσματικά. Τα φυσικά αρώματα, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να προκαλέσουν πολύ υψηλό κίνδυνο αλλεργίας. Και μην ξεχνάμε ότι πολλά «μη φυσικά» προϊόντα περιποίησης περιέχουν πολλά φυσικά ή εμπνευσμένα από τη φύση συστατικά. Ωστόσο, αν και το φυσικό δεν είναι απαραιτήτως «καλύτερο», πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν.

11 ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ : Τα καλλυντικά που εφαρμόζονται στο δέρμα, δεν εισχωρούν στον οργανισμό, αλλά κι αν συμβεί αυτό οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να είναι επικίνδυνες. Τα παιδικά καλλυντικά ή τα “υποαλλεργικά” είναι πιο ασφαλή. Τα φυτικά και βιολογικά είναι πάντα καλύτερα. Αν διαβάσουμε τη σύνθεση μπορούμε να αποφύγουμε τα επικίνδυνα καλλυντικά.

12 ΜΑΘΗΤΕΣ Βασιλειάδου Σοφία Δεμιρκάν Χριστίνα Καλαϊτζίδη Νικολέτα Κοκοράκη Νάντια Κοντρατένκο Κωνσταντίνα Παπαγρηγοράκη Μαρία Παπακωνσταντίνου Μάρθα Στρουμπάκου Μαρία Σώλου Ιωάννα Χατουτσίδης Νίκος Χριστοδουλίδης Χρήστος 1 ο ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16 (Α’ Τάξη, Α’ τετράμηνο) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αλεξανδρή Ελένη

13


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δίνει τον εξής ορισμό για τα καλλυντικά: “Τα καλλυντικά είναι σκευάσματα, τα οποία πρόκειται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google