Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωγραφία 2015-16 Χρήστος Γκαρτζονίκας. Έκταση - Πληθυσμός  Με έκταση 603.628 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ουκρανία είναι η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωγραφία 2015-16 Χρήστος Γκαρτζονίκας. Έκταση - Πληθυσμός  Με έκταση 603.628 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ουκρανία είναι η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωγραφία 2015-16 Χρήστος Γκαρτζονίκας

2 Έκταση - Πληθυσμός  Με έκταση 603.628 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ουκρανία είναι η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη καθ' ολοκληρίαν ευρωπαϊκή χώρα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015, ο πληθυσμός της χώρας είναι 42.928.900 κάτοικοι. Το προσδόκιμο ζωής για το 2015 στο σύνολο του πληθυσμού είναι 71,57 χρόνια.

3 Μορφολογία εδάφους  Στο τοπίο της Ουκρανίας κυριαρχούν γόνιμες πεδιάδες, και πεδιάδες τις οποίες διασχίζουν οι ποταμοί Δνείπερος, Δνείστερος και Σέβερσκυ Ντόνετς, οι οποίοι εκβάλλουν στη Μαύρη θάλασσα και τη μικρότερη Αζοφική θάλασσα. Το δέλτα του Δούναβη στα νοτιοδυτικά οριοθετεί τα σύνορα με τη Ρουμανία. Τα μόνα βουνά της χώρας είναι τα Καρπάθια Όρη στα δυτικά, των οποίων η ψηλότερη κορυφή στην Ουκρανία είναι η Γοβέρλα, με υψόμετρο 2.061 μέτρα.  Άρα, κυριαρχεί το πεδινό στοιχείο.

4 Πρωτεύουσα και Γλώσσα  Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι το Κίεβο. (50°27′N 30°30′E)  Με βάση το Ουκρανικό σύνταγμα, η επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας είναι η Ουκρανική. Ωστόσο, η Ρωσική γλώσσα είναι αρκετά διαδεδομένη σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στα ανατολικά και νότια μέρη της, εκεί που υπάρχει εθνική Ρωσική πλειονότητα.

5 Ιστορία  Ιδρύθηκε από τους Βαράγγους τον 9ο αιώνα και ήταν το πρώτο ανατολικό σλαβικό κράτος και αναδείχθηκε σε ισχυρό έθνος κατά τον Μεσαίωνα, μέχρι να διαλυθεί το 12ο αιώνα.  Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη και πάλι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τότε άρχισε μια περίοδος μετάβασης στην οικονομία της αγοράς κατά την οποία η Ουκρανία βίωσε οκταετή ύφεση.

6 Αξιοθέατα  Monument Duke de Richelieu  Ζωολογικός Κήπος του Κιέβου  Nikitsky Botanical Gardens  Αρχαιολογικό Μουσείο Οδησσού  Καθεδρικός Ναός Alexander Nevski  Kiev Olympic Stadium  Σπίτι της Όπερας  Κάστρο: (Swallow’s Nest)

7 Οικονομία  Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας (περίπου 54%) είναι πεδινό και καλλιεργήσιμο. Καλλιεργούνται δημητριακά, ζαχαρότευτλα, ηλίανθοι ενώ ανεπτυγμένη είναι επίσης η εκτροφή βοοειδών και η παραγωγή γάλακτος.  Από πλευράς ορυκτού πλούτου η χώρα διαθέτει σιδηρομετάλλευμα, άνθρακες, μαγγάνιο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ορυκτό άλας, θείο, γραφίτη, τιτάνιο, νικέλιο, υδράργ υρο και μαγνήσιο.

8 Πολίτευμα- Πολιτισμός  Ημιπροεδρική Δημοκρατία  Πρόεδρος: Πέτρο Ποροσένκο Πρωθυπουργός: Αρσένι Γιάτσενιουκ  Η πλειονότητα των Ουκρανών δεν ταυτίζεται με κάποια οργανωμένη θρησκεία, και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι άθεοι. Η πιο κοινή θρησκεία στην Ουκρανία είναι ο ορθόδοξος χριστιανισμός.

9 Πολιτισμός  Η Ορθοδοξία είναι ο βασικός πυλώνας για τη λαϊκή παράδοση των Ουκρανών. Όλες οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με αυτήν  Τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.  Το Πάσχα για τους Ουκρανούς είναι ιδιαιτέρα πνευματική γιορτή. Το πνεύμα που επικρατεί στις εκκλησίες είναι βαθιά κατανυκτικό.

10 Άλλα στοιχεία  Εθνικός ύμνος: «Δεν πέθανε ακόμη της Ουκρανίας η δόξα και η λευτεριά».  Εθνόσημο: κίτρινη Τρίαινα σε γαλάζιο φόντο μέσα σε εραλδική ασπίδα.  Νόμισμα: Γρίβνα (UAH)  Εθνικό φαγητό : σούπα Borscht  Τα εθνικά σύμβολα της Ουκρανίας είναι η σημαία, το εθνόσημο και ο εθνικός ύμνος.

11 Εικόνες

12 Tunnel of Love, Ουκρανία

13 Εικόνες Η Φωλιά του Χελιδονιού, Swallow’s nest, κάστρο

14 Ευχαριστώ Πολύ !!!  Εργασία Γεωγραφίας: Ουκρανία  Χρήστος Γκαρτζονίκας Β1 2015-16  Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου


Κατέβασμα ppt "Γεωγραφία 2015-16 Χρήστος Γκαρτζονίκας. Έκταση - Πληθυσμός  Με έκταση 603.628 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ουκρανία είναι η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google