Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 1

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΟΥ. Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ «ΣΤΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.

3 ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ. Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΦΟΥ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΝΟΣΗΡΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

4 ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. ΦΑΡΜΑΚΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ (95% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ) ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.

5 ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ. Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Β.Μ. ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ : ΝΗΣΤΕΙΑ(ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑ) ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΡΕΜΙΑΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ )ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΛ. ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ 20-25 C.

6 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ Β.Μ. ΗΛΙΚΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ο Β. Μ. ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 % ΚΑΘΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο Β.Μ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ( ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ),ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Β.Μ. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Ο ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ, ΕΤΣΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ Β. Μ. ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΙΔΙΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΨΟΥΣ ΑΤΟΜΑ.

7 ΦΥΛΟ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ Β.Μ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΣ (5-10 %) ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΛΙΠΟΣ. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ Β. Μ. (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ S.A/V ΟΠΟΥ S.Α=ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ V= ΟΓΚΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ) ΑΠΟ ΤΑ ΟΓΚΩΔΗ ΑΤΟΜΑ, ΕΝΩ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ Β.Μ.

8 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΙΑ - ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΠΥΡΕΤΟΣ, ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ Κ.Λ.Π.- ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Β.Μ., Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 10 % ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 1°C. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΣΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο Β.Μ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΛΙΠΟΥ ΙΣΤΟΥ.

9 ΚΛΙΜΑ: ΣΕ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο Β.Μ. ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΣΕ ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 15 -20 %, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΙΣΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Η ΦΥΛΗ : Ο Β.Μ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΦΥΛΕΤΙΚΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ (ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΨΥΧΟΥΣ), ΕΝΩ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΣΕ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

10 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ -ΓΑΛΟΥΧΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο Β.Μ. ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ, ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Η ΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 % ΜΕ 28 %, ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Β. Μ. ΠΕΡΙΠΟΥ 60 % ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.

11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ: Ο Β.Μ. ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ Β.Μ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ Η ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ Β.Μ. ΕΙΝΑΙ: Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΤΟ ΓΛΟΥΚΑΓΟΝΟ, ΤΑ ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ(ΚΑΤΑ 10-15%) ΤΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ, ΤΑ ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ, ΕΝΩ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΝ ΜΕΙΩΝΕΙ.

12 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ : Ο Β.Μ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ). ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Ο Β.Μ. ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ. ΥΠΝΟΣ: ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Ο Β.Μ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΑ ΧΑΜΗΛΟΣ.

13 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Ο Β.Μ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΣΕ ΜΕΤΡΙΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ο Β.Μ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ.

14 ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ, ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΛΥΚΟΖΗ, ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ.

15 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΣΑΚΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΔΗΛ. ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ, ΔΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ, ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟΥΣ.

16 ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΓΛΥΚΟΖΗΣ (ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΗΣ) Η ΟΠΟΙΑ ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΔΕ ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ. ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ, ΛΙΓΝΙΝΗ, ΠΗΚΤΙΝΗ) Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ.

17 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (ΨΩΜΙ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ), ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ, ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΥ, ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ 4 ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ 50 % ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΙΤΑΣ.

18 ΛΙΠΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ. ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΛΙΠΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ 9 ΘΕΡΜΙΔΕΣ. ΤΑ ΛΙΠΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (ΣΤΕΑΤΙΚΟ, ΠΑΛΜΙΤΙΚΟ, ΕΛΑΪΚΟ ) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.

19 ΔΥΟ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΝΙΚΟ, ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΡΟΥΝ ΣΑΝ ΟΡΜΟΝΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ.

20 ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ, ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΤΑ ΑΥΓΑ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΙΠΩΝ. ΤΑ ΛΙΠΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 35 % ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.

21 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, Η ΔΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Η ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ, ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 15 % ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ.

22 ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ 4 ΘΕΡΜΙΔΕΣ.

23 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ: ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ

24 ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΖΩΤΙΚΕΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

25 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ (Η’ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ )ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ (Η’ ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟ Η’ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ (Η’ ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟ Η’ ΔΟΜΗΣΗ )ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Π.Χ. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΘΕΡΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ 70-75% ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ).

26 ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΠΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΟΠΩΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΑΠΕΠΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (ΛΙΓΝΙΝΗ, ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ, ΠΗΚΤΙΝΗ Κ.Λ.Π.). ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΩΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ, Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΔΕ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΥΤΗΣ ΔΗΛ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ Η ΖΩΙΚΕΣ.

27 ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ, ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΔΕΝ ΠΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΛΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΔΡΟΦΙΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ, ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

28 Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 98 -99%, ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΗ 95 % ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 92%. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΗ ΟΞΕΙΔΩΝΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕΧΡΙ CΟ2 ΚΑΙ Η2Ο, ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΤΕΛΩΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΥΡΙΑ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google