Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ: 5258

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ: 5258"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ: 5258
ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

2 Τα αισθήματα που βιώνουμε δεν είναι παρά χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στο σώμα μας.
Κάθε συναίσθημα που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης μιας συγκεκριμένης ορμόνης. Κάποιες ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαράς ενώ κάποιες άλλες είναι υπεύθυνες για αισθήματα λύπης.

3 Ποιες είναι οι ορμόνες που μας κάνουν χαρούμενους????
Σεροτονίνη Ενδορφίνες Ντοπαμίνη Φαινυλαιθυλαμίνη Γκρελίνη(Ghrelin)

4 ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό serum που σημαίνει πηκτό υγρό και από την ελληνική λέξη τόνος. Η σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-ΗΤ) είναι μία μονοαμίνη νευροδιαβιβαστής που συντίθεται: κατά 20%στους σεροτονινεργικούς νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος (ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου, καθώς και τη σύσπαση των μυών) και 80% στα εντεροχρωμιόφυλλα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα(εντερικές κινήσεις). 

5 Στο σώμα, η σεροτονίνη συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και τον μεταβολίτη της 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ).  Μεγάλη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη: μαύρη σοκολάτα-μπανάνες-ζυμαρικά-ψωμί χωρίς γλουτένη -λιπαρά φρέσκα ψάρια.(όχι πάντα αρκετή για παραγωγή ινσουλίνης) Οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία διατηρεί τα επίπεδα τρυπτοφάνης αρκετά υψηλά έτσι ώστε να εισέλθει στον εγκέφαλο και να μετατραπεί σε σεροτονίνη. Επίσης σημαντικές είναι οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ.( πατάτες, μπανάνες, λαχανικά, ψάρια, αβοκάντο)

6 ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ
Η οδός περιλαμβάνει δύο ένζυμα . Τρυπτοφάνη της υδροξυλάσης ( TPH ) (ΤΡΗ1 βρίσκεται σε διάφορους ιστούς , ΤΡΗ2 σε νεύρα του εγκεφάλου) Αποκαρβοξυλάση αμινοξέων

7 Μια πρωτεΐνη μεταφορέας της σεροτονίνης ονομάζεται SERT ή 5HTT είναι υπεύθυνη για την μεταφορά της σεροτονίνης από την συναπτική σχισμή στο νεύρο στόχο . Ο μεταφορέας αυτός δρα ως ένας ρυθμιστής των επιπέδων σεροτονίνης και μεταλλάξεις στο γονίδιο 5HTT(μακρά κ σύντομη μορφή) έχουν δειχθεί να διαταράξουν πρόσληψης σεροτονίνης . Ενώ η σεροτονίνη δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό , η τρυπτοφάνη και ο μεταβολίτης της 5 - υδροξυτρυπτοφάνη ( 5 - HTP ) διασχίζουν το εμπόδιο αυτό και φτάνουν στον εγκέφαλο.

8 ΕΚΛΥΣΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ Σεροτονίνη στον εγκέφαλο απελευθερώνεται από ένα σύμπλεγμα νευρώνων στο στέλεχος του εγκεφάλου(πυρήνας ραφής) Η σεροτονίνη εξέρχεται από τα εντεροχρωμιόφυλλα κύτταρα και εισέρχεται στο αίμα, όπου απορροφάται και αποθηκεύεται από τα αιμοπετάλια Η ελεύθερη σεροτονίνη, που υπάρχει, μεταφέρεται ξανά στο κύτταρο που το εκκρίνει και παράλληλα είναι το βασικό υλικό για την δημιουργία του μεταφορέα που κάνει αυτή την δουλειά.

9

10

11 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ
Αποθήκευση γίνεται κυρίως στο εντερικό τοίχωμα, στα αιμοπετάλια του αίματος, και στην επίφυση του εγκεφάλου.

12 Mark A. Mintun, M.D., professor of radiology and of psychiatry at Washington University at St. Louis
46 people with active depression and compared them to 29 individuals who were not depressed Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν σημαντικά λιγότερους υποδοχείς σεροτονίνης στον ιππόκαμπο

13 ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ
Ο ήλιος αυξάνει φυσικά την παραγωγή της σεροτονίνης. Η άσκηση αυξάνει το ρυθμό πυροδότησης των νευρώνων της σεροτονίνης και τα επίπεδα της τρυπτοφάνης

14 και αυξημένη αίσθηση ζέστης.
”Σύνδρομο σεροτονίνης ή σεροτονινεργικό σύνδρομο” λόγω υπερβολικής συσσώρευσης της ορμόνης στον οργανισμό υψηλή αρτηριακή πίεση ζάλη αποπροσανατολισμός σπασμοί, κράμπες και αυξημένη αίσθηση ζέστης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

15 ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το  ἔνδον και τον Μορφέα! Οι ενδορφίνες είναι ενδογενή οπιοειδή που παράγονται στον εγκέφαλο(β-ενδορφίνη) Χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως οι ορμόνες anti-stress, φυσικής αναλγησίας και της ευτυχίας.

16 Εκκρίνονται μέσω της άσκησης
φαίνεται πως υπάρχει ένα συγκεκριµένο ποσοστό έντασης (>60% VO2max) και διάρκειας (>5 λεπτά) πριν εµφανιστούν αυξηµένα τα επίπεδα της β-ΕΝ στην κυκλοφορία του αίµατος.

17 ΕΝΤΟΠΙΣΗ H β-ΕΝ έχει αποµονωθεί από: το γαστρεντερικό σωλήνα (Matsumura, Saito & Fujino, 1982), το πάγκρεας (Bruni, Watkins, & Yen, 1979), και τα επινεφρίδια (Govoni et al., 1981). Η παρουσία υποδοχέων β-ΕΝ στους συγκεκριµένους ιστούς υποδεικνύει πως το συγκεκριµένο πεπτίδιο µπορεί να έχει άµεση σχέση µε το µεταβολισµό των θρεπτικών ουσιών κατά την διάρκεια της άσκησης.

18 Η β-ενδορφίνη απελευθερώνεται
στο αίμα(δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο) από την υπόφυση και στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο από υποθαλαμικούς νευρώνες. Η β-ενδορφίνη είναι ένα προϊόν διάσπασης της προοπιομελανοκορτίνης ( POMC ) , η οποία είναι επίσης ο πρόδρομος ορμόνη για αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη (ACTH) .

19

20 Στους μ- οπιοειδείς υποδοχείς δρα η μορφίνη
Στους μ- οπιοειδείς υποδοχείς δρα η μορφίνη . Οι μ υποδοχείς οπιοειδών είναι προσυναπτικοί και αναστέλλουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, έτσι αναστέλλουν την απελευθέρωση του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA ,προκαλώντας την απελευθέρωση της ντοπαμίνης.

21 ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ  Τα μηνύματα που μεταφέρει από νευρώνα σε νευρώνα είναι συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και ευφορίας. Η ντοπαμίνη είναι το κύπελλο που ο εγκέφαλος προσφέρει στα δίκτυα των νευρώνων όταν επιτευχθεί κάποιος σκοπός. Είναι λοιπόν ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας και παρέα με την αδελφή της, την σεροτονίνη, φτιάχνουν συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

22 Η ντοπαμίνη είναι μια απλή οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμίνων.
Στον άνθρωπο έχουν αναγνωριστεί πέντε υποδοχείς ντοπαμίνης, οι D1, D2, D3, D4 και D5. Παράγεται σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως στη μέλαινα ουσία και στη κοιλιακή καλύπτρα.

23

24 Η ντοπαμίνη συντίθεται στο σώμα από το εσωτερικό των κυττάρων (κυρίως από τους νευρώνες και τα κύτταρα στον μυελό των επινεφριδίων), και μπορεί να δημιουργηθεί από οποιοδήποτε ένα από τα ακόλουθα τρία αμινοξέα: L- φαινυλαλανίνη L- Τυροσίνη L- DOPA Αυτά τα αμινοξέα παρέχονται από φυσικές πηγές και κυρίως την L-τυροσίνη.  

25

26 Τροφές πλούσιες σε ντοπαμίνη είναι το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας. Η ντοπαμίνη σε αντίθεση με τα αμινοξέα που την αποτελούν, είναι ανίκανη να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

27 ΦΑΙΝΥΛΑΙΘΥΛΑΜΙΝΗ Είναι μία ενδογενής νευροαμίνη που έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της σωματικής ενέργειας , της διάθεσης και της προσοχής. Είναι η 'ουσία του έρωτα', που απελευθερώνει ντοπαμίνη στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου.

28 Δεν είναι γνωστό πώς δρα η β-φαινυλαιθυλαμίνη που παράγει ο εγκέφαλος.
Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι τα επίπεδα της φαινυλαιθυλαμίνης και του φαινυλοξικού οξέος είναι πολύ χαμηλά στα βιολογικά υγρά των καταθλιπτικών ασθενών.

29 Η σκέτη (μαύρη ) σοκολάτα περιέχει τριπλάσια β-φαινυλαιθυλαμίνη από τη σοκολάτα γάλακτος.
Ας σημειωθεί ότι ο καπνός του τσιγάρου έχει πολλαπλάσια β-φαινυλαιθυλαμίνη από τη μαύρη σοκολάτα.

30 ΓΚΡΕΛΙΝΗ Πρόκειται για ένα αμινοξύ που δρα κατά καιρούς σαν ορμόνη ή πεπτίδιο, το οποίο ήρθε στο φως από μια ομάδα Ινδών ερευνητών που του έδωσε και ινδικό όνομα. Η παραγωγή του γίνεται κυρίως στον οφθαλμό, στο στομάχι(τα κύτταρα P/D1 του βυθού) και στο πάγκρεας(κύτταρα ε). Αυξάνεται πριν από τα γεύματα και μειώνεται μετά από τα γεύματα. Δηλαδή είναι προτιμότερο να μην τρώμε πολύ. Θεωρείται το αντίστοιχο της ορμόνης λεπτίνης, που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και προκαλεί κορεσμό.

31

32 Η αντικαταθλιπτική δράση της ορμόνης είναι εμφανέστερη όταν τα επίπεδά της αυξάνονται λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Η ορμόνη μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή ελέγχει τη μνήμη, τη διάθεση και τη διατροφική συμπεριφορά.

33

34 Γκρελίνη παράγεται επίσης στον τοξοειδή πυρήνα του υποθαλάμου, όπου διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Ο υποδοχέας της γκρελίνης είναι συζευγμένος με G πρωτεΐνη υποδοχέα.

35 ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ??
ΖΑΧΑΡΗ: Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων εκλεπτυσμένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να ασκήσει μια τοξική επίδραση στη διάθεσή σας και την ψυχική υγεία:

36 Η ζάχαρη (κυρίως φρουκτόζη) και τα δημητριακά προκαλλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και στην λεπτίνη και διατάραξη της σηματοδότησης, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία σας Η ζάχαρη καταστέλλει την δραστηριότητα του BDNF, το οποίο προάγει την υγεία των νευρώνων του εγκεφάλου σας. Τα επίπεδα του BDNF είναι εξαιρετικά χαμηλά και στην κατάθλιψη και στη σχιζοφρένεια. Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί επίσης μια σειρά από χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας που προωθούν τη χρόνια φλεγμονή. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η φλεγμονή διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

37 ΓΛΟΥΤΕΝΗ Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά(σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι) και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου. Ένας μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει τη μυστηριώδη σχέση μεταξύ σιτάρι και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι το γεγονός ότι το σιτάρι αναστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης.

38 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Εκτός από τη ζάχαρη και γλουτένη, μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά, τεχνητά χρώματα, το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα συνθετικά συστατικά που συνδέονται με την ευερεθιστότητα και κακή διάθεση.

39 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

40

41

42


Κατέβασμα ppt "ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ: 5258"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google