Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

BOB MARLEY Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "BOB MARLEY Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 BOB MARLEY Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:
Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών: ΒΙΣΒΑΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

2

3 Η ζωή του… Ο Ρόμπερτ "Μπομπ" Νέστα Μάρλεϊ ήταν Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής. Είναι ευρέως ο πιο γνωστός ρέγκε καλλιτέχνης.

4 Μάρλεϊ γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό το Nine Mile, του Saint Ann Parish, στη Τζαμάικα. Το πλήρες όνομά του ήταν Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ. Ένας τζαμαϊκανός υπάλληλος της υπηρεσίας διαβατηρίων θα του αλλάξει στη συνέχεια το πρώτο με το μεσαίο του όνομα. Ο πατέρας του, Norval Sinclair Marley, ήταν λευκός Τζαμαϊκανός με αγγλική καταγωγή, που ζούσε στο Λίβερπουλ. Ο Μάρλεϊ ήταν θύμα ρατσισμού στην παιδική του ηλικία λόγω της ανάμεικτης καταγωγής του και ήρθε αντιμέτωπος με ερωτήσεις για την φυλετική του ταυτότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάποτε δήλωσε: ‘Δεν είμαι προκατειλημμένος απέναντι του. Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή.’

5 Ο Μάρλεϊ και η μητέρα του μετακόμισαν σε μια φτωχογειτονιά του Κίνγκστον, στη Trenchtown, μετά το θάνατο του Norval. Αναγκάστηκε να μάθει αυτοάμυνα για να υπερασπίζει τον εαυτό του από παλικαρισμούς που τον είχαν σαν στόχο λόγω της καταγωγής και του αναστήματος του (1.63 μ. ύψος). Κέρδισε τελικά φήμη για τη φυσική του δύναμη και το ψευδώνυμο «Tuff Gong». Ο Μάρλεϊ έγινε φίλος με τον Neville "Bunny" Livingston (αργότερα γνωστός ως Bunny Wailer), με τον οποίο ξεκίνησε να παίζει μουσική. Παράτησε το σχολείο σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενος σε ένα σιδεράδικο. Στον ελεύθερο χρόνο του, αυτός και ο Livingston έπαιζαν μουσική με τον Joe Higgs, ένα τοπικό τραγουδιστή που είχε ασπαστεί τον Ρασταφαριανισμό και θεωρείται από πολλούς μέντορας του Μάρλεϊ. Σε μια τέτοια συνεύρεση με τον Higgs και τον Livingston ο Μάρλεϊ γνώρισε τον Peter McIntosh (αργότερα γνωστό ως Peter Tosh), με τον οποίο είχαν κοινές μουσικές φιλοδοξίες. Το 1962, ο Μάρλεϊ ηχογράφησε τα πρώτα του δύο singles, "Judge Not" και "One Cup of Coffee", με έναν τοπικό παραγωγό, Leslie Kong. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν από την εταιρία Beverley με το ψευδώνυμο Μπόμπι Μάρτελ, ελκύοντας ελάχιστο ενδιαφέρον. Αργότερα όμως, είτε με το συγκρότημα του είτε μόνος του, συνάντησε μεγάλη επιτυχία, εκφράζοντας μέσα από τα τραγούδια του την ανάγκη ειρήνης και αγάπης στον κόσμο.

6

7

8 Η θρησκεία του H μητέρα του ανήκε στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. O Μάρλεϊ έγινε μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος, η κουλτούρα του οποίου έχει αποτελέσει στοιχείο κλειδί για τη ρέγκε. Ανήκε στη ρασταφαριανή ομάδα «Δώδεκα φυλές του Ισραήλ» και ειδικότερα στη «Φυλή του Ιωσήφ» όπου ανήκαν όσα μέλη είχαν γεννηθεί το μήνα Φεβρουάριο, [1] και μάλιστα ο ίδιος έφερε το όνομα «Ιωσήφ» στα πλαίσια της ομάδας [2] [3] Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διαδώσει τη μουσική των Ρασταφαριανών από τις κοινωνικά αποξενωμένες περιοχές της Τζαμάικα στη διεθνή μουσική σκηνή. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένας "Ράστα" θρύλος. Υιοθέτησε χαρακτηριστικά των Ρασταφαριανών όπως τα dreadlocks (είδος κόμμωσης), η χρήση κάνναβης σαν ιερό στοιχείο Θείας Ευχαριστίας και η διατροφή ital (από την αγγλική λέξη vital, φυσικές τροφές που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία), τα οποία έγιναν από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του.

9 Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο
"Αγάπησα τη μουσική πριν από το ποδόσφαιρο. Αν αγαπούσα πρώτα το ποδόσφαιρο, ενδεχομένως αυτό να ήταν επικίνδυνο. Τραγουδάω για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά αν κάποιος μου κάνει ένα σκληρό τάκλιν, τα συναισθήματα μου θυμίζουν πόλεμο", είχε δηλώσει χαριτολογώντας ο θρύλος της ρέγκε εννέα μήνες πριν από το μεγάλο ταξίδι. Όταν ήταν πιτσιρικάς έπαιζε ποδόσφαιρο με ό,τι αντικείμενο έβρισκε (κονσέρβες, πορτοκάλια κ.α.). Στα 15 του η μαμά Μάρλεϊ τον χτύπησε με μία ζώνη, επειδή είχε καταστρέψει τα παπούτσια του σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Τότε τον έσωσε ο θείος του, ενώ για να επανορθώσει καθάρισε όλο το σπίτι και επισκεύασε ένα τραπέζι. Στις περιοδείες του με τους "Wailers" ανάμεσα στα μουσικά όργανα, τα καλώδια και τις κονσόλες υπήρχε πάντα μία ποδοσφαιρική μπάλα, η οποία τους συντρόφευε πάντα πριν από τις συναυλίες ή κατά τη διάρκεια των ελέγχων ήχου. Όταν επέστρεφε στην Τζαμάικα, ο Μάρλεϊ συνήθιζε να δημιουργεί ομάδες που αποτελούνταν από μηχανικούς, πωλητές μπανανών κτλ. και διοργάνωνε φιλικούς αγώνες.

10

11

12 Ο θανατός του.. Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο» Ο καρκίνος εξαπλώθηκε με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το ήπαρ (συκώτι) και στο στομάχι του Μάρλεϊ. Μετά την εμφάνιση του σε δύο σόου στο Madison Square Garden στα πλαίσια της φθινοπωρινής του περιοδείας (Uprising Tour), λιποθύμησε ενώ έκανε τζόκιν στο Σέντραλ Παρκ της Νέα Υόρκης. Το υπόλοιπο της περιοδείας του ακυρώθηκε διαδοχικά. Ο Μπομπ Μάρλεϊ έπαιξε την τελευταία του συναυλία στο Stanley Theater στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας στις 23 Σεπτεμβρίου Η ζωντανή εκτέλεση του "Redemption Song" στο Songs of Freedom ηχογραφήθηκε σε εκείνο το σόου. Μετέπειτα ο Μάρλεϊ αναζήτησε βοήθεια από τον ειδικευμένο Γερμανό (από το Μόναχο) Josef Issels αλλά ο καρκίνος του Καθώς επέστρεφε από την Γερμανία στο σπίτι του στη Τζαμάικα για τις τελευταίες του μέρες, ο Μάρλεϊ χρειάστηκε να προσγειωθεί στο Μαϊάμι για άμεση ιατρική περίθαλψη. Πέθανε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαιάμι της Φλόριντα το πρωί της 11ης Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 χρονών. Η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο του προκάλεσε το θάνατο.είχε ήδη προχωρήσει στο τελικό του στάδιο.

13

14 Βιβλιογραφία…youtube,βικιπαίδεια
Τέλος… Βιβλιογραφία…youtube,βικιπαίδεια


Κατέβασμα ppt "BOB MARLEY Εργασία Β’ Τετραμήνου Β’1 Τάξης ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Μαθητών:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google