Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλκοολισμός Το αλκοόλ θεωρείται ένας απ' τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να καθορίσει την διάρκεια της ζωής και από απολαυστικό φάρμακο για τον άνθρωπο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλκοολισμός Το αλκοόλ θεωρείται ένας απ' τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να καθορίσει την διάρκεια της ζωής και από απολαυστικό φάρμακο για τον άνθρωπο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλκοολισμός Το αλκοόλ θεωρείται ένας απ' τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να καθορίσει την διάρκεια της ζωής και από απολαυστικό φάρμακο για τον άνθρωπο να καταλήξει σε χρόνια μάστιγα , δημιουργώντας εξαρτημένα άτομα στη ζωή.

2 Τα πιο γνωστά ποτά

3 Όταν κάποιος πίνει, το οινόπνευμα μπαίνει στον οργανισμό του.
Ένα μέρος του οινοπνεύματος απορροφάται στο στομάχι αλλά το περισσότερο προχωρά στο λεπτό έντερο από όπου πολύ γρήγορα μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί μεταφέρεται σε όλα τα όργανα του σώματος. Η μικρή ή μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος (περίπου 15-40 γραμμάρια /ημέρα για έναν ενήλικο άντρα και γραμμάρια /ημέρα για μια ενήλικη γυναίκα)έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό => 1)Κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς επειδή μειώνει το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες της 2)Φτιάχνει τη διάθεση 3)Προκαλεί γενικά χαλάρωση

4 Αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος
προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία ανεξάρτητα από το είδος του ποτού => 1)Εξασθενεί τη μνήμη και την προσοχή 2)Κάνει το άτομο φλύαρο 3)Προκαλεί νευρικότητα και ελαφρύ τρόμο 4)Eίναι υπεύθυνη για τροχαία ατυχήματα,αυτοκτονίες, εγκληματικότητα, μείωση της απόδοσης στην εργασία 5)Αυξάνει το σωματικό βάρος 6)Οδηγεί σε καταστροφή του συκωτιού(κίρρωση του ήπατος) και σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου 7)Προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου 8)Δυσχεραίνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ασβέστιο κ.α.

5 Ο Δ Η Γ Ε Ι Σ Τ Ο ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ => Καταστρέφει την υγεία                   Διαλύει οικογένειες Δημιουργεί προβλήματα στο χώρο   Ο Δ Η Γ Ε Ι    Σ Τ Ο    ΘΑΝΑΤΟ

6 Οι φάσεις του αλκοολισμού
Προαλκοολική φάση. Είναι η "κοινωνικά αποδεκτή" χρήση του οινοπνεύματος που "επιτρέπει" την ελαφρά μέθη στις κατάλληλες περιστάσεις και περιβάλλον Η αρχική φάση. Χαρακτηρίζεται από την συνειδητοποίηση της κατάχρησης και από την αποτυχημένη προσπάθεια επανόδου σε παλαιότερες συνήθειες. Αναζητούνται όλο και συχνότερα ευκαιρίες για "ένα ποτηράκι". Η κρίσιμη φάση. Χαρακτηρίζεται από την απώλεια του ελέγχου στη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει πριν φθάσει σε κάποιο σημείο μέθης, είτε μεθάει σε άλλοτε άλλα χρονικά διαστήματα με χαρακτηριστικά κενά μνήμης της προηγούμενης ημέρας. Η χρόνια φάση. Η χρήση του οινοπνεύματος είναι καθημερινή και αποτελεί τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ή συμπεριφορά του ατόμου. Οι σωματικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν αρχίσει ήδη στην προηγούμενη φάση τώρα μεγιστοποιούνται και γίνονται εμφανείς στο περιβάλλον.

7 Το αλκοόλ και οι έφηβοι Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος που τα παιδιά θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Οι έφηβοι μπορεί να εμπλακούν με το αλκοόλ με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν τη σχέση αυτών που κάνουν σήμερα και τις συνέπειες που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον. Στην ηλικία αυτή ο πειραματισμός με το αλκοόλ είναι αρκετά συχνός. Οι έφηβοι χρησιμοποιούν αλκοόλ για πολλούς λόγους όπως για παράδειγμα από περιέργεια ή γιατί τους κάνει να νιώθουν σαν μεγάλοι και νομίζουν ότι μειώνει το στρες είτε γιατί τους κάνει να νιώθουν καλά ή ακόμη γιατί και οι άλλοι το κάνουν. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβλέψει ποιοι έφηβοι απλά θα δοκιμάσουν και θα σταματήσουν και ποιοι θα συνεχίσουν αναπτύσσοντας εθισμό και σοβαρά προβλήματα.

8 Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού στους εφήβους
Σωματικά: Κούραση, επαναλαμβανόμενα προβλήματα υγείας, κόκκινα απαθή μάτια και παρατεινόμενος βήχας   Συναισθηματικά: Αλλαγές της προσωπικότητας, ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης, ερεθιστικότητα, ανεύθυνη συμπεριφορά, χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, μειωμένη ικανότητα κρίσης, κατάθλιψη και γενική έλλειψη ενδιαφέροντος   Οικογενειακά: Διαμάχες στο σπίτι, μη τήρηση των κανόνων, αποτράβηγμα από την οικογένεια   Σχολικά: Μείωση του ενδιαφέροντος, αρνητική προσέγγιση, μείωση των βαθμών, πολλές απουσίες, προβλήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας   Κοινωνικά: Απόκτηση νέων φίλων που δεν ενδιαφέρονται για τις συνήθεις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, νομικά προβλήματα, αλλαγές προς λιγότερο συμβατικό τρόπο όσον αφορά το ντύσιμο και τις προτιμήσεις για τη μουσική

9 Οι γυναίκες και το αλκοόλ
Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες από τους άνδρες στις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ και παρουσιάζουν γρηγορότερα ατροφία του εγκεφάλου λόγω αλκοόλ σε σύγκριση με τους άνδρες. Η χρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκτός από τον εγκέφαλο, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τους μυς και το συκώτι. Οι βλάβες στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα που προκαλούνται λόγω χρόνιας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αναπτύσσονται πιο γρήγορα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

10 Η εξέταση του εγκεφάλου των ανδρών και γυναικών με πρόβλημα αλκοολισμού όπως επίσης και αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα αλλά δεν είχαν εθισμό στο αλκοόλ, έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν το ίδιο βαθμό ατροφίας του εγκέφαλου όπως οι άνδρες. Δηλαδή μετά από 5 χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, οι γυναίκες είχαν χάσει την ίδια ποσότητα εγκεφάλου όπως οι άνδρες που έπιναν την ίδια περίπου ποσότητα για 10 χρόνια. Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα εγκατάστασης του εθισμού στο αλκοόλ στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη. Δηλαδή οι γυναίκες όχι μόνο παρουσιάζουν γρηγορότερα βλάβες σε όργανα τους όπως ο εγκέφαλος λόγω αλκοόλ, αλλά και εθίζονται στο αλκοόλ γρηγορότερα.

11 Τέλος η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού.
Για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται καθημερινά από τις γυναίκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 6%.

12 Οι ηλικιωμένοι και το αλκοόλ
Οι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 60 έως 69 ετών που καταναλώνουν ένα μέχρι δύο ποτήρια κρασιού κάθε μέρα, φαίνεται ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο. Η υπερβολική λήψη αλκοόλης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στον εγκέφαλο και στην καρδιά. Παράλληλα σε τέτοιες περιπτώσεις το συκώτι μπορεί να υποστεί βλάβες οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην κίρρωση του ήπατος με φτωχή πρόγνωση

13 Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των ερευνητών ήταν τα ακόλουθα:
Οι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 60 έως 69 ετών  που έπιναν από 1 μέχρι 2 ποτήρια κρασί την ημέρα, δηλαδή από 12 μέχρι 24 γραμμάρια αιθανόλης (1 τυπικό ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αιθανόλης), είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια   Η προστατευτική δράση της αιθανόλης δεν παρατηρήθηκε για τις υπόλοιπες ηλικίες   Μόνο το κρασί από τα διάφορα ποτά που μελετήθηκαν (ουίσκι, μπύρα ή άλλα ποτά), φάνηκε ότι είχε προστατευτική δράση εναντίον των εγκεφαλικών ισχαιμικών επεισοδίων   Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων

14 μένων ποτών σε συγκεκρι- μένα όργανα του σώματός μας
Επιπτώσεις συγκεκρι- μένων ποτών σε συγκεκρι- μένα όργανα του σώματός μας

15 Το κρασί, το αλκοόλ, η πίεση και η καρδιά
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται από κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυξάνει στο αίμα λιπαρές ουσίες όπως τα τριγλυκερίδια, ψηλώνει την πίεση και τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ενώ ταυτόχρονα φορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Επίσης είναι γνωστό ότι η κατάχρηση αλκοόλ είναι αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, αρρυθμίας της καρδίας, καρδιομυοπάθειας και ξαφνικών θανάτων.

16 Σε αυτούς που ήδη πίνουν συστήνεται να πίνουν με μέτρο
Σε αυτούς που ήδη πίνουν συστήνεται να πίνουν με μέτρο. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο ένα έως δυο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες. Ένα ποτό ισοδυναμεί με: 355 χιλιοστά του λίτρου μπύρας   118 χιλιοστά του λίτρου κρασιού   και από 30 έως 45 χιλιοστά του λίτρου πιο δυνατών αλκοολούχων ποτών

17 Η μπύρα, οι ορμόνες και η καρδιά
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις μεταβολές που συνέβαιναν σε 3 ορμόνες εθελοντών που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα Μπύρας καθημερινά.Οι εθελοντές ήταν 9 γυναίκες που έφθασαν στην εμμηνόπαυση και 10 μεσήλικες άνδρες. Οι 3 ορμόνες που μελετήθηκαν ήταν η θειική διυδροεπιαν δροστερόνη (DHEAS), η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η τακτική μέτρια κατανάλωση μπύρας αυξάνει τη συγκέντρωση της DHEAS στο αίμα και στα δύο φύλα. Στους άνδρες μειώνει τη συγκέντρωση της τεστοστερόνης. Όσον αφορά την Οιστρα- διόλη δεν την επηρεάζει καθόλου.Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα διότι είναι γνωστό ότι η DHEAS θεωρείται ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρυνση.

18 Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος
Για αυτούς που ήδη πίνουν μπύρα ή άλλα ποτά, πρέπει να διατηρούν κατά νου ότι μόνο η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε κατά- χρηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όπως επίσης και τραγικά εάν κάποιος πίνει και οδηγεί ή χειρίζεται επικίνδυνα μηχανήματα.

19 Το αλκοόλ, το συκώτι και ο καρκίνος
Το αλκοόλ όπως και διάφορες άλλες ουσίες και φάρμακα, όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, θα περάσουν υποχρεωτικά από το συκώτι. Το συκώτι λειτουργεί σαν ένα φίλτρο, σαν ένα μεγάλο εργοστάσιο αποτοξίνωσης του οργανισμού. Οι ουσίες που φιλτράρονται στο συκώτι θα διασπαστούν σε άλλες ενώσεις και θα υποβληθούν στις διαδικασίες του μεταβολισμού. Το συκώτι μπορεί και εξουδετερώνει το αλκοόλ χωρίς πρόβλημα όταν αυτό είναι σε μικρές ποσότητες. Όταν όμως οι ποσότητες του αλκοόλ που πίνει κάποιος είναι μεγάλες, τότε το συκώτι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και παθαίνει βλάβες.

20 Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι η νόσος που παρατηρείται όταν το συκώτι παθαίνει βλάβες και υποφέρει από το αλκοόλ. Στο συκώτι παρατηρείται μια φλεγμονή, μια σταδιακή καταστροφή του οργάνου, αντικατάσταση των λειτουργικών μονάδων του ήπατος με λίπος, ίνωση και στο τέλος παρατηρείται η κίρρωση του ήπατος.

21 Κίρρωση του ήπατος Στην κίρρωση του ήπατος, τα κύτταρα του ήπατος
παθαίνουν βλάβες, καταστρέφονται και δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Επέρχεται σταδιακά μια ευρεία καταστροφή του ηπατικού ιστού ο οποίος αντικαθίσταται από επουλωτικό, συνδετικό, σκληρό ιστό. Η δομή του ήπατος αλλοιώνεται όπως επίσης και οι ζωτικές λειτουργίες του που είναι απαραίτητες για τη ζωή. Η αλλοίωση της δομής του ήπατος λόγω της κίρρωσης προκαλεί ταυτόχρονα και προβλήματα στη ροή του αίματος που διέρχεται από το συκώτι. Το συκώτι φιλτράρει και απαλλάσσει το αίμα που διέρχεται δια μέσου του, από τοξικές ουσίες και απόβλητα του μεταβολισμού. Η απώλεια ηπατοκυττάρων που αποτελούν τις λειτουργικές μονάδες του συκωτιού, εμποδίζει το καθαρισμό του αίματος.  Η λειτουργική ανεπάρκεια του ήπατος λόγω κίρρωσης οδηγεί στη συσσώρευση στον οργανισμό, τοξικών ουσιών και αποβλήτων. Τότε είναι δυνατόν να προκληθεί πρόβλημα στον εγκέφαλο με σύγχυση, ταραχή, τρέμουλο. Στις σοβαρές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε κώμα και να οδηγήσει στο θάνατο.

22 Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα της κίρρωσης του ήπατος είναι:
Φούσκωμα της κοιλιάς Κούραση, αδυναμία, εξάντληση Ανορεξία Αναγούλα, ναυτία Ασυνήθιστη απώλεια βάρους ή πρόσληψη βάρους Κιτρινωπό χρώμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)  Φαγούρα Ούρα σκούρου χρώματος, πορτοκαλί ή βαθύ κίτρινο προς καφέ Ερυθρότητα των παλαμών Αιματέμεση (εμετός από αίμα) Στις γυναίκες διαταραχές της περιόδου και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης Στους άνδρες γυναικομαστία και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης Ευρυαγγείες (μικροί αραχνοειδείς σχηματισμοί διατεταμένων αγγείων στο δέρμα) Πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στην ηπατική περιοχή, πάνω δεξιά στην κοιλιά

23 Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί όχι μόνο για την αλκοολική ηπατίτιδα και την ηπατική κίρρωση αλλά και για τον καρκίνο του ήπατος. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλεί γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.Στην πάθηση αυτή ο άνω σφικτήρας του στομαχιού, λόγω της δράσης του αλκοόλ δεν παραμένει κλειστός μετά από την κατάποση.

24 Το έλκος του στομαχιού επιδεινώνεται από το αλκοόλ
Το έλκος του στομαχιού επιδεινώνεται από το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι ένας ερεθιστικός παράγοντας για τη βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος και γι΄ αυτό άτομα με παθήσεις του πεπτικού συστήματος πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ.

25


Κατέβασμα ppt "Αλκοολισμός Το αλκοόλ θεωρείται ένας απ' τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να καθορίσει την διάρκεια της ζωής και από απολαυστικό φάρμακο για τον άνθρωπο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google