Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ Η αποψίλωση των δασών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ Η αποψίλωση των δασών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ Η αποψίλωση των δασών

2 Η αειφόρος ανάπτυξη Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σημερινών γενεών χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι κατά την παραγωγή τροφής, δεν πρέπει να βλάψουμε τη γη τόσο πολύ, ώστε να μη μπορεί να διορθωθεί.

3 Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό;
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι άνθρωποι που ανησυχούν για το περιβάλλον και οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για τη διαχείριση της γης.

4 ΣΕΝΑΡΙΟ: Έχετε προσκληθεί να συμμετάσχετε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για να προσπαθήσετε όλοι μαζί να βρείτε μια λύση για το θέμα της διατήρησης των δασών και της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης. Ανησυχείτε για την κατάσταση στον κόσμο και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η γνώμη σας θα εισακουστεί. Ενημερώστε τους συνομιλητές σας για τις θέσεις σας, και προτείνετε ένα σχέδιο για το μέλλον.

5 Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί :
Ένας βιομήχανος από μια αναπτυγμένη χώρα Ένας αγρότης από μια αναπτυσσόμενη χώρα Ένας κάτοικος μιας πόλης σε μια αναπτυσσόμενη χώρα Ο πρόεδρος μιας αναπτυσσόμενης χώρας Ένας γαιοκτήμονας σε μια αναπτυσσόμενη χώρα Ένας ευρωπαίος έφηβος Ένας ακτιβιστής που αγωνίζεται για το περιβάλλον

6 Ένας βιομήχανος από μια αναπτυγμένη χώρα
Είστε επικεφαλής μιας βαρέας βιομηχανικής μονάδας. Από την εποχή της αποικιοκρατίας, οι νότιες χώρες σας παρέχουν φθηνό εργατικό δυναμικό και τις πρώτες ύλες για τις επιχειρήσεις σας. Η επιχείρησή σας με τη σειρά σας, στέλνει μετρητά στις χώρες αυτές για να εξαλειφθεί η φτώχια και ο υπερπληθυσμός. Κατανοείτε ότι η επιτυχία της δικής σας επιχείρησης εξαρτάται από τη διατήρηση και τη διάθεση των φυσικών πόρων του νότου.

7 Ένας αγρότης από μια αναπτυσσόμενη χώρα
Είστε κάτοικος μιας χώρας του Τρίτου Κόσμου. Σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι δικές σας δουλειές πηγαίνουν καλύτερα, αλλά ακόμα και έτσι, είστε πολύ φτωχός. Δεν είστε πάντα σίγουρος ότι θα έχετε φαγητό στο τραπέζι ή τι θα συνέβαινε στην οικογένεια σας εάν αρρωστήσετε. Για να επιβιώσετε, ασχολείστε με το κυνήγι ζώων, βόσκετε τα βοοειδή σας όπου υπάρχει διαθέσιμη γη, κόβετε τα δάση έστω κι αν ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ξαναβλαστήσουν. Οι καλλιέργειες σας δεν αποδίδουν ιδιαίτερα, αλλά είναι ο μόνος πόρος ζωής που έχετε.

8 Ένας κάτοικος μιας πόλης σε μια αναπτυσσόμενη χώρα
Οι γονείς σας μετακόμισαν στην πόλη ψάχνοντας για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Δυσκολεύτηκαν στο να βρουν σταθερές δουλειές, αλλά μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη μόρφωση των παιδιών τους. Καθώς ο πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί, αποφασίζετε να χτίσετε ένα σπίτι έξω από την πόλη. Η γη στην οποία χτίζετε χρησιμοποιείτο προηγουμένως για καλλιέργεια καφέ. Πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να ζείτε όπως οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών.

9 Ο πρόεδρος μιας αναπτυσσόμενης χώρας
Εκπροσωπείτε μια φτωχή χώρα που χρωστά πολλά χρήματα σε ανεπτυγμένες χώρες. Για να πληρώσετε το χρέος, αναγκάζεστε να πουλήσετε γη. Νοιάζεστε για τους πολίτες της χώρας σας, αλλά η οικονομική πίεση που εξασκούν οι ανεπτυγμένες χώρες πάνω σας είναι μεγάλη. Έχετε κάνει μεγάλα βήματα με το πέρασμα περιβαλλοντικών νόμων για την προστασία της γης, αλλά οι νόμοι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και δημιουργούν σύγχυση.

10 Ένας γαιοκτήμονας σε μια αναπτυσσόμενη χώρα
Είστε ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της γης στη χώρα σας. Υποστηρίζετε τους νόμους της χώρας σας που επιτρέπουν στους φτωχούς να κόβουν τα δάση. Βοηθάτε τους φτωχούς αγοράζοντας τα χωράφια τους, όταν αυτά πλέον δεν είναι γόνιμα. Οι φτωχοί δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τη γη μετά από πολλές καλλιέργειες που θα την καταστήσουν μη γόνιμη, ενώ εσείς τη χρησιμοποιείτε για εκτροφή βοοειδών και την προμήθεια κρέατος για τις ανεπτυγμένες χώρες.

11 Ένας ευρωπαίος έφηβος Είστε ένας τυπικός Ευρωπαίος έφηβος που του αρέσει να αγοράζει νέα ρούχα, να βλέπει τηλεόραση και να τρώει χάμπουργκερ σε ταχυφαγάδικα. Έχετε, εν αγνοία σας συμβάλει στην περαιτέρω αποψίλωση των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το βοδινό κρέας που τρώτε εκτρέφεται, συνήθως, σε εκτάσεις που αποψιλώθηκαν. Για την εκτροφή βοοειδών, ολοένα και περισσότερη γη πρέπει να εκκαθαριστεί και δάση να αποκοπούν. Σου αρέσει η ζωή σας όπως είναι. Και στο κάτω κάτω κανείς δεν κόβει δέντρα στη δική σας αυλή.

12 Ένας ακτιβιστής που αγωνίζεται για το περιβάλλον
Είχατε την τύχη να επισκεφτείτε μια αναπτυσσόμενη χώρα ως έφηβος και ξανά δέκα χρόνια αργότερα. Τη δεύτερη φορά, συγκλονιστήκατε από τις αλλαγές που είδατε στη χώρα. Μεταξύ αυτού του διαστήματος, η δασική κάλυψη της μειώθηκε δραματικά. Η αποψίλωση των δασών έφερε προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, απώλεια των θρεπτικών συστατικών του και μείωση των υπόγειων υδάτων. Είστε αποφασισμένος να προωθήσετε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι λωρίδες που επιτρέπεται η υλοτομία, η μείωση των εξορύξεων και η βιοτεχνολογία.

13 Οδηγίες Συζητήστε στις ομάδες σας τη θέση των ατόμων που εκπροσωπείτε. Καταγράψτε τα επιχειρήματά σας και ορίστε το άτομο που θα σας αντιπροσωπεύσει στη Σύνοδο Κορυφής. Μπορείτε να ανατρέξετε για πληροφορίες στο διαδίκτυο.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ Η αποψίλωση των δασών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google