Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια: Λιατάκης Βασίλης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια: Λιατάκης Βασίλης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια: Λιατάκης Βασίλης
12. Ραντεβού στην παραλία Επιμέλεια: Λιατάκης Βασίλης

2 505. Κίνδυνος. 505. Κίνδυνος. Χρειαζόμαστε βοήθεια
505! Κίνδυνος! 505! Κίνδυνος!.. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Η θάλασσα έχει γεμίσει σκουπίδια. Κι όλα αυ­τά ξεβράζονται στις παραλίες. Εί­ναι πολύ σοβαρό. Στη θάλασσα ζουν πολλά ζώα. Κι εμείς δεν μπορούμε να ζή­σουμε χωρίς τη θά­λασσα. Από τη θά­λασσα επηρεάζεται ο αέρας, η υγρασία, ακό­μα και ο καιρός. «Μα εγώ είμαι παιδί!», θα μου πεις. Τι μπορώ να κάνω; Δεν μπορείς, βέβαια, να σώσεις τη θάλασσα μόνος σου. Όμως, μπορείς να βοηθήσεις λιγάκι κι εσύ για να σω­θεί. Να μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς την άλλη φορά που θα βρεθείς στην παραλία.

3 ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ... Οι πλαστικές σακούλες και τα άλλα πλαστικά σκου­πίδια που ρίχνονται στη θάλασσα σκοτώνουν μέ­χρι και ένα εκατομμύριο θαλάσσια πλάσματα στον κόσμο! Τα περισσότερα από αυτά τα σκουπίδια ρίχνονται από διάφορα πλεούμενα. Μερικά, όμως, προέρχο­νται από παραλίες ή από κοντινούς σκουπιδοτενε-κέδες που δεν τους αδειάζει κανένας. Συχνά, τα θαλάσσια ζώα μπερδεύουν τα πλαστικά που επιπλέουν με την τροφή. Παράδειγμα: οι χελώ­νες περνούν τις πλαστικές σακούλες για τσούχτρες, τις καταπίνουν και πεθαίνουν. Πρόβλημα έχουν και τα πουλιά. Πολλές φορές περ­ νούν τα διάφορα πλαστικά σκουπιδάκια για τροφή και πνίγονται με αυτά. Μπορείς, λοιπόν, να σώσεις τη ζωή ενός ζώου, μόνο και μόνο μαζεύοντας πλαστικά από την παραλία.

4 Τι βρίσκεις πιο συχνά στην παραλία;
Μάντεψε Τι βρίσκεις πιο συχνά στην παραλία; Α) Γοργόνες; Β) Κάστρα; Γ) Πολλά σκουπίδια.

5 Και η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε...
Γ) Πολλά Σκουπίδια Δυστυχώς, οι άνθρωποι ξεχνούν πως η ζωή μερικών ζώων εξαρτάται και από τις παραλίες

6 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ... Μην πετάς ποτέ σκουπίδια στην παραλία.
Όποτε πηγαίνεις στη θάλασσα, παίρνε πάντα μαζί σου μια μεγάλη σκου-πιδοσακούλα. Προσπάθησε να τη γεμίζεις μαζεύοντας σκουπίδια. Ύστε­ρα κλείνε τη σφιχτά και πέτα τη σε ένα σκουπιδοτενεκέ. (Αν δεν υπάρχει σκουπιδοτενεκές στην παραλία, να την παίρνεις μαζί σου στο σπίτι σου.) Αν βρεις μπουκάλια ή κουτάκια από αναψυκτικά στην παραλία, πάρε τα στο σπίτι για ανακύκλωση. Όταν πηγαίνεις για ψάρεμα, ποτέ, μα ποτέ μην πετάς την άχρηστη πετο-νιά στο νερό. Μπορεί να μπερδευτούν σ' αυτή πουλιά και ζώα της θάλασ­σας και να πεθάνουν.

7 ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ... Κάθε χρόνο γίνεται ένα μεγάλο καθάρισμα στις παραλίες όλου του κόσμου. Οι άνθρωποι μαζεύονται και «χτενίζουν» τις παραλίες για τρεις ώρες. Έτσι μαζεύουν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών και σώζουν πολλά ζώα.


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια: Λιατάκης Βασίλης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google