Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιουστινιανός Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Όψεις Βυζαντινού Πολιτισμού: Μνημεία και Προσωπογραφίες»( Σχολικό Έτος 2012-2013). Συντονίστρια: Μπανάσιου Ευαγγελία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιουστινιανός Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Όψεις Βυζαντινού Πολιτισμού: Μνημεία και Προσωπογραφίες»( Σχολικό Έτος 2012-2013). Συντονίστρια: Μπανάσιου Ευαγγελία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιουστινιανός Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Όψεις Βυζαντινού Πολιτισμού: Μνημεία και Προσωπογραφίες»( Σχολικό Έτος ). Συντονίστρια: Μπανάσιου Ευαγγελία ΠΕ02. Υπεύθυνοι καθηγητές: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02, Δ/ντρια, Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ19) μ.Χ Βασίλης Μπρουζούκης Β3 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

2 Ο Ιουστινιανός Α΄ , γνωστός και ως Μέγας Ιουστινιανός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Ανατολής, κυβερνώντας από το 527 έως το 565 μ.Χ.

3 Σε όλο το διάστημα της βασιλείας του ο Ιουστινιανός εργαζόταν αδιάκοπα
Σε όλο το διάστημα της βασιλείας του ο Ιουστινιανός εργαζόταν αδιάκοπα. Ακούραστη βοηθός του στάθηκε η σύζυγός του Θεοδώρα, γυναίκα με ταπεινή καταγωγή αλλά φιλόδοξη, με μεγάλη θέληση και ισχυρή προσωπικότητα.

4 Είχε την ικανότητα να εκλέγει ως συνεργάτες κορυφαίους άνδρες

5 Χάρη σ’ αυτούς κατάφερε να ανακτήσει τη δόξα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και να αφήσει το όνομά του αθάνατο στην ιστορία.

6 H Πολιτική Ο Ιουστινιανός πραγματοποίησε μία μοναδική εσωτερική και εξωτερική πολιτική καθώς και αρκετές μεταρρυθμίσεις.

7 Μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού
Οργάνωσε την αγορά και τα λιμάνια και φορολόγησε τα εισαγόμενα είδη Κωδικοποίησε τους παλιούς νόμους και δημιούργησε νέους Φορολόγησε ανάλογα με το εισόδημα Έβαλε Λογοθέτες υπεύθυνους για την τήρηση των νόμων Κατάργησε τα προνόμια των δήμων Οι μεγαλοϊδιοκτήτες δεν έπαιρναν τα κτήματα των μικροϊδιοκτητών

8 Εσωτερική Πολιτική Θρησκευτική Πολιτική: Στο θρησκευτικό τομέα προσπάθησε να επιβάλλει την ορθοδοξία σε όλη την αυτοκρατορία, καταδιώκοντας τους οπαδούς της αρχαίας θρησκείας, αναστέλλοντας τη λειτουργία της Νεοπλατωνικής Ακαδημίας και διαδίδοντας τον Χριστιανισμό στους λαούς του Καυκάσου και της ανατολικής Αφρικής.

9 Εσωτερική Πολιτική Στάση του Νίκα:
Λόγω του πολιτικού προγράμματος που ακολούθησε ο Ιουστινιανός, οι δήμοι, αθλητικά σωματεία με πολιτική εξουσία, δυσαρεστήθηκαν και αυτό οδήγησε σε εξέγερση τους. Ο Ιουστινιανός ήρθε σε δύσκολη θέση. Η αποφασιστικότητα όμως της Θεοδώρας του έδωσε δύναμη να αντιμετωπίσει δραστικά την εξέγερση δίνοντας διαταγή στους στρατηγούς του να σφαγιάσουν τους στασιαστές στον ιππόδρομο.

10 Μετά τη στάση του Νίκα η αυτοκρατορική εξουσία ενισχύθηκε και η δύναμη των δήμων περιορίστηκε σημαντικά κι ο ιππόδρομος, χώρος έκφρασης της λαϊκής βούλησης σταμάτησε για ένα διάστημα τη λειτουργία του.

11 Εσωτερική Πολιτική Ο Ιουστινιανός αναθεώρησε και κωδικοποίησε το Ρωμαϊκό Δίκαιο για να διευκολύνει την απονομή της δικαιοσύνης και να είναι σύμφωνο με τις νέες συνθήκες που επικρατούσαν στην αυτοκρατορία.

12 Το αποτέλεσμα ήταν: Ιουστινιάνειος Κώδικας: νόμοι που εκδόθηκαν πριν από τον Ιουστινιανό Πανδέκτης: γνώμες Ρωμαίων νομικών Εισηγήσεις: Εγχειρίδιο για σπουδαστές της νομικής. Νεαρές: νέοι νόμοι γραμμένοι στα Ελληνικά.

13 Το Ιουστινιάνειο Δίκαιο αποτέλεσε τη βάση του Δικαίου της Νεότερης Ευρώπης

14 Στόχος του Ιουστινιανού ήταν η αποκατάσταση της ρωμαϊκής οικουμένης.
Εξωτερική Πολιτική Στόχος του Ιουστινιανού ήταν η αποκατάσταση της ρωμαϊκής οικουμένης. Ο πόλεμος με το βασίλειο των Βανδάλων απέφερε μια γρήγορη νίκη σχετικά με τους σκληρούς και μακροχρόνιους πολέμους που έκανε ο Ιουστινιανός με τους Οστρογότθους στην Ιταλία, ενώ από τους Βησιγότθους στην Ισπανία απέσπασε μόνο τις παράκτιες περιοχές.

15 Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα χρόνια του Ιουστινιανού

16 Η εξωτερική πολιτική του Ιουστινιανού ήταν:
σύμφωνη με τη ρωμαϊκή παράδοση φιλόδοξη ξεπερνούσε τις δυνατότητες του κράτους απογύμνωσε τις ευρωπαϊκές επαρχίες από στρατεύματα άδειασε τα ταμεία του κράτους

17 Κτίσματα Η περίοδος της βασιλείας του είναι μια από τις πιο λαμπρές σε κτηριακή δραστηριότητα. Φρούρια, οχυρά, υδραγωγεία, δρόμοι, καινούριες πόλεις, λουτρά, δεξαμενές, δικαστήρια, μοναστήρια και εκκλησίες στόλιζαν το κράτος. Το αριστούργημα όμως που θα επαναλαμβάνει αιώνια το όνομα και τη δόξα του περίφημου αυτοκράτορα ήταν η Αγία Σοφία.

18 Η βασίλισσα των εκκλησιών.
Αγία Σοφία Η βασίλισσα των εκκλησιών.

19 Με αφορμή την καταστροφή της από τους στασιαστές κατά τη στάση του Νίκα, ο Ιουστινιανός διέταξε την αναστύλωση της Αγίας Σοφίας. Για πέντε χρόνια από το 532 έως το 537μ.Χ, εργάτες, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά της αυτοκρατορίας, δημιούργησαν κάτω από τις οδηγίες των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου το λαμπρότερο κτίσμα της βυζαντινής τέχνης.

20 Βασίλης Μπρουζούκης Β3 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων


Κατέβασμα ppt "Ιουστινιανός Πολιτιστικό Πρόγραμμα : «Όψεις Βυζαντινού Πολιτισμού: Μνημεία και Προσωπογραφίες»( Σχολικό Έτος 2012-2013). Συντονίστρια: Μπανάσιου Ευαγγελία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google