Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 1830 -ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

2 Τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας ξεκινάνε το 1830 και σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας, η Ελλάδα θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής Αχελωου και Σπερχειού.

3 Το 1832, με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα διεύρυνε τα σύνορα της ενσωματώνοντας όλα τα εδάφη νοτίως της γραμμής Αμβρακικού κόλπου-Παγασητικού κόλπου.

4 Μετά την έξωση του Όθωνα, οι Δυνάμεις αναγόρευσαν βασιλιά της Ελλάδας τον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο-Γεώργιο Γκλύξμπουργκ με το όνομα Γεώργιος. Η Αγγλία πιεζόμενη από τους αγώνες των ριζοσπαστών Επτανησίων που αξίωναν ένωση με την Ελλάδα, πρόσφερε στον νέο βασιλιά τα Επτάνησα το Η επίσημη ενσωμάτωση τους όμως, έγινε το 1964.

5 Το 1881, μετά από ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Άρτα ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.

6 Με την συνθήκη του Βουκουρεστίου ( ), ο Α’ βαλκανικός πόλεμος (Οκτώβριος 1912-Μάιος 1913) και ο Β’ βαλκανικός πόλεμος (Ιούνιος-Ιούλιος 1913) τερματίστηκαν. Με αυτή, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο ( Θάσος, Σαμοθράκη , Λήμνος , Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία ) και την Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες.

7 Με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 , τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και η Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Ο σουλτάνος αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου και η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου. Η Αντάντ ανέθεσε στην Ελλάδα τη διοίκηση της Σμύρνης για 5 χρόνια. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της με δημοψήφισμα θα αποφάσιζαν για την τύχη της.

8 Το 1923 υπογράφτηκε η συνθήκη της Λοζάνης , με την οποία επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και στην Α. Θράκη, ενώ παραχωρήθηκαν στην Τουρκία και η Ίμβρος με την Τένεδο.

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google