Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σ.Π.Ε.Κ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σ.Π.Ε.Κ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σ.Π.Ε.Κ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ

2 Εγκαταστάσεις Σ.Π.Ε.Κ. Δ υτικής Ελλάδος: Βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας και στεγάζεται σε τμήμα κτηρίου επί της Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών.Διαθέτει χώρο 50 m2, όπου δραστηριοποιείται το Πυροσβεστικό προσωπικό που διαχειρίζεται την τεχνολογική υποδομή, καθώς και αίθουσα συσκέψεων 15m2,όπου φιλοξενούνται πολιτικοί φορείς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την περίοδο κρίσεων. Έργο του Σ.Π.Ε.Κ : •Ο συντονισμός των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Δυτικής Ελλάδος (Νομού Αχαΐας, Νομού Ηλείας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας) πάντα με την τις διαταγές-εντολές του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος. •Επιπρόσθετος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των φορέων και επικεφαλών των Πυροσβεστικών Δυνάμεων που ενεργούν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

3

4

5

6

7 Τεχνολογικές Υποδομές Το ΣΠΕΚ Δυτικής Ελλάδος διαθέτει μια σειρά από τεχνολογικές υποδομές οι οποίες διευκολύνουν το έργο των υπάλληλων. Αυτές είναι: •Δίκτυο Ασύρματης επικοινωνίας, το οποίο καλύπτει όλη την γεωγραφική έκταση της αρμοδιότητας του. •Δίκτυο Σταθερής τηλεφωνίας και FAX με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπλέκονται στην πυρόσβεση. •Ιnternet και on line σύνδεση μέσω software με το Κεντρικό Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθηνά. •Υπολογιστές για την διαχείριση των εγγράφων, δελτίων, εντύπων καθώς και για την εφαρμογή λειτουργικών προγραμμάτων (GOOGLE EARTH,Πρόγραμμα Εύρεση επικίνδυνων Υλικών, Πρόγραμμα Εύρεση οδών, e-mail κ.τ.λ.) •Κινητό επιχειρησιακό κέντρο(Λεωφορείο) που διαθέτει ασύρματη επικοινωνία, υπολογιστές και αίθουσα συσκέψεων.

8

9

10

11

12

13 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Καθημερινή Πρωινή Προετοιμασία : •Ενημέρωση για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη της προηγούμενης μέρας. (τηλεφωνική σύνδεση-ασύρματη σύνδεση) •Αποστέλλεται μέσω fax και e-mail, από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ο αριθμός των Δασικών περιπολικών που επανδρώνουν καθώς και τα τηλεφωνά επικοινωνίας του προσωπικού.(fax,e-mail,υπολογιστές,Internet). •Αποστολή on line της υπάρχουσας δύναμης και τον αριθμό των Δασικών περιπολικών στο Κεντρικό Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα.Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. (e-mail,υπολογιστές, Internet). •Ενημέρωση για την τυχόν αλλαγή υπηρεσίας των διοικητών των τοπικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και την ανάληψη υπηρεσίας του Επιχειρησιακού Αξιωματικού. (fax). •Ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες μέσω ιντερνέτ και το στάδιο ετοιμότητας της ημέρας.(υπολογιστές,Internet).

14

15 Ενέργειες κατά την εξέλιξη του συμβάντος στην περιοχή του δήμου Πατρών • Λήψη της πληροφορίας για την έναρξη πυρκαγιάς από: Κατοίκους (τηλεφωνική σύνδεση) Πυροφύλακα (ασύρματη σύνδεση) Περιπολικό πυροσβεστικό όχημα δασών (ασύρματη σύνδεση) •Ενημέρωση της ηγεσίας του Πυροσβεστικού σώματος και αποστολή οχημάτων στο τόπο της πυρκαγιάς(τηλεφωνική σύνδεση-ασύρματη σύνδεση) •Εύρεση της περιοχής του συμβάντος σε ψηφιακό χάρτη για την αξιολόγηση της τοπογραφίας αλλά και της βλάστησης καθώς και ταυτόχρονα εύρεση των συντεταγμένων του σημείου (GOOGLE EARTH, υπολογιστές,Internet)

16

17

18 •Επιπρόσθετη λήψη πληροφορίας,από τα στελέχη που καταφθάνουν πρώτα στο συμβάν, για την αξιολόγηση της κατάστασης ώστε να γίνει ενημέρωση του Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής και να δοθεί εντολή να κινηθούν και άλλες δυνάμεις από όμορες υπηρεσίες εάν απαιτείται. (τηλεφωνική σύνδεση-ασύρματη σύνδεση) •Αποστολή δελτίου και τηλεφωνική επαφή για ενημέρωση με το Κεντρικό Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα. (on-line,software,υπολογιστές,Internet). •Ενημέρωση των φορέων (Πολιτική Προστασία,Εθελοντές,ΔΕΗ, Αστυνομία κ.τ.λ.)οι οποίες συνδράμουν με τις δίκες του Δυνάμεις για την κατάσβεση. (τηλεφωνική σύνδεση) •Εάν από τον επικεφαλή ζητηθούν εναέρια μέσα ενημερώνεται ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής και στην συνεχεία ενημερώνεται το Κεντρικό Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα για το αίτημα και την αποστολή των εναέριων μέσων. Παράλληλα δίνονται και οι συντεταγμένες για την διευκόλυνση των εναερίων μέσων. (GOOGLE EARTH, υπολογιστές,Internet,τηλεφωνική επικοινωνία).

19 ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ

20

21 •Ενημέρωση στα οχήματα πυρκαγιάς για τα σημεία υδροληψίας τα οποία είναι αποτυπωμένα σε υπόβαθρο του Google earth.Από την on line σύνδεση με το Κεντρικό Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα και μέσω προγράμματος παρέχεται η πληροφορία της πρόγνωσης καιρού σε τοπικό επίπεδο όσο αφορά τη θερμοκρασία, υγρασία και ένταση αέρα για τις επόμενες ώρες. Επιπροσθέτως δίνεται οποιαδήποτε πληροφορία καταφθάνει στο κέντρο και θεωρηθεί χρήσιμη για τους επικεφαλείς. (GOOGLE EARTH,on-line, υπολογιστές,Internet,τηλεφωνική επικοινωνία)..

22

23

24 •Σε μεγάλα σύμβαντα κινητοποιείται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο που διαθέτει ασύρματη επικοινωνία, υπολογιστές και αίθουσα συσκέψεων.

25 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ •Οι παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται σε κάθε πυρκαγιά. Δυσκολία δημιουργείται στην ταυτόχρονη εξέλιξη συμβάντων κατά τους θερινούς μήνες. Ενδεικτικά στις 26-8-11 το Σ.Π.Ε.Κ Δυτ. Ελλάδος είχε εμπλακεί σε συνολικά 42 δελτία συμβάντων από τα οποία τα 21 ήταν νέα σύμβαντα έναρξης πυρκαγιάς με ιδιαίτερες δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. •Βελτίωση στο έργο του Σ.Π.Ε.Κ Δυτ. Ελλάδος θα υπάρξει με την εγκατάσταση και άλλων τεχνολογιών και ειδικότερα με το σύστημα διαχείρισης στόλου των Πυροσβεστικών Οχημάτων σε ψηφιακό υπόβαθρο. •Θεωρούμε ότι καταλυτικό παράγοντα έπαιξε και η παρουσία φορέων της Πολιτικής Προστασίας, στο χώρο του Σ.Π.Ε.Κ., ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις δυνάμεις που ενεργούσαν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

26 ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ

27

28

29

30

31

32

33


Κατέβασμα ppt "Σ.Π.Ε.Κ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟ ΜΑΛΛΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google