Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότ. 5 κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Η Ελλάδα το 1913.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότ. 5 κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Η Ελλάδα το 1913."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότ. 5 κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013

2 Η Ελλάδα το 1913

3 Στα θετικά μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων είναι ότι η Ελλάδα διπλασιάζει τα εδάφη της και τον πληθυσμό της. Τα θετικά. Παρατηρήστε τους δυο χάρτες. Ποια είπαμε ότι είναι τα κέρδη της Ελλάδας μετά τους Βαλκανικούς πολέμου;

4 Τα προβλήματα Τα σύνορα της χώρας που είναι μεγάλα σε έκταση δεν μπορούν εύκολα να φυλαχτούν. Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, άρα η μετακίνηση στρατιωτών είναι δύσκολη ιδίως προς τη Μακεδονία. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν δοθεί ακόμα στην Ελλάδα Δεν έχουν οριστεί τα σύνορα με το Αλβανικό κράτος.

5 Στη Γεωγραφία μιλήσαμε για τη Μέση Ανατολή και αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους στην περιοχή έχουμε πολεμικές συγκρούσεις Σκεφτείτε ποιο αγαθό είναι πολύτιμο στην εποχή μας για την βιομηχανία την μετακίνηση και γενικά για κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου Το πετρέλαιο

6 Δείτε στο χάρτη την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. Ποια περιοχή έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή;

7 Το 1871 η Γερμανία που ήταν χωρισμένη σε μικρά κρατίδια ενώνεται με πρωτοβουλία της Πρωσίας.Ακολουθεί μια ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ένα κράτος που έχει αναπτύξει την βιομηχανία του είναι η Αγγλία. Τα δυο αυτά κράτη λοιπόν έρχονται σε σύγκρουση για την βιομηχανική τους παραγωγή. Οι Άγγλοι νιώθουν ότι απειλείται το μονοπώλιό τους στο εμπόριο και έτσι έρχονται σε σύγκρουση με τους Γερμανούς Την εποχή αυτή στην Ευρώπη οι διάφοροι λαοί διεκδικούν κάποια εδάφη για να μεγαλώσουν τα όρια των κρατών τους έτσι με την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κρατών συσπειρώνονται κοντά τους για εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

8 Η Ευρώπη του 1914 χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα

9 Τα αντίπαλα στρατόπεδα (χάρτης σελ. 90)

10 Συμμαχίες και ανακατατάξεις Κεντρικές Δυνάμεις ή Τριπλή Συμμαχία Εγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Αντάντ) Βασικοί σύμμαχοι πριν την έναρξη του πολέμου (1914) Γερμανία Αυστροουγγαρία Ιταλία Αγγλία Γαλλία Ρωσία Ανακατατάξεις συμμαχιών Ιταλία (1915) Νέοι σύμμαχοι Οθωμανική Αυτοκρατορία (1914) Βουλγαρία (1915) Σερβία (1914) Μαυροβούνιο (1914) Ρουμανία (1916) Πορτογαλία (1916) Ελλάδα (1917) ΗΠΑ (1917)

11 Το ανατολικό μέτωπο Το δυτικό μέτωπο

12 Βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Α΄ Θεωρούσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει αμέτοχη. Η στάση αυτή ευνοούσε τις Κεντρικές δυνάμεις Ελευθέριος Βενιζέλος Θεωρούσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάει με το μέρος της Αντάντ πίστευε ότι θα νικήσουν και η Ελλάδα θα είχε μεγάλα οφέλη Η στάση της Ελλάδας

13 Από την αντιπαράθεση βασιλιά και πρωθυπουργού η χώρα διχάστηκε. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και επικράτησε μεγάλη αναταραχή.

14 Το φθινόπωρο του 1915 οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη Το Μάιο του 1916 οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους οι Βούλβαροι εισέβαλλαν στην Ανατολική Μακεδονία. Οι πολιτικοί του κόμματος του Βενιζέλου μαζί με στρατιωτικούς επαναστάτησαν και στη Θεσσαλονίκη ανέλαβαν την εξουσία ιδρύοντας την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης. Ο Βασιλιάς αναγκάζεται να παραιτηθεί με την επέμβαση των Συμμάχων της Αντάντ. Φεύγει στο εξωτερικό. Η Ελλάδα το 1917 επίσημα εισχωρεί στη συμμαχία της Αντάντ.

15 Με τη συνθήκη των Σεβρών η Ελλάδα κερδίζει …… Οι δυνάμεις της Αντάντ νικούν και υποχρεώνουν τους Γερμανούς σε συνθηκολόγη ση.

16 Η Ελλάδα το 1917 τάχθηκε με τους Δυτικούς Συμμάχους με ανταμοιβή τα Δωδεκάνησα (με εξαίρεση τη Ρόδο),τη Δυτική και Ανατολική Θράκη καθώς και την περιοχή της Σμύρνης όπου παραχωρείται η διοίκηση της περιοχής για πέντε χρόνια.

17 Η Γερμανία υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις, ενώ υποχρεώθηκε να παραχωρήσει εδάφη της στην Πολωνία και Γαλλία

18 Η Ευρώπη σε πόλεμο

19 Το ανατολικό μέτωπο

20 Πόλεμος των χαρακωμάτων

21

22

23 Τα μεγάλα πυροβόλα

24 Τα πρώτα άρματα μάχης

25 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013

26 Τα υποβρύχια ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013

27

28 Αερόστατα Ζέπελιν

29 ΦΛΟΓΟΒΟΛΑ ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013

30 ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΑΕΡΙΑ

31 Καταστροφή του Βερντέν της Γαλλίας, 1916. Βρετανοί στρατιώτες τυφλωμένοι από τα ασφυξιογόνα αέρια Γερμανική αφίσα

32 Τμήμα του ελληνικού στρατού παρελαύνει στο Παρίσι μετά τη λήξη του πολέμου και τη νίκη της Αντάντ

33 9,000,000 νεκροί

34 Καλό διάβασμα


Κατέβασμα ppt "Ενότ. 5 κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Η Ελλάδα το 1913."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google