Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

2 ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΑΝΤΑΝΤ : Βρετανία Γερμανία
Αυστροουγγαρία Οθωμανική αυτοκρατορία Βουλγαρία Ιταλία ( μέχρι 1915) ΑΝΤΑΝΤ : Βρετανία Γαλλία Ρωσία ( μέχρι 1918) ΗΠΑ, Ελλάδα (από 1917) Ιταλία ( από 1915 ) Σερβία, Βέλγιο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία ( από 1916) , Ιαπωνία

3

4 ΔΙΑΡΚΕΙΑ Ο Α παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε τον Ιούλιο 1914 όταν η Αστροουγγαρία κύρηξε πολεμο στη Σερβία , επειδή ένας Σέρβος εθνικιστής σκότωσε τον διαδοχο του θρόνου. Τελείωσε το φθινόπωρο του 1918 όταν η σοσιαλιστική επανάσταση ανέτρεψε τον Κάιζερ.

5 ΜΕΤΩΠΑ Δυτικό μέτωπο: Οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Βέλγιο και κινήθηκαν προς το Παρίσι αλλά αποκρούστηκαν από τον γαλλικό στρατό ( μάχη του Μάρνη). Γερμανοί και Γάλλοι έσκαψαν σε μια γραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων χαρακώματα, όπου οι συνθήκες ζωής ήταν τραγικές.

6 Χαρακώματα με τραυματίες

7 Στρατιώτες με μάσκες κατά των ασφυξιογόνων αερίων

8 Γερμανοί στρατιώτες με μάσκες κατά τη διάρκεια της μάχης

9 Ανατολικό μέτωπο : Δημιουργήθηκε στα σύνορα Ρωσίας – ανατολικής Πρωσίας. Αλλά αργότερα, το 1917, η Ρωσία έφυγε από τον πόλεμο Βαλκανικό : Δημιουργείτε το Φεβρουάριο του 1915 όταν η Αντάντ καταλαμβάνει τα Δρδανέλια για να ανοίξει τα Στενά και να βοηθήσει τη Ρωσία. Αποκρούεται όμως από τους Οθωμανούς.

10 ΑΙΤΙΑ Ιμπεριαλισμός :Επεκτατική πολιτική των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών σε βάρος άλλων χωρών. Οι εκβιομηχανισμένες χώρες όπως η Γερμανία αναζητούν αγορές για τα προϊόντα τους και πρώτες ύλες στα εδάφη των άλλων κρατών. Αυτό πυροδοτεί την διαμάχη με τις αποικιοκρατικές χώρες όπως την Αγγλία και την Γαλλία.

11 Μιλιταρισμός: Είναι ο υπερτονισμός των στρατιωτικών αξιών
Μιλιταρισμός: Είναι ο υπερτονισμός των στρατιωτικών αξιών. Αποτελεί την επιθυμία ή την πεποίθηση ότι ένα κράτος θα πρέπει να κατέχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη και να είναι έτοιμο να τη χρησιμοποιήσει επιθετικά για να υπερασπιστεί ή να προάγει τα εθνικά συμφέροντα. Αποτελεί κεντρικό σημείο σε στρατηγικές ιμπεριαλισμού. Εθνικισμός: Είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός έθνους καθώς επίσης με την πολιτική ανεξαρτησία του έθνους.

12 Τέλος του πολέμου-Συνέπεις
Το φθινόπωρο του 1918 οι κεντρικές δυνάμεις και οι συμμαχοί τους αρχισαν να συνθηκολογούν. Στη Γερμανία ξέσπασε σοσιαλιστική επανάσταση που ανέτρεψε τον Κάιζερ και έφερε στην εξουσία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πόλεμος άφησε πίσω του περίπου νεκρούς περίπου τραυματίες και τεράστιες υλικές κατασροφές. Νικητές ήταν οι δυνάμεις της Ανταντ.

13 Οι απόψεις του Βενιζέλου
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούσε ότι νικητές του πολέμου θα αναδικνύονταν οι δυνάμεις της Ανταντ. Υποστήριζε ότι η Ελλαδα έπρεπε να πάρει το μέρος της στον πόλεμο. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να διατηρηθούν τα εδαφικά κέρδη των Βαλκανικών πολέμων αλλά και να διεύρυνθούν τα σύνορά της.

14 Οι απόψεις του Κωνσταντίνου
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε την Ελλάδα σύμμαχο των Κεντρικών Δυνάμεων. Επειδή όμως η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία είχαν ήδη ταχθεί με την πλευρά της Γερμανίας ο βασιλιάσ υποστήριζε την « διαρκή ουδετερότητα » με το επιχείρημα ότι έτσι η Ελλάδα θα προστατευόταν από τον πόλεμο.

15 Κωνσταντίνος Βενιζέλος

16 Εθνικός Διχασμός Πολιτικη κρίση που εκδηλώθηκε με τη μορφή διαφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας, « το κράτος των Αθηνών » και « το κράτος της Θεσσαλονίκης ».

17 Συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο
Όταν ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα μετά την εκθρόνηση του Κωνσταντίνου, κύρηξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις. Ελληνικά στρατεύματα πήραν μέρος στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, στις τελευταίες μάχες που έγιναν στην Μακεδονία (1918).

18 Συνθήκη του Νεϊγύ Η συνθήκη αυτή (Νοέμβριος του 1919) υποχρέωνε τη Βουλγαρία να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση της στην Α.Μακεδονία και τη Δ.Θράκη (τα εδάφη αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα) και να παραχωρήσει εδάφη στη Ρουμανία και στη Σερβία. Παράλληλα , προβλεπόταν η δυνατότητα αμοιβαίας ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγάρια.

19 Συνθήκη των Σεβρών Η συνθηκη των Σεβρών επιβλήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το Τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος και η Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης παραχωρούνταν στην Ελλάδα.Επίσης αναγνωριστηκε από τον σουλτάνο η ελληνική κυριαρχία στο βόρειο και ανατολικό Αιγαιο.Η Ιταλία θα παραχωρούσε όλα τα Δωδεκάννησα εκτός από τη Ρόδο. Η διοικηση της περιοχής της Σμυρνης ανατέθηκε επίσης στην Ελλαδα για πέντε χρόνια.Επειτα το δημοψήφισμα των κατοίκων θα καθόριζε την τύχη της.

20

21 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

22 ΔΙΑΡΚΕΙΑ Ξεκίνησε με γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου και με τη σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση της Αγγλίας– Γαλλίας προς τη Γερμανία την 3η Σεπτεμβρίου 1939. Διήρκησε περίπου 6 χρόνια Τελείωσε οριστικά ( μετά την πτώση της ατομικής βόμβας στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι από τις Η.Π.Α.) στις 2 Σεπτεμβρίου 1945

23 ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία Σοβιετική Ένωση
ΗΠΑ Πολωνία Ελλάδα Καναδάς Αυστραλία Κίνα Νέα Ζηλανδία ΑΞΟΝΑΣ Γερμανία Ιταλία Ιαπωνία Ρουμανία Ουγγαρία Βουλγαρία Φινλανδία Κροατία Σλοβακία Γαλλία του Βισύ

24 Γερμανική παρέλαση

25 ΑΙΤΙΑ Ταπεινωτικοί όροι επιβλήθηκαν στα ηττημένα κράτη του α΄ παγκοσμίου πολέμου. Συνθήκες ειρήνης άφηναν ανικανοποίητα πιεστικά αιτήματα διαφόρων χωρών. Οξύτατη οικονομική κρίση μάστιζε την Εύρώπη και όλο τον κόσμο μετά το 1929 δημιουργώντας το έδαφος για τη δράση αυτόκλητων «σωτήρων» όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ που επέβαλαν ολοκληρωτικά και επιθετικά καθεστώτα. Φόβος δυτικών δυνάμεων απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

26 Αδυναμία της κονωνίας των εθνών για τη λήψη οποιουδήποτε αποτελεσματικού μέτρου για την αποτροπή του επερχόμενου πολέμου. Φόβος δυτικών δυνάμεων απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

27

28 ΗΓΕΤΕΣ Ουίνστον Τσώρτσιλ Ιωσήφ Στάλιν Φραγκίσκος Ρούζβελτ
Αδόλφος Χίτλερ Μπενίτο Μουσολίνι Χιροχίτο

29 Αδόλφος Χίτλερ Ιωσήφ Στάλιν

30 ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Λίγο πριν το τέλος του πόλεμου ( 6 Ιουνίου 1944 ) γίνεται η απόβαση από τις συμμαχικές δυνάμεις στις ακτές της Νορμανδίας και παρα την αντίσταση που πρόβαλλαν οι γερμανικές δυνάμεις , οι σύμμαχοι κατόρθωσαν να ελευθερώσουν έως το Σεπτέμβριο του 1944 χώρες όπως η Γαλλία ,το Βέλγιο,το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία Ο Χίτλερ αυτοκτονεί ύστερα από κύκλωση του Βερολίνου από τους συμμάχους Τελειώνει με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας

31

32 Ο Χίτλερ νεκρός

33 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Ανθρώπινες απώλειες : οι ανθρώπινες απώλειες ήταν περισσότερες από κάθε άλλο πόλεμο. Συνολικά υπήρχαν νεκροί και αγνούμενοι. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε περίπου χιλιάδες ανθρώπους (ένοπλους και αμάχους). Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών: περίπου άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν.

34 Νεκροταφείο στρατιωτών

35 Υλικές καταστροφές : η Ευρώπη ήταν ένας σωρός από ερείπια
Υλικές καταστροφές : η Ευρώπη ήταν ένας σωρός από ερείπια. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης έφτανε στα τέλη του πολέμου το 50% της προπολεμικής. Στην Ελλάδα είχαν καεί περίπου κτίρια και είχαν πυρποληθεί χωριά. Τα περισσότερα κράτη είχαν δανειστεί για να προετοιμαστούν για τον πόλεμο και τώρα υποχρεώνονταν να το ξανακάνουν για να αρχίσουν την ανοικοδόμηση. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Κατάρρευση βιοτικού επιπέδου: η χειρότερη κατάσταση επικράτησε στη Γερμανία και στην Αυστρία , που μαστίζονταν από την πείνα, τη μαύρη αγορά και τον κίνδυνο επιδημιών.

36 Ηθική καταρράκωση Εξασθένηση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης : μετά τους 2 παγκοσμίους πολέμους η Ευρώπη ήταν πλέον αντικείμενο ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων , των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ίδρυση του ΟΗΕ ( Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) : ιδρύθηκε το 1945 με τη συμμετοχή 50 κρατών.τα κυριότερα όργανα αποφάσεων ήταν το Συμβούλιο Ασφάλειας, η Γενική Συνέλευση και η Γενική Γραμματεία.Σκοποί του ΟΗΕ αποφασίστηκε να είναι η διαφύλαξη ειρήνης,η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων,η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς η προστασία των προσφύγων και του περιβάλλοντος.

37 ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η Ιταλική κυβέρνηση απαιτεί από την Ελλάδα να γίνει είσοδος των στρατευμάτων της στον ελλαδικό χώρο και ο Ιωάννης Μεταξάς απαντά με το περίφημο ‘ΌΧΙ’. Παρά την ισχυρή ιταλική εισβολή οι Έλληνες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση επανακτώντας επιπλέον πόλεις της Αλβανίας όπως η Κορυτσά και η Μοσχόπολη. Κατά την διάρκεια του πολέμου πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς και τη θέση του παίρνει ο Αλεξανδρος Κορυζής.

38 Ελληνογερμανικός Πόλεμος
Ενώ ο αγώνας εναντίον των Ιταλών συνεχιζόταν εισβάλουν στην Ελλάδα γερμανικές δυνάμεις από 2 μέτωπα(βουλγαρικό,γιουγκοσλαβικό) Γερμανικός στρατός καταλαμβάνει την Αθήνα 17 Απριλίου 1941 ύστερα από συνθήκη που σύναψε με τον αντιστράτηγο του ελληνικού στρατού Γίνεται κατάληψη της Κρήτης από το γερμανικό στρατό στα τέλη Μαϊου 1941

39 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Κατά το τέλος του πολέμου υπογράφεται η συμφωνία του Λιβάνου το 1944 από πολιτικές και αντιστασιακές δυνάμεις της Ελλάδας. Η συνθήκη προέβλεπε το μεταπολεμικό σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μετά την απελευθέρωση ( 12 Οκτωβρίου 1944 ), αυτή η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ανέλαβε την εξουσία.

40 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google