Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ & ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ & ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ & ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Πολλές νέες έννοιες έχουν προστεθεί στον κατάλογο σχετικών θεµάτων ελέγχου αποθεµάτων. Τα θέµατα αυτά περιλαµβάνουν τα συστήµατα Υπολογισµού Απαιτούµενων Υλικών (MRP), Just In Time (JIT) και µεθόδους ERP, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ ένα άλλο αναδυόµενο ρεύµα µελετών αξιώνει ότι τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος της ζήτησης και µάρκετινγκ µιας εταιρίας διαδραµατίζουν επίσης έναν σηµαντικό ρόλο στον καθορισµό του βέλτιστου ύψους εταιρικών αποθεµάτων.

3 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ
Ένα από τα στοιχεία που προσδιορίζουν το λειτουργικό κόστος κάθε μεταποιητικής και εμπορικής επιχείρησης είναι η διαχείριση των αποθεμάτων πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων. Τα αποθέματα παρά την ασφάλεια που παρέχουν δημιουργούν προβλήματα που συνεπάγεται κόστος για την επιχείρηση. H υλοποίηση μιας στρατηγικής χαμηλών αποθεμάτων πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα έλλειψης. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Σε μια επιχείρηση τίθεται το πρόβλημα του ελέγχου και της διαχείρισης των αποθεμάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζονται για την επιχείρηση τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ Τόσο η ζήτηση των προϊόντων όσο και ο χρόνος παράδοσης κάθε παραγγελίας είναι γνωστά μόνο κατά προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, τα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων μπορούν να διακριθούν σε στοχαστικά και ντετερμινιστικά, ανάλογα με το εάν λαμβάνεται ή όχι υπόψη η αβεβαιότητα των παραπάνω παραμέτρων.

4 Ντετερμινιστικό Σύστημα Σταθερής Ποσότητας Παραγγελίας
Τα συστήματα σταθερής ποσότητας παραγγελίας βασίζονται στις παρακάτω παραδοχές: • Η ζήτηση του προϊόντος είναι σταθερή, γνωστή και συνεχής σε όλη τη διάρκεια της περιόδου • Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της τοποθέτησης της παραγγελίας και της εκτέλεσής της είναι σταθερός • Το κόστος ανά μονάδα προϊόντος είναι σταθερό • Το μοναδιαίο κόστος διατήρησης αποθέματος είναι σταθερό • Το κόστος διαχείρισης της παραγγελίας είναι σταθερό Η ποσότητα της παραγγελίας είναι σταθερή και ίση με την ποσότητα του υλικού που παραλαμβάνεται.

5 Στοχαστικό σύστημα (Σύστημα σταθερής ποσότητας παραγγελίας με αβέβαιη ζήτηση)
H επιχείρηση θα πρέπει να διατηρεί ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε να αντιμετωπίζει την μη προβλεπόμενη ζήτηση. Ως απόθεμα ασφαλείας ορίζεται η ποσότητα αποθέματος που διατηρείται επιπλέον από την αναμενόμενη ζήτηση. Στην περίπτωση που η ζήτηση είναι αβέβαιη και οι παραγγελίες του αποθέματος επαναλαμβάνονται, το σύστημα διαχείρισης αποθέματος θα πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο μη ικανοποίησης της ζήτησης λόγω ελλείψεως αποθέματος. Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο προσδιορισμός μιας πολιτικής για τη διαχείριση των αποθεμάτων μιας επιχείρησης συνίσταται στον προσδιορισμό του πότε θα πρέπει να γίνει μια νέα παραγγελία, καθώς και της ποσότητας που θα πρέπει να παραγγελθεί κάθε φορά. Η απόφαση που θα παρθεί για μια παραγγελία θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις επόμενες παραγγελίες και συνεπώς σε όλη τη διαχείριση αποθέματος από τη στιγμή εκείνη.

6 Συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων
Τα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1. τα συστήματα σταθερής ποσότητας παραγγελίας (ή συστήματα συνεχούς παρακολούθησης αποθέματος) και 2. τα συστήματα σταθερής περιόδου παραγγελίας (ή συστήματα περιοδικής παρακολούθησης αποθέματος). Ένα σύστημα σταθερής ποσότητας παραγγελίας ενεργοποιεί εντολές όταν το απόθεμα φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο το οποίο ονομάζεται επίπεδο συναγερμού. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή ανάλογα με τη ζήτηση για το υλικό. Ένα σύστημα σταθερής περιόδου παραγγελίας περιορίζεται στην τοποθέτηση εντολών στο τέλος μιας προκαθορισμένης περιόδου. Για τη χρησιμοποίηση ενός συστήματος σταθερής παραγγελίας, το απόθεμα θα πρέπει να ελέγχεται συνέχεια. Το σύστημα αυτό απαιτεί κάθε φορά που προστίθεται ή αφαιρείται κάτι από το απόθεμα, να ανανεώνονται τα σχετικά αρχεία έτσι ώστε να μπορεί να καθοριστεί πότε έχει φτάσει το σημείο για νέα παραγγελία. Στο σύστημα σταθερής περιόδου παραγγελίας, καταμετρήσεις του αποθέματος γίνονται μόνο σε περιόδους αναθεωρήσεων.

7 ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΙΨΗΣ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Είναι το κόστος που καταβάλλεται για την διατήρηση μιας ποσότητας ενός προϊόντος ως απόθεμα στην πορεία του χρόνου. Το κόστος διατήρησης μεταβάλλεται ανάλογα με την ποσότητα του αποθέματος και τη χρονική διάρκεια αποθεματοποίησης, αποτελείται δε από τις παρακάτω συνιστώσες: . Κόστος επενδυμένου κεφαλαίου. . Κόστος αποθήκευσης. . Κόστος διαχείρισης και λογιστικών εργασιών. . Κόστος ασφάλισης των αποθεμάτων. . Κόστος απόσβεσης. . Κόστος εσωτερικής κίνησης. ΚΟΣΤΟΣ ΕΛΕΙΨΗΣ Το κόστος έλλειψης εμφανίζεται όταν οι ποσότητες ενός προϊόντος που υπάρχουν ως απόθεμα, δεν είναι επαρκείς για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Το κόστος έλλειψης είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με τακτά περιστασιακά μέτρα.

8 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Το ύψος των αποθεμάτων πρέπει να τυγχάνει σωστής διαχείρισης δηλαδή τα αποθέματα που υπάρχουν σε μία επιχείρηση δεν πρέπει να είναι περισσότερα από όσα είναι αναγκαία αλλά ούτε και λιγότερα. Τόσο το ύψος τους όσο και η χρονική διατήρησή τους αντανακλούν την ικανότητα του Μάνατζμεντ να λειτουργεί αποδοτικά. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΕΜΑ Σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ. αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που ανήκουν στην οικονομική μονάδα, τα οποία: Α) προορίζονται να πωληθούν κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών της, Β) βρίσκονται στη διαδικασία της παραγωγής και προορίζονται να πουληθούν όταν πάρουν τη μορφή ετοίμων προϊόντων, Γ) προορίζονται να αναλωθούν για την καλή λειτουργία, τη συντήρηση ή επισκευή, καθώς και την ιδιοπαραγωγή πάγιων στοιχείων, Δ) προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τη συσκευασία π.χ. των παραγόμενων ετοίμων προϊόντων η των εμπορευμάτων που προορίζονται για πώληση.

9 Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Τα αποθέματα αποτελούν το περιουσιακό στοιχείο που η επιχείρηση ρευστοποιεί με λιγότερη δυσκολία απ΄ ότι συμβαίνει με τα πάγια. Όμως τα περισσότερα αποθέματα απ΄ όσα χρειάζονται δημιουργούν πρόβλημα δέσμευσης κεφαλαίων τη στιγμή που αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε πιο επικερδείς επενδύσεις, ενώ τα λιγότερα από τα κανονικά δημιουργούν καθυστέρηση στην παραγωγή, αρνητικό κλίμα στους πελάτες και η μη έγκαιρη προμήθεια πρώτων υλών στη ζητούμενη υψηλή ποιότητα υπάρχει περίπτωση να μας οδηγήσει στην προμήθεια αυτών σε πιο αυξημένες τιμές. Η επιχείρηση και οι εξωτερικοί αναγνώστες των οικονομικών καταστάσεων μπορούν να εντοπίσουν την ικανότητα διαχείρισης των αποθεμάτων μέσω του δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων. Αριθμοδείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων = κόστος πωληθέντων Αριθμοδείκτης ανακύκλωσης αποθεμάτων μέσο απόθεμα Μέσο απόθεμα = (απόθεμα αρχής χρήσης + απόθεμα τέλους χρήσης)/2 Μέσος όρος παραμονής αποθεμάτω ν= 365/αριθμοδείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων

10 ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων δείχνει πόσες φορές ανακυκλώνονται τα αποθέματα μέσα σε μία χρήση ενώ ο μέσος όρος παραμονής των αποθεμάτων δείχνει τις ημέρες που παραμένουν τα αποθέματα στην επιχείρηση. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός της ανακύκλωσης των αποθεμάτων τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί η επιχείρηση. ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η Πληροφορία της κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων είναι χρήσιμη τόσο για τη διοίκηση της επιχείρησης όσο και για του εξωτερικούς συνεργάτες (προμηθευτές, επενδυτές πιστωτικά ιδρύματα κλπ.) Τα διοικητικά στελέχη της επιχείρησης χρησιμοποιούν τον δείκτη αυτό για προϋπολογίσουν το ύψος των αποθεμάτων της επόμενης χρήσης. Σε περίπτωση που υπάρχει μείωση της κυκλοφορίας των αποθεμάτων είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα υπερ-αποθεματοποίησης. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση της κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων θα πρέπει να εξετάζονται και τα έξοδα διάθεσης. ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ Δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιμέρους εξειδικευμένη ανάλυση, ενώ η σύγκριση μεταξύ των επιχειρήσεων να μην είναι εφικτή διότι μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους αποτίμησης.

11 ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
(Μέσα αποθέματα*365 ημέρες) / Κόστος πωληθέντων Υπολογίζεται εάν το γινόμενο του πολλαπλασιασμού του μέσου όρου αποθεμάτων επί 365 ημέρες το διαιρέσουμε με το Κόστος Πωληθέντων. Ο δείκτης αυτός μετρά πόσες ημέρες παραμένουν τα αποθέματα στην επιχείρηση από την αγορά έως την πώληση. Στις Βιομηχανικές επιχειρήσεις που κάνουν και την εμπορία των προϊόντων που παράγουν , ο κύκλος διαρκεί πιο πολλές ημέρες από την αγορά μέχρι την πώληση των αποθεμάτων εφ όσον μεσολαβεί η φάση της βιομηχανοποίησης. Γι αυτό το περιθώριο κέρδους μιας βιομηχανικής μονάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας εμπορικής μονάδας για να καλύψει την καθυστέρηση λόγω βιομηχανοποίησης , αλλά και την επένδυση κεφαλαίων σε αποθέματα πρώτων και βοηθητικών υλικών. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος παραμονής των αποθεμάτων στην αποθήκη και με την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται αναγκαστική ρευστοποίηση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο βαθμός ρευστότητας της επιχείρησης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής των αποθεμάτων στην επιχείρηση , μικραίνει ο βαθμός ρευστότητας της.

12 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Κόστος Πωληθέντων / Αποθέματα Μ.Ο Υπολογίζεται εάν το Κόστος Πωληθέντων το διαιρέσουμε με τον Μέσο όρο των Αποθεμάτων Ο Δείκτης αυτός μετράει τον μέσο ρυθμό ταχύτητας με τον οποίο τα αποθέματα εισέρχονται και εξέρχονται από την Επιχείρηση. Με άλλα λόγια δείχνει πόσες φορές η επιχείρηση ξεπούλησε τα εμπορεύματα της και έπρεπε να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της μέσα σε ένα οικονομικό έτος. Υψηλή τιμή του δείκτη πιθανόν να αποτελεί ένδειξη επιτυχούς διαχείρισης των αποθεμάτων και καλής ταμειακής θέσης της επιχείρησης. Χαμηλή τιμή του δείκτη πιθανόν να σημαίνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται με αργούς ρυθμούς, που έχει σαν αποτέλεσμα την δέσμευση κεφαλαίων στα αποθέματα σε σχέση με τις πωλήσεις, επίσης η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρεί υψηλή ρευστότητα για να ικανοποιεί τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

13 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΚΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΥΛΙΚΩΝ
Η διαθεσιμότητα αποθεμάτων εξυπηρετεί έναν αριθμό σημαντικών σκοπών, όπως για παράδειγμα την ομαλή και χωρίς διακοπές λειτουργία ενός συστήματος παραγωγής. Λόγοι διατήρησης αποθεμάτων Η διατήρηση αποθέματος ασφαλείας για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών (αυξημένης ζήτησης ή έλλειψης στην αγορά). Η ανάγκη μαζικής παραγωγής χιλιάδων μονάδων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος. Η μείωση του λειτουργικού κινδύνου, αφού διατηρώντας μεγαλύτερα αποθέματα από όσα χρειάζεται η επιχείρηση, μειώνεται η πιθανότητα μηδενισμού των αποθεμάτων και η πιθανότητα διακοπής της παραγωγής. Η ζήτηση παρουσιάζει μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις και κρίνεται ότι είναι οικονομικότερο να αυξομειώνονται τα αποθέματα και να διατηρείται η παραγωγή σταθερή (π.χ. η κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών).

14 Λόγοι διατήρησης αποθεμάτων
Η προσφορά πρώτης ύλης παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις (για παράδειγμα κονσέρβες φρούτων, όπου η παραγωγή γίνεται την περίοδο της συγκομιδής). Κερδοσκοπικοί λόγοι, όταν πιστεύει η εταιρεία ότι σύντομα οι τιμές θα ανέβουν και έτσι αυξάνει τα αποθέματα πρώτων υλών ή των εμπορευμάτων της για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Για να εκμεταλλευτεί τις ποσοτικές εκπτώσεις που προσφέρει ο προμηθευτής. Για να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις των προμηθευτών. Η προσφορά ζήτησης συγκεντρώνεται γεωγραφικά σε κάποιο σημείο. Για να πετύχει μικρότερο κόστος μεταφοράς από τα σημεία παραγωγής στα σημεία κατανάλωσης.

15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Ο υπεύθυνος για τον έλεγχο των αποθεμάτων θα πρέπει να στοχεύει: Στην αύξηση της ταχύτητας ροής των προϊόντων από την παραλαβή τους από τους προμηθευτές ως την παράδοσή τους στους πελάτες της επιχείρησης. Την εξασφάλιση της ομαλής ροής των προϊόντων. Τη μείωση του συνολικού κόστους των υλικών. Τη μείωση των δεσμευμένων κεφαλαίων. Τη μείωση των αποθηκευτικών χώρων που χρειάζονται για τη φύλαξη των αποθεμάτων. Τη μείωση των ποσοτήτων των αποθεμάτων ανά είδος. Την αύξηση της ταχύτητας ανακύκλωσης των αποθεμάτων. Για να πετύχει ο υπεύθυνος διοίκησης των αποθεμάτων τα παραπάνω, θα πρέπει να θέσει κάποιους επιμέρους στόχους που θα συμβάλουν στην επιλογή της πολιτικής των αποθεμάτων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: Η ακρίβεια και ταχύτητα στην απογραφή των αποθεμάτων. Οι καλές προβλέψεις ζήτησης, με μικρές αποκλίσεις ή σφάλματα. Η γρήγορη και ακριβής αναθεώρηση των προβλέψεων με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις. Η ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων των μεταφορικών μέσων. Η μείωση του χρόνου μεταφοράς από την αποθήκη στον πελάτη

16 ΕΙΔΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Υπάρχουν κάποια βασικά είδη κόστους τα οποία απορρέουν από την αποθήκευση των αποθεμάτων. Ο υπεύθυνος διοίκησης αποθεμάτων θα πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ των παρακάτω κατηγοριών κόστους: Κόστος διατήρησης αποθέματος: Περιλαμβάνει το κόστος ευκαιρίας (πληρωμή τόκων επί των δεσμευμένων κεφαλαίων, χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για άλλες ανάγκες της επιχείρησης), το κόστος αποθηκών, το κόστος εσωτερικής διακίνησης, το κόστος αποθήκευσης, το κόστος ασφάλειας των αποθεμάτων, το κόστος φθορών των προϊόντων. Κόστος παραγγελίας: Περιλαμβάνει το λειτουργικό κόστος τοποθέτησης της παραγγελίας, το κόστος διενέργειας ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων κατά την παραλαβή. Όταν το μέγεθος των παραγγελιών είναι μεγάλα τότε κόστος μειώνεται Κόστος έλλειψης αποθέματος: Το κόστος έλλειψης αποθέματος χωρίζεται σε άμεσο και έμμεσο. Το άμεσο κόστος της έλλειψης αποθέματος προέρχεται από τη μη παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων που ζητούνται και τη συνέχιση της παραγωγής άλλων προϊόντων μικρότερης ζήτησης με συνέπεια απώλεια πωλήσεων. Έμμεσο κόστος είναι αυτό που προέρχεται από το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών, από την καθυστέρηση αποστολής των παραγγελιών και τη δημιουργία κακού ονόματος στην αγορά. Κόστος ανανέωσης αποθέματος: Η ανανέωση του αποθέματος μπορεί να γίνει από εξωτερικούς προμηθευτές ή από εσωτερική παραγωγή του είδους.

17 ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ
ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΚΟΣΤΟΥΣ Ο ορθολογικός προσδιορισμός του κόστους μέσω ενός κατάλληλου συστήματος κοστολόγησης, αποτελεί εργαλείο πληροφόρησης για τα διευθυντικά στελέχη. Για να αξιοποιηθούν όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πληροφορίες που προκύπτουν από τον υπολογισμό του Κόστους, θα πρέπει να οργανώνονται μέσα σε ένα σύστημα κοστολόγησης και να οδηγούν με τέτοιο τρόπο τη διοίκηση, ώστε να μπορέσει μέσω της πληροφόρησης που προκύπτει να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ανάπτυξη διαφόρων μορφών κόστους και η σύνδεσή τους με τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων έχουν έντονα πρακτική σημασία και σπουδαιότητα. Η συστηματική επιστημονική ανάλυση είναι απαραίτητη για τη χρησιμοποίηση του κόστους στις καθημερινές επιχειρηματικές αποφάσεις.

18 Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Κόστος είναι η διάθεση ή η επένδυση αγοραστικής δύναμης για την απόκτηση υλικών η άυλων αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό την πραγματοποίηση εσόδων από πωλήσεις ή την κάλυψη κοινωνικών αγαθών. Κοστολόγηση είναι η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να συλλεχθούν, να επεξεργαστούν, να παρακολουθηθούν και να καταγραφούν οι δαπάνες για τον προσδιορισμό του κόστους ενός αγαθού, μια υπηρεσίας, μιας δραστηριότητας ή μιας λειτουργίας. Ο προσδιορισμός του κόστους αφορά: Τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζονται, Τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται, Τα αγαθά και τις υπηρεσίες που πωλούνται, Τις επιχειρηματικές ή μη δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε μία επιχείρηση, Τη λειτουργία οποιασδήποτε οργανωτικής υποδιαίρεσης της επιχείρησης

19 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τα συστήματα κοστολόγησης που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις δεν είναι όμοια, αλλά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης. Υπάρχουν διάφορα συστήματα κοστολόγησης όπως η κοστολόγηση βάση δραστηριοτήτων (Activity Based costing), η άμεση κοστολόγηση (Μarginal costing) η πρότυπη κοστολόγηση (Standard costing) κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια τόσο η ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων που έχει αυξηθεί όσο και οι αλλαγές που έχουν γίνει στην παραγωγική διαδικασία έχουν κάνει μη επαρκή τα κοστολογικά συστήματα των επιχειρήσεων με τις παραδοσιακές κοστολογικές μεθόδους με αποτέλεσμα να μη δίνουν ικανοποιητικές κοστολογικές πληροφορίες στη λήψη αποφάσεων.

20 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ
Την επιτακτική αυτή ανάγκη έρχεται να καλύψει η Κοστολόγηση με βάση τη δραστηριότητα (Activity Based Costing-ABC), ένα σύστημα κοστολόγησης πρωτοπόρο. Είναι μία νέα και σύγχρονη μέθοδος με την οποία επιδιώκεται να καταμεριστεί ολοκληρωτικά το κόστος σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα ή σε κάθε υπηρεσία της επιχείρησης που παρέχεται. Αν αυτό το σύστημα εφαρμοστεί προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης που θέλει να το εφαρμόσει είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν οφέλη που θα την εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και τη δίοδο για μια ομαλή και ανοδική μελλοντική πορεία. Οι κοστολογικοί τύποι βοηθούν στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων σε συνδυασμό πάντοτε με άλλα οικονομικά μεγέθη που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα της επιχείρηση όπως η απασχόληση, οι τιμές, ο ανταγωνισμός, η στενότητα στην αγορά συντελεστών παραγωγής.

21 Παράδειγμα ABC Ας υποθέσουμε ότι ένα Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών πραγματοποιεί τρεις δραστηριότητες: επεξεργασία των παραγγελιών, διαχείριση αιτημάτων των πελατών και πιστωτικό έλεγχο. Ας υποθέσουμε ότι το συνολικό κόστος του Τμήματος ανέρχεται σε ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη το κόστος προσωπικού, το κόστος Διοίκησης, το κόστος χρήσης πληροφοριακών συστημάτων, τηλεπικοινωνιών καθώς και τμήμα κάποιων άλλων γενικών εξόδων). Περαιτέρω, ο αριθμός των παραγγελιών ας υποθέσουμε ότι είναι , ο αριθμός των αιτημάτων και ο αριθμός των πιστωτικών ελέγχων Με βάση την Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων, εάν είναι γνωστό ότι οι υπάλληλοι διαθέτουν το 70% του χρόνου τους σε διεκπεραίωση παραγγελιών, 20% του χρόνου τους σε αιτήματα πελατών και 10% στον πιστωτικό έλεγχο, προκύπτει ότι η κάθε παραγγελία κοστίζει στην επιχείρηση 8 ευρώ, κάθε αίτημα πελάτη 40 ευρώ και κάθε πιστωτικός έλεγχος 44,80 ευρώ. Αναμφισβήτητα, η λογική της Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων είναι αρκετά απλή και εύστοχη, διευκολύνοντας την επιχείρηση να προσδιορίσει το κόστος που συνεπάγεται για αυτήν κάθε τελικό αντικείμενο κόστους (πελάτης, προϊόν ή οτιδήποτε άλλο).

22 Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων Συσχετιζόμενη με το Χρόνο (Time-Driven Activity Based Costing)
Η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην απλοποιημένη λογική ότι οι Διευθυντές των επιχειρήσεων εκτιμούν απευθείας τις απαιτήσεις σε πόρους σε κάθε δοσοληψία, πελάτη ή προϊόν, αντί να υπολογίζουν πρώτα το κόστος κάθε δραστηριότητας και μετά να το διασπούν στα τελικά αντικείμενα κόστους. Για κάθε κατηγορία πόρου απαιτούνται δύο μόνο δεδομένα: το κόστος κάθε παρεχόμενης χρονικής μονάδας δυναμικότητας του πόρου και ο αριθμός των απαιτούμενων χρονικών μονάδων δυναμικότητας του πόρου ανά αντικείμενο κόστους Η προσέγγιση αυτή είναι απλούστερη από την παλιά, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται πιο ευέλικτη αφού επιτρέπει τον ακριβέστερο προσδιορισμό του κόστους πολύπλοκων και εξειδικευμένων δοσοληψιών. Ενας απλούστερος τρόπος, είναι να υποτεθεί ότι η πρακτική δυναμικότητα των μηχανών ανέρχεται στο 85% της θεωρητικής τους δυναμικότητας (αφαιρώντας χρόνους εξαρμόσεων και πάσης φύσεως καθυστερήσεων) ενώ η δυναμικότητα των εργαζομένων στο 80%.

23 Το Παράδειγμα ABC με εφαρμογή συσχέτισης με το χρόνο

24 T-DABC Ας θεωρήσουμε την περίπτωση όπου η διανομή ενός προϊόντος μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανά περίπτωση, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη συσκευασία, ή απαιτείται αεροπορική αποστολή και όχι συμβατική. Με βάση τη συνήθη πρακτική, ο χρόνος προετοιμασίας μίας τυπικής δρομολόγησης ενός προϊόντος απαιτεί 0,5 λεπτά, σε ειδικές περιπτώσεις απαιτεί 6,5 πρόσθετα λεπτά για ενισχυμένη συσκευασία και 2 πρόσθετα λεπτά εάν πρόκειται να μεταφερθεί με αεροπλάνο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο τύπος που περιγράφει το χρόνο συσκευασίας είναι: (Χρόνος Συσκευασίας) = 0,5 λεπτά + 6,5 λεπτά (εάν απαιτείται ειδική συσκευασία) +2,0 λεπτά (εάν απαιτείται συσκευασία για αεροπορική μεταφορά) Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έγινε παραπάνω, είναι η διάσπαση μίας δραστηριότητας σε επιμέρους δραστηριότητες, οι οποίες δεν υφίστανται σε όλες τις περιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση μπορεί να εξάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα για το κόστος, χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ούτως ή άλλως διαθέτει.

25 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ (WMS) Warehouse Management System
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν σύνθετα πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση της αποθήκης τους. Τα οφέλη από την χρήση ενός Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αποθήκης, πέρα από την διαχείριση της Ιχνηλασιμότητας, “Ιχνηλασιμότητα” είναι η δυνατότητα παρακολούθησης ενός προϊόντος κατά τις φάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης του , είναι: • Αύξηση του βαθμού εξυπηρέτησης πελατών • Μείωση του κόστους Logistics, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για τις εμπορικές εταιρείες και το τρίτο μεγαλύτερο κόστος για τις βιομηχανικές εταιρείες. • Μείωση των σφαλμάτων συλλογής των παραγγελιών • Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των παραγγελιών • Κατάργηση των εντύπων και της γραφειοκρατίας μέσα στην αποθήκη • Μέτρηση απόδοσης χειριστών και συνεχής βελτίωση της παραγωγικότητας του συστήματος.


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ & ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google