Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ + ΤΕΧΝΗ

2 ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ
Καθαρό επιστημονικό και τεχνικό μέρος Γενικότερη κατάρτιση σε θέματα ανθρωπιστικά και κοινωνικά Συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής Σεβασμός της ζωής

3 ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ οδηγίες της Ε.Ε.1980 αρ.1παρ.1
Επαρκείς γνώσεις μαιευτικής και γυναικολογίας Επαρκείς γνώσεις επαγγελματικής δεοντολογίας Λεπτομερής γνώση της βιολογικής λειτουργίας, της ανατομίας και της φυσιολογίας στον τομέα της μαιευτικής και του νεογέννητου, καθώς και γνώση των σχέσεων μεταξύ της καταστάσεως της υγείας του ανθρώπου και του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του και της συμπεριφοράς του. Επαρκή κλινική πείρα Επαρκή γνώση σχετικά με την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού και εμπειρία συνεργασίας με αυτό το προσωπικό.

4 Για να μπορούν οι μαίες να αναλάβουν και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, πρέπει να είναι ικανές για:
Την παροχή σωστών πληροφοριών και συμβουλών στα θέματα του οικογενειακού προγραμματισμού Την εξακρίβωση της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια την παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και εκτέλεση των εξετάσεων που είναι αναγκαίες. Την έγγραφη ή συμβουλευτική υπόδειξη για την εκτέλεση των απαραίτητων εξετάσεων για την όσο γίνεται πιο πρώιμη διάγνωση κάθε πρώιμης εγκυμοσύνης Την κατάρτιση προγράμματος προετοιμασίας γονέων στο μελλοντικό ρόλο τους, την εξασφάλιση της πλήρους προετοιμασίας τους για τον τοκετό και την παροχή συμβουλών στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής

5 Για να μπορούν οι μαίες να αναλάβουν και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, πρέπει να είναι ικανές για:
Την περίθαλψη και τη βοήθεια της εγκύου στη διάρκεια της εξελίξεώς του τοκετού και την παρακολούθηση της καταστάσεώς του εμβρύου με τα κατάλληλα κλινικά και τεχνικά μέσα Την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού στη περίπτωση που πρόκειται για την κεφαλική προβολή, περιλαμβανομένης εν ανάγκη και της περινεοτομίας, και σε επείγουσα περίπτωση την διενέργεια τοκετού ισχιακής προβολής Τη διάγνωση στη μητέρα και στο νεογνό συμπτωμάτων που φανερώνουν ανωμαλίες, που απαιτούν παρέμβαση γιατρού και την παροχή βοήθειας σε αυτόν σε περίπτωση επεμβάσεως, τη λήψη επειγόντων μέτρων που επιβάλλονται σε απουσία γιατρού (δακτυλική αποκόλληση πλακούντα, δακτυλική επισκόπηση της μήτρας)

6 Για να μπορούν οι μαίες να αναλάβουν και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, πρέπει να είναι ικανές για:
Την εξέταση και τη φροντίδα του νεογνού, τη λήψη όλων των μέτρων που επιβάλλονται σε περίπτωση ανάγκης και την εφαρμογή σε δεδομένη περίπτωση, άμεσης ανανήψεως Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της λεχωίδος και την παροχή όλων των απαραίτητων συμβουλών που αποβλέπουν στην ανατροφή του νεογνού στις καλύτερες δυνατές συνθήκες Την εφαρμογή της θεραπείας που ορίστηκε από τον γιατρό Την τήρηση των απαραίτητων εγγράφων, ιστορικών και αρχείων

7 Συχνή και επαναλήψιμη συνήθεια, τρόπος ζωής, γενικότερα αποδεκτός.
ΗΘΙΚΗ Έθος = έξη συνήθεια έθιμο Συχνή και επαναλήψιμη συνήθεια, τρόπος ζωής, γενικότερα αποδεκτός.

8 Αρχές της ηθικής Αρχή της ωφελιμότητας Αρχή του μη βλάπτειν
Αρχή της αυτονομίας Αρχή της δικαιοσύνης-3διαστάσεις Αρχή της ειλικρίνειας

9 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσέγγισης στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειάς του.

10 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σ` αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά του.Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοίκηση και τεχνική εξυπηρέτηση.

11 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν. Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του

12 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει και να πληροφορηθεί ό,τι αφορά στην κατάστασή του. Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέπει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της κατάστασής του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του.

13 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί πλήρως και εκ των προτέρων τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν ή να προκύψουν εξ` αφορμής εφαρμογής σε αυτόν ασυνήθων ή πειραματικών μεθόδων διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων. Η εφαρμογή των πράξεων αυτών στον ασθενή λαμβάνει χώρα μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου, η οποία μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφασή του, να δεχτεί ή να απορρίψει κάθε συνεργασία του με σκοπό την έρευνα ή την εκπαίδευση. Η συγκατάθεσή του για τυχόν συμμετοχή του, είναι δικαίωμά του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.

14 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα, στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που αυτό είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής ζωής του. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και το περιεχόμενο των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου, των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος.

15 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού και της αναγνώρισης σ` αυτόν των θρησκευτικών και ιδεολογικών του πεποιθήσεων

16 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να παρουσιαστεί ή να καταθέσει αρμοδίως διαμαρτυρίες ή ενστάσεις και να λάβει πλήρη γνώση των επ` αυτού ενεργειών και αποτελεσμάτων.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google