Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πιστοποίηση ALS ως προαπαιτούμενο στην Ιατρική και ειδικά στην Καρδιολογία
Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Πανεπιστημίου Αθηνών

2 Ορισμός Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής (Advanced Life Support - ALS) αποτελεί ένα πλήρες και στοχευμένο διδακτικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει μέσα από μοντέλα πραγματικών καταστάσεων να εκπαιδεύσει βιωματικά επαγγελματίες υγείας στην αντιμετώπιση της Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

3 Ορισμός Η εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής αναφέρεται στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της αναπνοής με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και φαρμάκων που στοχεύουν στην αποκατάσταση αυτοδύναμης οξυγόνωσης των ιστών και την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, της καρδιακής παροχής και των ζωτικών λειτουργιών μετά την αναζωογόνηση. Οι φροντίδες μετά την αναζωογόνηση (post-resuscitation care) παρέχονται στη ΜΕΘ και αποβλέπουν στη διατήρηση και υποστήριξη, εφόσον χρειάζεται, της κυκλοφορίας, της ανταλλαγής των αερίων, της νευρολογικής και νεφρικής λειτουργίας και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αιτίων και επιπλοκών της ανακοπής.

4 ALS Η ανάπτυξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης είναι συνώνυμη με την ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής. Η σημασία της έγινε ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία κυρίως χρόνια, μετά τη διαπίστωση ότι το άτομο, του οποίου η καρδιά σταματάει να χτυπάει, δεν πρέπει να θεωρείται ακόμα νεκρό. Ο θάνατος του ατόμου θεωρείται ότι έχει επέλθει μόνον όταν διαπιστωθεί ότι είναι νεκρό το εγκεφαλικό του στέλεχος, όπου εδράζονται τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας και από όπου διέρχονται οι οδοί της συνείδησης (ο δικτυωτός σχηματισμός).

5 Ιστορική αναδρομή Το σεμινάριο ALS ξεκίνησε το 1989 από το Συμβούλιο Αναζωογόνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σεμινάριο ALS έγινε δημοφιλές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το πιστοποιητικό του σεμιναρίου άρχισε να γίνεται απαραίτητο για την επαγγελματική εξέλιξη σε όλες τις σχετικές με αυτό το σεμινάριο ειδικότητες (Επειγοντολογία, Αναισθησιολογία, Καρδιολογία, καθώς διδασκαλία ALS).

6 Τωρίνη κατάσταση Η εκπαίδευση των νέων ιατρών στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής, και ειδικότερα όσων στελεχώνουν ως ειδικευόμενοι Καρδιολόγοι, τις Τριτοβάθμιες Νοσοκομειακές Μονάδες, έχει εξελιχθεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη τάση σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση, ώστε να αναπτυχθούν εκείνες οι δεξιότητες, κλινικές αλλά και ομαδικές, που θα επιτρέψουν στην Ομάδα Καρδιακής Ανακοπής των Νοσοκομείων, την αρμονική συνεργασία για μια επιτυχή ανάνηψη. Το έλλειμμα εκπαίδευσης όμως από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο και η προσπάθεια για την κάλυψη αυτού του κενού αναγκαία, με σκοπό την αύξηση κατά το δυνατόν των θετικών αποτελεσμάτων .

7

8 Organized & Skilled & Educated Resuscitation Team

9

10

11

12

13

14

15 Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα
Το 2007 η εκπαίδευση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση έλαβε υποχρεωτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα με το ΦΕΚ υπ’αριθμ. Υ4α/οικ με ημερομηνία δημοσίευσης 22/02/2007, που ορίζει ξεκάθαρα πως όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να εκπαιδευτούν στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής και θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Μάλιστα προβλέπει κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν, και αφορούν μοριοδότηση ή εκπαιδευτικές άδειες, ενώ επίσης προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης σε όλα τα Νοσοκομεία (ΟΚΑΑ), καθώς και επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, που θα συντονίζει την εκπαίδευση στην ΚΑΑ όλων των επαγγελματιών υγείας του Νοσοκομείου.

16

17 Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα
Το επίπεδο των θεωρητικών τους γνώσεων θα υποστήριζε κανείς ότι είναι ανεπαρκές, καθώς έχουν απαντηθεί σωστά μόλις λίγο παραπάνω από τις μισές ερωτήσεις. Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά γνωστικά κενά στην αλληλουχία των ενεργειών των αλγορίθμων. Rostrum of Asclepius® - “To Vima tou Asklipiou” Journal Volume 12, Issue 1 (January – March 2013)

18 Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα Γιατί οι Ιατροί δεν εκπαιδεύονται;;
Το οικονομικό κόστος αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό λόγο για την μη πραγματοποίηση του προγράμματος. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου-υπερβολικός φόρτος εργασίας. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Η απουσία γενικότερου ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Η «χαλαρότητα» στην υποχρεωτικότητα για την διεξαγωγή του προγράμματος.

19 Τωρίνη κατάσταση στην Ελλάδα
Τα Νοσοκομεία ανά την επικράτεια θα μπορούσαν να ακολουθούν αυστηρά τη νομοθεσία περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των γιατρών στο ALS και για κάθε διορισμό νέου γιατρού σε αυτά να ορίζεται ως απόλυτη προϋπόθεση η εκπαίδευση σε αυτήν.

20 Συμπερασματικά Η αξιολόγηση και αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντος ασθενούς και η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής αποτελούν δεξιότητες που όλοι οι γιατροί, ανεξάρτητα ειδικότητας, πρέπει να διαθέτουν. Η επιτυχία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης εξαρτάται από τα κίνητρα και την απόδοση όχι μόνον των γιατρών και των διασωστών, αλλά και των εκπαιδευμένων πολιτών.

21 Σας Ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "Γεώργιος Ευθ. Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google