Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

29η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Βέροια 31/05 – 01/06 & 02/06/2018

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "29η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Βέροια 31/05 – 01/06 & 02/06/2018"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 29η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Βέροια 31/05 – 01/06 & 02/06/2018
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ για τις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α. Βασικές αρχές και μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Σταύρος Π. Τσαγκαράκος Γεν. Δ/ντης Δ.Ε.Υ.Α. Τυρνάβου 29η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Βέροια 31/05 – 01/06 & 02/06/2018

2 συμψηφισμός & κοινότητα

3 Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το νερό και την ενέργεια ως οντότητες σχεδόν ξένες μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα όμως είναι αλληλένδετες στο Φυσικό και στο Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Ο υδρολογικός κύκλος, που μας προσφέρει τα ανανεώσιμα αποθέματα γλυκού νερού, δεν θα υπήρχε χωρίς την ενέργεια του Ήλιου (εξάτμιση κ.λπ.) Το νερό, λόγω της ενέργειας που περικλείει, αλλάζει συνεχώς τη μορφή της επιφάνειας του πλανήτη (πλημμυρικά φαινόμενα κ.λπ.).

4 Συχνά συσχετίζουμε αρνητικά τους ενεργειακούς με τους υδατικούς πόρους, εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στους δεύτερους η παραγωγή, μεταφορά και χρήση των πρώτων. Για κάθε σταγόνα νερού που έρχεται στη βρύση του σπιτιού μας έχει δαπανηθεί ενέργεια και μάλιστα σε διάφορες φάσεις, όπως η άντληση του νερού από τους υπόγειους υδροφορείς, η επεξεργασία του (ώστε να γίνει πόσιμο) και η μεταφορά του με τα δίκτυα ύδρευσης. Ενέργεια δαπανάται και για τη λειτουργία πολλών δικτύων αποχέτευσης. Υπάρχει για κάθε περίπτωση μια βέλτιστη ποιότητα για τα επεξεργασμένα λύματα, που είναι συνάρτηση της κατάστασης και των ανοχών του φυσικού αποδέκτη (λίμνης, ποταμού θάλασσας), στον οποίο καταλήγουν. Αλλά ακόμη κι αν κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, θα έχουμε ανάγκη από σημαντικά ποσά ενέργειας για τη λειτουργία τους.

5 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ
Άντληση νερού Απολύμανση διύλιση νερού μεταφορά νερού διανομή νερού στους τελικούς χρήστες μεταφορά των λυμάτων βιολογικός καθαρισμός λυμάτων απόδοση του νερού στον αποδέκτη 7% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας αφήνοντας μια βρύση να τρέξει για πέντε λεπτά χρησιμοποιείται περίπου τόση ενέργεια όση αν αφήσουμε έναν λαμπτήρα 60-watt αναμμένο για 14 ώρες > από το 1/3 του προϋπολογισμού των Δ.Ε.Υ.Α. το μεγαλύτερο βάρος της ενεργειακής δαπάνης ανήκει στον ΗΛΜ εξοπλισμό ειδικότερα για τις αντλίες υπολογίζεται όχι στη διάρκεια ζωής τους τα συνολικά έξοδα κατανέμονται ως εξής: 3% για την αγορά τους 74% για την ενέργεια 18% για επισκευές 5% για αναλώσιμα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ

6 Δ.Ε.Υ.Α. & Δ.Ε.Η. Η ΔΕΗ από την ίδρυση των Δ.Ε.Υ.Α. (1980) χρεώνει τις Δ.Ε.Υ.Α. με τιμολόγιο γενικής χρήσης όπως χρεώνει τους κοινούς καταναλωτές επικαλούμενη τυπικούς λόγους (ΣΤΑΚΟΔ-ΕΚΑΔ), μην λαμβάνοντας υπ’ όψη της το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α. (βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια, διυλιστήρια) έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης. Οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζήτησαν ποτέ από τη ΔΕΗ ευνοϊκή μεταχείριση ή μειωμένα τιμολόγια, αλλά αποκλειστικά και μόνο να χρεώνονται με το τιμολόγιο που προσιδιάζει στη φύση και την λειτουργία τους. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και το Κράτος για την επίλυση του προβλήματος της τιμολόγησης παροχής ενέργειας.

7 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε.)
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε.) ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

8 Net-metering Το Net Metering (αυτοπαραγωγή ενέργειας) είναι η συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που επιτρέπει στον καταναλωτή την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλούμενη. Ο συμψηφισμός γίνεται κάθε ένα ημερολογιακό έτος και η συμφωνία έχει ισχύ 25 έτη.

9 Αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ.175067 (ΦΕΚ 1547 Β’ – 05/05/2017)
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει. Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς, κατά την έννοια του ν. 4414/2016.

10 α. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, που συνδέεται στο Δίκτυο μέσω της αυτής παροχής. β. Ως εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με το φωτοβολταϊκό σταθμό ή βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο αλλά δεν συνδέεται με την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού (δεν συνδέεται ηλεκτρικά), δηλαδή ο φωτοβολταϊκός σταθμός και η εγκατάσταση κατανάλωσης τροφοδοτούνται από διαφορετικές παροχές.

11 Όρια Ισχύος (για τις Δ.Ε.Υ.Α.)
Στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, ισχύουν τα εξής: α. Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού & του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων. Β. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο της παρούσας στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως εκάστοτε ισχύει. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών της παρούσας που θα εγκατασταθεί στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος του δικτύου. 2. Στο Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ισχύουν τα εξής: β. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εκτός της Κρήτης, όπου η ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 100 kWp, και ειδικά για την Κρήτη, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 300 kWp.

12 Δικαίωμα ένταξης α. Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, δικαίωμα ένταξης έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο φωτοβολταϊκός σταθμός είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. β. Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, δικαίωμα ένταξης στις διατάξεις της παρούσας έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο φωτοβολταϊκός σταθμός είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. γ. Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με ένα μετρητή κατανάλωσης. δ. Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός αντιστοιχίζεται με τουλάχιστον ένα μετρητή κατανάλωσης που δεν βρίσκεται κατ’ ανάγκη στον ίδιο ή όμορο χώρο. ε. Δεν επιτρέπεται η συνύπαρξη, στον ίδιο μετρητή κατανάλωσης, κανενός άλλου συστήματος αυτοπαραγωγής, με σύστημα που εγκαθίσταται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. ζ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στις διατάξεις της παρούσας είναι η πλήρης εξόφληση των εκδοθέντων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας όλων των παροχών του οικείου προμηθευτή ή η ένταξη σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών προς τον οικείο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

13 Διενέργεια ενεργειακού συμψηφισμού
Στην περίπτωση και των δύο ενεργειακών συμψηφισμών, ο συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας βάσει πραγματικών δεδομένων καταμέτρησης που παρέχονται από τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.). Η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση τριετίας από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τη λύση της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού (Σ.Ε.Σ). Με τη λήξη της εκάστοτε τριετίας ή τη λύση της Σ.Ε.Σ. διενεργείται εκκαθάριση, και τυχόν πλεόνασμα εγχυθείσας ενέργειας από τον συμψηφισμό δεν πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό και δεν υφίσταται υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό για την ενέργεια αυτή.

14 ΣΥΝΔΕΣΗ Για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού υποβάλλεται αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον, τα εξής: α. στοιχεία του αυτοπαραγωγού, β. στοιχεία της εγκατάστασης, με έντυπο αίτησης που χορηγείται από τον ΔΕΔΔΗΕ, γ. τεχνικά στοιχεία για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αυτών, δ. στοιχεία της κυριότητας του χώρου στον οποίο εγκαθίσταται ο φωτοβολταϊκός σταθμός, ε. Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον τα στοιχεία των προς συμψηφισμό εγκαταστάσεων κατανάλωσης. Μετά την υποβολή της αίτησης και των όλων των στοιχείων, ο Διαχειριστής του Δικτύου, εξετάζει το αίτημα και προβαίνει σε διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης η οποία ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Διαχειριστή του Δικτύου και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σ.Ε.Σ. ή Σ.Ε.Ε.Σ. προς τον προμηθευτή με τον οποίον είναι συμβεβλημένος ο αυτοπαραγωγός για την εγκατάσταση ή τις εγκαταστάσεις κατανάλωσής του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση. Για την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού υποβάλλεται αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), με το οποίο συνυποβάλλονται: α. αντίγραφο της Σ.Ε.Σ. ή της Σ.Ε.Ε.Σ., β. υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση, γ. υπεύθυνη δήλωση του αυτοπαραγωγού όπου θα αναφέρεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού δεν θα τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις που δηλώθηκαν.

15 Ενεργειακές Κοινότητες Νόμος 4513/2018 - ΦΕΚ 9/Α/23-1-2018
Ενεργειακές Κοινότητες Νόμος 4513/ ΦΕΚ 9/Α/   Οι Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κ.) είναι αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, με κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή επιχειρήσεις αυτών και Ο.Τ.Α. β’ βαθμού. Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ε.Κ. είναι: Πέντε (5), αν τα μέλη είναι Ν.Π.Δ.Δ. εκτός των Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα Τρία (3), αν τα μέλη είναι Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα, από τα οποία τα δύο τουλάχιστον να είναι Ο.Τ.Α. Δύο (2), αν τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από κατοίκους Τουλάχιστον το 50% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ε.Κ., και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ε.Κ. ή να είναι δημότες δήμου της περιφερειακής ενότητας αυτής και τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ε.Κ.

16 Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Κοιν.) είναι:
Ο ελάχιστος αριθμός μελών της Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Κοιν.) είναι: Πέντε (5), αν τα μέλη είναι Ν.Π.Δ.Δ. εκτός των Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να δημιουργήσει μια Ε.Κοιν. με τουλάχιστον: 4 ΔΕΥΑ 4 Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού (μπορεί και με 2, όπως φαίνεται παρακάτω) 4 επιχειρήσεις 4 κατοίκους ή συνδυασμό αυτών Τρία (3), αν τα μέλη είναι Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα, από τα οποία τα δύο τουλάχιστον να είναι Ο.Τ.Α. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να δημιουργήσει μια Ε.Κοιν. με δύο (2) Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού Δύο (2), αν τα μέλη είναι μόνο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

17

18 Το ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Tο ονοµατεπώνυµο, το πατρώνυµο, τη διεύθυνση και τον αριθµό φορολογικού µητρώου (ΑΦΜ) των φυσικών προσώπων- µελών της, καθώς και την επωνυµία. Tην έδρα, τον ΑΦΜ και, εφόσον υφίσταται υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., τον αριθµό Γ.Ε.ΜΗ. των νοµικών προσώπων- µελών της. Tην επωνυµία και την έδρα της. Η επωνυµία περιλαµβάνει υποχρεωτικά τον όρο «Ενεργειακή Κοινότητα» ή τη συντοµογραφία «Ε.Κοιν.» και ένδειξη της έκτασης της ευθύνης των µελών της. Ονόµατα φυσικών προσώπων ή επωνυµίες νοµικών προσώπων δεν περιλαµβάνονται στην επωνυµία της Ε.Κοιν.. Ως έδρα της Ε.Κοιν. ορίζεται δήµος ή δηµοτικό διαµέρισµα της ελληνικής επικράτειας. Tο σκοπό και τις δραστηριότητές της. Tις προϋποθέσεις εισόδου, αποχώρησης και διαγραφής των µελών, καθώς και τα δικαιώµατα, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες της µη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την Ε.Κοιν. Tο ύψος της συνεταιριστικής µερίδας, τον τρόπο και το χρόνο καταβολής της, καθώς και τη διαδικασία απόδοσής της. Tην έκταση ευθύνης των µελών της. Tη διάρκειά της. Tον αριθµό των µελών του διοικητικού συµβουλίου που δεν µπορεί να είναι λιγότερα από 3, κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1667/1986. Tην τύχη της συνεταιριστικής µερίδας σε περίπτωση θανάτου συνεταίρου. Tον ορισµό προσωρινής διοικητικής επιτροπής που µεριµνά για την έγκριση του καταστατικού και τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης για ανάδειξη των οργάνων διοίκησης. Tον τρόπο διάθεσης των πλεονασµάτων χρήσης. Tη λήξη και τους ελεγκτές της πρώτης διαχειριστικής χρήσης.

19 Πως γίνεται η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας
Για τη σύσταση της Ε.Κοιν. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισµού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από τα µέλη. Για τη σύσταση της Ε.Κοιν. προσκοµίζονται στο αρµόδιο Ειρηνοδικείο τα εξής δικαιολογητικά: Το καταστατικό της Ε.Κοιν. Συµβολαιογραφικά έγγραφα ή δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα φυσικά πρόσωπα – µέλη που να αποδεικνύουν την πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο εντός της Περιφέρειας της έδρας της Ε.Κοιν. ή τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης των φυσικών προσώπων – µελών τους που είναι δηµότες δήµου της Περιφέρειας, εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.. Τα καταστατικά των νοµικών προσώπων- µελών της Ε.Κοιν.. Η Ε.Κοιν. αποκτά νοµική προσωπικότητα µε την καταχώρηση του καταστατικού της στο Μητρώο Ε.Κοιν. του Γ.Ε.ΜΗ. Δεν απαιτείται καταχώρηση στο µητρώο συνεταιρισµών του Ειρηνοδικείου της παρ. 3 του άρθρου 1 ν. 1667/1986, ούτε οι κοινοποιήσεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 6 του ίδιου άρθρου.

20 Τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Συνιστάται Μητρώο Ε.Κοιν., το οποίο είναι δηµόσιο βιβλίο που τηρείται σε ηλεκτρονική µορφή. Αρµόδια αρχή για την τήρηση του Μητρώου Ε.Κοιν. και για την καταχώρηση των καταστατικών και των στοιχείων των Ε.Κοιν. σε αυτό, ορίζεται το Γ.Ε.ΜΗ., δια των αρµόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους επιµελητηρίων. Με την επιφύλαξη των υποχρεωτικών στοιχείων και πράξεων που καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ., σύµφωνα µε το ν. 3419/2005 και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόµενες αποφάσεις, το Μητρώο Ε.Κοιν. περιέχει: Την επωνυµία και το σκοπό της Ε.Κοιν. Την κατηγορία της Ε.Κοιν. σε σχέση µε την ευθύνη των συνεταίρων. Τα ονοµατεπώνυµα των νόµιµων εκπροσώπων της Ε.Κοιν.. Μέσα σε αποκλειστική προθεσµία 3 µηνών από την καταχώρηση στο Μητρώο Ε.Κοιν., προσκοµίζεται στην αρµόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. πρακτικό της προσωρινής διοικητικής επιτροπής ή του διοικητικού συµβουλίου για την πιστοποίηση της καταβολής του συνεταιριστικού κεφαλαίου που ορίζεται στο καταστατικό. Αν δεν τηρηθεί η αποκλειστική προθεσµία των 3 µηνών, το Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει σε διαγραφή της Ε.Κοιν. από το Μητρώο Ε.Κοιν. Σε περίπτωση µερικής καταβολής ή µη καταβολής από µέλος ή µέλη του συνεταιριστικού κεφαλαίου, η προσωρινή διοικητική επιτροπή ή το διοικητικό συµβούλιο υποβάλλει και κωδικοποιηµένο κείµενο του ισχύοντος καταστατικού που περιλαµβάνει αντίστοιχη µείωση του συνεταιριστικού κεφαλαίου και των συνεταιριστικών µερίδων. Το πρακτικό της γενικής συνέλευσης για την εκλογή του διοικητικού συµβουλίου και το πρακτικό του διοικητικού συµβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώµα και για την κατανοµή αρµοδιοτήτων εκπροσώπησης υποβάλλονται µέσα σε 1 µήνα για καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. Ο ισολογισµός και ο λογαριασµός αποτελεσµάτων χρήσης µαζί µε την έκθεση του διοικητικού συµβουλίου και των ελεγκτών δηµοσιεύονται στο Γ.Ε.ΜΗ. µέσα σε ένα µήνα από την έγκρισή τους από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Σημειώνεται ότι αν η Ε.Κοιν. οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση, το Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει σε διαγραφή της Ε.Κοιν. από το Μητρώο Ε.Κοιν. µετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Με απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας µπορούν να καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του Μητρώου Ε.Κοιν. και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για τη λειτουργία του.

21 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Υ.Π.ΕΝ.)
ΕΚΟΙΝ-ΟΤΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΣΤΙΚΟΣ/ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ Τρεις ΟΤΑ, δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια και να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το φ/β σύστημα ή την ανεμογεννήτρια με τις καταναλώσεις τους και καταναλώσεις ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Κίνητρα: Ευνοϊκές προβλέψεις του νόμου για συμμετοχή ΟΤΑ, για δράσεις σε ευάλωτους καταναλωτές και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Χαρακτήρας ΕΚΟΙΝ: ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ 2.  ΕΚΟΙΝ-Κάτοικοι-Επιχειρήσεις-Δήμος ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι κάτοικοι ή και επιχειρήσεις μιας περιοχής μαζί με το Δήμο ή την τοπική ΔΕΥΑ, δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μία μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας με σύστημα τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση. Για την υλοποίηση του έργου θα μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό νόμο. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 5εκ€. Κίνητρα: Γενικά κίνητρα ΕΚΟΙΝ (νομική μορφή, συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης) Χαρακτήρας ΕΚΟΙΝ: ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ / ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ

22 Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 2εκ€.
3.   ΕΚΟΙΝ-Κάτοικοι-Επιχειρήσεις-Δήμος ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΕ ΝΗΣΙ Κάτοικοι και επιχειρήσεις ενός νησιού, μπορούν να δημιουργήσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα με συμμετοχή και του Δήμου, προκειμένου να υλοποιήσουν μία μονάδα αφαλάτωσης με ΑΠΕ (πχ με ανεμογεννήτρια), για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έλλειψης νερού. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 2εκ€. Κίνητρα: Γενικά κίνητρα ΕΚΟΙΝ (νομική μορφή, συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης). Ειδικά κίνητρα σταθμών ΑΠΕ (προτεραιότητα, μειωμένες εγγυητικές, απαλλαγή από τέλη διατήρησης αδειών, κλπ). Χαρακτήρας ΕΚΟΙΝ: ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ή/και ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ, ανάλογα με συμμετοχή ΟΤΑ/Ιδιωτών. 4.   ΕΚΟΙΝ-Κάτοικοι/Επιχειρήσεις/ΟΤΑ Φ/Β ΠΑΡΚΟ - ΕΝΕΡΓ. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΠΕΔΙΝΟΣ/ΗΜΙΟΡΕΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ Οι κάτοικοι ή και επιχειρήσεις μιας περιοχής μαζί με το Δήμο, δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο ενδεικτικής ισχύος 500 ΚW στην περιοχή και να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το φ/β σύστημα. Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 0,6 Μ€ Κίνητρα: Γενικά κίνητρα ΕΚΟΙΝ (νομική μορφή, συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης). Ειδικά κίνητρα σταθμών ΑΠΕ (προτεραιότητα, μειωμένες εγγυητικές, απαλλαγή από τέλη διατήρησης αδειών, κλπ) Χαρακτήρας ΕΚΟΙΝ: ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ

23 Αντικείμενο Ενεργειακής Κοινότητας
Η Ε.Κοιν. ασκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μία από τις κατωτέρω δραστηριότητες: Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικούς Σταθμούς Διαχείριση πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων Προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας Προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες Παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας

24 Η Ε.Κοιν. μπορεί να ασκεί οποιαδήποτε από τις κατωτέρω δραστηριότητες:
Διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε. Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών Η Ε.Κοιν. μπορεί να ασκεί οποιαδήποτε από τις κατωτέρω δραστηριότητες: Προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Σύνταξη μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη της τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς. Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της. Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της. Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας. Δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

25 Οικονομικά Κίνητρα & Μέτρα Στήριξης
Οι Ε.Κ. μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς τους. Ειδικές προϋποθέσεις και όροι προνομιακής συμμετοχής ή εξαίρεσης από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που πρόκειται να λειτουργήσουν από Ε.Κ. Ειδικοί όροι, όπως προνομιακές χρεώσεις, μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, για χρήση των υπηρεσιών του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που κατέχουν Ε.Κ. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς. Μειωμένα ποσά εγγυήσεων για την εγγραφή των Ε.Κ. στα μητρώα συμμετεχόντων στο πλαίσιο των συμβάσεων Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού Οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς των Ε.Κ. εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικούς Σταθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε Ε.Κ., μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%). Το ύψος του συνεταιριστικού κεφαλαίου ορίζεται σε εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Υβριδικών Σταθμών από Ε.Κ. με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστο όριο το 1 MW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., με τους εν λόγω σταθμούς να εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

26 ΔΡΑΣΕΙΣ: α) νέες δυνατότητες ορθολογικότερης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, όπως, περιορισμός στην άσκοπη κατανάλωση του νερού και περιορισμός των διαρροών με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου διαρροών, που θα συνέβαλαν στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας για πρόσθετη άντληση νερού β) εισαγωγή ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού ώστε να εφαρμόζονται νέα συστήματα και τεχνολογίες που μειώνουν τη κατανάλωση ενέργειας στις κατ’ εξοχήν ενεργοβόρες λειτουργίες των αντλιοστασίων, των μονάδων βιολογικού καθαρισμού και των μονάδων αφαλατώσεων γ) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση του ήλιου (φωτοβολταϊκά με Net metering) (Ν.4414/2016 (ΦΕΚ149Α)) με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ2 και το Π.Δ.Ε. δ) ή και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση του βιοαερίου ως ανανεώσιμη πηγή, κατά την αναερόβια χώνευση ή και συγχώνευση πηγών οργανικών αποβλήτων υψηλού φορτίου στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ε) ή και εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών στις γεωτρήσεις, όπου υπάρχουν ευνοϊκά ανεμολογικά στοιχεία, όπου θα παράγεται το ρεύμα που απαιτείται για την άντληση του νερού. Μέσω μικρών υδροστροβίλων στις θέσεις εξόδου των αγωγών ύδρευσης, θα υπάρχει εκμετάλλευση της περίσσειας ενέργειας που δημιουργείται (η υδραυλική ενέργεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική), κατά τη διαδρομή του νερού από τις δεξαμενές στις θέσεις εξόδου των αγωγών, πριν δοθεί στο εκάστοτε δίκτυο διανομής (οικισμούς κλπ). ζ) Αναβάθμιση των ΗΛΜ εγκαταστάσεων στις αντλίες και στα ηλεκτρολογικά στοιχεία (π.χ. softstarter, διόρθωση συνφ κλπ) για πιο αποτελεσματική λειτουργία τους, με αντίστοιχη μείωση του κόστους τους έως και 25%.

27 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παρακάτω όρια ισχύος είναι αθροιστικά, και για λόγους αδειοδότησης και τιμολόγησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας νοούνται ως η συνολική ισχύς των σταθμών που ανήκουν στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εγκαθίστανται στο ίδιο ή σε όμορο ακίνητο.                     Ppeak ≤ 500 kW 500 kW < Ppeak ≤ 1MW Ppeak > 1MW Δεν απαιτείται Άδεια Παραγωγής, ούτε άλλη σχετική διαπιστωτική απόφαση (Ν.3468/2006, αρθ.4, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, αρθ.2, §12). Απαιτείται Άδεια Παραγωγής. Πρέπει να υποβληθεί αίτηση για την διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος και θεωρεί τα τοπογραφικά διαγράμματα αποτύπωσης του τρόπου σύνδεσης. Χορηγείται Προσφορά Σύνδεσης καταρχήν μη δεσμευτική. Αυτή οριστικοποιείται και καθίσταται δεσμευτική μετά το τέλος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου απαιτείται (αρθ.187, Ν.4001/2011). Απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από την υποχρέωση ΕΠΟ. Αυτή εκδίδεται από την ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της οικείας Περιφέρειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών, μετά την άπρακτη παρέλευση της οποίας θεωρείται αυτή χορηγηθείσα (Ν.3851, αρθ.3). Για την απόδειξη της άπρακτης παρέλευσης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει στα επόμενα στάδια να προσκομίζει σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας, ή εναλλακτικά, αντίγραφο του αιτήματός του με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσής του, μαζί με υπεύθυνη δήλωση για την παρέλευση του 20ημέρου χωρίς έκδοση ούτε απαλλαγής, ούτε αρνητικής απόφασης. Κατ’ εξαίρεση απαιτείται ΕΠΟ εάν: α) το έργο εγκαθίσταται εντός περιοχής Natura 2000 ή σε απόσταση < 100m από αιγιαλό, ή β) γειτνιάζει σε απόσταση <150m με άλλο σταθμό ίδιας τεχνολογίας, η δε αθροιστική ισχύς υπερβαίνει το όριο των 500 kW. Απαιτείται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ). Χορηγείται κατόπιν αιτήσεως που συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τύπου ανάλογου με την κατηγορία του έργου. Δεν απαιτείται ΕΠΟ αλλά ούτε και απαλλαγή για τα Φ/Β που εγκαθίστανται εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. κτλ), πάνω σε κτίρια, ή άλλες δομικές κατασκευές (Ν.3468/2006, αρθ.8, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, αρθ.3, §2). Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται τοπογραφικό διάγραμμα ή έγγραφο προσφοράς σύνδεσης απ’ όπου να προκύπτει σαφώς η εγκατάσταση σε υποδοχέα ή πάνω σε κτίριο αντίστοιχα. Εφόσον απαιτείται, πρέπει να ζητηθεί η έκδοση των αναγκαίων αδειών για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης. Δεν απαιτείται Άδεια Εγκατάστασης (Ν.3468/2006, αρθ.8, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, αρθ.3, §2). Απαιτείται Άδεια Εγκατάστασης. Με την ΥΑ.36720, ΦΕΚ.Β’376/  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για την εγκατάσταση Φ/Β σε κτίρια καθώς και σε ιστορικά τμήματα πόλεων ή περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι: Για την τοποθέτηση Φ/Β ≤ 100 kW πάνω σε κτίρια δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών και εκπόνησης της μελέτης εγκατάστασης του Φ/Β προς τον προμηθευτή που ηλεκτροδοτεί το κτίριο. Για τα μεγαλύτερης ισχύος απαιτείται η συνυποβολή έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και δήλωσης πολιτικού μηχανικού για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Για την εγκατάσταση Φ/Β ισχύος > 10 kW σε κτίρια εκτός σχεδίου πόλεως απαιτείται επιπλέον η συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντιγράφου της οικοδομικής άδειας (δες άρθ.2, §3 της τροποποίησης). Για την εγκατάσταση στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων εντός σχεδίου περιοχών ή εντός οικισμών απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Δεν δικαιολογείται η τοποθέτηση Φ/Β σε αδόμητα οικόπεδα (δες άρθ.4, §2 της τροποποίησης). Με την ΥΑ.40158, ΦΕΚ.Β’1556/  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επιβάλλονται ειδικοί όροι για την εγκατάσταση Φ/Β ανεξαρτήτως ισχύος σε γήπεδα εκτός σχεδίου περιοχών. Δεν απαιτείται τα γήπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, εκτός αν ζητούνται δομικές κατασκευές πέραν των “απολύτως αναγκαίων”. Ως “απολύτως αναγκαίες κατασκευές” νοούνται: α) ο στυλίσκος μετρητή της ΔΕΗ, β) ένας οικίσκος εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού Φ/Β ανά 500 kW ισχύος με εμβαδό ως 15 τ.μ., γ) προστατευτική περίφραξη ύψους ως 2,5 μ. με συμπαγές τοιχίο ως 30 εκατ. (άρθ.2, §1 της τροποποίησης). Επιπλέον, τα Φ/Β δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε κάλυψη το 60% του γηπέδου. Σε περίπτωση ανέγερσης και άλλων χρήσεων δομικών κατασκευών εντός του γηπέδου (όπως σπίτι, γεωργικές αποθήκες, κλπ.), αυτές συνυπολογίζονται στο παραπάνω καθοριζόμενο ποσοστό κάλυψης, ενώ ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης για τις χρήσεις αυτές θα ισχύουν οι γενικοί της εκτός σχεδίου δόμησης ή οι τυχόν ειδικοί όροι και περιορισμοί που ισχύουν από άλλες ρυθμίσεις. Δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια εκτός αν πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες από σκυρόδεμα, π.χ. θεμελιώσεις βάσεων στήριξης στοιχείων με μπετόν. Απαιτείται Σύμβαση Σύνδεσης. Απαιτείται Σύμβαση Αγοραπωλησίας. Δεν απαιτείται Δοκιμαστική Λειτουργία. Δεν απαιτείται Άδεια Λειτουργίας (Ν.3468/2006, αρθ.8, όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, αρθ.3, §2). Απαιτείται Προσωρινή Σύνδεση για Δοκιμαστική Λειτουργία που γίνεται κατόπιν αιτήσεως προς τον αρμόδιο Διαχειριστή. Εφόσον επιτευχθεί απροβλημάτιστη λειτουργία 15 ημερών, ο Διαχειριστής εκδίδει βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των δοκιμών (ΥΑ.13310/2007, ΦΕΚ.Β’1153, άρθ.14). Απαιτείται Άδεια Λειτουργίας.

28 Διαδικασία Αδειοδότησης
 Για την κατασκευή και την λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, απαιτείται η έκδοση ή υπογραφή σχετικών αδειών και συμβάσεων. Αυτές χορηγούνται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς κατόπιν αιτήσεως που συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μελέτες. Γενικά, τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν είναι τα εξής: Έκδοση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ταυτόχρονα (παραλληλισμός διαδικασιών) αιτήσεις για: Διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης του σταθμού παραγωγής στο Σύστημα ή σε Δίκτυο (αρμόδιος Διαχειριστής – ΔΕΗ ή ΔΕΣΜΗΕ). Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ή Απαλλαγή από Ε.Π.Ο. (Περιφέρεια). Άδεια Επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση, εφόσον απαιτείται, ή γενικά των αναγκαίων αδειών για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου (Περιφέρεια). Ταυτόχρονα (παραλληλισμός διαδικασιών) ενέργειες για: Έκδοση Άδειας Εγκατάστασης (με ενσωματωμένη Ενιαία Άδεια Χρήσης Νερού και Εκτέλεσης Έργων όταν πρόκειται για Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό) (Περιφέρεια). Έκδοση Οικοδομικών Αδειών  (όπου απαιτείται εκτέλεση δομικών έργων) ή άλλων αδειών και εγκρίσεων που τυχόν απαιτούνται και μπορούν να εκδοθούν χωρίς να υπάρχει ακόμα η Άδεια Εγκατάστασης (Πολεοδομία ή αρμόδια κατά περίπτωση αρχή). Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης στο Σύστημα ή σε Δίκτυο (αρμόδιος Διαχειριστής – ΔΕΗ ή ΔΕΣΜΗΕ). Υπογραφή Σύμβασης Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) Δοκιμαστική Περίοδος και έκδοση Άδειας Λειτουργίας (Περιφέρεια). Όπως φαίνεται από τον σχετικό «Πίνακα Αδειών και Εγκρίσεων Έργων ΑΠΕ», η διαδικασία αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού παραγωγής, την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία και τον τόπο εγκατάστασης.

29 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας…
Σταύρος Τσαγκαράκος Γεν. Δ/ντης Δ.Ε.Υ.Α. ΤΥΡΝΑΒΟΥ Πηγές: Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ρ.Α.Ε. Κ.Α.Π.Ε. Δ.Ε.Η. Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Εθν. Τυπ. Υ.Π.ΕΝ.


Κατέβασμα ppt "29η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Βέροια 31/05 – 01/06 & 02/06/2018"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google