Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας

2 Σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί - θρησκείες
Αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί κυρίως: στη Μεσοποταμία την Κίνα και την Ινδία. Επίσης ιδρύθηκαν και εξαπλώθηκαν πολλές θρησκείες: Βουδισμός Ινδουισμός Ισλαμισμός Κομφουκιανισμός κ.ά.

3 Διαφορές μεταξύ των λαών της Ασίας
Ομιλούνται πολλές γλώσσες και κατοικούν όλες οι φυλές του κόσμου. Οι ασιατικοί λαοί διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλούς τομείς: στη φυλή, στη θρησκεία, στη γλώσσα, στα ήθη και έθιμα, στην καθημερινή ζωή, στον πολιτισμικό και μορφωτικό επίπεδο. Οι παράγοντες που διαφοροποιούν αυτούς τους λαούς έχουν να κάνουν με το κλίμα, το έδαφος, την οικονομία, τη μόρφωση κλπ κάθε χώρας.

4 Οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής
Συναντάμε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμών. Εδώ απλώνονται μεγάλοι ποταμοί και κοιλάδες. Κατά την αρχαιότητα εμφανίστηκαν εδώ και σπουδαίοι πολιτισμοί, οι οποίοι επηρέασαν και την ανάπτυξη πολλών κοντινών κρατών. Οι πολιτισμοί των Ασσυρίων, των Φοινίκων, των Βαβυλωνίων, των Περσών, των Αράβων. Όλοι οι λαοί έχουν: κοινή θρησκεία την ισλαμική και κοινή γλώσσα την αραβική. Έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής. Είναι αυστηρά προσηλωμένοι στις αξίες, στα έθιμα και στους ηθικούς νόμους των προγόνων τους.

5

6 Ασσύριοι Περσική αυτοκρατορία

7 Οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας
Στην Ινδία: κατοικούν πολλές φυλές, ομιλούνται 14 επίσημες γλώσσες και ο συνδετικός τους κρίκος είναι η θρησκεία: ο ινδουισμός  Στις γύρω χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγκλαντές) επικρατεί ο μουσουλμανισμός.

8

9 Οι Κινέζοι – κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας
Είναι ένας πανάρχαιος λαός. Ανήκουν στην κίτρινη φυλή. Είναι βουδιστές, κομφουκιανιστές και ταοϊστές Είχαν αναπτύξει πλούσιο και πανάρχαιο πολιτισμό. Ανακάλυψαν το χαρτί, την πυξίδα, τον σεισμογράφο και έκαναν πρώτοι χρήση της πυρίτιδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο υπερπληθυσμός, αφού πλέον έχουν ξεπεράσει και το κατοίκους.

10 Οι Ιάπωνες - κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας
Χαρακτηρίζονται για την εργατικότητά τους, την ευφυΐα τους, την πειθαρχία τους. Διακρίνονται σε όλους τους τομείς και ανέπτυξαν ιδίως τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Θεωρούνται οι πιο μορφωμένοι στον κόσμο και χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους πολιτιστικό επίπεδο.

11 Οι κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας
Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι οι περισσότεροι : μογγολικής καταγωγής ζουν νομαδική ζωή κύρια απασχόλησή τους είναι η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια της γης. Τον 13ο αιώνα είχαν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία που με αρχηγό τον Τζέκινς Χανε ίχαν φθάσει έως τα όρια της Ινδίας και ακόμα του Βυζαντίου, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αυτοκρατορία που είχαν δημιουργήσει. Δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και αυτό εξαιτίας κυρίως των δυσχερών φυσικών συνθηκών (κλίμα- έδαφος). Κάτι ανάλογο συμβαίνει  και με τη Σιβηρία της Βόρειας Ασίας.

12 Τζέκινς Χαν

13

14 Οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας
Έχουν αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με τους λαούς της Κεντρικής Ασίας. Γιατί;;;; Επειδή επικρατούν καλύτερες γεωμορφολογικές (εύφορες πεδιάδες) και κλιματικές συνθήκες Με αποτέλεσμα την πολιτιστική ανάπτυξη των λαών (θέατρο, χορό, μουσική κλπ)

15

16 Εικόνες από τη ζωή των ανθρώπων της Ασίας
Πατήστε την παρακάτω εικόνα . Κατεβάστε το power point από τη σελίδα στην οποία θα μεταβείτε.

17 Video – Εικόνες από την Ασία - Ινδία

18 Video – το Σινικό Τείχος

19 Video - Κινεζικός πολλαπλασιασμός

20 Video – Παραδοσιασκός ινδονησιακός χορός


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google