Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

η-Κυβέρνηση vs η-Διακυβέρνηση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "η-Κυβέρνηση vs η-Διακυβέρνηση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 η-Κυβέρνηση vs η-Διακυβέρνηση
Διδάσκοντες: Ι. Παπουστής Θ. Κοτσιλιέρης

2 e- Government (ηλεκτρονική Κυβέρνηση)
Η Ηλεκτρονική Κυβέρνηση ή πιο απλά Ηλεκτρονική Παροχή Δημόσιων Υπηρεσιών (Electronic Public Service Delivery). Είναι μια κεντρική τάση που αναπτύσσεται και εφαρμόζεται στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών και σε ένα μικρό αριθμό αναπτυσσόμενων, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Συνίσταται στην χρήση των νέων τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών από το κράτος και την Δημόσια Διοίκηση στις συναλλαγές με τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα. Αναπτύχθηκε κάτω από την επιρροή των θεωριών του New Public Management στα πλαίσια της ανάγκης ενός μικρότερου, φθηνότερου, πιο επιτελικού και περισσότερο «πελατοκεντρικού» κράτους. Η εξέλιξη αυτή συνεχώς επιβάλλεται και εφαρμόζεται από την ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκοσμιοποιημένη και τεχνολογικά προηγμένη ιδιωτική οικονομία σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών για πιο εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες στις συναλλαγές με το κράτος.

3 e- Government (ηλεκτρονική Κυβέρνηση)
Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην καθημερινή γραφειοκρατική και πολυεπίπεδη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης: απαιτεί και προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας και κυρίως στη διεπαφή της με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις . Δημιουργεί αύξηση της αποδοτικότητας, της διαφάνειας και μειώνει το κόστος λειτουργίας του κράτους . Η ηλεκτρονική κυβέρνησης / e-Governemnt από μόνη της όμως δεν προϋποθέτει καμία ριζική αλλαγή στην φιλοσοφία του ρόλου του κράτους. Το κράτος προσλαμβάνει ένα ψηφιακό κέλυφος αλλά παραμένει στη λογική του κυριαρχικού, ιεραρχικού-πυραμιδωτού οργανισμού που αποφασίζει μόνο του σε ασύμμετρες σχέσεις με: τους πολίτες, την οργανωμένη Κοινωνία Πολιτών και τις επιχειρήσεις σε κεντρικό επίπεδο.

4 e- Government (ηλεκτρονική Κυβέρνηση)
Η ανάπτυξη της Ηλ-Κυβέρνησης δεν προσανατολίζεται και δεν προϋποθέτει μια ριζικά άλλη σχέση και συμμετοχή του πολίτη και των κοινωνικών και επαγγελματικών του εκπροσώπων με το Κράτος στα διαδοχικά σημεία της αλυσίδας παραγωγής των δημοσίων πολιτικών εκτός από το τελευταίο σκέλος της παροχής τμημάτων της διοικητικής πληροφορίας και των συναλλαγών. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου σε χώρες με πατερναλιστικές σχέσεις κράτους-κοινωνίας πολιτών, στις οποίες υπάρχει αυξημένη βάση παραγωγής και χρήσης της νέας τεχνολογίας, προσφέρονται εξαιρετικά προχωρημένα στάδια εφαρμογής λύσεων e-Government με χαρακτηριστική απουσία του πολίτη και της κοινωνίας των πολιτών. Η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένα στάδια εφαρμογής λύσεων e-Government αξιοποιώντας τεχνικές e-Business του ιδιωτικού τομέα μέσα στα πλαίσια υψηλού επιπέδου διείσδυσης του Διαδικτύου και των ευζωνικών δικτύων τηλεπικοινωνίας (η Ν. Κορέα έχει τον υψηλότερο δείκτη ευζωνικής κάλυψης ενώ η Διαδικτυακή αναμόρφωση της Πολεοδομίας της Σεούλ θεωρείται διεθνώς «βέλτιστο παράδειγμα»). .

5 e- Government (ηλεκτρονική Κυβέρνηση
Ένα μέρος της επιτυχημένης ηλεκτρονικής Κυβέρνησης οφείλεται στον παραδοσιακά αποτελεσματικό κρατικό παρεμβατισμό σε συνδυασμό με την υποβάθμιση ζητημάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας των πολιτών. Στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας κατέχουν υψηλή προτεραιότητα και προωθούνται από δυναμικά τμήματα της κοινωνίας πολιτών και της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις για ένα ενοποιημένο δίκτυο φορολογικών συναλλαγών με τους πολίτες (τύπου διευρυμένου Taxis-net) κυρίως εξαιτίας της ευαισθησίας της κοινής γνώμης απέναντι σε ευαίσθητα ζητήματα δεδομένων. .

6 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Ο Πολίτης ακολουθεί τη Διοίκηση
Κεντρική Διοίκηση Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημόσιες Υπηρεσίες ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Νίκος Σαριδάκης - Αντώνης Στασής ΥΠΕΣΔΔΑ

7 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Η Διοίκηση ακολουθεί τον Πολίτη
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Δημόσιες Υπηρεσίες Κεντρική Διοίκηση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ One stop, non stop, shop ΠΟΛΙΤΗΣ Νίκος Σαριδάκης - Αντώνης Στασής ΥΠΕΣΔΔΑ

8 Νίκος Σαριδάκης - Αντώνης Στασής ΥΠΕΣΔΔΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ Π Ο Λ Ι ΤΗ Σ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Β Υπουργείο Α Υπουργείο Β Υπουργείο Γ Νίκος Σαριδάκης - Αντώνης Στασής ΥΠΕΣΔΔΑ

9 Διακυβέρνηση ΚΡΑΤΟΣ - ΑΓΟΡΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
H Διακυβέρνηση έχει καθιερωθεί την τελευταία δεκαετία ως μία ευρύτερη έννοια (Σε αντίθεση με την παραδοσιακή έννοια της Κυβέρνησης / Δημόσιας Διοίκησης (Government) στην κλασική ή ηλεκτρονική της μορφή (e-Government) που προϋποθέτει δύο επιπλέον εννοιολογικούς καθορισμούς: A) Μία νέα φιλοσοφία για ένα μικρότερο, λιγότερο ιεραρχικό, φιλικό Κράτος που συνδιαλέγεται συνεχώς – και μερικές φορές συναποφασίζει – κυρίως με την κοινωνία πολιτών αλλά και τον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια καθορισμένων, διαφανών ρυθμίσεων και αρχών. B) Μία σαφή εδραίωση του Κράτους ως του πιο βασικού αλλά όχι αποκλειστικά αποφασιστικού στα πλαίσια μιας πλουραλιστικής, τριπολικής κοινωνίας με τρεις διακριτούς τομείς: ΚΡΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

10 e-Governance: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Το μεγάλο ερώτημα είναι : Θα προσαρμοσθούν οι κοινωνίες παθητικά σε αυτή την φιλοσοφία Της Ηλεκτρονικής Κυβέρνησης; Ο Κοινωνίες ήδη μετακινούνται από μία παθητική στάση, σε μια δυναμική και συμμετοχική παρουσία στην τεχνολογική και οικονομική μεταμόρφωση, για μια νέα στρατηγική ισορροπία που θα προσαρμόσει το Κράτος για να το χρησιμοποιήσουν δυναμικά. ΕΔΩ υπεισέρχεται η έννοια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

11 e-Governance: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Η e-Governance ή Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι ευρύτερη έννοια και εμπεριέχει την Ηλεκτρονική Κυβέρνηση, την οποία αναμορφώνει με πολιτικοκεντρικούς θεσμούς και σχεδιασμούς των Πληροφοριακών συστημάτων και την συμπληρώνει με παράλληλη ανάπτυξη μορφών ηλεκτρονικής Δημοκρατίας (e-Democracy) και με την υποστήριξη σχεδιασμού Δημόσιων πολιτικών. Η εισαγωγή των ΤΠΕ (ICT) στη δημόσια διοίκηση παράγει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στις δύο διακριτές λογικές της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής Κυβέρνησης. Στην περίπτωση e-Governance έχουμε ριζική αλλαγή της λειτουργίας του κράτους στην σχέση του με τους πολίτες. Στην δεύτερη e-Government βελτίωση της διεκπεραίωσης της διοικητικής πληροφορίας και των συναλλαγών με οριακές βελτιώσεις στην λειτουργία του κράτους. Βεβαίως στην πραγματική ζωή και ιδίως στην πολιτική συνθηματολογία των κομμάτων οι διαφορές δεν είναι τόσο διακριτές. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό.

12 Ηλ-Κυβέρνηση Ηλ-Διακυβέρνηση

13 Ποιες είναι οι 20 υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης;
Υπηρεσίες προς τον πολίτη Φόρος εισοδήματος (δήλωση & ειδοποίηση εκκαθάρισης) Υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης Προσωπικά έγγραφα (διαβατήριο & άδεια οδήγησης) Καταχώρηση οχήματος (καινούρια, μεταχειρισμένα, εισαγόμενα αυτοκίνητα) Έκδοση οικοδομικής άδειας Δήλωση προς αστυνομία (π.χ. σε περίπτωση κλοπής) Δ ημόσιες βιβλιοθήκες (διαθεσιμότητα καταλόγων, εργαλεία αναζήτησης) Πιστοποιητικά (γεννήσεως και γάμου): αίτηση και παραλαβή Εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση Ανακοίνωση μετακόμισης (αλλαγή διεύθυνσης) Υπηρεσίες υγείας (διαθεσιμότητα υπηρεσιών &κλείσιμο ραντεβού) Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους Φόρος επιχειρήσεων: δήλωση &ειδοποίηση εκκαθάρισης ΦΠΑ: δήλωση&ειδοποίηση εκκαθάρισης Έναρξη επιχείρησης Υποβολή στοιχείων σε Στατιστικές υπηρεσίες Τελωνειακές διασαφήσεις Περιβαλλοντικές άδειες Δημόσιες Προμήθειες (εξοικονόμηση έως 30%) Σύνθεση τριμηνιαίων αναφορών για την κατάσταση λειτουργίας των υπηρεσιών Δείκτης Ηλεκτρονικής Ολοκλήρωσης: 65% για τις υπηρεσίες προς πολίτες (ΕΕ27+iii : 87%) 78% για υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (ΕΕ27: 94%) 70% για το σύνολο των 20 υπηρεσιών (ΕΕ27: 90%) Δείκτης Πλήρους Ηλεκτρονικής Διαθεσιμότητας: 48% (ΕΕ27+iii : 82%)

14 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ EE
Μ Ο Σ Ι Α Κ Ανασχεδιασμός διαδικασιών Εκπαίδευση προσωπικού Νομοθετικές αλλαγές Νέα μοντέλα διοίκησης Π Ο Λ Ι Τ Ε Σ Ε Π Ι Χ Ρ Η Σ ON LINE Υπηρεσίες ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δημοκρατικές διαδικασίες Υποστήριξη Δημόσιων πολιτικών ICT, INTERNET ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Νίκος Σαριδάκης - Αντώνης Στασής ΥΠΕΣΔΔΑ

15 Σήμερα ο όρος e-Government χρησιμοποιείται με την ευρεία έννοια του e-Governance
E-goverment/ nance ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

16 Tηλεπικοινωνίες – Eνέργεια – Mεταφορές – Προσωπικά δεδομένα.
Ηλεκτρονική Δημοκρατία (e- democracy) Με την Ηλεκτρονική Δημοκρατία αναπτύσσεται η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε ολόκληρη την αλυσίδα της νομοπαραγωγικής διαδικασίας . Η ενδυνάμωση παραδοσιακών πρακτικών πολιτικής με ηλεκτρονικές εκλογές και Δημοψηφίσματα. Η ενδυνάμωση των ρόλων των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών σε Πανευρωπαϊκά κρίσιμους τομείς όπως: Tηλεπικοινωνίες – Eνέργεια – Mεταφορές – Προσωπικά δεδομένα. Πολιτικές κινητοποιήσεις Η διείσδυση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και του Διαδικτύου και η χρήση τους και για πολιτικούς σκοπούς (πχ. οι κινητοποιήσεις-δημοψηφίσματος) .

17 Ηλεκτρονική Δημοκρατία ( e- democracy)
Η νέα σχέση του Κράτους μέσω των ΤΠΕ με την κοινωνία πολιτών προσδίδει το ειδοποιό χαρακτηριστικό της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών με δράσεις όπως : Δημόσια Διαβούλευση για προτεινόμενα νομοσχέδια. Δημόσια Διαβούλευση για αναπτυξιακά περιφερειακά και τοπικά θέματα. Δυνατότητες παρεμβάσεων και προτάσεων σε περιβαλλοντικά Θέματα. Δυνατότητες υποβολής και προώθησης προτάσεων για νέα νομοσχέδια. Δημιουργία, συμμετοχή, αξιοποίηση Διαδικτυακών Πυλών. Έλεγχο Διαφάνειας Δημόσιων Πολιτικών με διαχείριση από τις ΜΚΟ.

18 Υλικό έχει χρησιμοποιηθεί από το ΑΚΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥCΗΡΙΣΤΙΝΑ’S BLOG.
Ηλεκτρονική Δημοκρατία (e- democracy) H προτεραιότητα συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη στην κατεύθυνση ενός περισσότερο τεχνοκρατικού εξορθολογισμού τονα υ κράτους – άρα υπέρ της e-Government . Υπάρχει όμως ο προβληματισμός της επικράτησης του σεναρίου «Ανταγωνιστική-Φιλελεύθερη Ευρώπη», όπου υπό την πίεση των αγορών και της τεχνολογίας θα λάβει την μορφή ενός σχεδόν «ιδιωτικοποιημένου κράτους» με την μορφή του e-Business και της Electronic Public Service Delivery στη βάση μιας ακραίας φιλελεύθερης εκδοχής της έννοιας «Δημόσια Υπηρεσία». Ενδιαφέρουσα γι΄ αυτή την προβληματική είναι η μελέτη » Electronic Government Services for the 21st century. A performance and innovation unit report in UK». (September 2000,  Οι σχεδιασμοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες όμως επιβάλουν καινοτομίες στις σχέσεις κράτους – κοινωνίας πολιτών. Στο Μέλλον όμως με σχεδόν δεδομένη την συνέχιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, η λογική της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα κερδίσει σχεδόν αναγκαστικά έδαφος. Υλικό έχει χρησιμοποιηθεί από το ΑΚΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥCΗΡΙΣΤΙΝΑ’S BLOG.

19 Οι προκλήσεις της Ελλάδας για την Ευρώπη 2020
Η Ελλάδα για να παρακολουθήσει το ρυθμό ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού ΨΘ πρέπει να σχεδιάσει εθνικά πάνω στους [5] άξονες της Στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020»: Απασχόληση Ε&Α / Καινοτομία Κλιματική αλλαγή / Ενέργεια Εκπαίδευση Φτώχεια / Κοινωνικός αποκλεισμός ΚΑΙ οι πέντε αυτοί άξονες (για τους οποίους έχει υποβάλει σχέδιο στην ΕΕ) πρέπει να εξυπηρετηθούν από τρεις άξονες πολιτικής της ΕΕ, που αναλύονται σε [7] εμβληματικές πρωτοβουλίες : Έξυπνη Ανάπτυξη Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη (ΨΘ) Ένωση Καινοτομίας Νεολαία σε κίνηση Διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη 4. Αποτελεσματική χρήση των πόρων της χώρας 5. Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης Οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς 6. Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας 7. Εθνική πλατφόρμα κατά της φτώχιας

20 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Έχουμε ήδη ξοδέψει 3 δις Ευρώ Τελευταία θέση στην κατάταξη για την διαθεσιμότητα υπηρεσιών Ηλ/κής Διακυβέρνησης στο δίκτυο (online) Τρίτη από το τέλος στη χρήση υπηρεσιών Ηλ/κής Διακυβέρνησης από πολίτες

21 ΘΕΜΕΛΙΟ e-Governance

22

23 E-Governance => e-Democracy

24

25

26

27

28

29


Κατέβασμα ppt "η-Κυβέρνηση vs η-Διακυβέρνηση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google