Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Κεφάλαιο 3: Αριθμοδείκτες Γαλανού Αικατερίνη, Επικ. Καθηγήτρια Σημειώσεις από το βιβλίο: Χρηματοοικονομική διοίκηση: θεωρία και πρακτική, 2008, εκδόσεις Ρossili, Δ. Βασιλείου και Ν. Ηρειωτης

2 Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες
Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες Τι δείχνουν Ωφελιμότητα Πλεονεκτήματα από τη χρήση

3 Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες
Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες - Τι δείχνουν; Σχέση ενός λογαριασμού του ισολογισμού ή των αποτελεσμάτων χρήσης προς έναν άλλο

4 Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες
Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες - Ωφελιμότητα Γίνεται άμεσα αντιληπτή η πραγματική αξία σε απόλυτα μεγέθη ώστε να εξουδετερώνονται οι διαφορές μεγέθους μεταξύ των συγκρινόμενων επιχειρήσεων

5 Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες
Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες - Πλεονεκτήματα •Σύγκριση με κάποια πρότυπα (standards) •Σύγκριση των παρόντων οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης με αυτά του παρελθόντος. •Σύγκριση μιας επιχείρησης με άλλες διαφορετικού μεγέθους. •Χρησιμοποιούνται σε στατιστικά μοντέλα προβλέψεων και αξιολόγησης επιχειρήσεων

6 Παρατηρήσεις •Κάθε δείκτης αποτελεί μια ένδειξη. Για
να εξαχθεί συμπέρασμα απαιτείται μελέτη περισσοτέρων του ενός. • Για να θεωρείται σημαντικός ένας δείκτης πρέπει να εκφράζει μια σχέση με οικονομική σημασία και να αξιολογούνται σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη των κλάδου ή ομοειδών επιχειρήσεων .

7 Χρηματοοικονομικοί Δείκτες
1. Αριθμοδείκτες δραστηριότητας (Activity ratios). Η χρησιμοποίησή τους αποσκοπεί, στο να μετρήσουν το βαθμό στον οποίο μια οικονομική μονάδα είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων, πόσο ικανοποιητικά ή όχι δηλαδή τα χρησιμοποιούν . 2. Αριθμοδείκτες ρευστότητας (Liquidity ratios). Η χρησιμοποίησή τους αποσκοπεί στο να προσδιορίσουν την βραχυχρόνια οικονομική θέση μίας οικονομικής μονάδας, καθώς επίσης και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

8 Χρηματοοικονομικοί Δείκτες
3. Αριθμοδείκτες αποδοτικότητας (Profitability ratios). Η χρησιμοποίησή τους αποσκοπεί στο να υπολογίσουν την αποδοτικότητα μίας οικονομικής μονάδας , την αποδοτικότητα των κερδών της καθώς επίσης και την ικανότητα της διοικήσεώς της. 4. Αριθμοδείκτες διαρθρώσεως κεφαλαίων και βιωσιμότητας (Financial structure and viability ratios). Η χρησιμοποίησή τους αποσκοπεί στο να εκτιμηθεί η ικανότητα της οικονομικής μονάδας να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, μακροχρόνια , καθώς επίσης και στο να εκτιμάται ο βαθμός προστασίας που απολαμβάνουν οι πιστωτές της . 5. Αριθμοδείκτες επενδύσεων ή επενδυτικοί αριθμοδείκτες (Investment ratios). Οι αριθμοδείκτες αυτοί συσχετίζουν τον αριθμό των μετοχών μίας οικονομικής μονάδας και τη χρηματιστηριακή τους τιμή με τα κέρδη, τα μερίσματα και τα υπόλοιπα περιουσιάκά της στοιχεία.

9 1.ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ACTIVITY RATIOS)
Οι σημαντικότεροι αριθμοδείκτες δραστηριότητας είναι οι εξής : 1. 1.Αριθμοδείκτης ταχύτητας εισπράξεων απαιτήσεων Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων Αριθμοδείκτης ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων Αριθμοδείκτης Απαιτήσεων προς το ύψος Πληρωτέων Λογαριασμών 1.5.Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας καθαρού κεφαλαίου κίνησης Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας του ενεργητικού Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας ιδίων κεφαλαίων Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας παγίων.

10 1.1. Αριθμοδείκτης ταχύτητας εισπράξεως απαιτήσεων
1.1. Αριθμοδείκτης ταχύτητας εισπράξεως απαιτήσεων Αριθμοδείκτης ταχύτητας είσπραξης απαιτήσεων = Πωλήσεις/ Μέσο όρο απαιτήσεων Διαιρώντας τις ημέρες του έτους με τον παραπάνω αριθμοδείκτη βρίσκουμε το χρονικό διάστημα που δεσμεύουν οι πελάτες της επιχείρησης τα κεφάλαιά της . Συνεπώς : Μέση διάρκεια είσπραξης απαιτήσεων της επιχείρησης= 365/ Αριθμοδείκτης ταχύτητας είσπραξης των απαιτήσεων

11 Παράδειγμα : Ο δείκτης διάρκειας των απαιτήσεων της επιχείρησης Χ δείχνει ότι αυτή εισέπραττε το αντίτιμο των πωλήσεων της σε 120 ημέρες κατά το 2015 και σε 150 ημέρες κατά το Οι πιο πάνω ενδείξεις εισηγούνται μεν ότι η ρευστότητα της Χ μειώθηκε, ωστόσο μπορεί να είναι δικαιολογημένη (λόγω πολιτικής διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς της, της πιστωτικής πολιτικής που ακολουθεί, του βαθμού επισφάλειας των απαιτήσεών της κλπ) . Δηλαδή , η επιβράδυνση της είσπραξης των απαιτήσεων οδηγεί σε υποθέσεις όπως οι πιο κάτω :

12 Μήπως, η καθυστέρηση είσπραξης των απαιτήσεων κατά ένα μήνα, σημαίνει αδυναμία ανταπόκρισης κάποιων πελατών στις υποχρεώσεις τους απέναντί της ; Μήπως σημαίνει ότι μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα της Χ για διάφορους λόγους ( π.χ. τεχνολογική υστέρηση) και γι ’ αυτό η επιχείρηση υποχρεώνεται να παρέχει διευρυμένες πιστώσεις για να καταφέρει να διατηρήσει την πελατεία της ; ™Μήπως απλά, πρόκειται για εκούσια ενέργεια της Χ η οποία αποσκοπεί στη διεύρυνση της μερίδας της στην αγορά; Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να παρατηρηθούν αυξημένες πωλήσεις.

13 1.2. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων
1.2. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων = Κόστος Πωληθέντων/ Μέσο απόθεμα προϊόντων Διαιρώντας τις ημέρες του έτους με τον παραπάνω αριθμοδείκτη βρίσκουμε το χρονικό διάστημα που μένουν στην επιχείρηση τα αποθέματα μέχρι τη στιγμή της πώλησής τους . Συνεπώς : Μέση διάρκεια παραμονής αποθεμάτων στην επιχείρηση= 365/ Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων

14 1.3. Αριθμοδείκτης ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων
1.3. Αριθμοδείκτης ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων Αριθμοδείκτης ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων = Αγορές Εμπορευμάτων Μέσο ύψος βραχυπρόθεσμων υποχρ. Διαιρώντας τις ημέρες του έτους με τον παραπάνω αριθμοδείκτη βρίσκουμε το χρονικό διάστημα που οι υποχρεώσεις της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτες . Συνεπώς : Μέση διάρκεια απλήρωτων υποχρεώσεων της επιχ/σης= 365/ Αριθμοδείκτης ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων

15 Αν ο δείκτης ταχύτητας εισπράξεων είναι μεγαλύτερος από το δείκτη ταχύτητας εξοφλήσεως τότε αυτό συνεπάγεται ότι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης εξοφλούνται με αργότερο ρυθμό απ’ ότι εισπράττονται οι απαιτήσεις της. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων της αντλείται από τους πιστωτές της που με τη σειρά του απαγορεύει στην επιχείρηση να διατηρεί μεγάλα ποσά σε κυκλοφοριακά στοιχεία.

16 Δείκτες Δραστηριότητας
1.4. Αριθμοδείκτης Απαιτήσεων προς το ύψος Πληρωτέων Λογαριασμών Υπολογίζεται από τις τράπεζες και υπολογίζεται σε ποσοστό από τη σχέση: Αριθμοδείκτης Απαιτήσεων προς το ύψος Πληρωτέων Λογαριασμών = Σύνολο Απαιτήσεων Χ 100 Σύνολο Πληρωτέων Λογαριασμών Υπό κανονικές συνθήκες η σχέση τείνει να είναι σταθερή διαχρονικά. Απότομες μεταβολές πρέπει να αξιολογούνται και να αιτιολογούνται σε σχέση με την πολιτική της επιχείρησης προς τους συνεργαζόμενους Πελάτες και Προμηθευτές.

17 Καθαρό κεφάλαιο κινήσεως
1.5. Αριθμοδείκτης κυκλοφορίας (ταχύτητας) καθαρού κεφαλαίου κινήσεως στον αριθμοδείκτη ταχύτητας κεφαλαίου κινήσεως φαίνεται το ύψος των πωλήσεων που προήλθε από κάθε μονάδα καθαρού κεφαλαίου κινήσεως. Δεδομένου ότι όσο αυξάνουν οι πωλήσεις τόσο χρειάζονται και περισσότερα κεφάλαια κινήσεως ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός γιατί μετρά την αναλογία αυτή. Αριθμοδείκτης κυκλοφορίας (ταχύτητας) καθαρού κεφαλαίου κινήσεως = Καθαρές πωλήσεις Καθαρό κεφάλαιο κινήσεως (Κεφάλαιο Κίνησης = Κυκλοφορούν Ενεργητικό – Βραχυπρόθ. Υποχρεώσεις) Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι: Τα αποθέματα, Οι απαιτήσεις, Τα χρεόγραφα, Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, Τα προπληρωθέντα έξοδα, Οι δεσμευμένες καταθέσεις, Τα μετρητά, Οι καταθέσεις όψεως.

18 1.6. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας του ενεργητικού
Ο αριθμοδείκτης αυτός δείχνει το βαθμό που χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του ενεργητικού σε σχέση με τις πωλήσεις της. Προκύπτει, διαιρώντας το σύνολο των πωλήσεων μιας οικονομικής μονάδας με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρήσης για την πραγματοποίηση των πωλήσεων της: Αριθμ. Ταχυτητας Κυκλοφορίας Ενεργητ. = Καθ. Πωλήσεις/ Συν. Ενεργητικού Βλέποντας έναν υψηλό δείκτη ταχύτητας κυκλοφ. Ενεργητικού καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική μονάδα προβαίνει σε εντατική χρησιμοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις της.

19 Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή βλέπουμε έναν χαμηλό αριθμοδείκτη ταχύτητας κυκλοφορίας ενεργητικού καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική μονάδα δεν πραγματοποιεί εντατική χρησιμοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει το βαθμό χρησιμοποίησης αυτών ή να προχωρήσει στη ρευστοποίηση μέρους των περιουσιακών της στοιχείων. Ο αριθμοδείκτης αυτός θα πρέπει να συγκρίνεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του κλάδου στον οποίο ανήκει η οικονομική μονάδα.

20 1.7. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας ιδίων κεφαλαίων
1.7. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας ιδίων κεφαλαίων Αριθμοδείκτης ταχυτ. Κυκλοφ. Ιδίων κεφ.= Καθαρές πωλήσεις/Σύνολο Ιδίων κεφαλαίων Ο αριθμοδείκτης αυτός δείχνει το βαθμό που χρησιμοποιούνται τα ίδια κεφάλαια σε σχέση με τις πωλήσεις της. Δείχνει δηλαδή το ύψος των πωλήσεων που πραγματοποίησε η επιχείρηση με κάθε μονάδα ιδίων κεφαλαίων. Ένας υψηλός αριθμοδείκτης μαρτυρά μια ευνοϊκή κατάσταση για την οικονομική μονάδα και αυτό γιατί πραγματοποιεί μεγάλες πωλήσεις με σχετικά μικρό ύψος ιδίων κεφαλαίων, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλά κέρδη.

21 1.8. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας παγίων
1.8. Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας παγίων Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφ. Παγίων= Καθαρές Πωλήσεις/Καθαρό Πάγιο Ενεργητικό Ο αριθμοδείκτης αυτός δείχνει το βαθμό στον οποίο χρησιμοποιούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας , σε σχέση με τις πωλήσεις της. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμοδείκτης αυτός , τόσο πιο εντατικά χρησιμοποιούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία από την οικονομική μονάδα σε σχέση με το ύψος των πωλήσεων που πραγματοποιεί. Μία μείωση του εν λόγω αριθμοδείκτη θα μπορούσε να μαρτυρά υπερεπένδυση σε πάγια στοιχεία.

22 2. ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
2. ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ. Δείκτης Κυκλοφοριακής Ρευστότητας ή Δείκτης Γενικής Ρευστότητας: Οι δείκτες ρευστότητας μετρούν την ικανότητα της επιχείρησης να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Η χρηματοοικονομική θέση θεωρείται ότι είναι ισχυρή, όταν η επιχείρηση έχει την ικανότητα να ικανοποιεί απρόσκοπτα τους βραχυπρόθεσμους πιστωτές της και διατηρεί συνθήκες οι οποίες της εξασφαλίζουν την ευνοϊκή πιστοληπτική της κατάσταση. ∆είκτης Κεφαλαίου Κίνησης = Κεφάλαιο Κίνησης Σύνολο Ενεργητικού (Κεφάλαιο Κίνησης = Κυκλοφορούν Ενεργητικό – Βραχυπρόθ. Υποχρεώσεις) Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι: Τα αποθέματα, Οι απαιτήσεις, Τα χρεόγραφα, Οι μεταχρονολογημένες επιταγές, Τα προπληρωθέντα έξοδα, Οι δεσμευμένες καταθέσεις, Τα μετρητά, Οι καταθέσεις όψεως.

23 Δείκτες Ρευστότητας ∆είκτης Κυκλοφοριακής Ρευστότητας=
Δείκτες Ρευστότητας ∆είκτης Κυκλοφοριακής Ρευστότητας= Κυκλοφορούν Ενεργητικό/Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (Ο δείκτης αυτός πρέπει να λαμβάνει τιμές > 1. Όσο πιο μεγάλος ο δείκτης τόσο μεγαλύτερο το «περιθώριο ασφάλειας» των βραχυπρόθεσμων δανειστών της επιχείρησης. Ένας δείκτης 2 θεωρείται πολύ καλός)

24 Δείκτες Ρευστότητας Π.χ.15.306 / 31.209 = 0,49 φορές
Δείκτες Ρευστότητας Π.χ / = 0,49 φορές Ο αριθμοδείκτης αυτός δείχνει το μέτρο ρευστότητας μιας επιχείρησης , ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πληρωμή των καθημερινών απαιτητών υποχρεώσεων. Οσο πιο προβλέψιμες είναι οι εισροές χρημάτων μιας επιχείρησης τόσο είναι γενικότερα αποδεκτός ένας πιο χαμηλός δείκτης, αν και αυτό είναι συνάρτηση κυρίως του κλάδου στον οποίο ανήκει η επιχείρηση. Δείκτης Άμεσης Ρευστότητας = Κυκλοφορούν Ενεργητικό – Αποθέματα / Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (Ο δείκτης αυτός θεωρείται ικανοποιητικός όταν λαμβάνει τιμές > 1)

25 3. Δείκτες Απόδοσης Οι δείκτες απόδοσης δείχνουν το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η εξεταζόμενη επιχείρηση. Δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων = καθαρά κέρδη χρήσης / σύνολο ιδίων κεφαλαίων Π.χ / = 14,45% Ο αριθμοδείκτης αυτός απεικονίζει την κερδοφόρα δυναμικότητα μιας επιχείρησης και παρέχει ένδειξη του κατά πόσο επιτεύχθηκε ο στόχος πραγματοποίησης ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος από τη χρήση των κεφαλαίων του μετόχου. Με άλλα λόγια, μετρά την αποτελεσματικότητα με την οποία τα κεφάλαια των φορέων της επιχείρησης απασχολούνται σε αυτήν. Αποτελεί τον βασικό δείκτη τον οποίο η διοίκηση μιας εταιρείας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος τείνει να προβάλει με τον πιο επιφανή τρόπο στον ετήσιο απολογισμό χρήσης.

26 Δείκτες Απόδοσης Δείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού: καθαρά κέρδη χρήσης / σύνολο ενεργητικού Χ 100 Π.χ / = 4,14% Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης μετράει την απόδοση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης και επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της. Ο δείκτης φανερώνει την ικανότητά της να μπορεί να επιζήσει οικονομικά και να προσελκύσει κεφάλαια που προσφέρονται για επένδυση, «ανταμείβοντάς» τα ανάλογα.

27 Δείκτες Απόδοσης Δείκτης μικτού κέρδους = μεικτά κέρδη εκμετάλλευσης / κύκλος εργασιών Π.χ / = 21% Ο αριθμοδείκτης αυτός, γνωστός και ως μεικτό περιθώριο κέρδους, είναι πολύ σημαντικός διότι παρέχει ένα μέτρο αξιολόγησης της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Δείχνει δηλαδή τη λειτουργική αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης και την πολιτική τιμών αυτής. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμοδείκτης μεικτού κέρδους τόσο καλύτερη από απόψεως κερδών είναι η θέση της επιχείρησης διότι μπορεί να αντιμετωπίσει, χωρίς δυσκολία, μια ενδεχόμενη αύξηση του κόστους των πωλούμενων προϊόντων της. Ένας υψηλός δείκτης μεικτού κέρδους δείχνει την ικανότητα της διοίκησης μιας επιχείρησης να επιτυγχάνει φθηνές αγορές και να πωλεί σε υψηλές τιμές.

28 Δείκτες Απόδοσης Δείκτης καθαρού κέρδους: καθαρά κέρδη χρήσης / κύκλος εργασιών Π.χ / = 1,73% Ο αριθμοδείκτης αυτός, γνωστός και ως καθαρό περιθώριο κέρδους, προσδιορίζει το κέρδος από τις λειτουργικές δραστηριότητες, δηλαδή το ποσοστό κέρδους που μένει στην επιχείρηση μετά την αφαίρεση από τις καθαρές πωλήσεις του κόστους πωληθέντων και των λοιπών εξόδων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμοδείκτης τόσο πιο επικερδής είναι η επιχείρηση.

29 4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης
4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης Οι δείκτες αυτοί μετρούν το βαθμό της χρηματοδότησης της επιχείρησης με ξένα κεφάλαια. Εξετάζουμε, λοιπόν, κατά πόσο θα πρέπει να επεκτείνουμε το δανεισμό σε αυτή την επιχείρηση. Δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης: γενικό σύνολο ενεργητικού / σύνολο ιδίων κεφαλαίων Π.χ / = 3,4 φορές Με τον εν λόγω δείκτη παρατηρούμε την επίδραση που ασκεί η χρησιμοποίηση των δανειακών κεφαλαίων στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας. Ανάλογα με το επίπεδο του δείκτη ­ μεγαλύτερος, ίσος ή μικρότερος της μονάδας ­ η επίδραση από τη χρήση ξένων κεφαλαίων στα κέρδη της επιχείρησης είναι αντίστοιχα θετική και επωφελής, μηδενική ή αρνητική.

30 4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης
4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης Δείκτης Υπερχρέωσης & = Υποχρεώσεις / Ίδια Κεφάλαια Επιπέδου Κεφαλαιακής Μόχλευσης (Δικαιούχοι των υποχρεώσεων = πηγές χρηματοδότησης της επιχείρησης ) • Σχέση Ιδίων Κεφαλαίων με τα ξένα κεφάλαια της επιχείρησης • Εκτίμηση του βαθμού ασφαλείας που εξασφαλίζουν τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης στους επιχείρησης • Αξιολόγηση του επιπέδου της χρήσης κεφαλαιακής μόχλευσης από τους μετόχους και τη διοίκηση της επιχείρησης • Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης και ιδιαίτερα πάνω από 1 τόσο πιο υπερχρεωμένη θεωρείται η επιχείρησης και τόσο υψηλότερο το επίπεδο κεφαλαιακής μόχλευσης.

31 4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης
4. Δείκτες Διάρθρωσης κεφαλαίων & Χρημ/κής Μόχλευσης Δείκτης Κάλυψης Τόκων = Κέρδη προ τόκων και φόρων + Αποσβέσεις / Σύνολο Χρεωστικών Τόκων Π.χ / 338 = 7,3 φορές Ο αριθμοδείκτης αυτός φανερώνει τη σχέση μεταξύ των καθαρών κερδών μιας επιχείρησης και των τόκων με τους οποίους αυτή επιβαρύνεται μέσα στη χρήση για τα ξένα κεφάλαια. Αποτελεί δηλαδή ένα μέτρο της δανειακής κατάστασής της σε σχέση με τη δυναμικότητά της να επιτυγχάνει κέρδη, καθώς εμφανίζει την ικανότητά της να εξοφλεί τους τόκους των ξένων κεφαλαίων από τα κέρδη της.

32 Δείκτης Δανειακής Επιβάρυνσης
Επιβάρυνσης = Σύνολο Δανείων / Σύνολο Παθητικού Σχέση δανείων προς σύνολο κεφαλαίων κάθε μορφής τα οποία είναι επενδεδυμένα και χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο από την επιχείρηση Εκτίμηση δανειακής επιβάρυνσης της επιχείρησης

33 5. Αριθμοδείκτες επενδύσεων ή επενδυτικοί αριθμοδείκτες (Investment ratio)
Οι δείκτες αυτοί συγκρίνουν την αγοραία τιμή της μετοχής με τα κέρδη της επιχείρησης και με τη λογιστική αξία της μετοχής. Δείχνουν τι πιστεύουν οι επενδυτές για τις επιδόσεις και τις προοπτικές της επιχείρησης. P/E = Τιμή Μετοχής/Κέρδη ανά μετοχή (Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων είναι σε θέση να διαθέσουν τη μετοχή τους σε τιμές πολλαπλάσιες από τη λογιστική αξία τους)

34 5. Αριθμοδείκτες επενδύσεων ή επενδυτικοί αριθμοδείκτες (Investment ratio)
Δείκτης Μερίσματος = Μέρισμα ανά Μετοχή / Τιμή Μετοχής Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα = Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους / Ιδία Κεφάλαια (Πολλαπλασιάζεται με 100 και εκφράζεται σε %) Ο δείκτης αυτός δείχνει την απόδοση που αποφέρει το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι μέτοχοι στην επιχείρηση. Φανερώνει δηλαδή, την έκταση στην οποία τα διοικητικά στελέχη μετατρέπουν την επένδυση των ιδιοκτητών σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποφέρουν κέρδος.

35 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !


Κατέβασμα ppt "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google