Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Logistics στο χώρο της μαζικής εστίασης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Logistics στο χώρο της μαζικής εστίασης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Logistics στο χώρο της μαζικής εστίασης
Πτυχιακή Εργασία Όνομα: Μαυρίδης Αναστάσιος Α.Μ.:7689

2 Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής έχει αναβαθμίσει το ρόλο των Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας Τα Logistics αποτελούν τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας Ορισμός Logistics: αναλαμβάνουν το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της αποδοτικής, αποτελεσματικής προς τα εμπρός και αντίστροφης ροής και αποθήκευσης αγαθών, υπηρεσιών, και όλων των σχετικών πληροφοριών μεταξύ του σημείου εκκίνησης και του σημείου κατανάλωσης, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών Η σημασία των Logistics Διατήρηση ανταγωνιστικότητας Χτίσιμο άρτιων σχέσεων με καταναλωτές Δημιουργία τελικού προϊόντος Παροχή οργάνωσης

3 Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας - ΔΕΑ
Το τμήμα ΔΕΑ μιας επιχείρησης είναι υπεύθυνο για: Διαχείριση αποθέματος Υπηρεσίες διαχείρισης μεταφορών Χειρισμός υλικών Εισερχόμενες μεταφορές Διαχείριση λειτουργιών μεταφοράς Διαχείριση αποθήκης Παρακολούθηση απόδοσης της εξυπηρέτησης πελατών Επεξεργασία παραγγελιών/Εξυπηρέτηση πελατών Πρόβλεψη προϋπολογισμού ΑΔΕ Στόχοι Εφοδιαστικής Αλυσίδας μείωση του εργατικού κεφαλαίου αφαίρεση μειονεκτημάτων από τον ισολογισμό επιτάχυνση κύκλων cash-to-cash αύξηση των ανανεώσεων του αποθεματικόυ

4 Αρχές ΔΕΑ 1. Διαχωρισμός των πελατών βάσει των αναγκών σε υπηρεσίες
2. Προσαρμογή του δικτύου ΔΕΑ 3. Ακρόαση των σημάτων ως προς τις ανάγκες της αγοράς και ανάλογος σχεδιασμός 4. Διαφοροποίηση του προϊόντος πιο κοντά στον καταναλωτή 5. Στρατηγική διαχείριση των πηγών προμηθειών 6. Ανάπτυξη στρατηγικής τεχνολογίας που καλύπτει το πλήρες φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας 7. Λήψη μέτρων που επεκτείνουν την απόδοση του καναλιού

5 Οφέλη από την εφαρμογή ΔΕΑ
Η εφαρμογή ΔΕΑ σε επιχειρήσεις, έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει: μείωση κατά 50% του αποθέματος αύξηση κατά 40% των αποστολών που φτάνουν στην ώρα τους μείωση κατά 27% του συνολικού χρονικού κύκλου (cumulative cycle time) ο διπλασιασμός της ανανέωσης των αποθεμάτων συνοδεύτηκε με μείωση κατά 9 φορές του ρυθμού out-of-stock. Αύξηση των εσόδων κατά 19%

6 ΔΕΑ στη Γεωργία και τη Διατροφή
Ο διατροφικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και το ΑΕΠ Τα Logistics της τροφικής αλυσίδας αποτελούν σημαντικό τμήμα του τομέα ΔΕΑ Παρατηρείται αύξηση των ποσοτήτων που μεταφέρονται, με μικρή αξιοποίηση του διαθέσιμο όγκου μεταφορών Απαραίτητη η εφαρμογή μεθόδων διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων, λόγω ευπάθειας Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους και η κίνηση, το κλίμα, ο χρόνος μεταφοράς και η απόσταση καθώς και η αναμονή στα σημεία παράδοσης

7 Υπηρεσίες Logistics σε ανεπτυγμένες χώρες
Απαίτηση για μεγάλες ποσότητες αξιόπιστων προϊόντων Χαμηλές απώλειες προϊόντων Απαίτηση για αποδοτικότερα συστήματα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας Ροή προίόντων και πληροφοριών

8 Υπηρεσίες Logistics σε ανεπτυσσόμενες χώρες
Έλλειψη κατάλληλων υποδομών που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες Μικρές παραγωγικές μονάδες (φάρμες), με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις εξαιτίας χαμηλόυ κύκλου εργασιών Μετακινήσεις εντός φάρμας Χρησιμοποιείται η δύναμη των ζώων Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης Έλλειψη συντονισμένου συστήματος μεταφορών

9 Τα Logistics στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων
Η οργάνωση όλου του φάσματος της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχει πλήθος πλεονεκτημάτων Μεθοδολογία Οργάνωσης Καταγραφή της τοποθεσίας των παραγωγών και των σημείων διανομής, καθώς και των πιθανών κέντρων συλλογής και κατανομής με χρήση συστημάτων GIS, μπορεί να γίνει προσδιορισμός των βέλτιστων σημείων συλλογής Επόμενο βήμα η ανάλυση λεπτομερών διαδρομών συλλογής και διανομής χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό (RoutelogiX) Αποτέλεσμα: μείωση αριθμού διαδρομών, απόστασης και χρόνο μεταφοράς

10 Παρουσίαση εφοδιαστικής αλυσίδας τοπικής επειχίρησης μαζικής εστίασης
Μέγθος επιχείρησης 13 άτομα προσωπικό 120 τραπεζοκαθίσματα Δυνατότητα διανομής φαγητού Προϊόντα που εμπορεύεται η επιχείρηση Νωπά και κατεψυγμένα κρέατα Φρέσκα λαχανικά Αρτοσκευάσματα Αναψυκτικά/Ποτά

11 Τρόπος προμηθειών Η προμήθεια της πλειοψηφίας των προϊόντων γίνεται σε καθημερινή βάση Νωπά κρέατα Η παραλαβή γίνεται κάθε μέρα στις 8 π.μ Ένα από τα άτομα της επιχείρισης μεταβαίνει σε τοπικό σφαγείο και δίνει την παραγγελία Το είδος παραδίδεται μέσα σε λίγη ώρα. Στη συνέχεια, μετάβαση στο χώρο της επιχείρησης για επεξεργασία/παρασκευή του τελικού προϊόντος Κατεψυγμένα Κρέατα Η παραγγελία γίνεται την προηγούμενη μέρα κατά το κλείσιμο της επιχείρισης Ο προμηθευτής παραδίδει το προϊόν στις 10 π.μ. της επομένης στο χώρο της επιχείρισης Το είδος καταναλώνεται την ίδια μέρα

12 Τρόπος προμηθειών Κάθε πρωί πραγματοποιείται μαναβική
Επίσης, κάθε πρωί παραλαβή φρέσκων αρτοσκευασμάτων από παραδοσιακό φούρνο Όλα τα νωπά/φρέσκα προϊόντα προέρχονται από τοπικούς προμηθευτές Όλα τα αναψυκτικά προέρχονται από τοπικό προμηθευτή Προμηθευτές εκτός νομού: Χαρτικά – Μαζικές παραγγελίες που καλύπτουν απαιτήσεις 6 μηνών τουλάχιστον Εποχιακά είδη, π.χ. βουβαλίσιο κρέας

13 Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
Το τελικό προϊόν προέρχεται πάντα από φρέσκιες πρώτες ύλες Διατηρεί σχεδόν μηδενικές ποσότητες αποθεματικού Υπολογισμός η ημερήσιας ζήτησης, άρα ελαχιστοποίηση ποσοτήτων που δεν καταναλώνονται/απορρίπτονται Μείωση κόστους, καθώς πουλάει ότι αγοράζει. Τοπικών προμηθευτές, άρα μείωση μεταφορικού κόστους, περιβαλλοντικών επιπτώσεων Χρήση ίδιου μεταφορικού μέσου, άρα ανεξαρτησία από μεσάζοντες Εξασφαλίζεται ότι όλα τα κρέατα καταναλώνονται σε λιγότερο από 48 ώρες από τη σφαγή. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά των προϊόντων από τον παραγωγό προς την επιχείριση δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

14 Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
Καθημερινή ενασχόληση με παραγγελίες – προμήθειες Αυξημένη γραφειοκρατία Τοπικοί προμηθευτές, άρα μικρότερα περιθώρια μείωσης τιμών Ενδεχόμενος ανταγωνισμός λόγω χαμηλότερων τιμών

15 Συμπεράσματα - Επίλογος
Η ΔΕΑ αποτελεί σύνθετο πρόβλημα πολλών παραμέτρων Απαιτεί ανάλυση πολλών σταδίων, με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του κόστους για την επιχείριση και η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν ο χρόνος, λόγω ευπάθειας προϊόντων Η οργάνωση των παραγωγών/προμηθευτών και ανάλυση των μετακινήσεων/διαδρομών, επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς τους στόχους Παρουσιάστηκε ο τρόπος οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας επιχείρισης μαζικής εστίασης σε τοπικό επίπεδο Μελλοντικά, ανάλυση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της βελτιστοποίησης ΔΕΑ βάσει και περιβαλλοντικών παραμέτρων


Κατέβασμα ppt "Τα Logistics στο χώρο της μαζικής εστίασης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google