Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Λογιστική των αποθεμάτων Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Λογιστική των αποθεμάτων Πίνακας 6-1 | Αντιπαράθεση μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και μιας εμπορικής Θα ξεκινήσουμε με την ανάλυση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των χρηματοοικονομικών καταστάσεων μιας εμπορικής εταιρείας και μιας παροχής υπηρεσιών. Ο Πίνακας 6-1 παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και μιας εμπορικής. Οι εμπορικές εταιρείες έχουν 2 λογαριασμούς που δεν έχουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών: Κόστος πωληθέντων στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Αποθέματα στον Ισολογισμό LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Λογιστική των αποθεμάτων Πίνακας 6-1 | Αντιπαράθεση μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και μιας εμπορικής Θα ξεκινήσουμε με την ανάλυση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των χρηματοοικονομικών καταστάσεων μιας εμπορικής εταιρείας και μιας παροχής υπηρεσιών. Ο Πίνακας 6-1 παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών και μιας εμπορικής. Οι εμπορικές εταιρείες έχουν 2 λογαριασμούς που δεν έχουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών: Κόστος πωληθέντων στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Αποθέματα στον Ισολογισμό LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

4 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Λογιστική των αποθεμάτων Πίνακας 6-2 | Αποθέματα και κόστος πωληθέντων όταν το κόστος των αποθεμάτων είναι σταθερό Έστω ότι μεταξύ των αποθεμάτων μιας εμπορικής εταιρείας υπάρχουν 300 πετσέτες κόστους $3/τεμάχιο. Η εταιρεία αυξάνει την τιμή κατά ένα ποσό $2 και πωλεί τις 200 πετσέτες αντί $5/τεμάχιο. Η βασική έννοια της λογιστικής των αποθεμάτων μπορεί να απεικονιστεί καλύτερα με ένα παράδειγμα. Έστω ότι μεταξύ των αποθεμάτων μιας εμπορικής εταιρείας υπάρχουν 300 πετσέτες κόστους $3/τεμάχιο. Η εταιρεία αυξάνει την τιμή κατά ένα ποσό $2 και πωλεί τις 200 πετσέτες αντί $5/τεμάχιο. ■ Ο ισολογισμός της εταιρείας περιλαμβάνει 100 πετσέτες τις οποίες η εταιρεία διατηρεί ως αποθέματα προς $3/τεμάχιο. ■ Η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως περιλαμβάνει την πώληση των 200 πετσετών, όπως φαίνεται στον Πίνακα 6-2. Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Λογιστική των αποθεμάτων Το κόστος των πωλημένων αποθεμάτων μεταφέρεται από το ενεργητικό στους οικείους λογαριασμούς εξόδων, όταν ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά στον πελάτη Η βασική αρχή της διάκρισης μεταξύ των αποθεμάτων ως στοιχείου του ενεργητικού από το κόστος πωληθέντων που είναι ένα έξοδο είναι η εξής: Το κόστος των πωλημένων αποθεμάτων μεταφέρεται από το ενεργητικό στους οικείους λογαριασμούς εξόδων, όταν ο πωλητής παραδίδει τα αγαθά στον πελάτη. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τιμή πώλησης έναντι κόστους αποθεμάτων Σημειώστε τη διαφορά Τα έσοδα από πωλήσεις βασίζονται στην τιμή πώλησης των αποθεμάτων που πωλήθηκαν Το κόστος πωληθέντων βασίζεται στο κόστος των αποθεμάτων που πωλήθηκαν Τα αποθέματα στον ισολογισμό βασίζονται στο κόστος των αποθεμάτων που παραμένουν Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης των αποθεμάτων και του κόστους των αποθεμάτων είναι η εξής. Στο παράδειγμά μας, ■ Τα έσοδα από πωλήσεις βασίζονται στην τιμή πώλησης των αποθεμάτων που πωλήθηκαν ■ Το κόστος πωληθέντων βασίζεται στο κόστος των αποθεμάτων που πωλήθηκαν ■ Τα αποθέματα στον ισολογισμό βασίζονται στο κόστος των αποθεμάτων που παραμένουν. Ο Πίνακας 6-2 περιλαμβάνει τα παραπάνω. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

7 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τιμή πώλησης έναντι κόστους αποθεμάτων Μονάδες αποθέματος Προσδιορίζονται από τα λογιστικά αρχεία Επαληθεύονται από φυσική απογραφή στο τέλος του έτους Αγαθά σε παρακαταθήκη: Δεν υπολογίζονται εκείνα που τηρούνται σε παρακαταθήκη επειδή ανήκουν σε άλλη εταιρεία Περιλαμβάνονται εκείνα που βρίσκονται σε παρακαταθήκη σε άλλη εταιρεία προς πώληση Αγαθά υπό διαμετακόμιση Εξαρτάται από τους όρους αποστολής Ο αριθμός των διαθέσιμων μονάδων αποθεμάτων προσδιορίζεται από τα λογιστικά αρχεία της εταιρείας και επαληθεύεται από μια φυσική απογραφή στο τέλος του έτους. Οι εταιρείες δεν υπολογίζουν στα αποθέματά τους εκείνα που τηρούν σε παρακαταθήκη επειδή αυτά ανήκουν σε άλλη εταιρεία. Περιλαμβάνουν όμως τα δικά τους αποθέματα τα οποία βρίσκονται σε παρακαταθήκη σε κάποια άλλη εταιρεία προς πώληση. Όπως αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο 5, στο τέλος του έτους οι εταιρείες περιλαμβάνουν σύμφωνα με τους όρους αποστολής τα αποθέματα υπό διιαμετακόμιση από προμηθευτές ή προς πελάτες, σαν να ανήκουν σε αυτές. Οι όροι αποστολής, γνωστοί και ως όροι FOB καθορίζουν σε ποιόν ανήκουν τα αγαθά σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και επομένως ποιός πρέπει να πληρώσει το κόστος μεταφοράς. Όταν ο πωλητής προσδιορίζει στο τιμολόγιο FOB σε σημείο φόρτωσης (που είναι η πιο κοινή πρακτική) η νόμιμη διαδικασία περνάει από τον πωλητή στον αγοραστή τη στιγμή που τα αποθέματα φεύγουν από την αποθήκη του πρώτου. Επομένως και για όσο διάστημα βρίσκονται σε διαμετακόμιση, τα αγαθά ανήκουν στον αγοραστή. Στην περίπτωση που τα αγαθά έχουν αγοραστεί με όρους FOB σε σημείο προορισμού, η ιδιοκτησία των αγαθών δεν περιέρχεται στον αγοραστή μέχρις ότου τα αγαθά παραδοθούν στις αποθήκες του. Τα αγαθά αυτά δεν προσμετρώνται στο τέλος του έτους στα αποθέματα του αγοραστή και το κόστος τους περιλαμβάνεται στα αποθέματα του πωλητή μέχρις ότου φτάσουν στον προορισμό τους. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

8 Μονάδες αποθέματος Όροι αποστολής Αλλαγή ιδιοκτησίας
FOB (free on board) σε σημείο φόρτωσης Τη στιγμή που φεύγουν τα αποθέματα από την αποθήκη του πωλητή FOB (free on board) σε σημείο προορισμού Τη στιγμή που παραδίδονται στον αγοράστη Όροι αποστολής. Η κατάλληλη στιγμή αναγνώρισης εσόδων πωλήσεως είναι συχνά η στιγμή που αλλάζει η ιδιοκτησία των αγαθών μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Η στιγμή αυτή καθορίζεται από τους Όρους αποστολής στο συμβόλαιο της πώλησης. Όταν τα αγαθά μεταφέρονται με όρο FOB (free on board) σε σημείο φόρτωσης, η ιδιοκτησία αλλάζει και το έσοδο αναγνωρίζεται τη στιγμή που φεύγουν τα αποθέματα από την αποθήκη του πωλητή. Όταν τα αγαθά μεταφέρονται με όρο FOB (free on board) σε σημείο προορισμού, η ιδιοκτησία αλλάζει και το έσοδο αναγνωρίζεται τη στιγμή που παραδίδονται στον αγοράστη. Η εταιρεία με τη νόμιμη ιδιοκτησία των αγαθών σε διαμετακόμιση, πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

9 Σύστημα διαρκούς απογραφής Σύστημα περιοδικής απογραφής
Λογιστική των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής Σύστημα διαρκούς απογραφής Σύστημα περιοδικής απογραφής Χρησιμοποιείται για όλα τα είδη αγαθών Διατηρεί συνεχώς ενημερωμένο αρχείο όλων των αγαθών που έχουν αγοραστεί, πωληθεί ή είναι διαθέσιμα Η φυσική απογραφή γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο Χρησιμοποιείται για είδη χαμηλής αξίας Δεν διατηρεί συνεχώς ενημερωμένο αρχείο των αγαθών που έχουν αγοραστεί, πωληθεί ή είναι διαθέσιμα Η φυσική απογραφή γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο Υπάρχουν δύο λογιστικά συστήματα παρακολούθησης των αποθεμάτων: Το περιοδικό σύστημα απογραφής και το σύστημα διαρκούς απογραφής. Το περιοδικό σύστημα απογραφής χρησιμοποιείται στην περίπτωση αγαθών χαμηλής αξίας ανά μονάδα. Ένα κατάστημα πώλησης υφασμάτων ή ένα κατάστημα ειδών κιγκελαρίας δεν μπορεί να κρατάει συνεχώς ενημερο ένα αρχείο για κάθε κομμάτι υφάσματος ή για κάθε βίδα που πωλεί. Αντίθετα, τα καταστήματα αυτά προβαίνουν κατά διαστήματα-μια φορά το χρόνο τουλάχιστον-σε απογραφή για να διαπιστώσουν τις διαθέσιμες ποσότητες αυτών των προϊόντων. Οι επιχειρήσεις εστίασης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί χρησιμοποιούν επίσης το περιοδικό σύστημα επειδή το κόστος του είναι χαμηλό. Το Σύστημα διαρκούς απογραφής χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό για την τήρηση των αρχείων των διαθέσιμων αποθεμάτων. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί την διακίνηση αγαθών όπως έπιπλα, αυτοκίνητα, κοσμήματα, σκεύη και των περισσότερων τύπων αποθεμάτων. Ακόμα όμως και με το σύστημα αυτό, η εταιρεία εξακολουθεί να μετράει τα διαθέσιμα αποθέματα στο τέλος του έτους. Η φυσική καταμέτρηση επιτρέπει τον καθορισμό της ακριβούς ποσότητας των αποθεμάτων στο τέλος της χρήσης για να αναφερθούν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, και επιπλέον χρησιμεύει ως ένα είδος ελέγχου των αρχείων. Συνοπτικά τα δύο συστήματα απογραφής έχουν ως εξής: LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

10 Λογιστική των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής
Πως λειτουργεί το σύστημα διαρκούς απογραφής Ο ηλεκτρονικός οπτικός σαρωτής διαβάζει τον κώδικα και ο υπολογιστής Καταχωρεί την πώληση Ενημερώνει τα αρχεία των αποθεμάτων Δύο εγγραφές γίνονται για κάθε συναλλαγή Καταχώριση εσόδου και αύξηση Ταμείου ή απαιτήσεων Καταχώριση κόστους πωληθέντων και μείωση αποθεμάτων Πίνακας 6-4 | Γραμμικός κώδικας για οπτικό σαρωτή Κατά τη στιγμή της πώλησης ενός προϊόντος, ο υπάλληλος σαρώνει τον γραμμικό κώδικα από την ετικέτα του προϊόντος που αγοράζετε. Στον Πίνακα 6-4 απεικονίζεται ένας τυπικός γραμμικός κώδικας. Ο κώδικας αυτός περιλαμβάνει μια πληθώρα πληροφοριών. Ο ηλεκτρονικός οπτικός σαρωτής διαβάζει τον κώδικα και ο υπολογιστής καταχωρεί την πώληση και ενημερώνει τα αρχεία των αποθεμάτων. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

11 Μέρος A—Καταχώριση συναλλαγών
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Πίνακας 6-5 | Καταχώριση και παρουσίαση των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής Όλα τα λογιστικά συστήματα καταχωρούν κάθε πώληση αποθεμάτων. Όταν μια εταιρεία πραγματοποιεί μια πώληση, στο σύστημα διαρκούς απογραφής γίνονται δύο εγγραφές: ■ Η εταιρεία καταχωρεί την πώληση –χρεώνει το Ταμείο ή τις Απαιτήσεις- και πιστώνει τα Έσοδα από πωλήσεις με την τιμή πώλησης του προϊόντος. ■ Η εταιρεία χρεώνει επίσης το Κόστος πωληθέντων και πιστώνει τα Αποθέματα με το κόστος κτήσης του αποθέματος που πωλήθηκε. Ο Πίνακας 6-5 παρουσιάζει τη λογιστική καταχώριση των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής. Στο Μέρος Α, παρουσιάζονται οι λογιστικές εγγραφές και οι λογαριασμοί Τ. Τα ποσά είναι υποθετικά. Μέρος A—Καταχώριση συναλλαγών LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

12 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Πίνακας 6-5 | Καταχώριση και παρουσίαση των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής Ο Πίνακας 6-5 παρουσιάζει τη λογιστική καταχώριση των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής. Στο Μέρος Α, παρουσιάζονται οι λογιστικές εγγραφές και οι λογαριασμοί Τ. Τα ποσά είναι υποθετικά. Μέρος A—Λογαριασμοί T LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

13 Μέρος B—Αναφορά στις χρημ/κές καταστάσεις
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Πίνακας 6-5 | Καταχώριση και παρουσίαση των αποθεμάτων στο σύστημα διαρκούς απογραφής Το Μέρος B περιλαμβάνει την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως και τον ισολογισμό. Όλα τα ποσά είναι υποθετικά. Μέρος B—Αναφορά στις χρημ/κές καταστάσεις LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

14 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Το κόστος των αποθεμάτων είναι το καθαρό ποσό των αγορών, που καθορίζεται ως εξής (υποθετικά ποσά): Στο Μέρος Α του Πίνακα 6-5, η χρέωση των αποθεμάτων στην 1η εγγραφή συνοψίζει μια καταχώριση, που στην πράξη πιθανόν αφορά πολλαπλές εγγραφές. Το κόστος των αποθεμάτων ($560,000), είναι η καθαρή αξία των αγορών η οποία προσδιορίζεται ως εξής: Ο ναύλος ή το κόμιστρο είναι το κόστος που καταβάλλει ο αγοραστής για την μεταφορά των αγαθών από τον πωλητή στον αγοραστή, όταν οι όροι αποστολής είναι FOB σημείο φόρτωσης. Ο ναύλος συμπεριλαμβάνεται στο κόστος των αποθεμάτων για τον αγοραστή. Ο ναύλος καταβάλλετα από τον πωλητή όταν ο όρος είναι FOB σημείο παράδοσης. Και δεν αποτελεί μέρος του κόστους των αποθεμάτων για τον αγοραστή. Αντίθετα, θεωρείται ως έξοδο του πωλητή για την παράδοση των αγαθών. Η επιστροφή αγορών αντιπροσωπεύει μια μείωση αποθεμάτων του αγοραστή και μια αντίστοιχη μείωση των πληρωτέων λογαριασμών τους, επειδή μέρος των αγορασθέντων αγαθών επεστράφησαν στον πελάτη. Στην περίπτωση που δοθεί μια επιπλέον παροχή ο αγοραστής κρατάει μεν τα αποθέματα, αλλά μειώνει το κόστος των διαθεσίμων αποθεμάτων, επειδή του δόθηκε μια παροχή (μια μείωση) για το ποσό που οφείλει. Για να καταχωριθούν οι επιστροφές πωλήσεων, ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει ένα χρεωστικό σημείωμα γεγονός που σημαίνει ότι μειώνονται οι πληρωτέοι λογαριασμοί με το ποσό της επιστροφής. Επίσης, θα πιστωθούν τα αποθέματα, καθώς τα αγαθά επιστρέφονται στον πωλητή. Οι επιστροφές των αγορών και οι παροχές καταγράφονται συνήθως στο τιμολόγιο που αποστέλλει ο πωλητής. Οι εκπτώσεις αγορών είναι μια μείωση του κόστους αποθεμάτων για τον αγοραστή η οποία παρέχεται στην περίπτωση που αυτός εξοφλήσει το λογαριασμό του πρόωρα. Πολλές εταιρείες προσφέρουν όρους πληρωμής “2/10 κ/30”, που σημαίνει ότι ο πωλητής χορηγεί μια έκπτωση 2% για εξόφληση μέσα σε 10 ημέρες, όταν η τελική προθεσμία για την εξόφληση είναι 30 ημέρες. Ένα άλλος πιστωτικός όρος είναι “καθαρές 30,” με το οποίο δηλώνεται στον αγοραστή ότι πρέπει να εξοφλήσει το λογαριασμό του μέσα σε 30 ημέρες. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

15 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Η εγγραφή για επιστροφές αγορών αξίας $500 έχει ως εξής: Λογαριασμοί Χρέωση Πίστωση Προμηθευτές 500 Αποθέματα 500 Επιστροφές αγορών Η εγγραφή αφορά επιστροφές αγορών αξίας $500. LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

16 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Η εγγραφή καταχώρισης αγοράς εμπορευμάτων αξίας $1.000 έχει ως εξής: Λογαριασμοί Χρέωση Πίστωση Αποθέματα 1.000 Προμηθευτές 1.000 Αγορά εμπορευμάτων Η εγγραφή καταχώρισης αγοράς εμπορευμάτων αξίας $1.000 με όρους 2/10, κ/30 έχει ως εξής LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

17 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Καταχώριση συναλλαγών (Διαρκής απογραφή) Η εγγραφή της πληρωμής οφειλής ύψους $1.000 από την αγορά των εμπορευμάτων μέσα σε 10 μέρες, όταν οι όροι έκτπωσης είναι 2/10, κ/30, έχει ως εξής: Λογαριασμοί Χρέωση Πίστωση Προμηθευτές 1.000 Αποθέματα 20 Ταμειακά διαθέσιμα 980 Η εγγραφή της πληρωμής οφειλής ύψους $1.000 μέσα στην περίοδο της έκπτωσης έχει ως εξής. Πληρωμή στην περίοδο της έκπτωσης Έκπτωση = $1.000 x 2% = $20 LO 1 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

18 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Εφαρμογή και σύγκριση μεταξύ διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

19 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Εφαρμογή και σύγκριση μεταξύ διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Η λογιστική μέθοδος που θα επιλεγεί επηρεάζει Τα κέρδη Το ποσό του φόρου εισοδήματος που θα καταβληθεί Την τιμή του δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων και του ποσοστού μικτού κέρδους που θα προκύψουν από τις οικονομικές καταστάσεις Τα αποθέματα είναι ένα περιουσιακό στοχείο για το οποίο τα στελέχη της εταιρείας πρέπει να αποφασίσουν ποιά λογιστική μέθοδο θα ακολουθήσουν. Η λογιστική μέθοδος που θα επιλεγεί επηρεάζει τα κέρδη, το ποσό του φόρου εισοδήματος που θα καταβληθεί, την τιμή του δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων και του ποσοστού μικτού κέρδους που θα προκύψουν από τις οικονομικές καταστάσεις. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

20 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τι συμπεριλαμβάνεται στο κόστος των αποθεμάτων Το κόστος κάθε περιουσιακού στοιχείου, όπως τα αποθέματα, αποτελεί το σύνολο όλων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αποκτήσει τη τελική του μορφή, μείον τυχόν εκπτώσεις. Αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν για να καταστούν τα αποθέματα κατάλληλα για πώληση Μείον επιστροφές, παροχές και εκπτώσεις Το κόστος περιλαμβάνει: Τιμή αγοράς Ναύλους Ασφάλιστρα Το κόστος των αποθεμάτων στον ισολογισμό αντιπροσωπεύει όλες τις δαπάνες που κατέβαλλε η εταιρεία για να μεταφέρει τα αποθέματα στις αποθήκες της. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

21 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Η λογιστική χρησιμοποιεί τέσσερις γενικά αποδεκτές μεθόδους αποτίμησης: Κόστος εξατομικευμένης μονάδας Μέσο σταθμικό κόστος Σειρά εξάντλησης των αποθεμάτων (First-in, first-out -FIFO) Αντίστροφή σειρά εξάντλησης των αποθεμάτων (Last-in, first-out- LIFO) Μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους Κάθε μέθοδος μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα αναφερόμενα κέρδη, φόρους εισοδήματος, ταμειακές ροές Για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων και του κόστους των αποθεμάτων τέλους χρήσης, πρέπει να προσδιοριστεί μια τιμή μονάδας. Η λογιστική χρησιμοποιεί τέσσερις γενικά αποδεκτές μεθόδους αποτίμησης: 1. Κόστος εξατομικευμένης μονάδας 2. Μέσο σταθμικό κόστος 3. Σειρά εξάντλησης των αποθεμάτων (First-in, first-out -FIFO) 4. Αντίστροφή σειρά εξάντλησης των αποθεμάτων (Last-in, first-out- LIFO) Μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους. Κάθε μέθοδος μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα αναφερόμενα κέρδη, τους φόρους εισοδήματος και τις ταμειακές ροές. Επομένως, οι επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν επιλέγουν τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

22 Κόστος εξατομικευμένης μονάδας
Εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Κόστος εξατομικευμένης μονάδας Μέσο κόστος First-in, first-out Last-in, first-out Από επιχειρήσεις που τηρούν συγκεκριμένα είδη αποθεμάτων Αυτοκίνητα, αντίκες, κοσμήματα, ακίνητα Οι επιχειρήσεις αποτιμούν τα αποθέματά τους στο εξατομικευμένο κόστος της συγκεκριμένης μονάδας Πολύ δαπανηρή για αποθέματα με κοινά χαρακτηριστικά Καλείται επίσης μέθοδος εξατομικευμένης αναγνώρισης Ορισμένες επιχειρήσεις τηρούν συγκεκριμένα είδη αποθεμάτων, όπως είναι τα αυτοκίνητα, οι αντίκες, τα κοσμήματα, ή τα ακίνητα. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτιμούν τα αποθέματά τους στο εξατομικευμένο κόστος της συγκεκριμένης μονάδας. Για παράδειγμα, ένας αντιπρόσωπος της Toyota μπορεί να έχει στην έκθεσή του 2 αυτοκίνητα, ένα της «σειράς» με κόστος €19,000 και ένα «ειδικών προδιαγραφών» με κόστος €30,000. Αν ο αντιπρόσωπος πωλήσει το δεύτερο, το κόστος πωληθέντων θα είναι €30,000. Το αυτοκίνητο της «σειράς» θα παραμείνει ως το μόνο απόθεμα στην έκθεση και επομένως το κόστος του αποθέματος λήξης θα είναι €19,000. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ δαπανηρή για να χρησιμοποιηθεί σε αποθέματα με κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα δημητριακά, τα χρώματα ή τα ελαστικά αυτοκινήτων. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

23 Κόστος εξατομικευμένης μονάδας
Εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Κόστος εξατομικευμένης μονάδας Μέσο κόστος FIFO LIFO Καλείται και μέσο σταθμικό κόστος Βασίζεται στο μέσο κόστος των αποθεμάτων που ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου Η μέθοδος του μέσου σταθμικού κόστους, βασίζεται στο μέσο κόστος των αποθεμάτων που ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

24 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Πίνακας 6-6 | Στοιχεία αποθεμάτων Η εταιρεία ξεκίνησε την περίοδο με 10 μονάδες αποθεμάτων κόστος €10 η μια, επομένως τα αποθέματα έναρξης είναι €100. Κατά τη διάρκεια της χρήσης, η εταιρεία αγόρασε 50 επιπλέον μονάδες, πώλησε 40 και έκλεισε τη χρήση με 20 μονάδες. Για να απεικονίσουμε τις μεθόδους αυτές θα χρησιμοποιήσουμε τα κοινά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 6-6. Η εταιρεία ξεκίνησε την περίοδο με 10 μονάδες αποθεμάτων κόστος €10 η μια, επομένως τα αποθέματα έναρξης είναι €100. Κατά τη διάρκεια της χρήσης, η εταιρεία αγόρασε 50 επιπλέον μονάδες, πώλησε 40 και έκλεισε τη χρήση με 20 μονάδες. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

25 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Πίνακας 6-6 Η εταιρεία ξεκίνησε την περίοδο με 10 μονάδες αποθεμάτων κόστος €10 η μια, επομένως τα αποθέματα έναρξης είναι €100. Κατά τη διάρκεια της χρήσης, η εταιρεία αγόρασε 50 επιπλέον μονάδες, πώλησε 40 και έκλεισε τη χρήση με 20 μονάδες. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

26 Η απάντηση εξαρτάται από τη μέθοδο αποτίμησης που θα ακολουθηθεί
Παράδειγμα Πίνακας 6-6 Ερωτήματα από την πλευρά της λογιστικής: Ποιό είναι το κόστος πωληθέντων που θα αναφερθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων; Ποιο θα είναι το κόστος των αποθεμάτων λήξεως στον ισολογισμό; Τα σημαντικά ερωτήματα που υπάρχουν από την πλευρά της λογιστικής είναι τα εξής: 1. Ποιό είναι το κόστος πωληθέντων που θα αναφερθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων; 2. Ποιο θα είναι το κόστος των αποθεμάτων λήξεως στον ισολογισμό; Η απάντηση εξαρτάται από τη μέθοδο αποτίμησης που θα ακολουθηθεί. Η απάντηση εξαρτάται από τη μέθοδο αποτίμησης που θα ακολουθηθεί LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

27 Μέσο κόστος Κόστος διαθέσιμων προϊόντων €900 = = €15
Πίνακας 6-6 Κόστος διαθέσιμων προϊόντων €900 = = €15 Μέσο κόστος ανά μονάδα= Αριθμός διαθέσιμων μονάδων 60 Πωληθείσες μονάδες X Μέσο κόστος ανά μονάδα = Κόστος πωληθέντων 40 μονάδες X €15 = €600 Τελικές διαθέσιμες μονάδες X Μέσο κόστος ανά μονάδα = Απόθεμα λήξης 20 μονάδες X €15 = €300 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

28 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Μέσο κόστος Πίνακας 6-6 Οι επιπτώσεις του μέσου κόστους απεικονίζονται στον ακόλουθο λογαριασμό: LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

29 Κόστος εξατομικευμένης μονάδας
Εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Κόστος εξατομικευμένης μονάδας Average FIFO LIFO Οι πρώτες -χρονικά- μονάδες στα αποθέματα, είναι εκείνες που θα πωληθούν πρώτες Το απόθεμα τέλους βασίζεται στο κόστος των τελευταίων αποθεμάτων που αποκτήθηκαν Σύμφωνα με τη μέθοδο FIFO, οι μονάδες που μπήκαν χρονικά πρώτες στην αποθήκη θα είναι και οι πρώτες που θα πωληθούν. Από αυτό το χαρακτηριστικό πήρε και το όνομά της «Πρώτη εισαγωγή- Πρώτη εξαγωγή». LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

30 Αποθέματα (μέθοδος FIFO)
40 μονάδες πωλήθηκαν 20 μονάδες διαθέσιμες FIFO Αποθέματα (μέθοδος FIFO) Υπ. αρχής (10 μον. Χ €10) 100 (10 μον. Χ €10) 100 Αγορές: No. 1 (25 μον. Χ €14) 350 (25 μον. Χ €14) 350 No. 2 (25 μον. Χ €18) 450 (5 μον. Χ €18) 90 Υπ. λήξης (20 μον. Χ €18) 360 Κόστος πωληθέντων (10 μον. Χ €10) 100 (25 μον. Χ €14) 350 (5 μον. Χ €18) 90 Υπ. λήξης (40 μονάδες) 540 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

31 Κόστος εξατομικευμένης μονάδας
Εφαρμογή των διαφόρων μεθόδων αποτίμησης των αποθεμάτων Κόστος εξατομικευμένης μονάδας Average FIFO LIFO Μέθοδος αντίθετη της FIFO Οι μονάδες ενός αγαθού που μπήκαν χρονικά τελευταίες στην αποθήκη θα είναι και οι πρώτες που θα πωληθούν Το κόστος αποθεμάτων λήξης βασίζεται στο κόστος των παλαιότερων αποθεμάτων Η μέθοδος LIFO (last-in, first-out) είναι η αντίθετη της FIFO. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, οι μονάδες ενός αγαθού που μπήκαν χρονικά τελευταίες στην αποθήκη θα είναι και οι πρώτες που θα πωληθούν. Οι τιμές τους θα είναι εκείνες της τελευταίας παραλαβής και με αυτές θα περιληφθούν στο κόστος πωληθέντων. Το κόστος αποθεμάτων λήξης βασίζεται στο κόστος των παλαιότερων αποθεμάτων. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

32 Αποθέματα (μέθοδος LIFO)
40 μονάδες πωλήθηκαν 20 μονάδες διαθέσιμες LIFO Αποθέματα (μέθοδος LIFO) Υπ. αρχής (10 μον. Χ €10) 100 Αγορές: No. 1 (25 μον. Χ €14) 350 (15 μον. Χ €14) 210 No. 2 (25 μον. Χ €18) 450 (25 μον. Χ €18) 450 Υπ. λήξης (10 μον. Χ €10) (10 μον. Χ €14) 240 Κόστος πωληθέντων (25 μον. Χ €18) 450 (15 μον. Χ €14) 210 Υπ. λήξης (40 μονάδες) 660 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

33 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Η Hazelwood Inc., είχε στις αρχές του Μαρτίου στα αποθέματά της 75 σκηνές κόστους $16/σκηνή. Μέσα στον μήνα, η εταιρεία έκανε τις ακόλουθες αγορές: Μάρτιος σκηνές Χ $18 = $1.710 σκηνές Χ $20 = 23 35 σκηνές Χ $21 = Η εταιρεία πώλησε 318 σκηνές και στις 31 Μαρτίου, το απόθεμα τέλους περιλάμβανε 52 σκηνές. Η τιμή πώλησης ανά σκηνή ήταν $45. Ζητείται Υπολογίστε το κόστος πωληθέντων και το κόστος των αποθεμάτων λήξης για τον Μάρτιο, σύμφωνα με το μέσο κόστος, τη μέθοδο FIFO και LIFO. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

34 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Διαθέσιμα αγαθά Calculation of goods available for sale. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

35 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
318 μονάδες πωλήθηκαν 52 μονάδες διαθέσιμες Μέσο κόστος Αποθέματα Υπ. Αρχής (75 μονάδες Χ €16) 1.200 03 Μαρτίου (95 μονάδες Χ€18) 17 Μαρτίου (165 μονάδες Χ€20) 3.300 23 Μαρτίου (35 μονάδες Χ €21) 735 Υπολ. τέλους (370 μονάδες) 6.945 Μέσο κόστος ανά μονάδα €6.945 ÷ 370 = €18,77 Κόστος πωληθέντων LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

36 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
318 μονάδες πωλήθηκαν 52 μονάδες διαθέσιμες Μέσο κόστος Αποθέματα Υπ. Αρχής (75 μονάδες Χ €16) 1.200 03 Μαρτίου (95 μονάδες Χ€18) 17 Μαρτίου (165 μονάδες Χ€20) 3.300 23 Μαρτίου (35 μονάδες Χ €21) 735 (318 μονάδες Χ €18,77) 5.969 Υπ.τέλους (52μονάδες Χ 18,77) 976 Μέσο κόστος ανά μονάδα €6.945 ÷ 370 = €18,77 Κόστος πωληθέντων (318 μονάδες Χ €18,77) 5.969 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

37 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
318 μονάδες πωλήθηκαν 52 μονάδες διαθέσιμες FIFO Αποθέματα Υπ. αρχής (75 μονάδες Χ €16) 1.200 (75 μονάδες Χ €16) 1.200 03 Μαρτίου (95 μονάδες Χ € 18) 1.710 (95 μονάδες Χ € 18) 1.710 17 Μαρτίου (165 μονάδες Χ €20)3.300 (148 μονάδες Χ € 20) 2.960 23 Μαρτίου (35 μονάδεςΧ € 21) 735 Υπ. τέλους (52 μονάδες) 1.075 Κόστος πωληθέντων (75 μονάδες Χ € 16) 1.200 (95 μονάδες Χ € 18) 1.710 (148 μονάδες Χ €20) 2.960 Υπ. τέλους (318 μονάδες) 5.870 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

38 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
318 μονάδες πωλήθηκαν 52 μονάδες διαθέσιμες LIFO Αποθέματα Υπ. αρχής (75 μονάδες Χ €16) 1.200 (23 μονάδες Χ € 16) 368 03 Μαρτίου (95 μονάδες Χ € 18) 1.710 (95 μονάδες Χ € 18) 1.710 17 Μαρτίου (165 μονάδες Χ €20)3.300 (165 μον. Χ € 20) 3.300 23 Μαρτίου (35 μονάδεςΧ € 21) 735 (35 μον. Χ € 21) 735 Υπ. λήξης (52 μονάδες) 832 Κόστος πωληθέντων (35 μον. Χ € 21) 735 (165 μον. Χ € 20) 3.300 (95 μον. Χ € 18) 1.710 (23 μον. Χ € 16) 368 Υπ. λήξης (318 μονάδες) 6.113 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

39 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Σύνοψη κόστους αποθεμάτων ανά μέθοδο FIFO Μέσο κόστος LIFO Αποθέματα € € 976 € 832 Κόστος πωληθέντων Διαθέσιμα αγαθά € € €6.945 LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

40 Μέρος A—Όταν το κόστος αποθεμάτων αυξάνεται
Επιπτώσεις των μεθόδων αποτίμησης Μέρος A—Όταν το κόστος αποθεμάτων αυξάνεται Πίνακας 6-8 Κόστος πωληθέντων Αποθέματα λήξης FIFO Το κόστος πωληθέντων είναι χαμηλότερο επειδή βασίζεται σε παλαιότερα μικρότερα κόστη. Επομένως, τα μικτά κέρδη είναι τα υψηλότερα. Τα αποθέματα λήξης είναι υψηλότερα επειδή βασίζονται στα πιο πρόσφατα κόστη που είναι υψηλά. LIFO Το κόστος πωληθέντων είναι υψηλότερο επειδή βασίζεται σε πιο πρόσφατα κόστη που είναι υψηλά. Επομένως, τα μικτά κέρδη είναι χαμηλότερα. Τα αποθέματα λήξης είναι χαμηλότερα επειδή βασίζονται στα πιο παλαιά κόστη που είναι χαμηλότερα. Ο Πίνακας 6-8 δείχνει τις επιπτώσεις των μεθόδων αποτίμησης FIFO και LIFO στο κόστος πωληθέντων και τα αποθέματα όταν αυξάνεται το κόστος (Μέρος Α) και όταν μειώνονται (Μέρος Β). LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

41 Μέρος B—Όταν το κόστος αποθεμάτων μειώνεται
Επιπτώσεις των μεθόδων αποτίμησης Μέρος B—Όταν το κόστος αποθεμάτων μειώνεται Πίνακας 6-8 Κόστος πωληθέντων Αποθέματα λήξης FIFO Το κόστος πωληθέντων είναι υψηλότερο επειδή βασίζεται σε παλαιότερα μεγαλύτερα κόστη. Επομένως τα μικτά κέρδη είναι χαμηλά. Τα αποθέματα λήξης είναι χαμηλότερα επειδή βασίζονται στα πιο πρόσφατα κόστη, που είναι τα χαμηλότερα. LIFO Το κόστος πωληθέντων είναι χαμηλότερο επειδή βασίζεται σε πιο πρόσφατα κόστη. Επομένως τα μικτά κέρδη είναι τα υψηλότερα. Τα αποθέματα λήξης είναι υψηλότερα επειδή βασίζονται στα πιο παλαιά κόστη, που είναι τα υψηλότερα. Ο Πίνακας 6-8 δείχνει τις επιπτώσεις των μεθόδων αποτίμησης FIFO και LIFO στο κόστος πωληθέντων και τα αποθέματα όταν αυξάνεται το κόστος (Μέρος Α) και όταν μειώνονται (Μέρος Β). LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

42 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παρακολούθηση της διαρκούς απογραφής με βάση τις μεθόδους LIFO και Μέσου Κόστους Αδύνατο να εφαρμοστεί η LIFO στις μονάδες αγαθών που αγοράζονται και πωλούνται Η μέθοδος του μέσου κόστους μπορεί να παρουσιάζει αρκετές παγίδες και να απαιτεί ένα πολύ εξειδικευμένο λογισμικό Πολλές εταιρείες παρακολουθούν τις ποσότητες των διαρκών αποθεμάτων μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, και κάνουν εγγραφές προσαρμογής στο τέλος της περιόδου. Η μέθοδος LIFO δεν ακολουθεί τη λογική ροή των αγαθών. Επομένως, όταν μεταβάλλεται το κόστος κτήσης είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή στις μονάδες αγαθών που αγοράζονται και πωλούνται, όπως συμβαίνει με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται και χρησιμοποιείται το σύστημα της διαρκούς απογραφής. Παρομοίως, στις περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών με τεράστιο αριθμό συναλλαγών αγοράς και πώλησης και παρόλο που μπορεί να είναι πρακτικά δυνατό να γίνει αυτό, η παρακολούθηση διαρκών αποθεμάτων με τη μέθοδο του μέσου κόστους μπορεί να παρουσιάζει αρκετές παγίδες και να απαιτεί ένα πολύ εξειδικευμένο λογισμικό για να γίνονται συνεχείς ενημερώσεις των μεταβαλλόμενων ποσοτήτων και τιμών σε καθημερινή βάση. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους για να παρακολουθούν τις ποσότητες των διαρκών αποθεμάτων μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, και κάνουν εγγραφές προσαρμογής στο τέλος της περιόδου (όταν εφαρμόζουν τη μέθοδο LIFO ή του μέσου κόστους) τόσο στα αποθέματα λήξης όσο και στο κόστος πωληθέντων. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

43 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τα φορολογικά πλεονεκτήματα της LIFO Όταν αυξάνονται οι τιμές Έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα Χαμηλότεροι φόροι εισοδήματος Οι φορολογικες αρχές απαιτούν από όλες τις εταιρείες να χρησιμοποιούν για φορολογικούς λόγους την ίδια μέθοδο αποτίμησης των αποθεμάτων που χρησιμοποιούν και για την κατάρτιση των οικονομικών τους καταστάσεων. Επομένως, η επιλογή της μεθόδου αποτίμησης των αποθεμάτων επηρεάζει άμεσα τους φόρους εισοδήματος που πρέπει να πληρωθούν μετρητοίς. Όταν οι τιμές αυξάνονται, η μέθοδος LIFO έχει ως αποτέλεσμα μικρότερα φορολογητέα κέρδη και χαμηλότερο φόρο εισοδήματος από τις άλλες μεθόδους. Το πλέον ελκυστικό χαρακτηριστικό της μεθόδου LIFO, είναι ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος. Αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

44 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Σύγκριση FIFO και LIFO Κόστος πωληθέντων Αποθέματα λήξης Η LIFO παρέχει πιο ρεαλιστική απεικόνιση των καθαρών κερδών Λαμβάνει το πιο πρόσφατο κόστος κτήσης των αποθεμάτων σαν έξοδο Η FIFO παρέχει ένα πιο ενημερωμένο κόστος των αποθεμάτων Πιο πρόσφατο κόστος στον ισολογισμό Ας συγκρίνουμε τις μεθόδους FIFO και LIFO από διαφορετικές σκοπιές. 1. Μέτρηση του κόστους πωληθέντων. Πόσο καλά συσχετίζει κάθε μέθοδος το κόστος πωληθέντων με τα κέρδη; Η μέθοδος LIFO έχει σαν αποτέλεσμα την πιο ρεαλιστική απεικόνιση των καθαρών κερδών, επειδή λαμβάνει το πιο πρόσφατο κόστος κτήσης των αποθεμάτων σαν έξοδο. Αντίθετα, η FIFO συσχετίζει το κόστος κτήσης των παλαιότερων αποθεμάτων –ένα ανεπερκές μέτρο των εξόδων- με τα έσοδα. Τα κέρδη που προκύπτουν από την FIFO είναι λιγότερο ρεαλιστικά από αυτά της μεθόδου LIFO. 2. Μέτρηση των αποθεμάτων λήξης. Ποιά από τις 2 μεθόδους αναφέρει στον ισολογισμό το πιο σωστό κόστος αποθεμάτων; Η μέθοδος FIFO. Η LIFO αποτιμάει τα αποθέματα με βάση πολύ παλιά κόστη, επειδή στα αποθέματα λήξης λαμβάνονται οι παλαιότερες τιμές. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

45 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Η μέθοδος LIFO και η χειραγώγηση των κερδών Επιτρέπει τη χειραγώγηση των καθαρών κερδών Όταν οι τιμές των αποθεμάτων αυξάνουν, μπορούν να αγοράσουν μεγάλα αποθέματα κοντά στο τέλος της χρήσης με σκοπό την πληρωμή λιγότερων φόρων Μέθοδος ρευστοποίησης αποθεμάτων LIFO Όταν τα αποθέματα μειώνονται σε σχέση με την προηγούμενη περιόδο, η εταιρεία μπορεί να καταφύγει σε πολύ παλιές τιμές του κόστους κτήσης των αποθεμάτων Δεν επιτρέπεται από τα ΔΠΧΑ Η LIFO επιτρέπει στα διοικητικά στελέχη μιας εταιρείας να χειραγωγούν τα καθαρά κέρδη, αποφασίζοντας χρονικά τις αγορές αποθεμάτων. Όταν οι τιμές των αποθεμάτων αυξάνουν γρήγορα και η εταιρεία προτίθεται να εμφανίσει μικρότερα κέρδη (με σκοπό την πληρωμή λιγότερων φόρων), τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας μπορούν να αγοράσουν μεγάλα αποθέματα κοντά στο τέλος της χρήσης. Με τη LIFO, αυτά τα υψηλά κόστη κτήσης των αποθεμάτων επιβαρύνουν άμεσα το κόστος πωληθέντων, με αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών κερδών. Αν η εταιρεία περνάει μια δύσκολη χρονιά, η διοίκηση μπορεί να θέλει να εμφανίσει υψηλότερα κέρδη. Επομένως, μπορεί να καθυστερήσει την αγορά αποθεμάτων υψηλού κόστους μέχρι την επόμενη χρήση. Με την ενέργεια αυτή αποφεύγεται η μείωση των κερδών της τρέχουσας περιόδου. Με τη διαδικασία αυτή η εταιρεία ελαττώνει τις ποσότητες των αποθεμάτων, μια πρακτική που είναι γνωστή ως μέθοδος ρευστοποίησης αποθεμάτων LIFO. Μέθοδος ρευστοποίησης αποθεμάτων LIFO. Όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος LIFO και το επίπεδο των αποθεμάτων λήξης μειώνεται κάτω από εκείνο της προηγούμενης περιόδου, η περίπτωση αυτή ονομάζεται ρευστοποίηση αποθεμάτων LIFO. Για να υπολογίσει το κόστος πωληθέντων η εταιρεία μπορεί να πρέπει να καταφύγει σε πολύ παλιές τιμές του κόστους κτήσης των αποθεμάτων της. Όταν εφαρμόζεται η μέθοδος LIFO, και οι τιμές αυξάνουν, η πρακτική αυτή μεταφέρει στο κόστος πωληθέντων παλαιότερα και χαμηλότερα κόστη. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερα καθαρά κέρδη. Τα στελέχη των εταιρειών αποφεύγουν αυτή την πρακτική επειδή αυξάνει το φόρο εισοδήματος. LO 2 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

46 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Ερμηνεία και εφαρμογή των ΓΠΛΑ στα αποθέματα Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

47 Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα
Ερμηνεία και εφαρμογή των ΓΠΛΑ στα αποθέματα Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα Πλήρης αποκάλυψη Πιστή απεικόνιση Συνέπεια Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις μιας εταιρίας πρέπει να παρέχουν στους τρίτους αρκετή πληροφόρηση για κάθε γεγονός η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων Η αρχή της πλήρους αποκάλυψης υποστηρίζει ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις μιας εταιρίας πρέπει να παρέχουν στους τρίτους αρκετή πληροφόρηση για κάθε γεγονός η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

48 Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα
Ερμηνεία και εφαρμογή των ΓΠΛΑ στα αποθέματα Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα Πλήρης αποκάλυψη Πιστή απεικόνιση Συνέπεια Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν σχετική και πιστή αναφορά κάθε πληροφορίας που αφορά την εταιρεία Γνωστοποιώντας κατάλληλα Τις μεθόδους λογιστικής αποτίμησης των αποθεμάτων Την ουσία όλων των ουσιαστικών λογιστικών γεγονότων που επηρεάζουν τα αποθέματα Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν σχετική και πιστή αναφορά κάθε πληροφορίας που αφορά την εταιρεία. Αυτό σημαίνει κατάλληλη γνωστοποίηση των μεθόδων λογιστικής αποτίμησης των αποθεμάτων, καθώς και την ουσία όλων των ουσιαστικών λογιστικών γεγονότων που επηρεάζουν τα αποθέματα. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

49 Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα
Ερμηνεία και εφαρμογή των ΓΠΛΑ στα αποθέματα Λογιστικές αρχές σχετικές με τα Αποθέματα Πλήρης αποκάλυψη Πιστή απεικόνιση Συνέπεια Απαιτείται τη χρήση συγκρίσιμων μεθόδων για να μην αλοιώνεται η διαχρονική συνέπεια της παρουσίασης από τη μια περίοδο στην άλλη Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μια υποσημείωση που να περιγράφει τη μέθοδο αποτίμησης των αποθεμάτων ότι τα αποθέματα αποτιμήθηκαν στην κατ’είδος χαμηλότερη τιμή μεταξύ της μεθόδου αποτίμησης και της αγοραίας Απαιτείται επίσης η χρήση συγκρίσιμων μεθόδων ώστε να μην αλοιώνεται η διαχρονική συνέπεια της παρουσίασης από τη μια περίοδο στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνουν μια υποσημείωση η οποία να περιγράφει τη μέθοδο αποτίμησης των αποθεμάτων που ακολουθήθηκε, καθώς και το γεγονός ότι τα αποθέματα αποτιμήθηκαν στην κατ’είδος χαμηλότερη τιμή μεταξύ εκείνης της μεθόδου αποτίμησης και της αγοραίας (τρέχουσας) όπως θα περιγραφεί στη συνέχεια. Χωρίς τη γνώση της λογιστικής μεθόδου αποτίμησης, και χωρίς σαφείς και με πλήρη αποκάλυψη των λογιστικών γεγονότων, χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ένας τραπεζικός μπορεί να λάβει μια λάθος απόφαση χορήγησης ενός δανείου. Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα εξετάζει 2 εταιρείες, από τις οποίες η μια χρησιμοποιεί τη μέθοδο LIFO και η άλλη τη μέθοδο FIFO. Η δεύτερη αναφέρει μεγαλύτερα καθαρά κέρδη μόνο όμως επειδή χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή. Χωρίς να το γνωρίζει αυτό, η τράπεζα μπορεί να δανείσει χρήματα στη λάθος επιχείρηση. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

50 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Κανόνας χαμηλότερης τιμής κτήσεως έναντι τρέχουσας Απαιτεί κατά την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων τα αποθέματα να αποτιμηθούν στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ Ιστορικού κόστους, και Αγοραίας αξίας Σημαίνει την αποτίμησή τους στο τρέχον κόστος αντικατάστασης Αν το κόστος αντικατάστασης μειωθεί κάτω του ιστορικού κόστους, η επιχείρηση πρέπει να υποτιμήσει τα αποθέματά της στην αγοραία αξία τους Η επιχείρηση αναφέρει τα αποθέματά της στον ισολογισμό με αυτόν τον τρόπο Ο κανόνας αποτίμησης στην κατ’είδος χαμηλότερη τιμή μεταξύ τιμής κτήσεως και τρέχουσας τιμής, βασίζεται στην αρχή της σχετικότητας και της πιστής απεικόνισης. Απαιτεί κατά την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων τα αποθέματα να αποτιμηθούν είτε στο ιστορικό κόστος είτε στην τρέχουσα αξία, ανάλογα με το ποιά τιμή από τις δύο είναι χαμηλότερη. Η εφαρμογή του κανόνα όσον αφορά την τρέχουσα τιμή των αποθεμάτων, σημαίνει την αποτίμησή τους στο τρέχον κόστος αντικατάστασης, δηλαδή στο κόστος που πρέπει να καταβάλλει η εταιρεία για να αντικαταστήσει τα αποθέματα. Αν το κόστος αντικατάστασης μειωθεί κάτω του ιστορικού κόστους, η επιχείρηση πρέπει να υποτιμήσει τα αποθέματά της στην αγοραία αξία τους, η οποία είναι η πιο σχετική και αποτελεί ένα πιο αντιπροσωπευτικά πιστό μέτρο της πραγματικής τους αξίας. Η επιχείρηση αναφέρει τα αποθέματά της στον ισολογισμό με αυτόν τον τρόπο. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

51 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Κανόνας χαμηλότερης τιμής κτήσεως έναντι τρέχουσας Έστω στις 26/06 η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΑΕ πλήρωσε €3.000 για αγορά αποθεμάτων. Στις 25/08 που έληξε η λογιστική της χρήση, τα αποθέματα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν έναντι € Επομένως, στο τέλος της χρήσης η εταιρεία θα πρέπει να εμφανίσει τα αποθέματα αυτά στην αξία των € Μια υποτίμηση θα μειώσει την αξία των αποθεμάτων και θα αυξήσει το κόστος πωληθέντων: Λογαριασμοί Χρέωση Πίστωση Κόστος πωληθέντων 1.000 Αποθέματα 1.000 Υποτίμηση αποθεμάτων στην αγοραία αξία LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

52 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Κανόνας χαμηλότερης τιμής κτήσεως έναντι τρέχουσας Πίνακας 6-9 | Επιπτώσεις του κανόνα χαμηλότερης τιμής στα αποθέματα και το κόστος πωληθέντων Ο Πίνακας 6-9 παρουσιάζει τις επιπτώσεις του κανόνα χαμηλότερης τιμής στα αποθέματα και το κόστος πωληθέντων, στον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

53 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τα ΔΠΧΑ ορίζουν την αγοραία αξία ως «καθαρή ΄πραγματοποιήσιμη αξία», η οποία στην περίπτωση των αποθεμάτων είναι η τρέχουσα αγοραία αξία. Σύμφωνα με τα U.S. GAAP, από τη στιγμή που ο κανόνας της χαμηλότερης τιμής, έχει χρησιμοποιηθεί για την απομείωση των αποθεμάτων στο τρέχον κόστος αντικατάστασης, οι απομειώσεις δεν μπορούν ποτέ να αντιστραφούν. Αντίθετα,σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, οι απομειώσεις μπορούν να αντιστραφούν και τα αποθέματα μπορούν αν υπερτιμηθούν χωρίς να υπερβούν το αρχικό κόστος κτήσης. LO 3 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

54 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Υπολογισμός και αξιολόγηση του ποσοστού μικτού κέρδους και της κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

55 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Υπολογισμός και αξιολόγηση του ποσοστού μικτού κέρδους και της κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων Ποσοστό μικτού κέρδους Τα μικτά κέρδη—οι πωλήσεις μείον το κόστος πωληθέντων—αποτελούν βασικό δείκτητης ικανότητας μιας εταιρείας να πωλεί αποθέματα με κέρδος Εκφράζεται ως ποσοστό των πωλήσεων Παρακολουθείται προσεκτικά από τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και τους επενδυτές Τα μικτά κέρδη—οι πωλήσεις μείον το κόστος πωληθέντων—αποτελούν βασικό δείκτητης ικανότητας μιας εταιρείας να πωλεί αποθέματα με κέρδος. Οι εμπορικές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν το ποσοστό μικτού κέρδους, το οποίο καλείται επίσης και ποσοστό μικτού περιθωρίου. Το ποσοστό μικτού κέρδος εκφράζεται ως ποσοστό των πωλήσεων και παρακολουθείται προσεκτικά από τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και τους επενδυτές. Ένα ποσοστό μικτού περιθωρίου της τάξεως του 34,9% σημαίνει ότι κάθε πώληση $1 παράγει $0.35 μικτού κέρδους. Μικτά κέρδη Ποσοστό μικτού κέρδος = Καθαρές πωλήσεις LO 4 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

56 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων Η σχέση του κόστους πωληθέντων προς το μέσο όρο των αποθεμάτων Υποδεικνύει την ταχύτητα με την οποία πωλούνται τα αποθέματα Διαφέρει από κλάδο σε κλάδο Κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων = Οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών αγωνίζονται να πωλήσουν τα αποθέματά τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επειδή τα αποθέματα δεν παράγουν κέρδος αν δεν πωληθούν. Όσο ταχύτερα γίνονται οι πωλήσεις, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη και αντιστρόφως στην περίπτωση αγαθών που διακινούνται με αργούς ρυθμούς. Ιδανικά, μια εταιρεία θα μπορούσε να λειτουργήσει και με μηδενικά αποθέματα, αλλά οι περισσότερες εταιρείες, ειδικότερα αυτές του λιανικού εμπορίου, πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους μια ποσότητα αποθεμάτων. Η Κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων, δηλαδή η σχέση του κόστους πωληθέντων προς το μέσο όρο των αποθεμάτων, υποδεικνύει την ταχύτητα με την οποία πωλούνται τα αποθέματα. Ο δείκτης αυτός δείχνει πόσες φορές μια εταιρεία πωλεί ή ανανεώνει, το μέσο όρο των αποθεμάτων της μέσα στο χρόνο. Ο δείκτης διαφέρει από κλάδο σε κλάδο. LO 4 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

57 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Η Cola Company είχε πωλήσεις ύψους $ εκατ. μέσα στο Το κόστος πωληθέντων για το έτος ανήλθε σε $ εκατ. Στο τέλος του 2013, τα αποθέματα της Cola ήταν $1.672 εκατ., και στο τέλος του 2014 ήταν $1.908 εκατ. Υπολογίστε το ποσοστό μικτού κέρδους και την κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων για το 2014. Μικτά κέρδη Ποσοστό μικτού κέρδους = Καθαρές πωλήσεις $ $15.437 Ποσοστό μικτού κέρδους = = 56,4% $35.376 LO 4 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

58 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Παράδειγμα Η Cola Company είχε πωλήσεις ύψους $ εκατ. μέσα στο Το κόστος πωληθέντων για το έτος ανήλθε σε $ εκατ. Στο τέλος του 2013, τα αποθέματα της Cola ήταν $1.672 εκατ., και στο τέλος του 2014 ήταν $1.908 εκατ. Υπολογίστε το ποσοστό μικτού κέρδους και την κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων για το 2014. Κόστος πωληθέντων Κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων = Μέσος όρος αποθεμάτων $15.437 Κυκλοφοριακή ταχύτητα = αποθεμάτων = 8,6 φορές ($ $1.908) ÷ 2 Κάθε 42,4 ημέρες (365 ημέρες ÷ 8.6φορές) LO 4 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

59 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Χρησιμοποίηση του κόστους των πωληθέντων αγαθών για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

60 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Χρησιμοποίηση του κόστους των πωληθέντων αγαθών για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων Πίνακας 6-13 | Το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων Αποθέματα έναρξης €2.100 + Αγορές 6.300 = Κόστος διαθέσιμων αποθεμάτων 7.500 Αποθέματα τέλους = Κόστος πωληθέντων 6.000 Ο Πίνακας 6-13 παρουσιάζει το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό το υπόδειγμα σχετίζεται με το σύστημα περιοδικής απογραφής. Το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως του λογιστικού τους συστήματος. Το υπόδειγμα είναι πολύ αποτελεσματικό, επειδή ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για τα αποθέματα σε μια ολόκληρη λογιστική περίοδο. Το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως του λογιστικού τους συστήματος LO 5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

61 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Υπολογισμός προϋπολογισμένων αγορών Αναδιάρθρωση των δεδομένων του Πίνακα 6-13 Κόστος πωληθέντων (με βάση το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου) €6.000 + Απόθεμα τέλους (με βάση το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου) 1.500 = Κόσοτς διαθέσιμων αποθεμάτων, όπως προγραμματίστηκε 7.500 Απόθεμα αρχής (πραγματικό ποσό που απέμεινε από την προηγούμενη περίοδο) = Αγορές (ποσότητες που πρέπει να αγοράσει η εταιρεία) €6.300 1. Ποιό είναι το πλέον σημαντικό ερώτημα που απασχολεί την εταιρεία; • Ποιά εμπορεύματα πρέπεινα προσφέρει στους πελάτες της; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά τη λειτουργία πώλησης και απαιτεί μια εκτεταμένη έρευνα της αγοράς. Αν η εταιρεία αποθηκεύει συνεχώς λάθος προϊόντα, οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν και τα κέρδη θα μειωθούν. 2. Ποιο είναι το δεύτερο πλέον σημαντικό ερώτημα που απασχολεί την εταιρεία; • Πόσα αποθέματα πρέπει να αγοράσει; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά τη λογιστική και το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι εμπορικές εταιρείες. Αν η εταιρεία αγοράσει πολλά αποθέματα θα πρέπει να μειώσει τις τιμές, το ποσοστό μικτού κέρδους θα υποχωρήσει και η εταιρεία είναι πιθανό να χάσει χρήματα. Η αγορά της σωστής ποσότητας αποθεμάων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της εταιρείας. Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων. Η εταιρεία πρέπει να αγοράσει αποθέματα αξίας €6.300 LO 5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

62 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Εκτίμηση των αποθεμάτων με τη μέθοδο του μικτού κέρδους Μέθοδος του μικτού κέρδους Καλείται επίσης μέθοδος του μικτού περιθωρίου Χρησιμοποιείται ευρύτατα για την εκτίμηση των αποθεμάτων λήξης Χρησιμοποιεί το υπόδειγμα του κόστους πωληθέντων Μια εταιρεία πρέπει να προβαίνει συχνά στην εκτίμηση της αξίας των αποθεμάτων της. Για παράδειγμα, έστω ότι μια πυρκαγιά κατέστρεψε τις αποθήκες, τα αποθέματα και τα λογιστικά αρχεία. Η ασφαλιστική εταιρεία ζήτησε μια εκτίμηση της ζημιάς. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία πρέπει να προβεί σε μια εκτίμηση του κόστους των αποθεμάτων λήξης, επειδή τα αρχεία καταστράφηκαν. Η μέθοδος του μικτού κέρδους, γνωστή και ως μέθοδος του μικτού περιθωρίου, χρησιμοποιείται ευρύτατα για την εκτίμηση των αποθεμάτων λήξης. LO 5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

63 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Μέθοδος του μικτού κέρδους Ο Πίνακας 6-14 απεικονίζει τους υπολογισμούς που πρέπει να γίνουν με τη μέθοδο αυτή. Πίνακας 6-14 Ο Πίνακας 6-14 απεικονίζει τους υπολογισμούς που πρέπει να γίνουν με τη μέθοδο αυτή. LO 5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

64 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Τα αποθέματα έναρξης ανέρχονται σε $70.000, οι καθαρές αγορές σε $ , και οι καθαρές πωλήσεις σε $ Αν το ποσοστό μικτού κέρδους επί των πωλήσεων είναι 40% (κόστος πωληθέντων = 60%), πόσο είναι το απόθεμα λήξης; Απάντηση Αποθέματα έναρξης $ Καθαρές αγορές Κόστος διαθέσιμων αποθεμάτων Μείον εκτιμώμενο ποσοστό μικτού κέρδους (0,60 x $ ) Εκτιμώμενο κόστος αποθεμάτων λήξης $ Advance slide in presentation mode to reveal answers. LO 5 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

65 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Αντικείμενο μάθησης Ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν τα σφάλματα στα αποθέματα Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

66 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν τα σφάλματα στα αποθέματα Ένα σφάλμα στα αποθέματα λήξης μπορεί να προκαλέσει σφάλματα σε δύο λογιστικές περιόδους Τα αποθέματα έναρξης και λήξης έχουν αντίθετες επιπτώσεις στο κόστος πωληθέντων Τα αποθέματα έναρξης προστίθενται και τα αποθέματα λήξης αφαιρούνται Επομένως, μετά από 2 περιόδους, ένα σφάλμα στα αποθέματα εξουδετερώνεται Στα αποθέματα συμβαίνουν πολλές φορές λάθη. Ένα σφάλμα στα αποθέματα λήξης μπορεί να προκαλέσει σφάλματα σε δύο λογιστικές περιόδους. Τα αποθέματα έναρξης και λήξης έχουν αντίθετες επιπτώσεις στο κόστος πωληθέντων. Τα αποθέματα έναρξης προστίθενται και τα αποθέματα λήξης αφαιρούνται. Επομένως, μετά από 2 περιόδους, ένα σφάλμα στα αποθέματα εξουδετερώνεται. LO 6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

67 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Επιπτώσεις των σφαλμάτων στα αποθέματα Πίνακας 6-15 Ένα Παράδειγμα Σφάλματος στα Αποθέματα Ο Πίνακας 6-15, αρχίζει με την περίοδο 1 στην οποία τα αποθέματα εμφανίζονται υπερτιμημένα κατά $10,000 και επομένως το κόστος πωληθέντων είναι υποτιμημένο κατά $10,000. Συγκρίνετε την περίοδο με την περίοδο 3, που είναι σωστή. Οι δύο περίοδοι πρέπει να είναι ίδιες. Τα σφάλματα στα αποθέματα εξουδετερώνονται σε 2 συνεχόμενες περιόδους. Γιατί; Θυμηθείτε ότι το απόθεματα τέλους στην περίοδο 1 αποτελεί το απόθεμα αρχής της περιόδου 2. Επομένως το σφάλμα μεταφέρεται στην περίοδο 2. Εντοπίστε το απόθεμα τέλους των $20,000 από την περίοδο 1 στην περίοδο 2, και μετά συγκρίνετε τις περιόδους 2 και 3. Και οι τρεις περίοδοι πρέπει να είναι ίδιες Τα χρωματισμένα ποσά στον Πίνακα 6-15 είναι εσφαλμένα. Προσέξτε ότι το συνολικό μικτό κέρδος είναι σωστό για τις περιόδους 1 και 2 όταν συνδυαστούν ($100,000) παρόλο που το μικτό κέρδος κάθε περιόδου εμφανίζεται μειομένο κατά $10,000. Το σωστό μικτό κέρδος είναι $50,000 για κάθε περίοδο όπως φαίνεται στην περίοδο 3. LO 6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

68 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Επιπτώσεις των σφαλμάτων στα αποθέματα Πίνακας 6-16 Επιπτώσεις λαθών στα αποθέματα Ο Πίνακας 6-16 παρουσιάζει συνοπτικά τις επιπτώσεις των σφαλμάτων στα αποθέματα. LO 6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

69 Λογιστική των αποθεμάτων
Advance slide in presentation mode to reveal answers. LO 6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.

70 Λογιστική των αποθεμάτων
Advance slide in presentation mode to reveal answers. LO 6 Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.


Κατέβασμα ppt "Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google