Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης, που φέρνουν τον πολίτη πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί ευκαιρίες ενεργητικής συμμετοχής του πολίτη στα «κοινά». Ενδυναμώνει το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντός του απέναντι στην κοινωνία. Με τη δημιουργία καλύτερης τοπικής κοινωνίας δημιουργούμε καλύτερη πολιτεία.

2 έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, δική τους περιουσία,
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα (άρθρο 102) και ασκείται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α). Οι Ο.Τ.Α. είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που σημαίνει ότι: έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, δική τους περιουσία, δικό τους προϋπολογισμό και απασχολούν δικούς τους υπαλλήλους.

3 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Α Βαθμός Τ.Α. - Εκλογή
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Α Βαθμός Τ.Α. - Εκλογή Τα όργανα των Ο.Τ.Α. εκλέγονται απευθείας από τον λαό με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια («περιφερειακές και δημοτικές εκλογές»). Με τον τελευταίο νόμο δημιουργούνται 325 Καλλικρατικοί Δήμοι Η αμεσότητα της εκλογής των «τοπικών αρχόντων» αποτελεί έκφραση λαϊκής κυριαρχίας και συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής οργάνωσης της πολιτείας. 

4 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση – Οικονομική δυνατότητα
 Η οικονομική δυνατότητα των Ο.Τ.Α. είναι βασικός παράγοντας για την ουσιαστική λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό, η κεντρική διοίκηση του κράτους μεριμνά για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων τους. Η μέριμνα αυτή πραγματώνεται με ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν έσοδα στους Ο.Τ.Α., όπως για παράδειγμα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Η πολιτεία ασκεί διοικητική εποπτεία στους Ο.Τ.Α. με τρόπο, όμως, που να μην εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. 

5 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Διοίκηση
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Διοίκηση Ο Δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο (με Πρόεδρο ΔΣ)  Η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Τα Τοπικά Συμβούλια (με συμβουλευτικό χαρακτήρα)

6 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Αρμοδιότητες
Στην αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α. υπάγονται οι τοπικές υποθέσεις. Τοπική υπόθεση είναι εκείνη που αναφέρεται στην προαγωγή των συμφερόντων των κατοίκων της περιφέρειας των Ο.Τ.Α. Ενδεικτικές αρμοδιότητες αυτές αφορούν: την κατασκευή, τη συντήρηση και βελτίωση των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων (δρόμοι, πάρκα, πλατείες, κτλ.), την καθαριότητα, την περισυλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων, τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, τη διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων κτλ.

7 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Β Βαθμός Ο.Τ.Α. Εκλογές κάθε 5 έτη.
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Β Βαθμός Ο.Τ.Α. Εκλογές κάθε 5 έτη. Δευτεροβάθμιος Ο.Τ.Α. είναι η «περιφέρεια». Η Χώρα διαιρείται σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις και 13 περιφέρειες. Περιφέρεια Πελοποννήσου (Νομοί: Κορινθίας - Αργολίδας – Αρκαδίας – Λακωνίας- Μεσσηνίας) με έδρα την Τρίπολη. Διοικείται από: Τον Περιφερειάρχη Το περιφερειακό Συμβούλιο Κάθε νομό έχει το δικό της Αντιπεριφερειάρχη (συνδυασμό – περιφερειάρχη)

8 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση – Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Η "αποκεντρωμένη διοίκηση" δεν αποτελεί θεσμό αυτοδιοίκησης αλλά διοικητικής αποκέντρωσης του κράτους. Περιλαμβάνει από 1 έως 12 νομούς και ο επικεφαλής της (με τον τίτλο «γενικός γραμματέας») διορίζεται από την Κυβέρνηση και συγκεντρώνει όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες, το δε συμβούλιό της, στο οποίο συμμετέχουν οι οικείοι αιρετοί περιφερειάρχες και εκπρόσωποι των περιφερειακών ενώσεων δήμων, έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα.

9 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Με γνώμονα την ανάπτυξη της άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο και την ενεργοποίηση του πολίτη στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών, εισάγονται σημαντικοί καινοτόμοι θεσμοί. Ειδικότερα: Καθιερώνεται, για πρώτη φορά, ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος. Εισάγεται σύστημα θεσμών συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που λαμβάνουν τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια Καθιερώνεται η Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη και η κατάρτιση Οδηγού του Δημότη.  Επίσης, με το ν. 3443/2006 θεσμοθετούνται τα Τοπικά Συμβούλια Νέων.

10 3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση - Β Βαθμός Ο.Τ.Α. Αρμοδιότητες
 Για την εκπλήρωση του σκοπού τους οι Ν.Α. διαθέτουν πόρους που προέρχονται από δικά τους έσοδα (φόρους, τέλη κτλ.) και από κρατική επιχορήγηση. Στις Ν.Α. ανήκει η αρμοδιότητα διοίκησης τοπικών υποθέσεων νομαρχιακού επιπέδου όπως - - η χορήγηση αδειών εγκατάστασης, επέκτασης, διαρρύθμισης και λειτουργίας βιομηχανιών, - η εξασφάλιση της δημόσιας υγιεινής, - η κατασκευή σχολικών κτηρίων κτλ.


Κατέβασμα ppt "3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google