Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017 Ψυχογενής Ανορεξία Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017 Ψυχογενής Ανορεξία Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017
Ψυχογενής Ανορεξία Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος

2 Ανορεξία Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση κατανάλωσης τροφής με σκοπό την διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους. Η λέξη «ανορεξία» στον ορισµό της ασθένειας είναι αποπροσανατολιστική, αφού το σύνδροµο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης. Η όρεξη για φαγητό δεν αποδυναµώνεται παρά αργότερα, στην εξέλιξη της νόσου.

3 Τι είναι η ψυχογενής ανορεξία;
Ψυχογενής ανορεξία είναι: η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI). ο έντονος φόβος του ατόμου μήπως πάρει βάρος ακόμα κι όταν το βάρος του είναι κάτω από το κανονικό. η επακόλουθη άρνηση του να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του χαμηλού σωματικού του βάρους.

4 Ιστορική αναδρομή Η ασθένεια περιγράφεται για πρώτη φορά το 1689 µε την ονοµασία «νευρική φθίση». Το 1873 στη Γαλλία πρωτοακούγεται ο όρος «υστερική ανορεξία» και την ίδια χρονιά ο William Gull στη Μ. Βρετανία την ονοµάζει «ανορεξία νερβόζα» (όπως λέγεται και σήµερα). Μέχρι τα µέσα του 20ού αιώνα ο όρος αλλά και η έννοια της νευρικής ανορεξίας ήταν σχεδόν άγνωστη. Από το 1960 και έπειτα η ανάπτυξη των ΜΜΕ φέρνει την εικόνα του ισχνού, αποστεωµένου σώµατος στο σπίτι µας και επηρεάζει τις επόµενες γενιές των νέων κοριτσιών. Τα τελευταία 30 χρόνια κυκλοφορεί το εξειδικευμένο περιοδικό στην μελέτη των διαταραχών στην πρόσληψη τροφής "Journal of Eating disorders".

5 Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία :
Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία : έχουν έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα τους , το φαγητό και την διατροφή τους. συνεχίζουν να νιώθουν πείνα, αλλά επιτρέπουν στον εαυτό τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού

6 Πού οφείλεται; Η αιτιογένηση των Διατροφικών Διαταραχών οφείλεται σε:
Βιολογικούς παράγοντες κοινωνικούς παράγοντες οικογενειακούς παράγοντες ψυχολογικούς παράγοντες

7 Ψυχογενής Ανορεξία

8 Υπάρχει ευρύ φάσμα ως προς τη σοβαρότητα της διαταραχής.
Κάποιοι ασθενείς είναι απλά πολύ αδύνατοι άλλοι φτάνουν να δείχνουν σαν "ζωντανοί σκελετοί’’ άλλοι ίσως να φτάσουν και ως την απειλή θανάτου. Σε τόσο ακραίες περιπτώσεις απαιτείται και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα αυτά σπάνια αναζητούν από μόνα τους θεραπεία ή βοήθεια. Κάποιοι από το άμεσο περιβάλλον τους, τους αναγκάζουν να αποφανθούν σε ειδικευμένες ψυχιατρικές δομές. Ακόμα και εκεί, όμως, δείχνουν μεγάλη αντίσταση και δεν είναι συνεργάσιμοι, συχνά γιατί φοβούνται ότι θέλουν να τους παχύνουν.

9 Η διαταραχή αυτή ξεκινά συχνά με δίαιτα, αν και το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος ή λίγο περισσότερο. Αν και χάνει βάρος, το άτομο υποβάλλεται σε όλο και πιο εξαντλητικές δίαιτες, περνώντας ακόμα και τα όρια του χαμηλότερου ανεκτού βάρους για το σωματότυπο του. Ωστόσο, αυτό πιστεύει ότι πρέπει να χάσει κι άλλο βάρος. Συνέχεια μετρά τις θερμίδες που καταναλώνει και υπολογίζει τι έχει φάει από φόβο μήπως παχύνει. Κάνει συχνά και έντονη γυμναστική. Ο ασθενής λόγω της δυσπεψίας και του φουσκώματος που νιώθει περιορίζει περαιτέρω τα γεύματα. Εμφανίζεται πιο συχνά σε κορίτσια ετών. Πάσχουν από μία σοβαρή διαστροφή σε σχέση με την εικόνα του σώματος σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Ακολουθώντας τη μόδα αναζητούν να είναι τέλεια µέσα σε ένα τέλειο σώµα, µε ένα τέλειο µυαλό, µε υψηλές επιδόσεις στο σχολείο, στο πανεπιστήµιο, στην επαγγελµατική ζωή.

10 Κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική και αίτια της διαταραχής αυτής θα πρέπει να αναζητηθούν κάθε φορά και σε ξεχωριστή βάση.

11 Επιπτώσεις Ξηρότητα του δέρματος
Υπερτρίχωση στο πρόσωπο και τον κορμό ή τριχόπτωση Υποθερμία Βραδυκαρδία Υπόταση Ατροφία εγκεφάλου Δυσκολία συγκέντρωσης Δυσκοιλιότητα Διαταραχές στην περίοδο ακόμη και αμηνόρροια Αναστολή στην ανάπτυξη στην εφηβική ηλικία Πρώιμη οστεοπόρωση

12 Η ψυχογενής ανορεξία εμφανίζεται συνήθως νωρίς
Η ψυχογενής ανορεξία εμφανίζεται συνήθως νωρίς. Μπορεί να παρουσιαστεί στον οποιονδήποτε, μεγαλύτερες πιθανότητες όμως έχουν τα άτομα και ειδικά τα νεαρά κορίτσια που ασχολούνται με δραστηριότητες που απαιτούν λεπτό σώμα.

13 Διάσημοι που έπασχαν ή πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία
Britney Spears H διάσημη pop τραγουδίστρια, είχε πάντα εμμονή με το σώμα της. Πηγές από το στενό της περιβάλλον κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα διαταραχής πρόσληψης τροφής. Λίγο μετά την περιπέτεια εθισμού της με τα ναρκωτικά και προκειμένου να επιστρέψει στη μουσική σκηνή αδύνατη και σέξι, όπως πριν αποκτήσει τα δύο της παιδιά, η Britney έκανε εξαντλητική δίαιτα.

14 Victoria Beckham Αν και η ίδια δεν το έχει παραδεχθεί επισήμως, μέσα από τις περιγραφές στο βιβλίο της Learning to Fly που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2001, περιγράφει την διαρκή της αγωνία να δείχνει και να είναι αδύνατη. Η ίδια αναφέρει πως είχε εμμονή με το σώμα της, όσο καιρό έκανε καριέρα ως μέλος του συγκροτήματος των Spice Girls. “Στο γυμναστήριο, αντί να κοιτάζω τη στάση του σώματος, μετρούσα την περιφέρεια, αλλά και το προγούλι, να δω αν έχω αδυνατίσει. … Ξεκίνησα να τρέφομαι αποκλειστικά με λαχανικά! Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου πως είχα κάποια διατροφική διαταραχή” αναφέρει η ίδια αργότερα.

15 Ζέτα Δούκα Παραδέχτηκε πως πάλευε με την ασθένεια επί 12 ολόκληρα χρόνια: “…ήμουν ανορεξική τα δύο πρώτα χρόνια και βουλιμική τα επόμενα δέκα…Όλοι μπορούν να έχουν ένα σημείο αναφοράς σε σχέση με τον χαρακτήρα τους και στο τι μπορεί να τους οδηγήσει εκεί πέρα. Μέσα στην ομάδα αιτιών, στη δική μου περίπτωση, ήταν η τελειοθηρία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το γεγονός ότι ήμουν πολυπράγμων και έψαχνα και δεν έβρισκα αυτό που πραγματικά ήθελα. Τιμωρούσα τον εαυτό μου που δεν έβρισκε κάτι να με ικανοποιεί...” Η περιπέτεια της , της έδωσε δύναμη να ξεκινήσει την ΑΝΑΣΑ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται ακριβώς με τη βοήθεια σε γυναίκες που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής.

16 Νανά Καραγιάννη Η ίδια δηλώνει πως δεν είχε μπει ποτέ στη διαδικασία να κάνει δίαιτα. Κάποια όμως στιγμή έφτασε να ζυγίζει μόλις 36 κιλά. “Δεν καταλάβαινα πάντα ότι έχω πρόβλημα, οι γύρω μού το επεσήμαναν. Στα κιλά εγώ νόμιζα ότι είμαι θεά. Δεν καταλάβαινα ότι υπάρχει ζήτημα, αν και ήδη είχα περιορίσει πάρα πολύ την ποσότητα των τροφών” αναφέρει χαρακτηριστικά. “Εγώ έβλεπα μια καλλίγραμμη κανονική κοπέλα. Και έλεγα μια χαρά είμαι μωρέ, πώς κάνουν όλοι έτσι;” αναφέρει για τον πρώτο καιρό, για να συνειδητοποιήσει αργότερα πως είναι σαν “σκιάχτρο” όπως χαρακτηριστικά η ίδια χαρακτηρίζει την σιλουέτα της.

17 Θεραπεία ανορεξίας Ατομική ψυχοθεραπεία
Ι. Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Εστιάζει στα τρέχοντα προβλήματα του ασθενούς σε θέματα αυτοεικόνας και εικόνας σώματος. Διερευνώνται πλευρές της προσωπικής ιστορίας του ασθενούς και συναισθήματα σε θέματα όπως είναι η επιτυχία και η αποτυχία, τα σεξουαλικά ζητήματα και ο αυτοέλεγχος. Ενθαρρύνονται υγιείς διατροφικές συνήθειες.

18 ΙΙ. Συστημική θεραπεία οικογένειας:
Οι οικογενειακοί θεραπευτές βλέπουν την ανορεξία σαν μια κατάσταση που γεννιέται και συντηρείται από τους συγγενείς των ανορεξικών που εμπλέκονται ενεργά σε προσπάθειες: να πείσουν, να εξαπατήσουν, να απειλήσουν ή και να ικετέψουν τον άνθρωπό τους να φάει. Φαρμακοθεραπεία Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη φαρμακευτική θεραπεία της ανορεξίας. Σε συνδυασμό με αυστηρά προγράμματα σίτισης και ψυχοθεραπείας χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επίσης, όταν η ανορεξία συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα άγχους χρησιμοποιούνται ηρεμιστικά φάρμακα.

19 Πηγές: Onmed.gr Care.gr Iatronet.gr anasa.com.gr tlife.gr
el.wikipedia.gr eatingdisorders.gr Google images


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017 Ψυχογενής Ανορεξία Κωνσταντίνα Μ. Α2 Σχ.Έτος 2016-2017."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google