Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας
Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιχειρήσεων Επαγγέλματα και Θέατρο Κ.Θ.Β.Ε. 11Ο ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

2 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί το μεγαλύτερο θεατρικό και πολιτιστικό οργανισμό της χώρας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπ. Πολιτισμού πράγμα που το καθιστά στην ουσία Δημόσια Επιχείρηση. Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά τον σημαντικότερο ρόλο παίζει ο εκάστοτε Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

3 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το Κ.Θ.Β.Ε. διαθέτει 6 σκηνές συνολικά. Οι χειμερινές είναι: η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ακριβώς απέναντι από το Λευκό Πύργο το Βασιλικό Θέατρο δίπλα στο Λευκό Πύργο, που είναι και η μεγαλύτερη σκηνή η Σκηνή Σωκράτης Καραντίνος στη Μονή Λαζαριστών και η σκηνή στη Σταυρούπολη. Οι 2 θερινές σκηνές του είναι το Θέατρο Γης και το Θέατρο Δάσους.

4 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Εκείνο το οποίο διακρίνει το Κ.Θ.Β.Ε. από τα άλλα θέατρα της χώρας είναι η τεράστια υλικοτεχνική του υποδομή και το πλούσιο και ποιοτικό ρεπερτόριο του οποίο το καθιστά γνωστό με μεγάλη επιτυχία και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

5 Η επίσκεψή μας

6 Τα επαγγέλματα με τα οποία ασχοληθήκαμε:
Ηθοποιός Σκηνοθέτης Θεατρολόγος Ενδυματολόγος Σκηνογράφος Φροντιστής Οδηγός σκηνής Μηχανικός σκηνής Φωτιστής Ηχολήπτης

7

8 Ηθοποιός Ορισμός: Ηθοποιός είναι ο καλλιτέχνης που υποδύεται ένα πρόσωπο θεατρικού, κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου αποδίδοντας τα διανοήματα, τα συναισθήματα και το χαρακτήρα του. Περιγραφή: Ο ηθοποιός μελετά το ρόλο του, απομνημονεύει το κείμενο και μέσα από πολλές πρόβες και υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του σκηνοθέτη προβαίνει σε βελτιώσεις για την καλύτερη δυνατή ερμηνεία. Σπουδαιότητα: Απαραίτητα εφόδια για τον ηθοποιό, είναι η αγάπη για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα, το υποκριτικό ταλέντο και η ευαισθησία Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι ηθοποιοί μπορούν να εργαστούν στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

9 ...Ηθοποιός Μέλλον: Η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου έχει διευρύνει τις δυνατότητες απασχόλησης. Βέβαια στο χώρο δε λείπουν φαινόμενα υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης ή και ανεργίας ιδιαίτερα τώρα που η χώρα πλήττεται από οικονομική κρίση. Ηθοποιοί που έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν δικό τους θίασο και ίσως το δικό τους θέατρο ή επαγγελματική στέγη. Σπουδές: Ο ηθοποιός μπορεί να φοιτήσει στις σχολές του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ή σε ιδιωτικές σχολές. Δυνατότητα σπουδών παρέχεται και στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου των ΑΕΙ στις σχολές μεγάλων θεάτρων ή πανεπιστημιακών τμημάτων. Ορισμένοι ηθοποιοί βασίζονται στην εμπειρία τους και όχι σε πτυχία. Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του ηθοποιού είναι δύσκολη και πολλές φορές κουραστική, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική. Επιπλέον, απαιτεί τη συνεργασία με ειδικούς από διάφορους χώρους.

10 Σκηνοθέτης Ορισμός: Σκηνοθέτης ονομάζεται το πρόσωπο που κατευθύνει τη παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου μιας κινηματογραφικής ταινίας, ενός τηλεοπτικού προγράμματος ή μια θεατρικής παράστασης. Περιγραφή: Ένας σκηνοθέτης: οραματίζεται την πραγμάτωση ενός σεναρίου ελέγχει τις καλιτεχνικές πτυχές του έργου κατευθύνει το τεχνικό συνεργείο και τους ηθοποιούς Τον σκηνοθέτη προσλαμβάνει ο παραγωγός ως βασικός χρηματοδότης του έργου, ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή πορεία της δημιουργίας του έργου. Τον ίδιο βαραίνει η υποχρέωση να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα όσο πιο πιστά γίνεται και να μην υπερβαίνει το διαθέσιμο μπάτζετ (χρηματοδότηση).

11 Βασιλικό Θέατρο

12 Θεατρολόγος Ορισμός: Ο θεατρολόγος ασχολείται με την έρευνα, τη μελέτη και την κριτική του θεάτρου. Εκπαίδευση: Ο θεατρολόγος είναι απόφοιτος των τμημάτων Θεάτρου/ Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων. Εκτός των παραπάνω τμημάτων και ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα ειδίκευσης στη θεατρολογία ή στις θεατρικές σπουδές. Μέλλον: Οι θέσεις εργασίας στο χώρο, είναι περιορισμένες και προσφέρονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για την ανάδειξη ενός επαγγελματία στο χώρο αυτό, απαιτείται επίπονη και επίμονη προσπάθεια μεγάλης διάρκειας.

13 ...Θεατρολόγος Με την ιδιότητα του κριτικού θεάτρου
Περιγραφή: Ο θεατρολόγος γενικά, διερευνά και αναλύει τη δομή και την ιστορία του θεάτρου. Με την ιδιότητα του κριτικού θεάτρου παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις, διαβάζει θεατρικά έργα, σχηματίζει κριτική άποψη αναλύοντας τα βασικά στοιχεία των θεατρικών έργων και παραστάσεων εκθέτει την κριτική του, είτε γραπτά είτε προφορικά σε σχετικές εκπομπές. Με την ιδιότητα του συγγραφέα θεατρικών έργων αντλεί θέματα από πηγές και από τη δική του φαντασία και γράφει θεατρικά έργα για έκδοση ή για παραστάσεις. Με την ιδιότητα του ερευνητή εκπονεί συγκριτικές μελέτες, πρωτότυπες έρευνες και καταγράφει τη θεατρική δραστηριότητα μιας εποχής

14 Ενδυματολόγος Ορισμός: Ο Ενδυματολόγος σχεδιάζει και επιμελείται τα κοστούμια των ηθοποιών μιας θεατρικής, κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής. Περιγραφή: Ο ενδυματολόγος μελετά την εποχή όπου της υπόθεση κάθε έργου και συνεργάζεται στενά με το σκηνοθέτη και τον σκηνογράφο. Σχεδιάζει τα κοστούμια οργανώνει και επιβλέπει όλη τη διαδικασία ή προμηθεύεται έτοιμα ρούχα και τα συνδυάζει κατάλληλα. Χρησιμοποιεί όργανα σχεδίου, υφάσματα και ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικά προγράμματα σχεδιασμού ενδυμάτων. Εκπαίδευση: Ο ενδυματολόγος σπουδάζει σε αναγνωρισμένες από το κράτος Σχολές Κινηματογράφου, σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Για να εργαστεί κάποιος ως ενδυματολόγος, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

15 …Ενδυματολόγος Το επάγγελμα του ενδυματολόγου απαιτεί: καλό γούστο
καλλιτεχνική ευαισθησία δημιουργική φαντασία ταλέντο στο σχέδιο ενδιαφέρον για το αντικείμενο ευχέρεια επικοινωνίας και συνεργασίας βαθιά γνώση της ιστορίας του ενδύματος ικανότητα αρμονικού συνδυασμού των χρωμάτων, υφασμάτων και αξεσουάρ, παρακολούθηση της εξέλιξης των σύγχρονων αισθητικών απόψεων, τάσεων, συνηθειών και υλικών

16

17 Σκηνογράφος Σκηνογραφία στο Θέατρο ονομάζεται η διαμόρφωση του Χώρου (Σκηνικό) για ένα Θεατρικό έργο και αφορά την εικόνα, ό,τι είναι ορατό επί σκηνής. Σκηνογραφία είναι, λοιπόν, η ευρηματική διακόσμηση της Σκηνής. Δημιουργεί τον κόσμο της μέσα από την Φαντασία, χρησιμοποιεί τα υλικά της. Το Σκηνικό είναι κάτι άλλο από μια σύνθεση που στέκει αυθύπαρκτη σε έναν Χώρο, γιατί μέσα του ζει ο ηθοποιός και ο Σκηνογράφος προσπαθεί μέσα από τον ηθοποιό και τον ορατό του κόσμο να αγγίζει την ψυχή και την φαντασία του Θεατή. Να βοηθήσει τον θεατή να φανταστεί περισσότερα από όσα μπορεί δει. Το Σκηνικό είναι όπως έλεγε ο Τσεχοσλοβάκος Σκηνογράφος Josef Svoboda "o διάλογος του χώρου, του χρόνου της κίνησης και του φωτός πάνω στη σκηνή." 

18 Φροντιστής Φροντιστής σκηνής είναι ο τεχνικός που επιμελείται κυρίως την έγκαιρη εξεύρεση και προμήθεια όλων των υλικών και αντικειμένων που είναι χρήσιμα για τις παραστάσεις: την παραλαβή και απόδοση ή επιστροφή τους, τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση, και το σερβίρισμα των αξεσουάρ κατά την παράσταση. 

19 ...Φροντιστής Ο φροντιστής ασχολείται επίσης με την προετοιμασία και τη φροντίδα του χώρου γυρίσματος μιας σκηνής για την τηλεόραση, τη σκηνή του θεάτρου για τη θεατρική παράσταση και την ορχήστρα αν πρόκειται για το φροντιστή ορχήστρας, έτσι ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα και οι υπόλοιποι συντελεστές του εγχειρήματος να κάνουν απρόσκοπτα την εργασία τους.

20 Εργαστήριο κατασκευών

21

22 Οδηγός σκηνής Οδηγός σκηνής: αυτός που ειδοποιεί/οδηγεί τους ηθοποιούς πότε να βγούν στη σκηνή και συντονίζει την παράσταση. Έχει την άμεση επίβλεψη ηθοποιών και τεχνικών. Πάνω στη σκηνή, στο πλάι υπάρχει μια κονσόλα με την οποία ο οδηγός σκηνής στέλνει σήμα ξεχωριστά σε κάθε έναν από τους συντελεστές της παράστασης, για το πότε άκριβως πρέπει δράσει (π.χ. να ανοίξουν τα φώτα, να μπει ο ήχος, να ανέβουν οι ηθοποιοί στη σκηνή και ότι άλλο συντελεί για την ολοκλήρωση της παράστασης).

23 Παρασκήνιο του Ε.Μ.Σ.

24 Μηχανικός σκηνής Μηχανικός σκηνής είναι ο τεχνικός που ασχολείται με τη κατασκευή και τοποθέτηση των σκηνικών της παράστασης του θεάτρου και έχει την ευθύνη και την επίβλεψη για τη λειτουργία (αλλαγή, συντήρηση σκηνικών, αυλαία κλπ) και την ασφάλεια της σκηνής κατά τις παραστάσεις). Στους υπεύθυνους Μηχανικούς σκηνής και στους βοηθούς Μηχανικούς σκηνής, χορηγείται επίδομα σκηνής υπολογιζόμενο σε ποσοστό 20%, στο σύνολο των αποδοχών τους.

25 Φωτιστής Απαιραίτητη ειδικότητα υπεύθυνη για τον φωτισμό στον θέατρο.
Οι φωτιστές προσαρμόζουν τον φωτισμό ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παράστασης και σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Όταν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους απαιτείται να δουλεύουν νυχτερινές ώρες. Επειδή δεν υπάρχουν σχολές για την συγκεκριμένη ειδικότητα, εργαζόμενοι είναι συχνα πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι και εκπαιδεύονται δίπλα σε επαγγελματίες, μαθαίνουν δηλαδή εμπειρικά.

26 Ηχολήπτης Οι ηχολήπτες είναι υπεύθυνοι για τον ήχο, σημαντικότατο μέρος της κάθε παράστασης. Συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη για να κατανοήσουν τις ανάγκες της και φροντίζουν να υπάρχει η κατάλληλη ακουστική λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τα μέσα που προσφέρει ο χώρος. Επομένως, κατά τις περιοδείες μιας παράστασης οφείλουν να μελετήσουν τα ξεχωριστά τα χαρακτηριστικά του κάθε θεάτρου. Οι ηχολήπτες σπουδάζουν σε Ι.Ε.Κ. Τ.Ε.Ι και Α.Ε.Ι. και αργότερα εκπαιδεύνται δίπλα σε παλαιότερους μέχρι να αρχίσουν να εργάζονται ανεξάρτητα.

27 Συμμετέχοντες Αναστασιάδης Νίκος Ανδρώνης Ανδρώνης Καλοβέρου Αθηνά
Καραμανλή Έλενα Καρπούζα Φανή Κυδά Αγάπη Ουγιάρογλου Μαρία Παπαδόπουλος Δανιήλ Παυλούδη Κατερίνα Ρατιάνη Θεώνη Σαλιάνη Άννα-Μαρία Φραντζή Νικολετα Χαραλαμπίδου Φένια Τεχνική Υποστήριξη: Μαρκαντέ Δέσποινα Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Ξωχέλλη Ελένη Υπεύθυνοι καθηγητές: Γκούμας Ιωάννης Ερυφιάδου Αναστασία


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google