Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο Ψυχολογία (ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική: Ψυχή + λόγος), εννοείται η μελέτη της συμπεριφοράς, του νου και της σκέψης. Κυρίως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο Ψυχολογία (ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική: Ψυχή + λόγος), εννοείται η μελέτη της συμπεριφοράς, του νου και της σκέψης. Κυρίως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο Ψυχολογία (ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική: Ψυχή + λόγος), εννοείται η μελέτη της συμπεριφοράς, του νου και της σκέψης. Κυρίως είναι ανθρώπινη επιστήμη αν και αρκετές περιπτώσεις η βιολογική ψυχολογία ερευνά τη συμπεριφορά των ζώων, κυρίως των ανώτερων θηλαστικών, είτε για να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ζώων είτε για να αποκτήσει -μέσω της σύγκρισης- μια βαθύτερη γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας. Η ψυχολογία στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται ως επιστήμη κυρίως της συμπεριφοράς και των νοητικών διεργασιών, αγνοώντας την ψυχολογία του βάθους.

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ; Η ψυχολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των ψυχικών φαινομένων και λειτουργιών του ανθρώπου, ή αλλιώς, με την έρευνα της συμπεριφοράς του ανθρώπου. (Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιοι ψυχολόγοι ασχολούνται με τη συμπεριφορά και άλλων εμβίων όντων, όπως των δελφινιών, των σκύλων, των χιμπαντζήδων, κτλ.). Η ψυχολογία αποτελεί διαφορετική επιστήμη από την ιατρική (ή την ειδικότητά της τής ψυχιατρικής) ή τη φιλοσοφία, και οι σπουδές για να γίνει κανείς ψυχολόγος πραγματοποιούνται σε ειδικευμένα πανεπιστημιακά τμήματα.

3 ΚΛΑΔΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Κλινική Ψυχολογία.
Είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην στερεότυπη εικόνα του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή. Το κεντρικό θέμα της Κλινικής Ψυχολογίας είναι η παρατήρηση, η επεξήγηση και η αλλαγή της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ουσιαστικά δηλαδή ο κλινικός ψυχολόγος προσπαθεί να βοηθήσει άτομα με ψυχικές διαταραχές. Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει ως σκοπό να στηρίζει, να ενδυναμώνει και τελικά να δίνει κάποιες λύσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχικό εμπόδιο στην ζωή τους (π.χ. άγχος, πένθος, δυσπροσαρμογή σε νέο περιβάλλον, οικογενειακά προβλήματα ομαλής συμβίωσης ή ακόμη και–μη οργανικά- σεξουαλικά προβλήματα). Γνωστική Ψυχολογία. Είναι ένας καθαρά ερευνητικός τομέας, μιας και η Γνωστική Ψυχολογία ασχολείται με την έρευνα των τρόπων με τους οποίους το ανθρώπινο μυαλό (όχι απαραίτητα με την έννοια του οργάνου του εγκεφάλου) δέχεται, επεξεργάζεται, οργανώνει, αναζητεί και εξάγει πληροφορίες (ακοή, όραση, ομιλία, μάθηση κτλ).

4 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;
 Ο ψυχολόγος είναι ένας επαγγελματίας στην ψυχολογία, δηλαδή την επιστήμη που ασχολείται με τις ψυχικές δραστηριότητες και τα διανοητικά φαινόμενα των ανθρώπων (π.χ. ικανότητες, δεξιότητες, συμπεριφορές) και με την δομή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας (π.χ. το ταμπεραμέντο, τα συναισθήματα, τα κίνητρα, τον χαρακτήρα) σε σχέση με το περιβάλλον του ανθρώπου. Ο ψυχολόγος μπορεί να εργάζεται σε μια βιομηχανία, επιχείρηση, στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στον τομέα της κοινωνικό-ψυχολογικής και εκπαιδευτικής παροχής συμβουλών, στα κέντρα εργασίας, στο δικαστικό σύστημα, στις τέχνες, στην έρευνα, κτλ.

5 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ;
- Ψυχολογική αξιολόγηση ή ψυχομετρία, δηλ. δραστηριότητες που συγκεντρώνονται στην εύρεση των απαραίτητων χαρακτηριστικών ενός ατόμου (ενδιαφέροντα, συμπεριφορά, δυνατότητες), αυτό γίνεται μέσω ψυχολογικών τεστ και άλλων τυποποιημένων ψυχολογικών διαδικασιών και μεθόδων. - Παροχή συμβουλών, δηλ. δραστηριότητες που βασίζονται στην ανάλυση των απαραίτητων πληροφοριών του πελάτη, υποβολή συστάσεων στον πελάτη όσον αφορά την λήψη αποφάσεών του/της σε μια δεδομένη κατάσταση (π.χ. διαφωνίες στον γάμο, προβλήματα στην ανάθρεψη των παιδιών, εύρεση μιας κατάλληλης σταδιοδρομίας, τομέας μελέτης ή σειράς μαθημάτων, επιλογή και τοποθέτηση υπαλλήλων, τρόποι αύξησης των αποτελεσμάτων εργασίας, κτλ.) - Εργασία ψυχοθεραπευτή, δηλ. ατομική εργασία με τους πελάτες (ψυχανάλυση, ύπνωση, και μια ποικιλία άλλων ατομικών θεραπειών) ή ένα διαφορετικό είδος ομαδικής εργασίας (ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχό-δράμα, μουσικοθεραπεία, θεραπεία με τη βοήθεια της τέχνης, κτλ.)

6 Ακολουθείς λοιπόν «Θεωρητική Κατεύθυνση»
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ; Ακολουθείς λοιπόν «Θεωρητική Κατεύθυνση»

7 ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας
Όπως ορίζεται στο νόμο 991/79 (Φ.Ε.Κ./τ.Α΄/ ), απαιτούνται τετραετείς σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, προκειμένου κανείς να αποκτήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου, οι οποίες σπουδές στην Ελλάδα παρέχονται στα εξής Πανεπιστήμια : Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο - // - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρόγραμμα Ψυχολογίας

8 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ? Μετά την απόκτηση πτυχίου ψυχολογίας, στην Ελλάδα και αφού βγει άδεια άσκησης του επαγγέλματος μπορεί κάποιος πλέον να εξασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Όπως συμβαίνει με όλες τις επιστήμες που εξελίσσονται, έτσι και στην ψυχολογία υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορεί να επιλέξει να ειδικευτεί ένας ψυχολόγος. Για όσους ασκούν το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα, νομικά κατοχυρωμένες ειδικότητες. Ο ψυχολόγος, πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης π.χ. στην ψυχική υγεία ή την κλινική ψυχολογία. Παρόλα αυτά, ένας ψυχολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος, για την οποία μοναδικό προαπαιτούμενο είναι το πτυχίο, έχει το δικαίωμα να ανοίξει το δικό του γραφείο και να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου κατά βούληση, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες έχουν παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα παροχής υπηρεσιών ή τη συμβουλευτική. Στην Αμερική δεν επιτρέπεται η εξάσκηση του επαγγέλματος εάν δεν έχει στην κατοχή του ο ψυχολόγος, ένα διδακτορικό τίτλο (Ph.D.). Σε κάποιες άλλες χώρες πάλι επιτρέπεται σε αυτούς που κατέχουν τον τίτλο Master (M.Sc.), αλλά υπό την επίβλεψη ενός ειδικού με διδακτορικό τίτλο.


Κατέβασμα ppt "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Με τον όρο Ψυχολογία (ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική: Ψυχή + λόγος), εννοείται η μελέτη της συμπεριφοράς, του νου και της σκέψης. Κυρίως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google