Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

2 Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός <<Ανιχνεύω τον εαυτό μου προσδιορίζω το μέλλον μου>> Η επιλογή του επαγγέλματος είναι μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Ο Σ.Ε.Π.(Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) μπορεί να βοηθήσει τους νέους στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.

3 <<Αν γνωρίσεις όλον τον κόσμο έμαθες πολλά αν γνωρίσεις τον εαυτό σου τα έμαθες όλα>> (Λάο Τσε) Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι Αυτογνωσίας με προορισμό την επαγγελματική επιλογή και με στάσεις στα πιο μαγευτικά τοπία των ενδιαφερόντων, των αξιών, των κλίσεων και των ικανοτήτων.

4 Δημιουργήσαμε το ξεχωριστό Ατομικό Προφίλ που αποτελείται από:
Προσωπικά -Επαγγελματικά ενδιαφέροντα Προσωπικά χαρακτηριστικά ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Αποδεκτές Συνθήκες εργασίας Ικανότητες και Δεξιότητες Επαγγελματικές αξίες

5 Η διαδικασία της δημιουργίας του Ατομικού Προφίλ αποτελεί προϋπόθεση για την επαγγελματική επιλογή, αλλά συμβάλλει στην ενίσχυση της Αυτογνωσίας, της Αυτοαντίληψης και της Αυτοεκτίμησης.

6 <<Ξένος είναι μόνο ο ανεξερεύνητος εαυτός μας>> (Ηράκλειτος)
Τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της συμπεριφοράς μας, του τρόπου που σκεπτόμαστε και αντιδρούμε συνθέτουν τη μοναδική προσωπικότητά μας. Η Αυτογνωσία αναφέρεται στο βαθμό επίγνωσης που έχουμε για τον εαυτό μας. Η Αυτοαντίληψη αναφέρεται στον τρόπο που ‘’βλέπουμε’’ τον εαυτό μας ,που νομίζουμε ότι είμαστε. Η Αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην εκτίμηση και αξιολόγηση του εαυτού μας.

7 Να θυμάστε ότι: Τα στοιχεία που απαρτίζουν τον εαυτό μας βρίσκονται σε δυναμική αλληλεξάρτηση και μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε. Η αποδοχή του εαυτού μας και η θετική αυτοεκτίμηση μας οδηγούν να εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας και να προσδιορίζουμε όλες τις επιλογές μας.

8 Πίσω από όλα τα επιτεύγματα του ανθρωπίνου πνεύματος υπάρχει, συνήθως, το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων. Τα Ενδιαφέροντα είναι ό,τι μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ό,τι προσέχουμε περισσότερο χωρίς να ξέρουμε ακριβώς το γιατί. Τα ενδιαφέροντα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα από το περιβάλλον. Προσδιορίσαμε τα φανερά ενδιαφέροντα μας και ανακαλύψαμε τα κρυφά για να έχουμε ακόμη ένα στοιχείο που θα μας βοηθήσει στη σωστή απόφαση τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

9 Οι αμοιβές αυτές αποτελούν τις Επαγγελματικές τους Αξίες
Οι άνθρωποι αναζητούν διάφορες αμοιβές από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι αμοιβές αυτές αποτελούν τις Επαγγελματικές τους Αξίες Οι Αξίες είναι όσα πράγματα θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας.Μέσα από τεχνικές ανακαλύψαμε το δικό μας,ξεχωριστό σύστημα των προσωπικών μας αξιών και τις συσχετίσαμε με τις επαγγελματικές. Κατανοήσαμε πως: Οι Αξίες είναι θεμελιώδεις, κινητήριες δυνάμεις που μας ωθούν να κάνουμε επιλογές. Είναι σημαντικό να βρίσκονται σε αρμονία με τις εργασιακές μας δραστηριότητες γιατί τότε μπορούμε να αφοσιωθούμε σ’αυτές με ικανοποίηση και ευχαρίστηση. 8

10 «Δεν έχει σημασία τι θα κάνει. Δεν θα καταφέρει ποτέ του τίποτα
«Δεν έχει σημασία τι θα κάνει. Δεν θα καταφέρει ποτέ του τίποτα.» (Το είπε για τον Αϊνστάιν ένας από τους δασκάλους του). 9 Ο εντοπισμός των ‘’δυνατών’’ και ‘’αδύνατων’’ σημείων μας αλλά και η προσπάθεια για βελτίωση τους είναι απαραίτητα για την προσωπική και επαγγελματική μας πορεία. Ικανότητες είναι τα φυσικά ταλέντα που έχουμε για να πετυχαίνουμε διάφορα πράγματα στη ζωή μας π.χ μουσική ικανότητα. Δεξιότητες είναι όσα έχουμε μάθει να κάνουμε καλά π.χ δεξιότητα χρήσης Η/Υ. Στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος βασίζεται στο σύνολο των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του για να κάνει τα μελλοντικά του σχέδια,έτσι ώστε να μπορέσει να συναγωνιστεί τους άλλους και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και μια ισορροπημένη προσωπική ζωή.

11 Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΣΟΚΡΑΤΕΣ
Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΣΟΚΡΑΤΕΣ! ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ! Ο περίφημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σώκρατες ! Ήταν παιδίατρος και λάτρης της Ελληνικής φιλοσοφίας .

12 10 «Δεν μπορεί όλος ο κόσμος να είναι Μπετόβεν ή Καντ. Όλος ο κόσμος όμως πρέπει να έχει μία εργασία στην οποία να μπορεί να επενδύσει με την οποία να δεθεί…Η ανθρώπινη ζωή περνάει μέσα στην εργασία» ( Κορνήλιος Καστοριάδης ) Οι Συνθήκες Εργασίας επιδρούν στην σωματική και ψυχική μας υγεία π.χ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που ασκούν μία από τις πιο στρεσογόνες εργασιές.Με ειδικές τεχνικές ανακαλύψαμε τις συνθήκες εργασίας που είναι αποδεκτές για τον καθένα μας.Δεν ξεχνούμε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ίδιες για όλα τα επαγγέλματα.

13 Ενδεικτικά συμπληρω-μένα ατομικά προφίλ των μαθητών.
11 Ενδεικτικά συμπληρω-μένα ατομικά προφίλ των μαθητών. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΩΝ

14 12 «Διαβάτη,δεν υπάρχει δρόμος.Τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας» (Αντόνιο Ματσάδο ποιητής) Στο δρόμο της ζωής μας η Λήψη Αποφάσεων είναι αναπόφευκτη. Γι’αυτό χρειάζεται να βρίσκουμε και να διαλέγουμε προσεχτικά τις Πληροφορίες που χρειάζονται κάθε φορά. Λέγοντας Πληροφορία εννοούμε κάθε τι που έχει ενδιαφέρον για κάποιον και το οποίο θα ήθελε κάποιος να γνωρίζει. Η εκπαιδευτική πληροφορία μάς ενημερώνει για θέματα εκπαιδευτικών επιλογών.

15 Το Επαγγελματικό Λύκειο
13 Γι’αυτό πληροφορηθήκαμε για τις δύο βασικές επιλογές που έχουμε μετά το Γυμνάσιο: Το Ενιαίο Λύκειο Το Επαγγελματικό Λύκειο

16 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

17 Φωτογραφίες από τις εκπαιδευτικές ενημερώσεις.

18 14 Κοινωνία της γνώσης Κοινωνία της πληροφορίας Η Πληροφόρηση αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσοχή.Δεν αρκεί μόνο η αναζήτηση και ο εντοπισμός μιας πληροφορίας.Το πιο σημαντικό είναι να ανατρέχουμε στη σωστή πηγή και να μετατρέπουμε την κάθε πληροφορία σε χρήσιμη γνώση.

19 Γι’αυτό προκειμένου να μάθουμε για ορισμένα επαγγέλματα θα ανατρέξουμε κατ’ευθείαν στις Πηγές. Πήραμε πληροφορίες από εργαζόμενους και συντάξαμε Επαγγελματικές Μονογραφίες όπως αυτές: 15

20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ, ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ SUPER MARKET, ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗ

21 Πληροφορίες για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του διευθυντή Super Market, του γυμναστή.

22 «Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια
«Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει μία μεγάλη αλήθεια. Όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις, όταν επιδιώξεις κάτι, σημαίνει ότι η επιθυμία σου πηγάζει από την ψυχή του κόσμου. Το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο.» 16 Με αυτά τα λόγια του συγγραφέα Πάολο Κοέλιο ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου της Θήβας: ΚΑΛEΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚEΣ ΕΠΙΛΟΓEΣ !!!


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google