Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1776 - 1783

3

4 ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Από το 1607 έως 1732 δημιουργήθηκαν 13 αγγλικές αποικίες στα αν. παράλια της Β. Αμερικής. Άποικοι: Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί & Σουηδοί, άτομα που αναζητούσαν καλύτερη τύχη.

5 ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

6 ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ 1763: 1.000.000 κάτοικοι,
από τους οποίους μαύροι σκλάβοι. Δυναμική αγροτική οικονομία, εμπόριο, πόλεις Βοστόνη, Νέα Υόρκη & Φιλαδέλφεια Πανεπιστήμια – εστίες των ιδεών του Διαφωτισμού.

7

8 ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 1763: κάτοικοι, από τους οποίους μαύροι σκλάβοι. Η οικονομία στηριζόταν στις φυτείες καπνού, ρυζιού & βαμβακιού. Ιδιοκτήτες Ευρωπαίοι άποικοι – Εργάτες μαύροι σκλάβοι.

9

10 ΔΙΟΙΚΗΣΗ Κάθε πολιτεία είχε κυβερνήτη διορισμένο από την Αγγλία.
Συνέλευση αποίκων (μόνο πλούσιοι) με δικαίωμα λόγου στην ψήφιση νόμων & στην έγκριση φόρων. Οι άποικοι δεν εκπροσωπούνταν στο αγγλικό κοινοβούλιο. Έλεγχος εμπορίου από την Αγγλία.

11 Όξυνση σχέσεων Αγγλίας – αποικιών λόγω:
ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ Όξυνση σχέσεων Αγγλίας – αποικιών λόγω: Της απαίτησης νέων φόρων μετά τον Επταετή πόλεμο Άγγλων & Γάλλων (1756 – 1763). Της απαγόρευσης στους αποίκους να εκμεταλλευτούν τις νέες κτήσεις, Καναδά & Φλόριντα. Αντίδραση αποίκων: σταμάτησαν να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα.

12 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ Η Αγγλία καταργεί τους φόρους εκτός από το τσάι.
Οι άποικοι καταστρέφουν αγγλικά φορτία τσαγιού.

13 16 Δεκεμβρίου 1773 , Λιμάνι της Βοστόνης «Η Γιορτή του Τσαγιού»
16 Δεκεμβρίου 1773 , Λιμάνι της Βοστόνης «Η Γιορτή του Τσαγιού»

14

15 16 Δεκεμβρίου 1773 , Λιμάνι της Βοστόνης
«Η Γιορτή του Τσαγιού» Το συντηρητικό κίνημα του Tea Party πήρε το όνομά του από μια ιστορική πράξη πολιτικής αντίστασης και ανυπακοής των αποίκων της Βοστόνης ενάντια στη βαριά φορολογία, πράξη που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την Αμερικανική Επανάσταση ενάντια στους Βρετανούς. Στις 16 Δεκεμβρίου 1773, ύστερα από την άρνηση αξιωματούχων στη Βοστόνη να γυρίσουν τρία φορτία με φορολογημένο τσάι στη Βρετανία, μια ομάδα από αποίκους ανέβηκε στα φορτηγά πλοία και έριξε το τσάι μέσα στο λιμάνι της πόλης. Το περιστατικό γέννησε το Boston Tea Party (τα αρχικά ΤΕΑ, μεταφράζονται ως Taxed Enough Already, δηλαδή «έχουμε ήδη φορολογηθεί αρκετά»), που εξελίχθηκε στο αποκορύφωμα της αντίστασης ενάντια στο νόμο «Tea Act», ο οποίος πέρασε από το βρετανικό Κοινοβούλιο και ερχόταν σε αντίθεση με τα δικαιώματα των αποίκων που ήθελαν να φορολογούνται από τους δικούς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η Αμερικανική Επανάσταση ξεκίνησε κοντά στη Βοστόνη το 1775.

16 ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
Εμπορικοί περιορισμοί στο λιμάνι της Βοστόνης. Σύγκληση Κογκρέσου της Φιλαδέλφειας με διάθεση συμβιβασμού (Σεπτέμβριος 1774). Ο Άγγλος βασιλιάς Γεώργιος Γ΄ επιλέγει την ένοπλη σύγκρουση. Αποστολή Γερμανών μισθοφόρων. Νίκη αμερικανικών δυνάμεων στη μάχη του Λέξινγκτον (Απρίλιος 1775).

17 Η αποικιακή κρίση Αιτίες τη κρίσης:
 Ταχεία ανάπτυξη των αποικιών: οι πλούσιοι άποικοι δυσφορούν για την οικονομική κηδεμονία της Αγγλίας  Η Αγγλία απαγορεύει στους Αμερικανούς την εκμετάλλευση του Καναδά και της Φλόριντα και απαιτεί νέους φόρους  το «μποϊκοτάζ» των αποίκων στα αγγλικά προϊόντα  η διαμόρφωση αμερικάνικης εθνικής συνείδησης

18 Οι αφορμές τα αντίποινα των Άγγλων
OI ΑΠΟΙΚΟΙ Σταματούν να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα, ανένδοτοι, καταστρέφουν φορτία τσαγιού τα αντίποινα των Άγγλων H ΑΓΓΛΙΑ καταργεί τους φόρους, εκτός από αυτόν για το τσάι Επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης

19 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας ψηφίζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. (Κείμενο των Τόμας Τζέφερσον & Βενιαμίν Φραγκλίνου).

20

21 Τζ. Τράμπουλ, Η υπογραφή της αμερικανικής
Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, έργο ζωγραφισμένο από τον Τζον Τράμπουλ, που δείχνει την πενταμελή επιτροπή η οποία είναι επικεφαλής της σύνταξης της διακήρυξης, το 1776 καθώς παρουσιάζει την δουλειά της στο Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσσο Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας

22 ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ & ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσιγκτον. 1778: Στο πλευρό των Αμερικανών Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία. Γαλλικά στρατεύματα στην Αμερική 1781: ήττα των Άγγλων στο Γιορκτάουν, λήξη του πολέμου. 1783: Συνθήκη των Βερσαλιών, αναγνώριση της ανεξαρτησίας από την Αγγλία των 13 αποικιών ως ΗΠΑ 1787: Σύνταγμα των ΗΠΑ – το 1ο με βάση τη διάκριση των εξουσιών 1789: Τζορτζ Ουάσιγκτον, πρώτος πρόεδρος.

23 Τζορτζ Ουάσινγκτον

24

25

26

27

28 Η πρώτη αμερικανική σημαία
με τα 13 αστέρια που συμβολίζουν τις 13 αποικίες.

29 Οι δεκατρείς αποικίες σε σειρά από τον βορά προς τον νότο είναι οι εξής:
Μασαχουσέτη Νιού Χάμσαϊρ Ρόουντ Άιλαντ Κονέκτικατ Νέα Υόρκη Νιού Τζέρσεη Πενσυλβάνια Ντέλαγουερ Μαίρυλαντ Βιρτζίνια Βόρεια Καρολίνα Νότια Καρολίνα Τζόρτζια

30

31 ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ του 1787
ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ του 1787 1) Ανακηρύσσεται η χώρα ως ένωση πολιτειών : •    Η κεντρική κυβέρνηση θα αποφάσιζε για θέματα  α) οικονομίας, β) άμυνας, γ) εξωτερικής πολιτικής •    Κάθε πολιτεία μόνη της θα αποφάσιζε για όλα τα υπόλοιπα (παιδεία, δικαιοσύνη κλπ.) 2) Γίνεται διάκριση των εξουσιών : Η νομοθετική εξουσία θα ασκείται από το Κογκρέσο (Γερουσία + Βουλή Αντιπροσώπων). Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Γερουσία από 2 αντιπροσώπους και στη Βουλή των Αντιπροσώπων από αριθμό βουλευτών ανάλογο με τον πληθυσμό της. Η εκτελεστική εξουσία θα ασκείται από τον Πρόεδρο που εκλέγεται κάθε 4 χρόνια με δικαίωμα επανεκλογής μόνο μια φορά. Ο 1ος πρόεδρος (1789) ήταν ο Ουάσινγκτον. Η δικαστική εξουσία θα είναι ανεξάρτητη και αιρετή.

32 Η Ομοσπονδιακή διοίκηση των ΗΠΑ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ Νομοθετική εξουσία Εκτελεστική εξουσία Δικαστική εξουσία Η σημερινή μορφή διακυβέρνησης των ΗΠΑ δε διαφέρει παρά σε δευτερεύοντα σημεία. Το αμερικανικό σύνταγμα του 1787 έδωσε ξεχωριστή έμφαση στο θεσμό του προέδρου, στον οποίο έδωσε υπερεξουσίες, κυρίως με το δικαίωμα του veto που αυτός μπορεί να προβάλλει στις αποφάσεις του Κογκρέσου. Πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε, το 1789, o George Washington.

33 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

34 Αγγλία Διατήρηση του εμπορίου στο νέο κράτος
Στο τέλος τπθ 19ου αι. το 90% των εισαγόμενων προϊόντων προέρχονταν από αγγλικές βιομηχανίες.

35 Για ολόκληρο τον κόσμο Για πρώτη φορά αποικία κερδίζει την ανεξαρτησία της ύστερα από επανάσταση. Συγκίνηση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής Οργάνωση επαναστάσεων.

36 Ιδεολογικές Συνέπειες
Ιδεολογικές Συνέπειες Η αμερικανική Επανάσταση υπήρξε η πρώτη εφαρμογή στην πράξη των ιδεών του Διαφωτισμού. Συνέπειες στην ιδεολογική και άλλη προετοιμασία όχι μόνο της Γαλλικής Επανάστασης αλλά και όλων των άλλων κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο.

37 Γαλλία Αποκατάσταση χαμένων εδαφών Αποκατάσταση γοήτρου της
Η γαλλική σκέψη αποκτούσε παγκοσμιότητα

38 ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Κατέβασμα ppt "Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google