Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασίλης Τσάφος ΤΕΑΠΗ - ΕΚΠΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασίλης Τσάφος ΤΕΑΠΗ - ΕΚΠΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βασίλης Τσάφος ΤΕΑΠΗ - ΕΚΠΑ
Κριτική παιδαγωγική στο σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο: ανιχνεύοντας τη χειραφετική προοπτική στο μετανεωτερικό πλαίσιο Βασίλης Τσάφος ΤΕΑΠΗ - ΕΚΠΑ

2 Χειραφετική στόχευση Κριτικής Παιδαγωγικής
Χειραφετική στόχευση Κριτικής Παιδαγωγικής Υπονόμευση της θετικιστικής προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως μιας επιβαλλόμενης και απολύτως ελεγχόμενης δράσης, που βασίζεται σε καθολικές, υπερβατικές και πολιτικά - ιδεολογικά ουδέτερες αρχές. Ανανοηματοδότηση νεωτερικού προτάγματος για τη χειραφέτηση του ανθρώπου: μια έμπρακτη και συνειδητή παρέμβαση στην προοπτική αλλαγής του κοινωνικού συστήματος.

3 Ωστόσο… Οι εναλλακτικές αφηγήσεις της Κριτικής Παιδαγωγικής ως αδιαμφισβήτητες είναι επίσης μεγάλες Μια ορθοδοξία αντικαθίσταται με μια άλλη

4 Αναζήτηση ενός νέου οράματος
νεωτερική προοπτική της βελτίωσης και της αυτόνομης ανάπτυξης του ατομικού και κοινωνικού υποκειμένου μετανεωτερικά αξιώματα της νοηματοδοτημένης και συνεχώς ανανοηματοδοτούμενης πράξης σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον χωρίς περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς.

5 Απελευθερωτικές Εκπαιδευτικές αξίες
Δεν μπορούν να θεωρούνται a priori αποδεκτές Δεν νομιμοποιούνται με κριτήρια κανονιστικής εγκυρότητας Απορρέουν από κοινές πεποιθήσεις μέσα από διαλογικές και (ανα)στοχασικές διαδικασίες

6 Στοχαστική προβληματοποίηση χειραφετικού οράματος
Συμμετοχικός, συνεργατικός χαρακτήρας & αναστοχαστικός προσανατολισμός Προσέγγιση εκπαιδευτικής πράξης με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους Διευρυμένος κριτικός στοχασμός (κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο στοχασμού & δράσης) Αναγνώριση συνθετότητας πρακτικών – κοινωνικοί και πολιτικοί όροι ανάπτυξής τους

7 Συνέπειες Αναγνώριση της συνθετότητας των πρακτικών των εκπαιδευτικών (υποκειμενικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί όροι ανάπτυξης τους). Συνειδητοποίηση άρρητων πεποιθήσεων…. Συνειδητοποίηση ετεροκαθορισμού της εκπαιδευτικής πράξης και της πολιτικής της διάστασης → αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών και ρωγμές στην «αδιαμφισβήτητη» δομή του εκπαιδευτικού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συστήματος.

8 Συνέπειες Μετανεωτερική οπτική της προβληματοποίησης των αυτονόητων, για να ανταποκριθεί στο μετανεωτερικό αίτημα για συνεχή ανανοηματοδότηση → Το χειραφετικό όραμα απορρέει σε αυτή την προοπτική από τη διαλεκτική σύνθεση μιας μεγάλης αφήγησης που ευαγγελίζεται τον μετασχηματισμό και των τοπικών αφηγήσεων που τον νοηματοδοτούν, ακόμη και αντιτιθέμενες, στις συγκεκριμένες περιστάσεις.

9 (Ανα)στοχαζόμενος εκπαιδευτικός
κινούμενος στο πλαίσιο της υπέρβασης των ορίων του δεδομένου και του αυτονόητου μπορεί να αναπτύξει κριτική σκέψη: πυρήνας κάθε προσέγγισης, ως δομικό στοιχείο της ίδιας της συλλογιστικής διαδικασίας είτε στο πλαίσιο του στοχασμού, ατομικού ή συλλογικού, είτε σε αυτό του αναστοχασμού.

10 Η πρώτη σημαντική συμβολή
Ο αναστοχασμός στην προοπτική της συνεχούς προβληματοποίησης → στην ανανοηματοδότηση της χειραφετικής στόχευσης.

11 Χειραφετικό όραμα & συλλογική δράση
Δημιουργία ενός συνειδητού κοινωνικού κινήματος των εκπαιδευτικών → συγκρότηση νέων συλλογικοτήτων, στην προοπτική μιας πιο δραστικής και άμεσης παρέμβασης στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πράξης μέσα από στοχαστικές και διερευνητικές διαδικασίες. Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης στην αναθεωρημένη αυτή στοχαστικοκριτική της εκδοχή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων συλλογικοτήτων (επαγγελματικές κοινότητες πρακτικής).

12 Η δεύτερη σημαντική συμβολή
Η συμμετοχική παρεμβατική δράση, που μπορεί να προσλάβει τη μορφή κινήματος → συνεχή επαναπροσδιορισμό της χειραφέτησης.

13 Νοηματοδότηση Χειραφέτησης
Όχι τόσο στη βάση ενός αντίπαλου λόγου, που ως καταγγελτικός στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της νέο-φιλελεύθερης συντηρητικής παλινόρθωσης. Σε μια θετική εκδοχή προκρίνει έναν εναλλακτικό λόγο που οικοδομείται σταδιακά μέσα από τη διαβούλευση και την συνεχή παρεμβατική δράση. Στοχαστική διερεύνησή και την αναγνώριση των κυρίαρχων λόγων Συνεχής συμμετοχική αναμόρφωσή τους με τη δραστική παρέμβαση όλων των εμπλεκομένων → εναλλακτικός προσανατολισμός συνεχώς αναμορφούμενος.

14 Χειραφετικές εκπαιδευτικές αξίες
Προκύπτουν από συμμετοχικές συλλογικές διεργασίες που οδηγούν σε κοινές νοηματοδοτήσεις, σε ένα περιβάλλον αποδοχής όχι μόνο της ετερότητας και της πολυφωνίας αλλά και του διϋποκειμενικού ελέγχου. ανάδειξη των κυρίαρχων καθεστώτων αλήθειας, ανάδειξη των ποικίλων οπτικών αλλά και των αντιφάσεων των ποικίλων «φωνών». Επάνοδος σε ένα όραμα, το οποίο αφορμάται από τη μετανεωτερική πρακτική των διαρκώς ανανεούμενων ερωτημάτων στην προοπτική πάντα της ενδυνάμωσης και της χειραφέτησης.

15 Διαλεκτική σύνθεση Αναγνωρίζεται η ποικιλομορφία χωρίς να περιορίζεται η συλλογική επεξεργασία ή να εκπίπτει σε μια υποκειμενικοκεντρική προσέγγιση Το νεωτερικό πρόταγμα της αυτονομίας του ορθολογικά σκεπτόμενου ανθρώπου αντικαθίσταται από τη δράση ενός στοχαστικοκριτικού ανθρώπου μέσα σε ένα συνεχώς διερυνόμενο δίκτυο σχέσεων. Το ματαιωμένο όραμα της απελευθέρωσης και της συνεχούς προόδου αντικαθίσταται από ένα όραμα διαμόρφωσης ενός νοηματοδοτημένου κόσμου, που βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση

16 Σύζευξη Κριτικής Παιδαγωγικής & εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την συνεχή αναζήτηση ενός χειραφετικού προτάγματος, που χωρίς αποκλεισμούς θα επιτρέπει την διαρκή (ανα)νοηματοδότησή του από όλους όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική πράξη. Σε ένα τέτοιο διερευνητικό (ανα)στοχαστικό πλαίσιο όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπλακούν σε μια διαλεκτική αναζήτηση ιδεών, αξιών και στάσεων που υποστηρίζουν τόσο την κριτική προσέγγιση της κατασκευασμένης πραγματικότητας όσο και νέους εναλλακτικούς τρόπους για παραγωγή νοημάτων σε έναν χειραφετικό προσανατολισμό.


Κατέβασμα ppt "Βασίλης Τσάφος ΤΕΑΠΗ - ΕΚΠΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google