Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών
ΚριτικήΠαιδαγωγική Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών

2 Σενάριο Ένας εκπαιδευτικός σε ένα Λύκειο αποφασίζει να ασχοληθεί με στερεότυπες και ρατσιστικές αντιλήψεις. Διαβάστε την αφήγησή του: «21 Μαρτίου είναι η ημέρα κατά του ρατσισμού. Για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου 2013 καθιερώθηκε στο ελληνικό σχολείο να γίνεται κάτι για την ημέρα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισα να προτείνω στους μαθητές και τις μαθήτριες του Β2 να συνεχίσουν μια ιστορία. Συγκεκριμένα, τους έδωσα την αρχή ενός κειμένου του Γκάζμεντ Καπλάνι με τίτλο «Με λένε Μιχάλη» και τους ζήτησα να συνεχίσουν την ιστορία του Μιχάλη με εμπειρίες δικές τους. Έγραψαν όλοι και όλες με συγκινητικό ενδιαφέρον. Αυτές τις «ιστορίες» παρουσιάζουμε στη συνέχεια, πλαισιωμένες από το κείμενο του Γκ. Καπλάνι».

3 Ποιο ρόλο αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός;
Ερωτήματα Ποιο ρόλο αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός;

4 Για την κριτική Παιδαγωγική…
οι εκπαιδευτικοί είναι: Πολιτισμικοί εργάτες Αναμορφωτές διανοούμενοι

5 Σε τι μετέτρεψε την τάξη του;
Ερώτημα Σε τι μετέτρεψε την τάξη του;

6 Η Κριτική Παιδαγωγική…
…ανοίγει ένα χώρο, όπου οι εκπαιδευτικοί από ενεργούμενα του συστήματος μετατρέπονται σε πολιτισμικούς και πολιτικούς δράστες, που μετατρέπουν τις τάξεις σε χώρους αμφισβήτησης των κυρίαρχων πατριαρχικών, ρατσιστικών και εθνικιστικών ιδεολογιών και πρακτικών.

7 Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν…
να αναπτύξουν «παιδαγωγικές μορφές που ενσωματώνουν τη διαφορά, την πολλαπλότητα και τη γλώσσα της καθημερινότητας ως κεντρικά στοιχεία στην παραγωγή και τη νομιμοποίηση της μάθησης» με αφετηριακό παιδαγωγικά σημείο τα πολιτισμικά, φυλετικά, ταξικά, ιστορικά και έμφυλα περιβάλλοντα

8 Ερώτημα Ποιος ο στόχος του;

9 Στόχος Οργάνωση ενός σχεδίου κοινωνικής αλλαγής Διαμόρφωση κριτικών και ενεργών πολιτών

10 Ποια μέσα χρησιμοποίησε;
Ερώτημα Ποια μέσα χρησιμοποίησε;

11 Μέσα Κριτικός αναστοχασμός και η δράση, που θα βοηθήσουν τους μαθητές «να αναπτύξουν μια βαθιά και μακροχρόνια πίστη στον αγώνα για να ξεπεράσουν τις αδικίες και να αλλάξουν τους εαυτούς τους»

12 Βασική αντίληψη η γλώσσα δεν αποτελεί ένα «ουδέτερο και αντικειμενικό κανάλι για την περιγραφή του ‘πραγματικού κόσμου’» Αμφισβητούν την κυρίαρχη αντίληψη αντιμετωπίζοντας την ως μορφή ελέγχου και κυριαρχίας

13 Αποτέλεσμα Με αυτό τον τρόπο, εστιάζοντας σε ζητήματα διαφοράς «με έναν ηθικά αμφισβητησιακό και πολιτικά μετασχηματιστικό τρόπο» (Giroux), οι κριτικοί παιδαγωγοί δημιουργούν εκείνες τις παιδαγωγικές συνθήκες που επιτρέπουν στους καταπιεσμένους και αποκλεισμένους να πουν τις δικές τους ιστορίες, να συγκροτήσουν τον κόσμο τους παράγοντας τις δικές τους αφηγήσεις, να αρθρώσουν τελικά και να αναγνωρίσουν τη δική τους φωνή (Apple).

14 Φωνή μαθητών ο όρος «φωνή» συνδέεται με τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση και αφορά το επίπεδο συμμετοχής των μαθητών και τους τρόπους με τους οποίους τους δίνεται η δυνατότητα να την εκφράσουν. «Ο όρος «φωνή μαθητών» τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μέρος ενός ευρύτερου λόγου και τείνει να αναφέρεται στην περιοριστική σύλληψη των νέων που «έχουν το δικαίωμα λόγου» μέσα στα όρια της σχολικής σύμβασης». (McBeath 2006: 195)

15 Φωνή μαθητών Μια φωνή που «δεν είναι τόσο στοχασμός για την εργασία όσο μια συστατική δύναμη, που παράλληλα διαμεσολαβεί και διαμορφώνει την πραγματικότητα μέσα σε ιστορικά διαμορφωμένες πρακτικές και σχέσεις εξουσίας» (McLaren).

16 McLaren H Κριτική Παιδαγωγική εκφράζεται μέσα από τις φωνές των εκπαιδευτικών και των μαθητών, μέσα από τις ιστορίες που ο ένας λέει στον άλλο. Η φωνή γίνεται ένα στοιχείο κλειδί για την Κριτική Παιδαγωγική στη βάση της παραδοχής ότι «κάθε λόγος είναι ιστορικά και πολιτισμικά διαμεσολαβημένος». Η φωνή αναφέρεται στην «πολιτισμική γραμματική» και στην «προϋπάρχουσα γνώση» που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν την εμπειρία (McLaren, 1989: 230).

17 Άλλωστε σύμφωνα με τους κριτικούς παιδαγωγούς οι κουλτούρες, τόσο οι κυρίαρχες όσο και οι υποτελείς, αναπτύσσουν και αξιοποιούν «διαφορετικά συστήματα νοημάτων ανάλογα με τις μορφές γνώσεων που παράγονται στην πολιτισμική τους επικράτεια» (Kincheloe, 2011/2007: 249).


Κατέβασμα ppt "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google