Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, γνωστός ως «Μαχάτμα» σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή»

2 Τα πρώτα χρόνια Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στην επαρχία Γκουτζάρατ. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγιότητα του βίου της, την ευγένειά της και τη θρησκευτική της πίστη.

3 Τα πρώτα χρόνια (2) Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.

4 Ο Γκάντι το 1890 με μέλη της Ένωσης
Σπουδές στο Λονδίνο (1888) Όταν τελείωσε το σχολείο, η οικογένειά του αποφάσισε να τον στείλει στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά. Αγωνίστηκε σκληρά για να προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής και ένδυσης. Το ότι αναγκαζόταν να υπερασπίζεται τις αξίες του τον έκανε να βγει από το καβούκι του και να αποκτήσει μαχητικότητα. Ο Γκάντι το 1890 με μέλη της Ένωσης Χορτοφάγων Λονδίνου.

5 Επιστροφή στην Ινδία (1891)
Φθάνοντας στη Βομβάη πληροφορήθηκε ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Aποφάσισε να ανοίξει δικηγορικό γραφείο στη Βομβάη. Ξεκίνησε για την Αφρική τον Απρίλιο του 1893.

6 Ενάντια στο απαρτχάιντ
Φτάνοντας στη Ν. Αφρική βρέθηκε αντιμέτωπος με το φυλετικό διαχωρισμό. Ο ίδιος ο Γκάντι εκδιώχθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου επειδή αρνούνταν να βγάλει το παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι του ενώ ακόμη μία φορά δέχθηκε βία από τον οδηγό ταχυδρομικής άμαξας γιατί αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον ευρωπαίο επιβάτη. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του. Η Καστουρμπάι με τους τέσσερεις γιους της στη Ν. Αφρική το 1902

7 Στη Ν. Αφρική Κατά την εικοσάχρονη παραμονή του στη Ν. Αφρική φυλακίστηκε πολλές φορές για τους αγώνες του. Ξεκίνησε να διδάσκει την τακτική της παθητικής αντίστασης, μίας μεθόδου με σαφείς αναφορές στη σκέψη του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι. Στην άρνησή του για τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών επηρεάστηκε, όπως ο ίδιος έλεγε, από τη διδασκαλία του Ιησού και τον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Θορό, ο οποίος είχε γράψει ένα δοκίμιο για την αστική ανυπακοή. Ο Γκάντι με τους ηγέτες της κίνησηςπαθητικής αντίστασης (μη βίας) στη Ν.Αφρική.

8 Στη Ν. Αφρική (2) Μετά τη λήξη του πολέμου επέστρεψε στον αγώνα του για τα δικαιώματα των Ινδών μεταναστών και το 1910 ίδρυσε το αγρόκτημα Τολστόι, κοντά στο Ντάρμπαν, μια συνεταιριστική παροικία για Ινδούς. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς, ο Γκάντι οργάνωσε σώμα τραυματιοφορέων για το βρετανικό στρατό και διηύθυνε μία μονάδα του Ερυθρού Σταυρού.

9 Στη Ν. Αφρική (3) Το 1914 η κυβέρνηση της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις του Γκάντι. Έτσι αφού κατάφερε την απόδοση ουσιωδών δικαιωμάτων στους συμπατριώτες του αποφάσισε να επιστρέψει τον ίδιο χρόνο στην Ινδία.

10 Πορεία προς την ινδική ανεξαρτησία
Για δύο περίπου χρόνια ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της Ινδίας προκειμένου να έρθει σε επαφή με τις απόψεις της σύγχρονης ινδικής κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παθητικής αντίστασης κατάφερε την κατάργηση της επαγγελματικής μαθητείας που επέβαλλαν οι ‘Άγγλοι σε φτωχούς εργάτες (1917). Ο Γκάντι και η Καστουρμπάι μετάτην επιστροφή τους στην Ινδία το 1915.

11 Το τέλος Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε. Ήταν 79 ετών.

12 Παγκόσμιο σύμβολο Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ου αιώνα.

13 Πηγή:el.wikipedia.org


Κατέβασμα ppt "Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google