Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξαρτησιογονεσ Ουσιεσ kai neoi

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξαρτησιογονεσ Ουσιεσ kai neoi"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξαρτησιογονεσ Ουσιεσ kai neoi
Καπνισμα – Ναρκωτικα - Αλκοολ 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ

2 συμμετεχοντεσ ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΑΠΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΑΠΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΚΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕΘΟΔΙΑ ΖΙΟΥ ΜΑΡΚΕΝ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΙΔΩΝ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΚΟΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΕΛΕΤΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ - ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΟΝΤΑΡΤΣΙΟΥΚ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΝΤΑΦΙΤΣΑ ΜΑΡΙΑ - ΜΑΡΚΕΛΑ ΣΑΜΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3 ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ Εθισμός : δυνατή επιθυμία να ξανακάνεις κάτι που σου άρεσε πολύ. Εξάρτηση: ανάγκη της χρήσης μια ουσίας ή μιας δραστηριότητας, ώστε ο οργανισμός να μπορεί αν λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα! Η εξάρτηση προϋποθέτει τον εθισμό.

4 ΠαρΑγοντες που οδηγΟΥν στην εξΑρτηση
οικογένεια (διαλυμένη, βία, πένθος, κατάθλιψη) Ενδιαφέροντα Κοινωνικά πρότυπα γενετική προδιάθεση (εξαρτήσεις γονέων) ηλικία : εφηβικό άγχος αρνητικές σκέψεις αυτοκατάκριση, ενοχές πίεση από γονείς, συνομηλίκους και σχολείο πλαστικότητα εγκεφάλου ανάγκη για ανεξαρτησία – ρίσκο

5 Το κΑπνισμα και οι επιπτΩσεις του

6 Κάπνισμα-Επιδημιολογία
Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου & παράγοντα κινδύνου για έξι από τις οκτώ κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

7 Εκτιμάται ότι ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο.
Ο καπνός σκοτώνει 5.4 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε 6 δευτερόλεπτα πεθαίνει από το κάπνισμα, και ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως. Αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει οκτώ εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το χρόνο.

8 Η χρήση προϊόντων καπνού παγκοσμίως αυξάνει, αν και ελαττώνεται στις αναπτυγμένες χώρες. Περισσότεροι από το 80% των καπνιστών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι μισοί από τους σημερινούς καπνιστές θα πεθάνουν τελικά από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα.

9 Επειδή απαιτείται διάστημα αρκετών χρόνων ανάμεσα στην έναρξη του καπνίσματος και την εκδήλωση νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό, η επιδημία νόσου και θανάτου έχει μόλις αρχίσει. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες καπνίστριες είναι ίσες ή και περισσότερες από τους άνδρες καπνιστές και αποτελούν τον κύριο στόχο της διαφημιστικής καμπάνιας των καπνοβιομηχανιών

10 Στην Ελλάδα, παρά τη μείωση των καπνιστών, ο μέσος ετήσιος αριθμός τσιγάρων κατ’ άτομο παρουσιάζει αύξηση. Στη δεκαετία αυξήθηκε κατά 29,7% και έφτασε τα 3.089,4 τσιγάρα και τελικά, το 2004 τα 3.199,8 τσιγάρα. Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό καταναλισκόμενων τσιγάρων κατ’ άτομο στη Δυτική Ευρώπη. Μετά το 2000, ο μέσος ετήσιος κατά κεφαλή αριθμός τσιγάρων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από ότι στη Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία και πενταπλάσιος από ότι στη Νορβηγία. 

11 Συστατικά του καπνού Τα προϊόντα καπνού είναι προϊόντα που αποτελούνται εν μέρει ή συνολικά από φύλλα καπνού ως πρώτη ύλη. Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν περισσότερες από χημικές ουσίες, είτε ως αέρια, είτε ως μικροσωματίδια. Περίπου 50 από αυτές είναι καρκινογόνες.

12 Ανάμεσα στις χημικές ουσίες ξεχωρίζουν οι εξής:
Νικοτίνη: είναι το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Αποτελεί φάρμακο που διεγείρει την απελευθέρωση σε μεγάλες ποσότητες διαφόρων ουσιών που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και άμεσα στην καρδιά αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Σε μεγάλες ποσότητες είναι εξαιρετικά τοξική.

13 Πίσσα: Είναι μία καρκινογόνος ουσία που εναποτίθεται στους πνεύμονες και γενικά στο αναπνευστικό σύστημα και απορροφάται σταδιακά. Η πίσσα είναι μείγμα πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών συμπεριλαμβανομένων της φορμαλδεύδης, του αρσενικού, του κυανιδίου και του βενζολίου.

14 Μονοξείδιο του άνθρακα: δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη ευκολότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου που μεταφέρονται από αυτήν στους ιστούς και άρα την οξυγόνωση των διαφόρων οργάνων, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές ή καρδιακές παθήσεις.

15 Εθισμός στη νικοτίνη Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει νευροβιολογική δράση και χαρακτηρίζεται από τρεις κύριους παράγοντες: Η χρήση της νικοτίνης δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση, αναγκάζοντας έναν άνθρωπο να συνεχίζει να καπνίζει.

16 Η συνέχιση του καπνίσματος οδηγεί σε ανοχή, που σημαίνει ότι ο καπνιστής πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη νικοτίνης (δηλ. των τσιγάρων) για να πετύχει την ίδια αίσθηση ικανοποίησης. Η αποχή από τη νικοτίνη έχει ως συνέπεια δυσάρεστα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα (συμπτώματα στέρησης) που οδηγούν τον καπνιστή να συνεχίσει να καπνίζει προκειμένου να τα αποφύγει.

17 Σε έναν καπνιστή η ψυχοσωματική εξάρτηση μαζί με την τελετουργία που περιέχει η κίνηση του καπνίσματος (άναμμα, εισπνοή, κίνηση, σβήσιμο) βοηθούν στην εξέλιξη του καπνίσματος σε μια ισχυρά καταναγκαστική συμπεριφορά. Η δύναμη του εθισμού είναι τόσο μεγάλη, ώστε ενώ το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3- 5% το καταφέρνει μόνο του.

18 Το ένα τρίτο περίπου έχει κάνει τουλάχιστον τρεις σοβαρές ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος (για την αξιολόγηση της εξάρτησης υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο).

19 Συμπτώματα στέρησης Τα κυριότερα από τα συμπτώματα στέρησης στην περίπτωση του καπνίσματος είναι : Αίσθημα κατάθλιψης και κακής διάθεσης. Αϋπνία. Ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή θυμός. Δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη νευρικότητα. Αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους.

20 Συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία
Συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία Καρκίνος του πνεύμονα του στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου του τραχήλου της μήτρας της ουροδόχου κύστης του παγκρέατος Χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος (ΧΑΠ) Στεφανιαία νόσος Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια Περιφερική αγγειακή νόσος Επιπλοκές στην αναπαραγωγική λειτουργία Πρόωρη γήρανση (ρυτίδες, άσπρα μαλλιά)

21 Στους νέους, οι βραχυχρόνιες συνέπειες του καπνίσματος στην
υγεία περιλαμβάνουν κυρίως επιδράσεις στη λειτουργία του αναπνευστικού, εθισμό στη νικοτίνη και αυξημένη πιθανότητα για χρήση και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες οφείλονται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι που καπνίζουν συστηματικά συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά την ενήλικη ζωή Το κάπνισμα μειώνει το ρυθμό αύξησης των πνευμόνων. Πρώιμα σημεία αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων και εγκεφαλικών αγγείων έχουν βρεθεί σε έφηβους που καπνίζουν.

22 Αποτελεσματα ερευνασ Για το καπνισμα στο σχολειο μασ

23

24

25 Ναρκωτικά

26 Εισαγωγή Με τον όρο ναρκωτικά, εννοούμε τις τοξικές, φυσικές ή χημικές ουσίες, που όταν εισάγονται στον οργανισμό, τον οδηγούν σε εξάρτηση και μεταβάλλουν την ψυχολογία του ανθρώπου, καθώς και τη νοητική του δραστηριότητα Σε περίπου 436 εκατομμύρια υπολογίζονται οι χρήστες ναρκωτικών στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Hνωμένων Eθνών για τα ναρκωτικά. Mε άλλα λόγια, ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, ηλικίας ετών, κάνει συστηματική ή περιστασιακή χρήση ουσιών.

27 Είναι γεγονός ότι, στις μέρες μας, υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που παίρνουν ναρκωτικά. Οι χρήστες ζουν στον ίδιο κόσμο με μας, είναι διπλανοί μας, ο γιος ή η κόρη ενός φίλου μας, ένας συνάδελφος. Τους συναντάμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ που οδηγεί ένα νέο στα ναρκωτικά.

28 Σύμφωνα με στατιστική, κοντά στα 161 εκατομμύρια υπολογίζονται οι χρήστες κάνναβης συνιστώντας, μαζί με τους πολυτοξικομανείς (200 εκατ.), τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες. Xρήση αμφεταμινών κάνουν 26,2 εκατ., έκστασις 7,9 εκατ., οπιούχων 15,9 εκατ. και ηρωίνης 10.6 εκατ

29 Είναι γεγονός ότι, στις μέρες μας, υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που παίρνουν ναρκωτικά. Οι χρήστες ζουν στον ίδιο κόσμο με μας, είναι διπλανοί μας, ο γιος ή η κόρη ενός φίλου μας, ένας συνάδελφος. Τους συναντάμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ που οδηγεί ένα νέο στα ναρκωτικά. Με τον όρο ναρκωτικά, εννοούμε τις τοξικές, φυσικές ή χημικές ουσίες, που όταν εισάγονται στον οργανισμό, τον οδηγούν σε εξάρτηση και μεταβάλλουν την ψυχολογία του ανθρώπου, καθώς και τη νοητική του δραστηριότητα

30 Πιθανά σημάδια χρήσης ναρκωτικών :
αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική. οι «κακές παρέες» αργοπορίες και σκασιαρχεία έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας

31 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Χωρίζουμε τα ναρκωτικά σε πολλές κατηγορίες. Ο ορθότερος τρόπος είναι του Π.Ο.Υ. όπου ομιλούμε π.χ. για εξάρτηση τύπου οπιούχων ή τύπου αμφεταμινών κλπ. Ψευδαισθησιογόνα: LSD και όμοια, προϊόντα χασίς (ψυχοδηλωτικά) Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ: Κοκαίνη, κρακ, κρανκ, ICE και αμφεταμίνες Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ: Οινοπνευματώδη και ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά Διαλύτες, κόλλες, ατμοί: Φρέον, κηροζίνη, βενζόλιο, ασετόνη, γκαζάκια κλπ. Παράγωγα του οπίου: Όπιο, μορφίνη, κωδείνη και συνθετικά, ηρωίνη Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως ψυχότροπες ουσίες, δηλαδή ουσίες που στην ελάχιστη ποσότητά τους τρέπουν - αλλάζουν τον ψυχισμό του ατόμου.

32 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Θάνατος από υπερβολική δόση.
Λοίμωξη από ΑΙDS (από χρήση σύριγγας). Λοίμωξη από ηπατίτιδα(από χρήση σύριγγας). Τροχαία και λοιπά ατυχήματα. Πτώση του αμυντικού συστήματος που προδιαθέτει για λοιμώξεις όπως οστεομυελίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία, σηπτικά έμβολα των πνευμόνων, σπειραματονεφρίτιδες, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλικά αποστήματα. Επίσης για φυματίωση, σύφιλη, ελονοσία και τέτανο. Ψυχιατρικά συμπτώματα. Περιθωριοποίηση του ατόμου.

33 Λόγοι για τους οποίους οι νέοι καταφεύγουν στα ναρκωτικά:

34 Μετά από πληθώρα επιστημονικών αναλύσεων και ερευνών, έχει εξαχθεί πλήθος συμπερασμάτων σχετικά με τους λόγους που οδηγούν κάποιο να γίνει χρήστης ναρκωτικών.Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί τις πολύ γρήγορες μεταβολές στον τρόπο ζωής την απώλεια των παλαιών ιδεωδών και των κλασσικών μέσων προστασίας από το άγχος τη βία και τη νευρική κατάπτωση, μέσων όπως οι δεσμοί με την οικογένεια, τη γειτονιά, τις ιδεολογίες, τις θρησκείες, δεσμοί εθνικιστικοί κλπ.

35 Μερικοί κοινωνιολόγοι διαπιστώνουν ότι γίνεται πιο εύκολα τοξικομανής ο μη ενταγμένος σε μια κοινωνία. Η μόδα, η μίμηση των άλλων είναι επίσης λόγοι που συχνά επικαλούνται οι χρήστες για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους. Άλλοι επικαλούνται λόγους πιο προσωπικούς, όπως η επιθυμία για πιο έντονη ζωή ή για καλύτερη γνωριμία με τους εαυτούς μας, που γίνεται δήθεν με τα ναρκωτικά. Η περιέργεια ή η αναζήτηση εμπειριών είναι επίσης άλλοι λόγοι.

36 ΛΟΓΟΙ    ΧΡΗΣΗΣ   ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Οι θεωρίες για τις αιτίες χρήσης ναρκωτικών βασίζονται σε περιγραφές των ίδιων των χρηστών. Φαίνεται ότι η χρήση ναρκωτικών είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης του ναρκωτικού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ατόμου αλλά και του περιβάλλοντος του.  Στη συνέχεια θα αναφερθούν κάποιες από τις αιτίες χρήσης ναρκωτικών:

37 ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Οι προφανείς κίνδυνοι από την κατάχρηση ή την υπερβολική χρήση ουσιών έχουν οδηγήσει στην υπόθεση ότι μερικές φορές η χρήση παρακινείται από αυτοκαταστροφικές τάσεις.   ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ Τίποτε στη φύση δεν είναι τυχαίο αλλά δεν έχει ακόμα διατυπωθεί γιατί ο οργανισμός αντιδρά έτσι σε αυτές τις ουσίες.  ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Η χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να προσφέρει «απολαυστικές» εμπειρίες στους χρήστες. 

38 ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ
Οι πρώτοι πειραματισμοί με τις ουσίες συχνά εντοπίζονται από την εφηβεία καθώς σε αυτή την ηλικία αυξάνεται η περιέργεια και οι πειραματισμοί αλλά είναι και τρόποι αντίδρασης από την εξουσία των γονέων. 

39 ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

40 Τι είναι ο αλκοολισμός;
Ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ Ο όρος επινοήθηκε από τον Magnus Huss το 1849 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλκοολικό είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται "από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του- σωματικά και ψυχικά- διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον ή πρόδρομα σημεία μιας τέτοιας εξέλιξης".

41 Τι είναι η αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη);
Είναι μία οργανική χημική ένωση. Παράγεται με την αλκοολική ζύμωση και περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά.

42 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

43 Στάδια μεταβολισμού αιθανόλης στον οργανισμό
 α. Απορρόφηση Είσοδος στην κυκλοφορία μέσω των βλεννογόνων του στομάχου (20%) και του λεπτού εντέρου (80%). β. Εξάπλωση Εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλο τον οργανισμό. γ. Αποβολή Η αιθυλική αλκοόλη μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ και τελικά διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ένα μικρό μέρος της αιθυλικής αλκοόλης αποβάλλεται αναλλοίωτο με την αναπνοή.

44 Επιδράσεις αιθανόλης στον οργανισμό
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα επίδραση στη μνήμη και το λόγο, σύγχυση, λήθαργος, κώμα Καρδιαγγειακό Σύστημα Πεπτικό Σύστημα κίρρωση ήπατος, παγκρεατίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα Γεννητικό σύστημα διαταραχές στύσης, παραγωγή σπέρματος Κύηση και βλάβες στο έμβρυο αποβολή, συγγενείς ανωμαλίες, διανοητική καθυστέρηση

45 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

46 Για ποιους λόγους ένας έφηβος καταφεύγει στη χρήση του αλκοόλ
Κοινωνικοποίηση Ευχαρίστηση, διασκέδαση Περιέργεια Απόδειξη σεξουαλικού θάρρους Αυστηρότητα γονιών Άγχος, ανησυχία, φόβοι Οικογενειακά προβλήματα Προσωπικά προβλήματα

47 κατάχρησης αλκοόλ στους εφήβους
Συνέπειες κατάχρησης αλκοόλ στους εφήβους Αντικοινωνική συμπεριφορά: εσωστρέφεια, συναισθηματική απομάκρυνση Τάση για ριψοκίνδυνες συμπεριφορές: Υπερδιέγερση, παρορμητικότητα, sex χωρίς προφυλάξεις, χρήση άλλων τοξικών ουσιών (π.χ. ναρκωτικών) Νοσηρότητα και θνητότητα: ατυχήματα, αυτοκτονίες, δολοφονίες

48 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

49 ΑΛΚΟΟΛ & ΟΔΗΓΗΣΗ Ένα στα τέσσερα τροχαία ατυχήματα οφείλεται στην κατανάλωση οινοπνεύματος Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως σε τροχαία ατυχήματα που συνδέονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μειωμένα: Αντανακλαστικά Όραση Συγκέντρωση Κρίση και αντίληψη

50 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

51 που είναι ύποπτες για εθισμό στο αλκοόλ
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ που είναι ύποπτες για εθισμό στο αλκοόλ - Πίνω, όταν είμαι μόνος στο σπίτι ή στο μπαρ - Ξαναγεμίζω το ποτήρι, όταν αυτό αδειάσει - Διαπληκτίζομαι στο σπίτι μετά την κατανάλωση αλκοόλ - Καθυστερώ στη δουλειά μου λόγω κατανάλωσης αλκοόλ - Πίνω στο τέλος της ημέρας για να χαλαρώσω ή να νοιώσω ευχάριστα - Όταν σηκώνομαι το πρωί, έχω έντονη επιθυμία να πιω ένα ποτό

52 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ εξάρτησης στο αλκοόλ
Κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί προτεραιότητα Αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ Ύπαρξη συμπτωμάτων στέρησης που επαναλαμβάνονται Ο συνειδητός καταναγκασμός του πότη

53 Αποτελεσματα ερευνασ για το αλκοολ στο σχολειο μασ

54

55 σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!


Κατέβασμα ppt "Εξαρτησιογονεσ Ουσιεσ kai neoi"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google