Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΘΙΣΜΟΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ Σχολικό έτος ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΡΕΧΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕΟ2

2 Ως εξάρτηση ορίζεται η συνεχής ανάγκη του ατόμου για χρήση ψυχοδραστικών ουσιών με στόχο την αλλαγή της διάθεσης, Η εξάρτηση από ουσίες συνοδεύεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων (διάθεσης, συμπεριφοράς, κ.λπ.) που οδηγούν σε Προβληματική συμπεριφορά. Η εξάρτηση μπορεί να είναι: Σωματική: όταν ο οργανισμός του χρήστη δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς τη χρήση. Ψυχολογική: όταν ο χρήστης έχει την ανάγκη της ουσίας για να διατηρήσει την ψυχική του συνοχή.

3 Πότε κάποιος θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης;
Συνήθως ένα άτομο θεωρείται εξαρτημένο όταν ισχύουν τρία από τα παρακάτω για μεγάλο χρονικό διάστημα: Έντονη επιθυμία χρήσης Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση. Aνάγκη για συνεχή αύξηση των δόσεων της ουσίας που χρησιμοποιείται. Εμφάνιση στερητικού συνδρόμου, όταν διακοπεί ή μειωθεί η χρήση. Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη χρήση ουσιών ή την αναζήτηση τους. Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων (κοινωνικών, επαγγελματικών,εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών κ.ά.) λόγω της χρήσης. Εμμονή στη χρήση, παρόλη την επίγνωση των σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων που επιφέρει. Ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου ή διακοπής της χρήσης. Η εξάρτηση, διαφοροποιείται από τη χρήση και την κατάχρηση παρά το ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμπίπτουν.

4 ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1η ΟΜΑΔΑ ΟΙ 4 ΑΣΣΟΙ Εφραιμίδου Κωνσταντίνα Ζιάκα Μαρία
Καλτσίδης Αλέξανδρος Λαγδάρη Ελπίδα

5 ΟΡΙΣΜΟΣ Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ' όλο τον κόσμο. Από τότε ακόμα υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

7

8 Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής έγινε δυνατό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη. Η πρώτη επιστημονική έρευνα επί του θέματος παρουσιάστηκε το 1962, από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας. Δύο χρόνια αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 1964, αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα. Τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν το 1965 σε νόμο, ο οποίος προέβλεπε -μεταξύ άλλων- την αναγραφή σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία».

9 Στην Ελλάδα, το κάπνισμα απαγορεύτηκε στους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

10

11 Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Καρκίνος του πνεύμονα (Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα!). Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Καρκίνος του λάρυγγα. Καρκίνος του οισοφάγου. Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!). Καρδιακές παθήσεις.

12 Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Διατάραξη της όρασης Φαρυγγίτιδα Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής

13

14

15

16

17

18 Με ιατρικούς όρους, θα περιγράφαμε τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί το τσιγάρο σαν μία κατάσταση προσαρμογής του νευρικού συστήματος στη χρήση νικοτίνης και είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα που εμφανίζεται πολύ σύντομα, σχεδόν από την αρχή της χρήσης.

19

20 Σκέψου και πράξε ανάλογα!! 

21 ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ 2η ΟΜΑΔΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

22 Ορισμός Αλκοολισμού Ο ορισμός του αλκοολικού παλαιότερα περιλάμβανε τα άτομα που πίνουν συστηματικά μεγάλες ποσότητες και «χάνουν τον έλεγχο». Τα τελευταία χρόνια, ο όρος αναφέρεται στα άτομα εκείνα που καταναλώνουν αρκετό οινόπνευμα ώστε να προκληθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον οργανισμό τους.

23 Αρνητικά αλκοολισμού - Επιδράσεις
Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης αλκοόλ. Ο όρος αλκοολισμός έχει χαρακτηριστεί επίσημα και παγκόσμια ως νόσος καθώς βλάπτει σοβαρά τον ανθρώπινο οργανισμό και δυστυχώς παίρνει όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις

24 Βλαβερές συνέπειες Το αλκοόλ επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως καταπραϋντικό. Η δράση του είναι ηρεμιστική αλλά παράλληλα μειώνει την ικανότητα κρίσης λογικών σκέψεων και πράξεων, τον αυτοέλεγχο, επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης, προκαλεί διαταραχές στην μνήμη και στον ύπνο. Οι επιδράσεις στο σώμα είναι ποικίλες. Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύει το αλκοόλ και επομένως το διασπά. Αν όχι, το άτομο λιποθυμά ή πέφτει σε κόμμα. Η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το βάρος.

25 Υγεία Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και το σώμα, αυτό γίνεται γιατί τα νεφρά αποβάλλουν υψηλή ποσότητα νερού. Επίσης η όραση θολώνεται και τα μάτια δείχνουν κόκκινα και ματωμένα, ερεθίζει το στομάχι . Η υπερβολική κατανάλωση καταπονεί την καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές παθήσεις όπως τον καρκίνο του ήπατος, την απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα. Σε ότι αφορά τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η κατανάλωση οινοπνεύματος συχνά αναφέρονται οι συζυγικές διαταράξεις, προβλήματα στην εργασία, απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς και κακοποιήσεις παιδιών.

26 Αίτια που προκαλούν τη διάδοση του αλκοολισμού
Δυσκολίες προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον. Συγκρούσεις στα πλαίσια του στενότερου περίγυρου. Η δυσαρέσκεια. Η μοναξιά. Η κόπωση. Η αναποφασιστικότητα. Έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, κατανόησης. έλλειψη φίλων, καταπίεση. Η οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών. Το χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, η απογοήτευση, το προσωπικό αδιέξοδο, η μειωμένη αυτοεκτίμηση.

27

28 Είναι ο αλκοολισμός ασθένεια;
Ναι, ο αλκοολισμός είναι ασθένεια. Ο διακαής πόθος που αισθάνεται ο αλκοολικός για το ποτό μπορεί να είναι τόσο δυνατός, όσο δυνατή είναι η ανάγκη για φαγητό ή νερό και επιπλέον ο αλκοολικός θα συνεχίσει να πίνει άσχετα αν αυτό του προκαλεί σημαντικά οικογενειακά, ή νομοθετικά προβλήματα, ακόμα και σημαντικά προβλήματα υγείας. Όπως πολλές άλλες ασθένειες, ο αλκοολισμός είναι χρόνιος, που σημαίνει ότι διαρκεί σε όλη την ζωή του ατόμου, συνήθως ακολουθεί μια προδιαγραμμένη πορεία και έχει συμπτώματα.

29 Ο αλκοολισμός είναι κληρονομικός;
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αλκοολισμού, συντρέχει στις οικογένειες με ιστορικό αλκοολισμού. Τα γονίδια που κληρονομεί ένα άτομο εξηγούν κατά κάποιο τρόπο το φαινόμενο αυτό, αλλά ο τρόπος ζωής αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα. Τελευταίως οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν ποια συγκεκριμένα γονίδια τοποθετούν τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο πρόκλησης αλκοολισμού.

30

31 Προγράμματα απεξάρτησης
Η θεραπεία του αλκοολισμού είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται σωματική αποτοξίνωση πριν από τη διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Τέτοια προγράμματα αναλαμβάνουν διάφοροι δημόσιοι φορείς ή μη κυβερνητικές οργανώσεις.

32 Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (του Αιγινήτειου Νοσοκομείου).
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. ΚΕ.Θ.Ε.Α. Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι». Οι Ομάδες Αλκοολικών Ανώνυμων. Οικογενειακές Ομάδες Αλκοολικών Ανώνυμων (Αλ-Ανών /Al-Anon) και ομάδες για έφηβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού μέσα στην οικογένεια (ΑΛΑΤΙΝ). Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «ΟΑΣΙΣ». Το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης και Αντιμετώπισης των σχετικών με το αλκοόλ προβλημάτων (ΕΛ.ΚΕ.Μ.Α.Σ.Α.Π.) είναι αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία. Ο Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ Ατόμων «Η Επιστροφή». Το Κέντρο Έρευνας Ανθρωπίνων Συμπεριφορών (ΚΕΑΣ, Μη κερδοσκοπικός οργανισμός).

33 ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ π.χ οι θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία οικογένειας ή ζεύγους, εστιάζοντας σε: Μείωση του στρες. Ανεύρεση μεθόδων για τον περιορισμό του αλκοόλ ή την αποχή. Βελτίωση της ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας του ατόμου. Εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων και στην πρόληψη της υποτροπής. Αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων.

34

35

36

37

38

39 Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
3η ΟΜΑΔΑ Ελένη Εφραιμίδου Ήρα Κωνσταντινίδου Ελένη Καβουκίδου Αντώνης Λαμπίρης Νίκος Κουντούρης

40 Ορισμός Ναρκωτικών Είναι φυσικής ή συνθετικής προελεύσεως τοξικές ουσίες, οι οποίες δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν αισθήματα ευφορίας ή ηρεμίας και των οποίων η επανειλημμένη χρήση οδηγεί σε ψυχική ή /και σωματική εξάρτηση, ανωμαλίες της προσωπικότητας και σταδιακή ψυχική και σωματική φθορά.

41 Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια διακρίσεως των ναρκωτικών: το κριτήριο της προελεύσεως και αυτό του τρόπου επιδράσεως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Ως προς την προέλευση, τα ναρκωτικά διακρίνονται σε φυσικά ( αυτά που λαμβάνονται απ’ ευθείας από την φύση, π.χ. ακατέργαστη κάνναβη, όπιο, φύλλα φυτού (coca) και συνθετικά (αυτά που παρασκευάζονται με χημικό τρόπο σε “εργαστήριο”, π.χ. αμφεταμίνες). Μία ενδιάμεση κατηγορία αποτελούν τα ημισυνθετικά (εκείνα που εξάγονται μέσω της χημικής επεξεργασίας μίας φυσικής πρώτης ύλης, π.χ. από το όπιο η μορφίνη, από τα φύλλα κόκας ή κοκαΐνης).

42 Ινδική Κάνναβη Χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτικό και, παράνομα, ως ευφορικό μέσο. Από την ινδική κάνναβη παρασκευάζεται και το γνωστό χασίς (η αποξηραμένη ρητίνη του φυτού), καθώς και φάρμακα για ορισμένες ασθένειες, όπως γλαύκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευρική ανορεξία, κάποιες μορφές καρκίνου, AIDS, κ.λπ. Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες.

43 Ινδική Κάνναβη

44 Έκσταση Στις ΗΠΑ, περίπου 6 με 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ecstasy, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι έφηβοι. Το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως ως ευφορικός παράγοντας στα λεγόμενα rave πάρτι. Η χρήση της ουσίας αυτής έχει συσχετιστεί με ηπατική βλάβη, ψευδαισθήσεις, σπασμούς, κώμα και θάνατο.

45 Έκσταση

46 Κοκαΐνη Η κοκαΐνη λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για μια λευκή κρυσταλλική σκόνη που εισπνέεται από τη μύτη ως πρέζα, καπνίζεται, καταπίνεται μαζί με νερό ή λαμβάνεται με ένεση από τους χρήστες. Στην πρώτη περίπτωση απορροφάται γρήγορα από το ρινικό βλεννογόνο και εισέρχεται στο αίμα και από εκεί στον εγκέφαλο, όπου αλληλεπιδρά με την ντοπαμίνη, χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και σχετίζεται με το αίσθημα της ευχαρίστησης και την κινητικότητα.

47 Κοκαΐνη

48 Κρακ Aπό την επεξεργασία της υδροχλωρικής κοκαΐνης με κάλιο και αιθέρα προκύπτει το "κρακ" (crack), το οποίο ο χρήστης καπνίζει μαζί με μαριχουάνα ή θερμαίνει και εισπνέει τον καπνό του. Το όνομά του οφείλεται στο χαρακτηριστικό ήχο που προκαλεί κατά τη διάρκεια του καπνίσματος. Επιδρά άμεσα στον εγκέφαλο, δημιουργώντας έντονες ηχητικές και οπτικές παραισθήσεις.

49 Κρακ

50 Παραισθησιογόνα Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις. Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι φυσικές ('μαγικά μανιτάρια') ή χημικές (LSD).

51 Παραισθησιογόνα

52 LSD Το LSD είναι η πιο γνωστή παραισθησιογόνος ουσία. Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιών, κάψουλας, κύβους ζάχαρης, στυπόχαρτο ή και σε αυτοκόλλητα με σχέδια που διαφοροποιούν το είδος τους. Το LSD είναι μια από τις πιο ισχυρές παραισθησιογόνες ουσίες. Σε καθαρή μορφή  είναι μια άοσμη, άγευστη, άχρωμη και υδατοδιαλυτή ουσία, ιδιαίτερα δραστική

53 LSD

54 Μαγικά Μανιτάρια Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, επίσης γνωστά ως μαγικά μανιτάρια, είναι μύκητες που περιέχουν ψυχοδραστικά αλκαλοειδή ινδόλης. Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούνται ποικίλοι όροι για την ψιλοκυβίνη, ο πιο κοινός είναι ο όρος «μαγικά» μανιτάρια αλλά και ψυχεδελικά μανιτάρια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα, να φαγωθούν ή να βραστούν μέσα σε τσάι.

55 Μαγικά Μανιτάρια

56 Ηρωίνη Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδείνη και η μορφίνη. Η ηρωίνη είναι είτε σε ενέσιμη μορφή είτε καπνίζεται είτε εισπνέεται (αν είναι καθαρή).

57 Ηρωίνη

58 Κεταμίνη Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο. 

59 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΗΧΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Πρόκειται για αρχεία, τα οποία αφού ο χρήστης «κατεβάσει» από το Internet, τα αποσυμπιέζει με ειδικό πρόγραμμα και τα ακούει μέσω ακουστικών. Λόγω του διαφορετικού κύματος συχνότητας, προκαλούν αντιδράσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλούν το αλκοόλ, η μαριχουάνα, τα χάπια XTC, το Lsd και η κοκαΐνη.

60 Ηρεμιστικά Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας. Τα ηρεμιστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μείζονα ηρεμιστικά, που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχιατρικών περιπτώσεων, και τα ελάσσονα ηρεμιστικά, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του άγχους και του στρες ή σε περιπτώσεις αϋπνίας. Η χρήση και κατάχρηση-με στόχο την αλλαγή της διάθεσης- αφορά τα ελάσσονα ηρεμιστικά. Μερικά από αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι: Tavor, Lexotanil, Tranxene, Stedon, Hipnocedon, Halcion, Normison, Vulbegal, κ.α.

61 Ηρεμιστικά

62 Αιτίες που οδηγούνται τα άτομα στα ναρκωτικά
Διασκέδαση: Οι ουσίες μπορεί να είναι συναρπαστικές για κάποιους καθώς αποτελούν αξιόπιστο μέσο για την απόκτηση <<απολαυστικών>> εμπειριών. Οι χρήστες ουσιών ομολογούν ότι παίρνουν ουσίες κυρίως γιατί τους αρέσει. Οι ουσίες τροποποιούν την ψυχική κατάσταση του χρήστη και τονίζουν την γοητεία των επιδράσεων των ναρκωτικών. Περιέργεια: Πολύ συχνά μαθητές, φοιτητές ή άλλοι νέοι παρακινούνται να δοκιμάσουν κάποιο ναρκωτικό μέσα στα πλαίσια μιας εσφαλμένης αντίληψης ότι η δοκιμή μια φορά δεν εμπεριέχει κινδύνους.   Κάποιο ποσοστό των νέων που νιώθει απομονωμένο από την κοινωνία, θέλει να απαλύνει τον πόνο του. Αντίδραση στο κοινωνικό σύστημα που υπάρχει ή προς την εξουσία. Ευάλωτες προσωπικότητες.

63 Συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών
Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ' τους παράγοντες (π.χ. το περιεχόμενο της ναρκωτικής ουσίας, ο τρόπος λήψης, η διάρκεια της χρήσης κτλ. ). Οι βασικότερες από αυτές είναι : Η οξεία δηλητηρίαση. Επειδή σ' αυτές τις περιπτώσεις ο τοξικομανής έχει ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του, φτάνει κάποτε στην υπερδόση που, ενώ είναι απαραίτητη για τις επιθυμητές εκδηλώσεις, εντούτοις είναι τοξική πια δόση για τον οργανισμό. Έτσι μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση, με ποικίλα συμπτώματα, που τελικά οδηγεί σε παράλυση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και στο θάνατο. Οι γενικές λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, ο τέτανος, οι πνευμονικές επιπλοκές, η σηψαιμία, η ενδοκαρδίτιδα κτλ., προκαλούνται από άγνοια ή αδυναμία τήρησης των συνθηκών ασηψίας, όταν γίνεται χρήση με ενέσεις.

64 Η λήψη ναρκωτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ολέθρια για το παιδί Τα ναρκωτικά διαπερνούν τον πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι, αν μια γυναίκα ναρκομανής μείνει έγκυος, το έμβρυο θα δεχτεί την επίδραση του ναρκωτικού και θ' αναπτύξει σωματική εξάρτηση. Επομένως, σύντομα μετά τη γέννησή του, το βρέφος θα παρουσιάζει το φοβερό πόνο της εξάρτησης από το ναρκωτικό. Οι γενικές κοινωνικές συνέπειες είναι τεράστιες και μόνο απλή μνεία τους θα γίνει εδώ. Μολονότι γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τις ειδικές συνέπειες απ' τη χρήση των ναρκωτικών, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε και να αναφέρουμε τις άπειρες κοινωνικές προεκτάσεις τους. Μια διεξοδική αποτίμησή τους θ' απαιτούσε τεράστιο έργο και ολόκληρη κοινωνιολογοοικονομική πραγματεία.

65 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην οικογένεια ή στο γάμο. Η απόδοση στη δουλειά μπορεί να σημειώσει κάμψη και να απουσιάζει ο χρήστης πιο συχνά. Μπορεί κάποιος να αποξενωθεί ή να χάσει παλιούς φίλους. ΣΧΟΛΕΙΟ Η σχολική απόδοση και η ανάγκη για επιτυχία μπορεί να δεχτούν πλήγμα. ΕΡΓΑΣΙΑ

66 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ Η κλοπή, για να στηρίξει κάποιος την εξάρτησή του και η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών είναι μόνο δυο από τα πιθανά νομικά ζητήματα που συνδέονται με τη χρήση. Τα έξοδα για την υποστήριξη αυτής της συνήθειας αφαιρούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο υπερχρέωσης το χρήστη και να τον οδηγήσουν σε συμπεριφορές που είναι αντίθετες στις αξίες του.

67 Υγεία Υπάρχουν πολλές συνέπειες στην υγεία, που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ουσίας και μπορεί να περιλαμβάνουν ντελίριο, σπασμούς, κώμα, καρδιακή προσβολή, αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη, σχιζοφρένεια απώλεια αισθήσεων και ξαφνικό θάνατο. Η χρήση μπορεί να οδηγήσει το χρήστη σε ανεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά, στη χρήση μεταχειρισμένων συριγγών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα. Άλλες παρενέργειες είναι:υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, νοητική θόλωση. Δυσφορία [μειωμένη φυσική δραστηριότητα, απάθεια] Μείωση της κόρης των οφθαλμών. Φυσική και ψυχική εξάρτηση. Βρογχικούς σπασμούς.

68 Εθισμός στα ναρκωτικά To ναρκωτικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες των σύγχρονων κοινωνιών και θεωρούνται , από τους ειδικούς μελετητές, ότι έχουν την ίδια καταστροφική αξία από τις άλλες σύγχρονες πληγές, όπως δηλαδή είναι τα αφροδίσια νοσήματα ,η βία σε όλους τους τομείς κ.α. Σύμφωνα με δεδομένα από πρόσφατες έρευνες τα ναρκωτικά μπορούν πολύ γρήγορα ν' αλλάξουν δραματικά τον εγκέφαλο. Ακόμη και σε άτομα τα οποία έκαναν χρήση περιστασιακά ναρκωτικών όπως η κοκαίνη, αποδείχτηκε ότι ο εγκέφαλός τους πολύ γρήγορα υποβάλλεται σε βιοχημικές αλλαγές που κάνουν τον χρήστη να χρειάζεται όλο και πιο υψηλή δόση για να πετύχει το ίδιο αίσθημα ή καλύτερα την ίδια ψευδαίσθηση που ένιωσε την πρώτη φορά. Το κάθε είδος ναρκωτικού έχει τον δικό του μηχανισμό πρόκλησης αλλαγών στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Όμως ανεξάρτητα από το πιο ναρκωτικό παίρνει ο χρήστης και το οποίο έχει προκαλέσει τις δικές του βλάβες στον εγκέφαλο, το τελικό αποτέλεσμα όλων είναι το ίδιο.

69 Κέντρα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
Λειτουργούν πολλά κέντρα με προγράμματα αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά. Ένα από αυτά είναι το ΚΕΘΕΑ. ΚΕΘΕΑ: Θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά. Το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ με έδρα τον Πειραιά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για την θεραπεία, έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη της εξάρτησης. Απευθύνεται σε ανθρώπους που κάνουν είτε πειραματική/περιστασιακή είτε συστηματική χρήση ναρκωτικών. Εκτός από υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης το ΚΕΘΕΑ διαθέτει κέντρο οικογενειακής υποστήριξης για την ενημέρωση, συμβουλευτική και στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης ναρκωτικών ουσιών. Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ λειτουργεί και η μονάδα Έγκαιρης και Κοινοτικής παρέμβασης που απευθύνεται σε περιστασιακούς χρήστες εργαζόμενους και φοιτητές αλλά και πρώην εξαρτημένα άτομα που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη. Επίσης παρέχει βοήθεια σε εφήβους που μπορεί να πειραματίζονται ή να κάνουν χρήση ουσιών περιστασιακά και ακόμα υποστηρίζει τους νέους σε θέματα εθισμού. Τέλος πραγματοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ομάδες νέων υψηλού κινδύνου.

70

71 Πρόληψη: Η καλύτερη 'θεραπεία' στην ασθένεια των ναρκωτικών
Αυτό που κυρίως χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του είναι η πρόληψη σε όσο το δυνατό νεότερη ηλικία. Η πρόληψη είναι μια πάρα πολύ σημαντική κοινωνική διαδικασία παρέμβασης, η οποία δεν αφορά μόνο το πρόβλημα της χρήσης, αλλά αφορά γενικότερα διάφορες μορφές της κοινωνικής παθολογίας ενός συνόλου. Στόχος μας θα πρέπει να είναι πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όλους τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και όλες τις πηγές στήριξης που χρειάζεται ένα νέο παιδί για να μην καταλήξει στα ναρκωτικά.

72

73 ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ http://www.sansimera.gr/articles/62#ixzz3JRxjjs3I


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google